2009-11-27 10:05:00

Προς μεγάλη πολιτική μεταβολή

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2009-11-27 10:05:00 Timestamp ID : 1259316300

Επιβεβαιωνόμαστε σχετικά με τις διαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις. Εκ των πραγμάτων ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας βαίνει προς διάσπαση και έτσι πολύ σύντομα δημιουργείται μεγάλο κενό στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.
Σίγουρα θα έχουμε νέα πολιτική παράταξη στο χώρο αυτό και αυτή δεν θα αποτελεστεί μόνο από τους αποχωρούντες από τη Νέα Δημοκρατία, περισσότεροι ίσως θα είναι εκείνοι που θα αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ για να πλαισιώσουν τη ν παράταξη αυτή.

Το ηφαίστειο στο ΠΑΣΟΚ ενεργοποιείται. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι όμηρος των ψεύτικων υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα που υποχρεώνεται η χώρα μας να πάρει κάτω από τις πιέσεις των Βρυξελών.
Η υποταγή του ΠΑΣΟΚ στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα χωρίσει το ΠΑΣΟΚ στα δύο. Αν τολμήσει το ΠΑΣΟΚ να αρχίσει να εφαρμόζει τα αναγκαία οικονομικά μέτρα θα αποχωρήσουν οι αριστερίζοντες βουλευτές του. Αν το ΠΑΣΟΚ μείνει διστακτικό και απαθές, τότε θα αρχίσουν αποχωρούντες οι μετριοπαθείς βουλευτές του.
Εμείς ως ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ προβλέπουμε να ισχύσει το δεύτερο, αφού ήδη η κυβέρνηση δείχνει πλήρη ατολμία και ένοχο βήμα σημειωτόν σε όλα τα ουσιώδη θέματα. Όμως από την έναρξη του 2010 οι πιέσεις των Βρυξελών θα ενταθούν, οπότε χρόνος για άσκοπο ροκάνισμα και μπρος –πίσω δεν θα υπάρχει. Τότε ακριβώς θα ξεσπάσει η κρίση.

Δεν πρέπει να εκπλαγούμε, αν στη θέση των δύο τωρινών μεγάλων κομμάτων, σχηματιστούν τρία ίσως και τέσσερα κόμματα με ισχυρότερο εκείνο που θα καλύπτει το μεσαίο χώρο.

Το δεξιό κόμμα επικαλύπτοντας το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη δεν θα υπερβεί στις προσεχείς εκλογές το 25% του λαού μας. Επίσης τα λείψανα του αριστερίζοντος ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων –όσο και αν πιέσουν τα υφιστάμενα κόμματα της αριστεράς –δεν θα υπερβούν το 25% των ψήφων. Το μεσαίο ωστόσο κόμμα, διακρινόμενο για ρεαλισμό και μετριοπάθεια είναι πολύ πιθανό να γίνει το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα και από τη στελέχωσή του και από το κλίμα που θα δημιουργηθεί θα εξαρτηθούν τα ποσοστά του στις εκλογές, που πάντως θα υπερβαίνουν το 30%

Είναι πολύ σημαντικό, που μετά από μεγάλη περίοδο κυριαρχίας του δικομματικού συστήματος, ο λεγόμενος κεντρώος χώρος επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο, καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

Σίγουρα αυτό πρόβλεψε ο Κώστας Καραμανλής και δραπέτευσε, αφού διαπίστωσε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία είχαν κλείσει το βιοϊστορικό τους κύκλο.

Υπό τις αλυσιδωτά επιβαρυνόμενες εξελίξεις στα οικονομικά της χώρας μας είναι βέβαιο ότι γύρω στο Φεβρουάριο θα ξεσπάσει πολιτική κρίση και είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να προηγηθούν της εκλογής για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας. Η σχεδιαζόμενη κυβέρνηση ευρέως πέλματος που θα σχηματισθεί την άνοιξη, θα είχε γίνει με τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη, όμως η πτώση της δημοτικότητας του Κώστα Καραμανλή και οι παροχές που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ, έκαναν τον κόσμο να ελπίσει ότι υπάρχει χρήμα για βολέματα και φαγοπότι και έτσι το ΠΑΣΟΚ πήρε ανέλπιστα υψηλά ποσοστά, το βάρος των οποίων αδυνατεί να σηκώσει.

Όσοι μείναμε πιστοί στον κεντρώο χώρο σύντομα θα αισθανθούμε δικαίωση. Μέσα σε ένα στείρο και σάπιο πολιτικό κλίμα, φυλάξαμε θερμοπύλες και κρατήσαμε ζωντανό το χώρο εκείνο της πολιτικής που κρατάει την Ελλάδα όρθια, όταν οι άλλες ιδεολογίες μόνο ναυάγια και ερείπια αφήνουν στο πέρασμά τους.