2009-12-04 10:11:00

Έρχεται το τέλος του δικομματισμού

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2009-12-04 10:11:00 Timestamp ID : 1259921460

Επιχειρείται από πολλές πλευρές να παρουσιαστεί το θέμα ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας ως λήξαν με την εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά. Σίγουρα θα είχε λήξει η όλη υπόθεση, αν ο κ. Σαμαράς ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος και όχι εκείνος, που το 1993 είχε ανατρέψει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να φέρει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα ανακύπτουν δύο μεγάλα ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο, κατά πόσον είναι δυνατό να συγχωρηθεί η συμπεριφορά του κ. Σαμαρά από το μεγάλο ποσοστό κόσμου που τον αποδοκίμασε στις 29 Νοέμβρη και το δεύτερο, κατά πόσο ένας δεξιόστροφος και εθνικίζων νέος αρχηγός θα μπορέσει να είναι ελκυστικός σε ανθρώπους δημοκρατικούς που αποστρέφονται ακραίες νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Για να υπάρξει απάντηση στα δύο πιο πάνω ερωτήματα χρειάζεται χρόνος και χρόνος λόγω των πιεστικών εξελίξεων στα οικονομικά της χώρας μας δεν υπάρχει άφθονος.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατο να σηκώσει το βάρος της κρίσης και τα ουσιαστικά μέτρα της επιβίωσης των δημόσιων οικονομικών μας προϋποθέτουν συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτατου λαϊκού πέλματος, κυβέρνηση που για να σχηματισθεί θα δημιουργήσει μεγάλη διάσπαση τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη Νέα Δημοκρατία.

Με τη μορφή και τη φύση που λειτουργούν σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι αδύνατο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων αρέσκονται στο ρουσφέτι και στο βόλεμα, αρνούνται ακόμη και να ακούσουν για αναγκαία δυσάρεστα μέτρα, η δε αναγκαστική προσγείωση που θα υπάρξει στην πραγματικότητα θα αποσυνθέσει τη συνοχή της εκλογικής πελατείας αμφοτέρων των κομμάτων.

Επομένως η μεταβολή του πολιτικού τοπίου είναι δεδομένη και οι εναποθέσαντες τις ελπίδες τους στο Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά θα απογοητευθούν πολύ γρήγορα.

Η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή υπεχώρησε αιφνίδια, γιατί στο τέλος των 5 1/2 ετών είπε την αλήθεια για την οικονομία. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν κάποια ακόμη υψηλή αποδοχή, γιατί δεν έχουν βάλει το χέρι τους στον τύπο των ήλων. Ένας τρόπος για να έχεις υψηλή δημοτικότητα στην Ελλάδα είναι να είσαι γενικολόγος, αοριστολόγος και να αποφεύγεις επιμελώς να πάρεις θέσεις επί των προβλημάτων.

Για άλλες εποχές τέτοιες αντιλήψεις αποτελούσαν φιλοσοφία, τώρα όμως οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση μηδενίζουν τα περιθώρια χρόνου. Εφεξής στην Ελλάδα θέση στην πολιτική έχουν άνθρωποι με απόψεις, με φαντασία, με θάρρος και γενναιότητα, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ πιστεύει ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι σαθρό και πολύ κατώτερο του πήχη που πρέπει να τεθεί για να βγει η χώρα μας από την κρίση. Τώρα το διακύβευμα είναι οι συντάξεις, οι καταθέσεις, η ίδια η ύπαρξη της χώρας και επί των ζητημάτων αυτών ούτε να παίζουμε μπορούμε, ούτε να εμπιστευόμαστε τα πάντα σε μέτρια πρόσωπα.

Κάνουν λάθος να θεωρούν κάποιοι ότι η εκλογή Σαμαρά και ο μεγάλος αριθμός των συμμετασχόντων στη διαδικασία της 29ης Νοέμβρη ενδυναμώνουν τον δικομματισμό. Απλά σήμερα όταν τα ΜΜΕ νύχτα –μέρα προβάλλουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, καθηλώνουν την κοινωνία σε φθαρμένες και ξοφλημένες συνταγές, χωρίς όμως να λύνουν προβλήματα. Η εν όψει πολιτική μεταβολή, που με κάθε τρόπο θα δημιουργήσει κινητική στο χώρο του κέντρου, θα επέλθει ακριβώς επειδή ο δικομματισμός σώρευσε τεράστια προβλήματα, όξυνε τα αδιέξοδα, του έλειψε η ειλικρίνεια και η εντιμότητα. Τα εγκλωβισμένα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία κομμάτια μετριοπαθών στελεχών του ευρύτερου μεσαίου χώρου πολύ σύντομα θα κάνουν την επανάστασή τους. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις.

Οι ομιλίες του Βασίλη Λεβέντη στο Internet βρίσκονται στην www.antidiaploki.gr