2010-01-01 12:39:00

Αναθεμελίωση της χώρας από την αρχή

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2010-01-01 12:39:00 Timestamp ID : 1262349540

Μαζί με την οικονομική κρίση πρέπει να έχουμε κατά νου και την ανάγκη να βελτιώσουμε τη δημοκρατία μας. Ακόμη και να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση της οικονομίας μας, αν η δημοκρατία μας χωλαίνει, πάλι θα μένουμε χώρα τριτοκοσμική, χώρα όπου μία οικονομική ολιγαρχία διαφεντεύει ολόκληρη την κοινωνία, χώρα εκμετάλλευσης, καταδυνάστευσης και καταπίεσης. Αυτό το σημειώνουμε γιατί τελευταία γίνεται πολύς λόγος για μέτρα προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά για την ποιότητα της δημοκρατίας, για τις ίσες ευκαιρίες και για ισότιμη αντιμετώπιση των κομμάτων, για το δικαίωμα στον αντίλογο και για πλουραλιστική λειτουργία των ΜΜΕ κανένας λόγος δεν γίνεται.

Για να αντιληφθούν κάποιοι το πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας αρκεί να σκεφθούν ότι η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στα κανάλια Σκάι, Αντέννα, Μega και πολλά άλλα δεν έχει ακόμη προσκληθεί, ενώ όλα τα άλλα κόμματα καλούνται συνεχώς και ενώ τραγουδιστές, ηθοποιοί, δικηγόροι, φιλοξενούνται αλλεπάλληλες φορές. Δηλαδή σε πολιτικό κόμμα που μετέχει στις εκλογές με πληρότητα υποψηφίων ανά την επικράτεια φιμώνεται η φωνή, γιατί είναι φωνή ελεύθερη, ακηδεμόνευτη ,δημοκρατική, φωνή που ελέγχει τις κινήσεις εκείνων που θεωρούν ότι η οικονομική τους ισχύς τους επιτρέπει να είναι ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι. Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχει προσφύγει στο ανώτατο εκλογοδικείο και έχει ζητήσει την ακύρωση των εκλογών της 4ης Οκτώβρη του 2009, διότι τα κανάλια της απαγόρευσαν την επικοινωνία με τον κόσμο στην προεκλογική περίοδο και γιατί τα άλλα κόμματα έλαβαν κρατική επιχορήγηση, όχι όμως η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Περιμένουμε να δούμε οι δικαστές πώς θα αποφανθούν επί της προσφυγής μας αυτής, γιατί φυσικά σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι δυνατόν, τα κόμματα να είναι ίσα στις υποχρεώσεις (παράβολα, ευθύνες) και να είναι άλλα μεν προνομιούχα, άλλα δε απόβλητα στα δικαιώματα (προβολή στα ΜΜΕ, χρηματοδότηση, κ.λ.π. ) Υποψιαζόμαστε ωστόσο, ότι θα έχουμε σύντομα ξανά βουλευτικές εκλογές και έτσι το εκλογοδικείο δεν θα προλάβει να βγάλει απόφαση, ώστε άλλο ένα έγκλημα κατά της δημοκρατίας θα μείνει ατιμώρητο.

Όσον τώρα αφορά την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συγκρότηση συγκυβέρνησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, όλοι θα θυμούνται ότι την ανάγκη ενός τέτοιου σχήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης την είχαμε τονίσει εμείς πολύ νωρίτερα. Τα μέτρα για φόρους και συντάξεις θα είναι πολύ σκληρά και την ευθύνη λήψης τόσο σκληρών μέτρων αδυνατεί να σηκώσει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ιδιαίτερα αφού η κυβέρνηση αυτή εξελέγη αποκρύπτουσα την αλήθεια για το μέγεθος της κρίσης. Όσο και αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας αρνούνται να δεχθούν ένα τέτοιο σχήμα συγκυβέρνησης, η πραγματικότητα τις επόμενες εβδομάδες θα είναι τόσο σκληρή, ώστε η μόνη λύση που θα απομένει είναι ένα τέτοιο σχήμα και εκλογές το συντομότερο.

Οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες και σίγουρα θα υπάρξουν ρήξεις και διασπάσεις και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία. Από τις ανακατατάξεις αυτές πιστεύουμε ότι θα βγει ενισχυμένος ο χώρος του κέντρου, αφού οι ομάδες που θα αποχωρήσουν και από τα δύο μεγάλα κόμματα – φαίνεται τουλάχιστον – ότι ρέπουν προς τον κεντρώο χώρο.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, με βασικό κριτήριο ότι είναι άμεση προτεραιότητα να μειωθεί δραστικά η δύναμη του δικομματισμού και να παύσουν δύο κόμματα να δεσπόζουν του πολιτικού μας σκηνικού, αφού αυτά είναι υπόλογα για την κατάρρευση της οικονομίας και την απαξίωση των θεσμών και των αξιών της κοινωνίας μας.

Το άνοιγμα της δημοκρατίας μας σε νέες πολιτικές δυνάμεις και μια νέα αρχή δικαιοσύνης και ηθικής, αυτά θα κρατήσουν την Ελλάδα όρθια.