2010-04-14 09:53:00

Καθρέφτης της κοινωνίας

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2010-04-14 09:53:00 Timestamp ID : 1271238780

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κεντρώων, σας παραθέτω την κάτωθι ανακοίνωση που εξέδωσε η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία Αστέρας Τρίπολης, ώστε μέσω των όσων στηλιτεύονται και καυτηριάζονται μέσα από αυτή, να κάνετε τον παραλληλισμό που επιβάλλεται σύμφωνα και με τις δικές σας απόψεις σχετικά με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια, και πως αυτό ξεφτιλίστηκε ένθεν κακείθεν από την πολίτικη ζωή του τόπου πάντα για ψηφοθηρικούς σκοπούς… (ακολουθεί η ανακοίνωση)

" Ακούσαμε και διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες ότι η πολιτεία δια στόματος Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στις Ανώνυμες Ποδοσφαιρικές εταιρίες και το αναξιόπιστο πρωτάθλημα «για να καταπολεμηθεί η βία στα γήπεδα».

Από τότε και μέχρι σήμερα, ψάχναμε να βρούμε ποιες είναι αυτές οι χρηματοδοτήσεις και αν αυτές υπάρχουν ,αφού εμείς σαν Αστέρας Τρίπολης δεν τις εισπράττουμε.

Ψάξαμε τόμους ,ανοίξαμε βιβλία, ρωτήσαμε και άλλους, για να φτάσουμε στο ίδιο τελικό συμπέρασμα : ότι το κράτος δεν δίνει την παραμικρή χρηματοδότηση στο ποδόσφαιρο. Βρήκαμε όμως ότι σαν Αστέρας, πληρώνουμε εφορία, ΙΚΑ ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, τέλη για αστυνομία και Δήμο και ένα σωρό άλλες κρατήσεις.

Πρέπει όμως να αναλύσουμε λίγο την κατάσταση πρώτα για να δούμε αν ο πέλεκυς πρέπει να πέφτει επί δικαίων και αδίκων. Δεύτερον ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτήσεις της πολιτείας στο ποδόσφαιρο και τρίτον ποιος πράγματι ευθύνεται για την βία στα γήπεδα και την αναξιοπιστία του ποδοσφαίρου.

Κύριε Γενικέ, πότε ακούσατε για βία και επεισόδια που δημιουργήθηκαν από φιλάθλους του Αστέρα, του Εργοτέλη, της Ξάνθης, της Λειβαδιάς, του Πανθρακικού και πολλών άλλων ομάδων (που ας μας συγχωρέσουν ,αλλά είναι πολλές και δεν θα τις αναφέρουμε) εντός ή εκτός έδρας? Βία και έκτροπα, δημιουργούν μόνο οι οπαδοί 5-6 ομάδων, και όχι συνήθως στα δικά τους γήπεδα,, αλλά στα δικά μας και με την ανοχή της αστυνομίας.

Εμείς τουλάχιστον σαν Αστέρας, το έχουμε πληρώσει αυτό ακριβά αφού όχι μία αλλά τρεις φορές, φίλαθλοι άλλων ομάδων δια της βίας κατέλαβαν μέρος του γηπέδου χωρίς καμιά μα καμιά τιμωρία για αυτούς ή τις ομάδες τους τι και αν έχουμε καθιερώσει ονομαστικό εισιτήριο και έχουμε χάσει τους μισούς φιλάθλους μας λόγω της ταλαιπωρίας που το ονομαστικό εισιτήριο επιφέρει. Τι και αν πουλάμε εισιτήρια σε κατοίκους της Αρκαδίας μόνο. Έρχονται 1000-1500 οπαδοί άλλων ομάδων, σπάνε τις πόρτες, μπαίνουν στο γήπεδο δημιουργώντας τρομοκρατία και έκτροπα.

Τι μπορούμε εμείς σαν ΠΑΕ να κάνουμε όταν η αστυνομία που είναι επιφορτισμένη και έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να τηρεί την τάξη δεν μπορεί να τους σταματήσει? Μαθηματικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εάν δεν κατέβουμε να παίξουμε, διότι μόνο αυτό μας έχει απομείνει, τότε θα τιμωρηθούμε με χάσιμο του παιχνιδιού και απώλεια τριών βαθμών. Βέβαια οι κάμερες στα γήπεδα λειτουργούν και η αστυνομία τις χειρίζεται, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει συλληφθεί ούτε τιμωρηθεί κανένας. Γιατί λοιπόν πληρώσαμε οι ΠΑΕ και τις εγκαταστήσαμε? Μήπως για να βγάλει κάποιος χρήματα? Πως μπορούμε εμείς οι ΠΑΕ και ειδικά οι μεγάλες ομάδες να ελέγχουν τα φρονήματα και τις προθέσεις τέτοιου όγκου φιλάθλων? Απλά μόνοι μας δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τίποτα. Οι πραγματικές χρηματοδοτήσεις και χορηγίες κύριε Γενικέ της πολιτείας προς το ποδόσφαιρο που έχουν δοθεί μέχρι τώρα είναι οι ακόλουθες:

Α. Ρύθμιση ( χάρισμα ) χρεών ορισμένων ΠΑΕ με κατάπτυστους και εν μία νυκτί νομοθετημένους ρουσφετολογικούς νόμους, συνήθως προεκλογικά.

Β Ανοχή βίας και εκτρόπων από οπαδούς ορισμένων ΠΑΕ με μεγάλο οπαδικό κοινό λόγω πολιτικού κόστους.

Γ. Πολιτική πίεση σε ΕΠΟ και επιτροπή αδειοδότησης για την συμμετοχή στο «αναξιόπιστο πρωτάθλημα» ΠΑΕ καταχρεωμένων ,που παρόλα αυτά συμμετέχουν επί ίσοις όροις

Δ. Πολιτική πίεση σε ΕΠΟ και επιτροπή αδειοδότησης για την συμμετοχή στο αναξιόπιστο πρωτάθλημα ορισμένων ΠΑΕ χωρίς εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη των ακαδημιών και με ακατάλληλα για διεξαγωγή αγώνων γήπεδα.

Ε. Επιλεκτικές χορηγίες σε ορισμένες ΠΑΕ μέσω πολιτικής επιρροής σε αυτές φυσικά με μεγάλο όγκο φιλάθλων ( ψηφοφόρων) από οργανισμούς κοινής ωφελείας. Αυτές και μερικές ακόμα άνομες είναι οι μοναδικές κρατικές χρηματοδοτήσεις στις ΠΑΕ και το αναξιόπιστο εξ αυτών πρωτάθλημα. Σχετικά με την χορηγία του ΟΠΑΠ στις ΠΑΕ, αυτή δεν είναι χρηματοδότηση ,αλλά μια συμφωνία μεταξύ ΟΠΑΠ και SUPERLEAGUE, για την διαφήμισή του. Δεν είναι αυτό κρατική χρηματοδότηση όπως θέλετε να το παρουσιάσετε. Εάν όμως είναι έτσι, τότε να σταματήσετε και τις χορηγίες ( διαφήμιση ) και των άλλων οργανισμών σε ορισμένες ΠΑΕ. Πάμε όμως να δούμε ποιος πραγματικά ευθύνεται για την βία στα γήπεδα και την αναξιοπιστία των πρωταθλημάτων.

Εμείς κύριε Γενικέ είμαστε ανώνυμες εταιρίες που πληρώνουμε φόρους και εισφορές σύμφωνα με τον νόμο. Υποχρέωση της έννομης πολιτείας είναι να διαφυλάξει το προϊόν και την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας από βανδαλισμούς και βία. Αν ορισμένες ΠΑΕ δεν πληρώνουν να τις κλείσετε. Αν κάποιοι από τους παράγοντες των ΠΑΕ δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου να τους διώξετε.

Εάν κάποιοι παράγοντες με δηλώσεις τους υποδαυλίζουν την βία, να τους τιμωρήσετε παραδειγματικά και βαρύτατα. Εάν κάποιες εφημερίδες με τεράστιους πρωτοσέλιδους τίτλους υποδαυλίζουν την βία να τις κλείσετε. Εάν ορισμένοι οπαδοί δημιουργούν έκτροπα και βανδαλισμούς να τους διώκετε με το νόμο περί τρομοκρατίας γιατί αυτά που κάνουν αποτελούν τρομοκρατία. Αναξιόπιστο το πρωτάθλημα το κάνατε εσείς, διότι πρώτοι εσείς καταπατείτε τον νόμο, δεν τον επιβάλλετε, τον καταστρατηγείτε, αλλά και τις λίγες φορές που τον τηρείτε, τον επιβάλλετε επί των αδυνάτων μόνον.

Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου ? Απολύτως τίποτα. Τόσα χρόνια η παράγκα βρόμιζε το ποδόσφαιρο,πόσους βάλατε φυλακή? Κανένα, παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με ονοματεπώνυμα. Τόσοι φάκελοι για ύποπτα παιχνίδια έχουν έλθει από UEFA, γιατί δεν τολμάτε να τους ανοίξετε και αφήνετε τη βρώμα και την καχυποψία να πλανάται και να βαρύνει όλες τις ΠΑΕ? Όταν ανάβει ένας πυρσός στην Τρίπολη τιμωρούμεθα με 5000 ευρώ πρόστιμο όταν κάπου αλλού ανάβουν χίλιοι πυρσοί αυτοί τιμωρούνται και πληρώνουν 10.000 ευρώ. Όμως Κύριε Γενικέ, εκεί κόβουν 20.000 με 30.000 εισιτήρια, εμείς εδώ με το ονομαστικό 1500. Δικαιοσύνη και εδώ λοιπόν.

Γιατί τα προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη έχουν επιλύσει το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα τους; Διότι εκεί τηρούνται οι νόμοι κύριε Γενικέ και η αστυνομία κάνει σωστά την δουλειά της. Δεν είναι σε καμιά περίπτωση οι Ευρωπαίοι πιο πολιτισμένοι από τους 'Ελληνες. Αυτοί Βάρβαροι ήταν βάρβαροι είναι και βάρβαροι θα παραμείνουν. Απλά εκεί κάνουν το αυτονόητο, υπάρχουν κανόνες που τηρούνται και αν δεν τηρούνται τιμωρούνται βαρύτατα. Αυτό μόνον τους κρατάει τίποτε άλλο. Εσείς εδώ όμως τα έχετε αφήσει όλα στην τύχη τους.

Πριν λίγες μέρες η Εφορία έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλες τις ΠΑΕ. Δεν ακούσαμε μέχρι σήμερα όμως καμία τιμωρία. Αυτό λοιπόν πρέπει να σημαίνει ότι όλες οι ΠΑΕ κάνουν σωστά την δουλειά τους έστω και αν ζουν σε περιπλεγμένο φορολογικό καθεστώς, το οποίο αλλάζει κάθε φορά που ο υπουργός έχει πονοκέφαλο και αλλού επιβάλλεται και αλλού παραβλέπεται. Αφήνετε βέβαια να αιωρούνται φήμες ότι οι ΠΑΕ οφείλουν 200.000.000 ευρώ. Εάν αυτό είναι σωστό γιατί δεν ονοματίζετε ποιες είναι αυτές οι ΠΑΕ που χρωστάνε και τι μέτρα λάβατε? Για μια ακόμα φορά αφήνετε την υποψία και την δυσοσμία να πλανάται πάνω από το σύνολο του ποδοσφαίρου. Μιλήσατε για «αναξιόπιστο πρωτάθλημα». Αν είναι έτσι, γιατί δεν παρεμβαίνετε να το κάνετε αξιόπιστο?

Κύριε Γενικέ, αν το πρωτάθλημα είναι αναξιόπιστο, είναι γιατί εσείς σαν πολιτεία είστε αναξιόπιστοι. Εσείς ψηφίζετε νόμους και δεν τους επιβάλλετε. Εσείς μας έχετε να ζούμε σε μια απέραντη και περιπλεγμένη νομοθεσία για να μπορείτε πάντα να μας κατηγορείτε όχι μόνο εμάς, αλλά όλους του 'Ελληνες και όλες τις επιχειρήσεις. Τη δικής σας αδράνεια, ρουσφετολογία, ατολμία, αδιαφορία, ασυδοσία, και ατιμωρησία πληρώνει ο τόπος και έφτασε εδώ που έφτασε, με αποτέλεσμα να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε 'Ελληνες στο εξωτερικό. Εάν ακόμη το πρωτάθλημα είναι αναξιόπιστο κύριε Γενικέ, γιατί δεν βγάζει ο ΟΠΑΠ τις Ελληνικές ομάδες από το στοίχημα? Είναι δυνατόν να προσφέρει αναξιόπιστο προϊόν στο καταναλωτικό κοινό?

Αφήστε μας λοιπόν να κάνουμε δική μας εταιρία στοιχήματος για να εμπιστευόμαστε μόνοι μας το προϊόν μας και φυσικά το σύνολο των εσόδων του προϊόντος μας. Αυτήν την στιγμή βέβαια ο ΟΠΑΠ δίνει στους αιμοδότες του, δηλαδή στο ελληνικό ποδόσφαιρο λιγότερο από 2% ανταποδοτικά για διαφημίσεις.

Κύριε Γενικέ, αν το πρωτάθλημα είναι αναξιόπιστο, είναι γιατί εσείς σαν πολιτεία είστε αναξιόπιστοι. Εσείς ψηφίζετε νόμους και δεν τους επιβάλλετε. Εσείς μας έχετε να ζούμε σε μια απέραντη και περιπλεγμένη νομοθεσία για να μπορείτε πάντα να μας κατηγορείτε όχι μόνο εμάς, αλλά όλους του 'Ελληνες και όλες τις επιχειρήσεις. Τη δικής σας αδράνεια, ρουσφετολογία, ατολμία, αδιαφορία, ασυδοσία, και ατιμωρησία πληρώνει ο τόπος και έφτασε εδώ που έφτασε, με αποτέλεσμα να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε 'Ελληνες στο εξωτερικό. Εάν ακόμη το πρωτάθλημα είναι αναξιόπιστο κύριε Γενικέ, γιατί δεν βγάζει ο ΟΠΑΠ τις Ελληνικές ομάδες από το στοίχημα? Είνείς (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) δίνει το 10% των κερδών του. Βλέπετε τα ΜΜΕ πρέπει να τα κρατάτε ευχαριστημένα για να σας λιβανίζουν, ενώ το ποδόσφαιρο το κατηγορείτε για τα πάντα αφού πιστεύετε ότι δεν μπορεί να σας βλάψει.

Φαίνεται, ξεχνάτε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στη χώρα και ο μεγαλύτερος διακινητής εσωτερικού τουρισμού. Δεν του συμπεριφέρεστε όμως έτσι. Εμείς ως ΑΣΤΕΡΑΣ επιφυλασσόμεθα για το εάν μετά την νέα αύξηση της φορολογίας θα συμμετέχουμε την επόμενη αγωνιστική στο πρωτάθλημα, ή τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουμε.

Εμείς θα απαιτήσουμε ή την δημιουργία δικής μας εταιρίας στοιχήματος ή εάν παραμείνουμε στον ΟΠΑΠ, συμμετοχή τουλάχιστον 30% επί των καθαρών κερδών του οργανισμού. Αλλιώς δεν έχει νόημα να συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα που απολύτως εξαρτάται από το πόσα χρήματα θα βάλουν από τις τσέπες τους 16 κορόιδα ( επενδυτές) για να μας κατηγορείτε και για αναξιοπιστία από πάνω.

Αρκετά, μέχρι εδώ κύριοι της πολιτικής. Εσείς παίρνετε την πολιτική ευθύνη για την όποια ανοησία κάνετε που στο τέλος δεν σας στοιχίζει τίποτα μια και τα τελευταία 30 χρόνια οι ίδιοι κυβερνάτε. Ενώ εμείς κύριοι πληρώνουμε. Όταν λοιπόν πληρώνουμε και είμαστε- οι περισσότεροι τουλάχιστον -σωστοί και νομοταγείς, απαιτούμε σεβασμό, ίση μεταχείριση και να παίρνουμε αυτά που το προϊόν μας παράγει. Όταν αναφέρεστε σε «αναξιοπιστία», να αναφέρεστε σε ονόματα και όχι γενικά.

Αν στο κοινοβούλιο, στην πολιτική και στις εκλογές έχετε μάθει να φέρεστε λαϊκίστικα, σε εμάς να φέρεστε όπως αρμόζει και όπως τα αξιώματα για τα οποία ο λαός σας εξέλεξε και σας πληρώνει πλουσιοπάροχα επιβάλλουν."

Νομίζω λοιπόν ότι τα θιγόμενα από την ανακοίνωση συμβαδίζουν αναντίρρητα με τις εκφρασθείσες απόψεις του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων, δια στόματος του πρόεδρου της μέσα από τις εκπομπές του EXTRA3, απόψεις τις οποίες γνωρίζω πολύ καλά και τυγχάνω να ταυτίζομαι απόλυτα και εγώ με αυτές. Θα ήθελα το σχόλιο σας επ' αυτών, δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας.