Θυμός, άγνοια και εκδικητικότητα, η απάντηση…
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2013-11-01 11:55:00 Timestamp ID : 1383306900
Θυμός, άγνοια και εκδικητικότητα. Αυτή είναι η απάντηση στις αρχές και στις αξίες του Κέντρου.
Από τις επαφές των κλιμακίων της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, που περιοδεύουν σε όλη τη χώρα, με τους πολίτες εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχει θυμός, ανησυχία, άγνοια, ακόμη και εκδικητικότητα, στη σκέψη και στις αντιδράσεις όλων μας. Σημαντικό ποσοστό κόσμου ζει ήδη στο περιθώριο, ένα εξ ίσου μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στο όριο της δυστυχίας, ενώ ήδη συμπιέζονται και τα εισοδήματα πολιτών που εθεωρούντο εύποροι.
Η Ελλάδα βιώνει πρωτοφανή δοκιμασία.Τα πολιτικά κόμματα απέναντι σε αυτή την κρίση στρουθοκαμηλίζουν. Τα προνόμια βουλευτών και κομμάτων διατηρούνται στο ακέραιο, οι μισθοί των βουλευτών μένουν άθικτοι, οι χρηματοδοτήσεις του κράτους στα κόμματα συνεχίζονται παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας, το κράτος πληρώνει πέντε συνεργάτες για κάθε βουλευτή. Υπάρχουν και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που αντιγράφοντας το πρόγραμμα της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ καταγγέλλουν τα ανωτέρω, όμως αρπάζουν προς δόξαν της υποκρισίας τα χρήματα με τον ισχυρισμό, ότι αν δεν τα πάρουν θα τα. .. φάνε οι τοκογλύφοι δανειστές μας.
Μόνο που με τη λογική αυτή, οι φοροφυγάδες καλώς πράττουν, οι μεγάλοι οφειλέτες του δημοσίου επίσης, οι ληστές τραπεζών καλώς ληστεύουν τις τράπεζες αφού ούτως ή άλλως τα χρήματα θα τα φάνε οι τροϊκανοί…
Οι βασικές ελλείψεις του θεσμικού μας πλαισίου, είναι η απλή αναλογική, η μείωση του βαθέως κράτους, η πλουραλιστική λειτουργία των ΜΜΕ και η αναγέννηση νοοτροπιών και δομών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής μας ζωής.
Η απλή αναλογική πρέπει να εισαχθεί σαν πάγιος κανόνας στο νέο σύνταγμα. Θα οδηγηθούμε σε καλόπιστες συναινέσεις. Τα κόμματα έχουν χρέος να συνεργάζονται προς δημιουργία κυβέρνησης, ενώ μέχρι σήμερα εμφανίζουν την κυβερνητική συνεργασία σαν θυσία της αυτοδυναμίας. Επειδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμα είναι πολλές και άμεσες, καλό είναι η κύρωσή του να γίνει με δημοψήφισμα, το να αναμείνουμε την αναθεώρηση με τους όρους που προβλέπει το ισχύον σύνταγμα είναι πολυτέλεια που μας την αφαιρεί η βιαιότητα της κρίσης.
Η μείωση του βαθέως κράτους είναι η αναγκαιότητα που προκύπτει αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα στον τόπο μας και να αποσοβήσουμε την ύστατη ώρα την πτώχευση. Η απόλυση των αργομίσθων, η κατάργηση άχρηστων κρατικών υπηρεσιών, η ευελιξία στη διοίκηση και λειτουργία του όλου δημοσίου είναι άμεσες προτεραιότητες. Μικρό και αποτελεσματικό δημόσιο, που επαγρυπνεί για την τήρηση της νομιμότητας, αυτό είναι το όραμα της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Μεγάλο δημόσιο, που να χωράει πολιτικούς φίλους και αργόμισθους, αυτό ήταν το κράτος όπως το πτώχευσαν και το διέλυσαν τα άλλα κόμματα.
Η λειτουργία των ΜΜΕ συνεχίζει να γίνεται στα μέτρα μίας πολιτικής ολιγαρχίας που υπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία της χώρας. Η πώληση της τηλεόρασης 902 του ΚΚΕ χαλάει αντί να καθαρίζει το τοπίο, ένα κανάλι κομματικό – άρα όχι πλουραλιστικό – μετεξελίσσεται σε ένα άλλο που υπηρετεί και ισχυροποιεί την οικονομική ολιγαρχία. Επίσης η νέα Δημόσια Τηλεόραση, ενώ εμφανίζεται για να πατάξει τη διαφθορά και το φιλοκυβερνητικό χαρακτήρα της ΕΡΤ, στην πράξη θα συνεχίσει να έχει όλα τα κουσούρια της ΕΡΤ, τίποτε δεν θα βελτιωθεί, η όλη ιστορία του κλεισίματος της ΕΡΤ θα εξελιχθεί σε πείραμα που ανέβασε αντί να κατεβάσει το κόστος της κρατικής τηλεόρασης. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μην ξαναλειτουργήσει δημόσια τηλεόραση, το δε βάρος λειτουργίας της παλαιάς ΕΡΤ για λαογραφία, εκπαίδευση, εκκλησία και ομογένεια να αναλάβουν οι ιδιωτικές τηλεοράσεις. Οι ιδιωτικές τηλεοράσεις ωστόσο πρέπει να τεθούν υπό κοινωνικό έλεγχο, να απομακρυνθούν από την ιδιοκτησία τους τα ύποπτου πλουτισμού πρόσωπα, στα διοικητικά τους συμβούλια η πλειοψηφία των συμβούλων να εκλέγεται από τις τοπικές κοινωνίες ή να συγκροτείται δια κληρώσεως από αυτές. Αν αυτές οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνουν στο μιντιακό χώρο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αμπελοχώραφο των 6 κροίσων της διαπλοκής και στην πολιτική μας ζωή θα επιπλέουν οι φελοί και οι άχρηστοι.
Η αναγέννηση νοοτροπιών και δομών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας έχει να κάνει με την επανεκκίνηση του κράτους σε νέες βάσεις. Διαφάνεια, ισοπολιτεία, δημοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους, ελεύθερη διαδρομή για άνοδο όλων, κοινωνία με αρχές και αξίες και όχι κοινωνία στην υπηρεσία της ολιγαρχίας, ξένης ή ντόπιας. Ρουσφέτια, βολέματα, παρεμβάσεις κάθε είδους, ελεγχόμενα συμβούλια ανάθεσης δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών, σκόπιμες καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης, διακρίσεις κάθε είδους, προτιμήσεις κάθε είδους, ολιγωρία ή υπερβολές στη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών, αποτελούν φαινόμενα απαράδεκτα.
Η αλλαγή του κράτους, από κράτος διαφθοράς σε κράτος δικαίου είναι το αίτημα της εποχής, όσοι αρνούνται αυτή την αλλαγή είναι νοσταλγοί του νοσηρού χθες.