2014-04-12 18:18:00

Διαπλεκόμενες δημοσκοπήσεις

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2014-04-12 18:18:00 Timestamp ID : 1397326680

Το blog «Τρομακτικό» έκανε ακόμη μια δημοσκόπηση πριν μερικές μέρες, η οποία συμπεριλάμβανε την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στο ερωτηματολόγιο. Επειδή όμως κάποια πράγματα δείχνουν λίγο περίεργα, επισημαίνουμε τα εξής:

Πράγματι αυτή είναι από τις ελάχιστες ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις – ίσως η μοναδική- στην οποία εμφανίζεται το κόμμα μας στο ερωτηματολόγιο.
Το ίδιο blog σε δημοσκόπηση του προ διμήνου, τον Ιανουάριο συγκεκριμένα, έδωσε πανομοιότυπο ποσοστό με το τωρινό στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, δηλαδή 0.84% τότε και 0.85% τώρα.
Στους 2 μήνες που μεσολάβησαν ανάμεσα στις 2 μετρήσεις του blog, έχει διαπιστωθεί από τους υπευθύνους του κόμματος μεγάλο ρεύμα εγγραφών και ενδιαφέροντος γενικότερα, κάτι που δε φαίνεται να αποτυπώνεται στη μέτρηση ούτε κατ’ ελάχιστον. Αντίθετα, καταγράφεται χαρακτηριστική στασιμότητα.
Στο αστάθμιστο δείγμα της μέτρησης εμφανίζονται στο κυρίως ραβδόγραμμα κόμματα με απόλυτο αριθμό ψήφων μικρότερο από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεκριμένα εμφανίζονται στο ραβδόγραμμα παρά το γεγονός ότι έχουν καταγράψει μικρότερο ποσοστό σε ψήφους από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Οι Οικολόγοι εμφανίζουν 0.7% ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0.6%, νούμερα μικρότερα σε σχέση με το 0.85% που φέρεται να λαμβάνει η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Για ποιο ακριβώς λόγο εμφανίζονται στο ραβδόγραμμα, -το οποίο σαφώς και προκαλεί μεγαλύτερη προσοχή στο μάτι συνοδευόμενο από τα λογότυπα των κομμάτων- κόμματα τα οποία έλαβαν μικρότερο απόλυτο αριθμό ηλεκτρονικών ψήφων από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ;
Αν ανατρέξει κανείς στην έρευνα του «Τρομακτικό» τον Γενάρη, θα διαπιστώσει ότι και τότε είχε γίνει ακριβώς το ίδιο με παρουσία κομμάτων στον πίνακα (ΛΑΟΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ), τα οποία είχαν λάβει μικρότερα νούμερα από την ΕΚ και με την ΕΚ απουσιάζουσα από τον σχετικό πίνακα.
Στον επόμενο τελικό πίνακα, όπως βλέπετε πιο κάτω, γίνεται αναγωγή και σταθμίζεται το δείγμα με βάση ηλικιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Ποια είναι όμως τα κριτήρια αυτά αφού δεν υπάρχει μέτρηση που να καταδεικνύει τη δυναμική της ΕΚ ανά ηλικιακή κατηγορία και γεωγραφική ζώνη; Από πού προκύπτει στάθμιση για το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, το οποίο δεν έχει παρουσία σε προηγούμενες αντίστοιχες μετρήσεις ούτε συμμετοχή σε Εκλογές;
Η Νέα Δημοκρατία στον πίνακα της σταθμισμένης ψήφου, εμφανίζεται να αυξάνει εντυπωσιακά τα ποσοστά της (Από 13% σε 21%), κάτι εκ πρώτης όψεως λογικό, αφού έχει ευρύτατη απήχηση σε ηλικίες 65+. Το ερώτημα είναι, πώς είναι δυνατόν το συμπαθές κόμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά του στην ίδια αναγωγή (από 0.6% σε 1.3%), όταν όλοι ξέρουμε ότι το συγκεκριμένο κόμμα στηρίζεται από νεανικές κυρίως ηλικίες με διείσδυση στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο καθώς και με οργάνωση εντός αυτού; Τον ίδιο ακριβώς διπλασιασμό είχε καταγράψει το ίδιο κόμμα και στην προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου κατόπιν της αυτής αναγωγής.
Τέτοιου τύπου ηλεκτρονικές έρευνες προϋποθέτουν την αυτεπιλογή του κάθε ψηφίζοντα και είναι τελείως διαφορετικές από τις τηλεφωνικές όπου υποτίθεται ζητάται τηλεφωνικά η προτίμηση αυτού που δέχεται το τηλεφώνημα. Τέτοιες έρευνες δε μπορούν να συγκρίνονται μεταξύ τους αλλά ούτε και να αποτελούν ασφαλές κριτήριο αποτελέσματος.
Το blog «Τρομακτικό» αν δε κάνουμε λάθος, είναι ίδιας ιδιοκτησίας με το enikosgr και τον realfm. Κοινό σημείο και των 3 αυτών, τα διψήφια ποσοστά που διαλαλούν ότι λαμβάνει «Το Ποτάμι» του Θεοδωράκη είτε μέσω δικών τους μετρήσεων είτε μέσω πολιτικών εκπομπών και εκτιμήσεων, οι οποίες παρουσιάζουν το νεοϊδρυθέν κόμμα να καταγράφει μεγάλη δυναμική στην κοινωνία.

Σε μια από τις εισαγωγικές παραγράφους της δημοσκόπησης λέγεται χαρακτηριστικά:
«Tο ΠΟΤΑΜΙ ξεκινάει εντυπωσιακά και η αλήθεια είναι οτι δεν το περιμέναμε. Ο συμπαθής και ήπιων τόνων δημοσιογράφος φαίνεται οτι αρχικά κερδίζει πόντους, χάρη όμως και στην αμέριστη βοήθεια του συνόλου των ΜΜΕ. Το οτι δεν εμπλέκονται πολιτικοί είναι στα συν, όπως επίσης το οτι ειναι μια νέα και φρέσκια προσπάθεια. Στα αρνητικά ο φιλομνημονιακός προσανατολισμός τους αλλά και τα όσα ακούγονται για το ποιοι κρύβονται πίσω απο τον Θεοδωράκη (βλέπε MEGA/μπόμπολας). Ο χρόνος θα δείξει για όλα αυτά, καθώς και για το εαν θα είναι οι αντικατάστες του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Κυβέρνηση.»

Λίγο πιο πάνω σε άλλο σημείο λέει:
«Είναι να απορεί κανείς με τα νούμερα που βγάζουν κατά καιρούς "έγκυροι" μεγαλοδημοσιογράφοι τύπου Πρετεντέρη με σκοπό την καθοδήγηση της κοινής γνώμης, για το έργο της Κυβέρνησης.»
Στον τίτλο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης πάλι γράφει:
«Το "Ποτάμι" έκανε σούπα το πολιτικό σύστημα».

Τι από όλα τελικά ισχύει; «Το Ποτάμι» ξεκινάει εντυπωσιακά και κάνει σούπα το πολιτικό σύστημα αφού είναι μια νέα φρέσκια προσπάθεια όπως γράφει η δημοσίευση ή ο κακός Πρετεντέρης κάνει δημοσκοπήσεις αμφισβητήσιμες, ένας κακός Πρετεντέρης με εργοδότες το Mega του Μπόμπολα και του Ψυχάρη, οι οποίοι όλως τυχαίως βρίσκονται πίσω από το κόμμα Θεδωράκη; Τον Πρετεντέρη τον αμφισβητούμε όπου μας συμφέρει και όπου δε μας συμφέρει τον αποδεχόμαστε; Ο Θεοδωράκης είναι φρέσκος και καλός αλλά «φιλομνημονιακός»; Μήπως τελικά το «Τρομακτικό» εμφανίζει μια ψευτο-αντιμνημονιακή στρατηγική που στο βάθος εξυπηρετεί την Κυβέρνηση; Επιτέλους, μετά από 4 χρόνια κρίσης είναι σοβαρό να υπάρχουν ακόμη φορείς ενημέρωσης που υψώνουν λάβαρα για μνημόνια και «αντιμνημόνια»;

Τελικά είναι να αναρωτιέται κανείς αν είναι καλύτερο να μην συμπεριλαμβάνουν ένα κόμμα σε μια δημοσκόπηση καθόλου από το να το συμπεριλαμβάνουν και να το εξοντώνουν σε επίπεδο ποσοστών, έχοντας και το άλλοθι ότι το έβαλαν στο ερωτηματολόγιο και βγήκαν από την "υποχρέωση".