Διακυβέρνηση – Δημόσια Διοίκηση.
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2014-04-17 20:16:00 Timestamp ID : 1397765760
Ακούγεται συχνά πως η ‘Ενωση Κεντρώων είναι εχθρός όλων των Δημοσίων υπαλλήλων. Είναι μια αναφορά που δεν αληθεύει. Δεν έχουμε καταφερθεί εναντίον όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ας κάνουμε τον δέοντα διαχωρισμό : Δημόσιοι υπάλληλοι είναι και οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί, οι νοσηλευτές και οι άκρως ενημερωμένοι και εξυπηρετικοί υπάλληλοι των ΚΕΠ.
Δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά του ευρύτερου τομέα είναι και οι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας, το προσωπικό των υπουργείων αλλά και οι υπάλληλοι υπηρεσιών όπως ο Οργανισμός Αποξήρανσης της Κωπαϊδος.
Δημόσιοι υπάλληλοι είναι όμως και οι υπάλληλοι της Βουλής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία συγγενείς βουλευτών αλλά και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών που απολαμβάνουν ειδικά προνόμια (για παράδειγμα : επίδομα ΔΙΒΕΕΤ) εις βάρος άλλων συναδέλφων τους σε υπουργεία χωρίς ειδικά προνόμια .
Μείωση κόστους λειτουργίας του κράτους.
Μείωση των απολαβών και κατάργηση συντάξεων αιρετών αρχόντων δηλαδή βουλευτών, υπουργών, πρωθυπουργών, Προέδρου και όσους κατείχαν στο παρελθόν αυτές τις θέσεις, αντίστοιχα.
Κατάργηση συντάξεων στον Δημόσιο Τομέα για ηλικίες κάτω των 65, εξαιρουμένων των συντάξεων για λόγους υγείας.
Κατάργηση τεκμαρτών (ανύπαρκτων ουσιαστικά) εισοδημάτων.
Απαγόρευση διπλοθεσίας και πολυθεσίας και απαγόρευση στο ίδιο πρόσωπο να παίρνει πλέον της μιας σύνταξη.
Μείωση των συμβούλων των υπουργών και επιστροφή αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων σε υπουργεία, κόμματα και βουλευτές, στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν. Σήμερα αυτοί υπολογίζονται βάσει στοιχείων περίπου στα 12.000 άτομα.
Μείωση κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα μέσω της ενσωμάτωσης και χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στα πληροφοριακά συστήματα του κράτους.
Εφαρμογή Πόθεν Έσχες
Ουσιαστική εφαρμογή του Πόθεν Έσχες στις κραυγαλέες περιπτώσεις πλουτισμού πολιτικών, υπαλλήλων και αξιωματούχων του δημοσίου, ανθρώπων του ιδιωτικού βίου.
Λεπτομερής και συνεχής έλεγχος εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων εκλεγμένων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα και εφαρμογή του Πόθεν ‘Εσχες σε κάθε περίπτωση υποψίας παράνομου πλουτισμού τους.
Ο ασκούμενος από τα όργανα του κράτους έλεγχος της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, πρέπει σε κάθε περίπτωση να βασίζεται σε αντικειμενικά και δεδομένα κριτήρια.
Οι δοσοληψίες στελεχών της διοίκησης με πρόσωπα και εταιρείες πρέπει με κάθε τρόπο να αποκλεισθούν.
Το Πόθεν Έσχες των δημοσίων λειτουργών, όλων των συναλλασσομένων με δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες, των κραυγαλέων περιπτώσεων πλουτισμού, των δημοσιογράφων, των βουλευτών και των δικαστών πρέπει να περνάει από βαθύ έλεγχο και να δημευθεί αναδρομικά η περιουσία στις επιλήψιμες των περιπτώσεων.
Μέτρα εμβάθυνσης της Δημοκρατίας
Απαγόρευση στο ίδιο άτομο να εκλέγεται πρωθυπουργός περισσότερες από 2 θητείες.
Μέγιστος χρόνος παραμονής κάποιου ως μέλους του κοινοβουλίου τα 12 έτη.
Απαγόρευση εισόδου στη Βουλή σε θέση εργασίας, για πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγενείς εν ενεργεία Βουλευτή.
Καθιέρωση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων ως μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και τον περιορισμό των Βουλευτών στα νομοθετικά τους καθήκοντα. Με τον τόπο αυτό οι βουλευτές επιδίδονται απερίσπαστοι στο νομοθετικό τους έργο και οι δε υπουργοί παύουν να είναι ψηφοθήρες και ασκούν τα καθήκοντα τους με κάθε επιμέλεια.
Μόνο πέντε υπουργοί να μπορούν παράλληλα να είναι και βουλευτές.
Καμιά σημαντική απόφαση όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας να μη λαμβάνεται χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων.
Θέσπιση συμβουλίων με διακομματική σύνθεση για εξωτερική πολιτική, παιδεία άμυνα, δημόσια διοίκηση.
Οι αποφάσεις των συμβουλίων αυτών πρέπει να δεσμεύουν υπουργούς και κυβέρνηση.
Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, παροχή υψηλού επιπέδου υπαλλήλων ως συνεργατών των Βουλευτών, σεμινάρια γλωσσομάθειας.
Συγκρότηση εθνικού φορέα εκτάκτων αναγκών που θα εποπτεύει το μείζον ζήτημα της κοινωνικής άμυνας και προστασίας έναντι σεισμών, πλημμυρών, πυρκαγιών, οικολογικών καταστροφών, λειψυδρίας, έλλειψης ενεργειακών αποθεμάτων και άλλων.
Κάθε Βουλευτής να μπορεί να απουσιάσει αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις της Βουλής μόνο 2 φορές το μήνα. Κάθε απουσία να έχει οικονομικές κυρώσεις στο βουλευτικό μισθό του.
Ποινικοποίηση του ρουσφετιού και αυτόματη άρση ασυλίας βουλευτών για παρεμβάσεις σε διορισμούς, προμήθειες, δάνεια, αναθέσεις δημοσίων έργων κ.λ.π.
Εκλογικό σύστημα και κυβερνήσεις συνεργασίας
Καθιέρωση της Απλής Αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα και κάλυψη από το νόμο ώστε να μη μπορεί κανείς στο μέλλον να την καταργήσει.
Το μέτρο και η λογική είναι οι κύριοι άξονες της φιλοσοφίας μας, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά με κυβερνήσεις συνασπισμού και όχι αυτοδυναμίας.
Η απλή αναλογική είναι το κορυφαίο αίτημα όλων των δημοκρατικών ανθρώπων και υπέρτατο ζητούμενο όλων των προοδευτικών κομμάτων. Η θέσπιση της απλής αναλογικής οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας κομμάτων, σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, που με βάση τη συναίνεση και τις ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις, οικοδομούν κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, διαφάνεια λαϊκή συμμετοχή και εν γένει μία πολιτεία χωρίς ακρότητες και αφορισμούς.
Ένας πρωθυπουργός που γίνεται πρωθυπουργός με αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο να παραχωρήσει εξουσίες θεσπίζοντας την απλή αναλογική.
Πράγματι απλή αναλογική σημαίνει παραχώρηση εξουσίας, σημαίνει συνδιαχείριση.
Ποιος σήμερα, όταν έχει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, καλεί άλλους σαν συνεταίρους;
Ασφαλώς κανείς, γι’ αυτό και πέρασαν τόσα χρόνια μετά το 1974 και η απλή αναλογική παραμένει ζητούμενο, λαϊκό αίτημα που χρειάζεται θυσίες και αγώνες για να υλοποιηθεί. Επιβάλλοντας τη θέσπιση της απλής αναλογικής, για κάθε είδους εκλογική διαδικασία και η αρχή της πλειοψηφίας, θα είναι το κριτήριο για την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.
Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θυμίζει στο λαό μας ότι :
Με αυτοδύναμη κυβέρνηση προδόθηκε η Κύπρος, με τις συμφωνίας της Ζυρίχης και του Λονδίνου.
Με αυτοδύναμη κυβέρνηση παραδόθηκε ο Οτσαλάν στους Τούρκους.
Με αυτοδύναμες κυβερνήσεις φτιάχτηκαν οι στρατιές των αργόμισθων δημοσίων υπαλλήλων.
Με αυτοδύναμες κυβερνήσεις έγιναν υποχωρήσεις στα Ελληνοτουρκικά.
Με αυτοδύναμες κυβερνήσεις άνοιξε τόσο βάρβαρα η ψαλίδα των ανισοτήτων με μισθούς και συντάξεις, ώστε οι λίγοι να ευημερούν και ο πολύς λαός να πεινάει.
Με αυτοδύναμες κυβερνήσεις έφτασε η χώρα μας να έχει τεράστιο εξωτερικό χρέος.
Περικοπές και μειώσεις δαπανών
Παρά το γεγονός ότι η Ε.Κ. συμφωνεί με τις περικοπές του δημοσίου τομέα, αυτό δε σημαίνει πως συμφωνεί με τις περικοπές στα αδύναμα στρώματα. Είμαστε ενάντια στις περικοπές για τους μισθούς έως €1.200 και μέχρι και €1.800 εάν αυτό είναι δυνατόν. Αλλά οι απαραίτητες περικοπές που πρέπει να γίνουν περιλαμβάνουν :
Κατάργηση χρηματοδοτήσεων
Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Αντί να δίνονται στα κόμματα χρήματα, να παρέχονται εφόδια και υπηρεσίες προς επιβοηθήση της λειτουργίας τους. Στα πλαίσια αυτά κάθε δήμαρχος θα παραχωρεί χώρους για στέγαση των γραφείων όλων των με πληρότητα υποψήφιων μετεχόντων στις εκλογές κομμάτων, τα ΕΛΤΑ θα διανέμουν τον αυτό αριθμό εντύπων για όλα τα κόμματα, αφίσες θα κoλλούνται μόνο από τους δήμους σε ειδικά πλαίσια, χορήγηση δωρεάν χώρου εφημερίδας στα κόμματα και δωρεάν χρόνος σε κανάλια και εν γένει χορήγηση ατέλειας στα κόμματα σε λογικά και ισότιμα πλαίσια.
Κατάργηση των βουλευτικών, υπουργικών, πρωθυπουργικών συντάξεων και λοιπών προνομίων των εν ενεργεία κατόχων αυτών των θέσεων αλλά και των των κατεχόντων στο παρελθόν αυτών των θέσεων.
2. Μειώσεις μισθών
Μείωση του μισθού του Προέδρου της Δημοκρατίας στο μισό.
Μείωση του μισθού του Πρωθυπουργού και των Υπουργών στο μισό.
Μείωση του μισθού των βουλευτών στο μισό.
Μείωση του μισθού των Μητροπολιτών στο μισό.
Μείωση του μισθού των Περιφερειαρχών και Δημάρχων στο μισό.
3. Απολύσεις
Απόλυση των αργομίσθων από το δημόσιο τομέα.
Απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού δημοσίου τομέα με κίνητρα πρόσληψης στον ιδιωτικό.
Απόλυση προσωπικού της Βουλής που έχει συγγενικές σχέσεις με νυν και πρώην βουλευτές.
4. Αναδιοργάνωση δημοσίου
Περιορισμός του δημόσιου τομέα, αύξηση της αποτελεσματικότητας της κοιμισμένης κρατικής μηχανής, περιορισμός της γραφειοκρατίας και εφαρμογή της αξιοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες της του κράτους.
Κατάργηση της πολυθεσίας.
Αποσπασμένοι ή μετακλητοί υπάλληλοι να επιστρέψουν άμεσα στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν.
Διορισμοί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τίμια σειρά προτεραιότητας μέσω γραφείων εργασίας σε κάθε δήμο ή και ομάδες μικρών κοινοτήτων. Στα γραφεία αυτά θα διενεργούνται όλες οι προσλήψεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Με κριτήρια αντικειμενικά και αμερόληπτα και με σχετικό νόμο επιτυγχάνεται πάταξη κάθε προσπάθειας μεσολάβησης κομμάτων και βουλευτών.
Πρόσληψη στη Βουλή νέων υπαλλήλων μόνο μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Κατάργηση συντάξεων στον Δημόσιο Τομέα για ηλικίες κάτω των 65, εξαιρουμένων των συντάξεων για λόγους υγείας.
Περικοπές και παροχολογία
Η Ε.Κ. εντοπίζει το πρόβλημα των δαπανών του δημοσίου τομέα στους υψηλούς μισθούς και στο χάσμα που υπάρχει μεταξύ αυτών και των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Οι μισθοί στο δημόσιο ακόμα και μετά τις περικοπές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του Μνημονίου είναι 40-50% μεγαλύτερες από αυτές στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δυο κύριες προτάσεις της Ε.Κ. είναι:
Μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα κατά 30% ή
Μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα κατά 30%
Η παροχολογία κυβερνητικών ή αντιπολιτευτικών πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στις απαραίτητες περικοπές θεωρούμε πως είναι ανεύθυνη. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί γυρολόγοι δεν έχουν αντιληφθεί πως η χώρα έχει πτωχεύσει και διαρκώς εναντιώνονται στις περικοπές των παράλογων επιδομάτων που μοίρασε η φαυλότητα των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.
Ολόκληρο το οικοδόμημα της επιδοματικής πολιτικής των τελευταίων 40 ετών βασίστηκε στα δανεικά χρήματα, τα χρήματα της Ε.Ε. τα οποία δεν οδηγήθηκαν σε επενδύσεις αλλά σε ρουσφέτια.
Η Ε.Κ. μπορεί να γίνεται δυσάρεστη βραχυπρόθεσμα, αλλά η πολιτική που θα ακολουθήσει εφ’ όσον αποφασίσει ο λαός να την αναδείξει δεν θα είναι αυτή της παροχολογίας η οποία οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής πλέον απώλειας καταθέσεων και μισθών.
Ρόλος των βουλευτών
Ο ρόλος του βουλευτή δεν συνδέεται με το πλήθος των ερωτήσεων που υποβάλλει στο κοινοβούλιο για τα διάφορα θέματα. Αυτό κάλλιστα μπορεί να γίνεται από τους συνεργάτες του γραφείου του. Η Ε.Κ. θεωρεί πως οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις θα πρέπει να έχουν ουσία και βάθος και να μη γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού.
Η συνεχής εμφάνιση στις τηλεοράσεις βουλευτών, καθίσταται προκλητική απέναντι στον Ελληνικό λαό δεδομένου του μισθού των βουλευτών και της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.