2014-04-17 21:57:00

Επιχειρηματικό περιβάλλον.

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2014-04-17 21:57:00 Timestamp ID : 1397771820

Η Ένωση Κεντρώων θεωρεί πρωταρχικής σημασίας για την οποιαδήποτε αναδιοργάνωση του επιχειρηματικού τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά της χώρας.

Το οικονομικό όραμα της Ένωσης Κεντρώων

Τασσόμαστε κατά τού κρατικοδίαιτου γραφειοκρατικού καπιταλισμού, όμως θεωρούμε επιβεβλημένη την άσκηση κρατικού ελέγχου επί της οικονομικής ζωής της χώρας. Τα τρέχοντα μοντέλα-συνταγές στην οικονομία απέτυχαν.
Χρειαζόμαστε λοιπόν έμπνευση, αίσθημα δικαίου, διαφάνεια και τόλμη. Υποστηρίζουμε το μοντέλο που εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και ευκαιρίες για όλους και βάζει ταυτόχρονα φρένο στην αδηφαγία των ισχυρών. Το μοντέλο ανάπτυξης που επιδιώκει να εφαρμόσει η ‘Ενωση Κεντρώωων, αποζητά πραγματικά σύγχρονους επιχειρηματίες και επενδυτές.

‘Ολοι έχουν ίσα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η Ένωση Κεντρώων δεν εναντιώνεται στην ελεύθερη αγορά. Οφείλουμε όμως να επιβάλουμε κανόνες και θεσμικό πλαίσιο περιορισμού στο κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο το οποίο ναι μεν αποτελεί την κινητήρια δύναμη στα κράτη, αλλά οφείλει και να αντλεί από την Αριστερά αξίες όπως ο ανθρωπισμός, ο αγώνας για την ισότητα και την αξιοκρατία, η στήριξη του αδυνάτου, η ανάγκη για κοινωνικό κράτος.

Αυτή η «οικονομική θεωρία» του Κέντρου δίνει όραμα, κυβερνητική προοπτική ενώ εμπνέει στον συμπολίτη μας, ένα αξιακό σύστημα για κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα εξασφαλίζει στον πολίτη αξιοπρέπεια και θα υποχρεώνει τον ισχυρό και πλούσιο σε διαφάνεια και σε έλεγχο.

Το οικονομικό μοντέλο στο οποίο πιστεύει η Ένωση Κεντρώων, είναι μορφή οικονομίας που βασίζεται στην ελεύθερη ιδιωτική πρωτοβουλία που διευκολύνεται, υποβοηθείται και επικουρείται με ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα από το κράτος, ένα κράτος ολιγοπρόσωπο, στελεχωμένο με άξια και ικανά στελέχη που διαθέτουν κατάρτιση και τις γνώσεις για την αποστολή τους.

Αποστολή του κράτους θα πρέπει να είναι ο έλεγχος της τήρησης των θεσμών και νόμων, δηλαδή η εποπτεία της αγοράς, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για πρόσωπα και προσπάθειες, η καταπολέμηση της γιγάντωσης των τραστ και οικονομικών κηδεμονιών, η αποσόβηση της διείσδυσης ενός κέντρου συμφερόντων σε τομείς συγκρουόμενων ρόλων.
Στόχος μας να πάψουν για παράδειγμα οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ να ελέγχουν και να πληροφορούν την κοινωνία με τον τρόπο που θέλουν ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στην οικονομική ζωή του τόπου ως εργολάβοι δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών.  

Επιδιώκουμε τη στήριξη των αδυνάτων με λογικές αλλά ουσιαστικές θυσίες των ισχυρών, την εξασφάλιση πόρων για διαχείριση της ανεργίας και του κοινωνικού τους αποκλεισμού, της μητρότητας και την επίτευξη υψηλών επιδόσεων σε τομείς όπως η δημόσια δωρεάν παιδεία, η δημόσια υγεία, η αποκέντρωση, η παραγωγή ενέργειας, η οικιστική αναγέννηση και το ζωντάνεμα των θνησιγενών ίσως και νεκρών εστιών της Ελληνικής υπαίθρου.

Η Ένωση Κεντρώων επιδιώκει να εξασφαλίσει ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον απλό άνθρωπο, μια ανάπτυξη που προϋποθέτει κίνητρα για πολλούς και ευκαιρίες για όλους. Καρτέλ, τραστ στην αγορά, κηδεμονίες, εύνοιες κάθε μορφής είναι ενέργειες που αποτρέπουν τον υγιή ανταγωνισμό, είναι καταπολεμητέες και καταστρέφουν προσπάθεις ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Επιδιώκουμε, μέσω της πρότασης μας για το Επιχειρηματικό περιβάλλον, τις επενδύσεις και την πρόταση μας για αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου της Έλλάδας, όλες οι επιχειρήσεις να έχουν τους ίδιους κανόνες λειτουργίας.
Σε όλες τις επενδύσεις κύριο στοιχείο θα είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και η εφαρμογή των σχετικών επιστημονικών μελετών που θα εποπτεύεται αυστηρά από τα εντεταλμένα όργανα.
Το περιβάλλον δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη, όμως η ανάπτυξη θα εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προστατευθούν με κάθε θυσία τα δάση της πατρίδας μας και οι αρχαιολογικοί θησαυροί.
Η αυθαιρεσία στη δόμηση θα γίνει παρελθόν και σε όλες τις πόλεις θα εξασφαλιστούν κοινόχρηστοι χώροι, χώροι περιπάτου και χώροι καλλιέργειας ψυχικής και σωματικής υγείας για τους νέους μας.
Θα προστατεύσουμε τις παραλίες μας με αυστηρή τιμωρία στους οικοδομούντες σε αυτές. Εξαιρέσεις και εύνοιες δεν θα υπάρξουν. Ο πολίτης θα είναι πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντος της πολιτείας. Η Ένωση Κεντρώων δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη βελτίωση της ζωής του και της ποιότητας της καθημερινότητας του πολίτη.

  Υψηλή τεχνολογία, τουρισμός, βιομηχανία και βιοτεχνία, εμπόριο και υπηρεσίες καθώς και ο ορυκτός μας πλούτος θα τύχουν αξιοποίησης και ορθολογικής οργάνωσης, γιατί από όλα αυτά θα δημιουργούνται στο κράτος έσοδα για την κοινωνική πρόνοια, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια δωρεάν παιδεία και την εξασφάλιση κοινωνικής σύνταξης σε επίπεδα αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες.

 Κράτος που δεν αναπτύσσεται έχει πολύ μικρά περιθώρια για στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, γι’ αυτό όλο το βάρος η Ένωση Κεντρώων θα το ρίξει στην ανάπτυξη της χώρας. Στόχος μας είναι ο λαός να μην ζει με δανεικά, αλλά με δικά του δεδουλευμένα, στόχος μας οι επόμενες γενιές να μην χρεώνονται από τα λάθη του παρόντος και του παρελθόντος. Είναι λάθος το χρήμα να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Είναι έγκλημα το μέγεθος κάποιων να οφείλεται στην εξόντωση μικρών και μεσαίων.

Εισερχόμενη στη Βουλή η Ένωση Κεντρώων σκοπεύει να πατάξει το κομματικό κράτος και να εξασφαλίσει αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής. Το δημόσιο θα παύσει να είναι όνειρο για τη λύση του εργασιακού προβλήματος των νέων μας, τα εργασιακά δικαιώματα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα εξισωθούν και οι αγρότες μας θα προστατευθούν.

Το αγροτικό εισόδημα είναι σε θέση να διασφαλιστεί, αλλά αυτό θα περάσει και από τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων έρευνας και καλλιέργειας. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλλά και όλοι οι συνεισφέροντες στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας πρέπει να τύχουν αρωγής με κάθε θυσία.

Χρωστάμε άλλωστε πολλά στους ακρίτες μας που είναι το πιο όμορφο κομμάτι της κοινωνίας μας και περήφανοι ως άνθρωποι. Δεν λησμονούμε ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι εκείνοι που πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα για την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οφείλουμε έστω και τώρα να τους στηρίξουμε.

Κύριες προϋποθέσεις αποτελούν ανάπτυξης αποτελούν :

Η σταθεροποίηση της οικονομίας μας.

Η επιστροφή κεφαλαίου στις τράπεζες που έχει εκρεύσει προς το εξωτερικό.

Ο ερχομός ουσιαστικών επενδύσεων Ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα, ως εγγύηση παραμονής μας στο ευρώ.

Με όλες αυτές τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες να εκπληρώνονται, προτείνουμε τα εξής:

Κάθε επιχείρηση, ή ελεύθερο επάγγελμα να υποβοηθείται σημαντικά στα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητας του. Το μέτρο θεωρείται αναγκαίο για να μειωθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ παλαιών και νέων δραστηριοτήτων και γιατί η οικονομία που πρεσβεύει η Ένωση Κεντρώων δεν είναι ολιγοπώλιο, αλλά η ανάπτυξη εξασφαλίζεται από τη δυνατότητα εισόδου νέου αίματος στην αγορά κάθε μορφής.

Συμμετοχή των εργαζομένων των μεγάλων επιχειρήσεων στα κέρδη τους, μέχρι ποσοστού 12%, ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία και να δοθούν με μηδενικό κόστος στο κράτος τα απαραίτητα κίνητρα για εργασία.

Το Ελληνικό φορολογικό σύστημα πάσχει (ανάμεσα σε άλλα) και από αδυναμία είσπραξης φόρων, λόγω της πολυπλοκότητας του.

Η απλοποίηση του, με σύνθημα μας την «Επανεκκίνηση στην Φορολογία», στοχεύει  :

Να μη δημιουργεί οικονομικούς εγκληματίες ανάμεσα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Να αποποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα (δικαιότερο φορολογικό σύστημα).

Να μειώσει το λειτουργικό κόστος είσπραξης φόρων του κράτους μέσω του μικρότερου αριθμού υπαλλήλων που θα ασχολούνται με την είσπραξη.

Να αυτοματοποιήσει, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας τις διαδικασίες ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη εξυπηρέτηση όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και ταυτόχρονα δικαιότερη επίτευξη των διαδικασιών.

Μέσω της αυτοματοποίησης να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η επαφή μεταξύ των εν δυνάμει να φοροδιαφεύγουν, με τους υπαλλήλους της Εφορίας, ώστε να εκμηδενίζονται οι εν δυνάμει προοπτικές παράνομης συνδιαλλαγής μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων.

Γραφεία ευρέσεως εργασίας
Χωρίς να υποτιμούμε το έργο του ΟΑΕΔ που πρέπει να παραμείνει σε έναν ρόλο εποπτικό και υποβοηθητικό, οι δήμοι της χώρας μας, ως γνώστες των αναγκών της περιοχής τους, πρέπει να δημιουργήσουν γραφεία ευρέσεως εργασίας, όπου ο κάθε άνεργος συμπολίτης μας, θα έχει τη δυνατότητα, καταθέτοντας το βιογραφικό του και τα πλήρη του στοιχεία επικοινωνίας, να θέτει εαυτόν στο διαθέσιμο εργασιακό δυναμικό της περιοχής του.
Οι υποψήφιοι εργοδότες, μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας (με συμμετοχή όλων των γραφείων ευρέσεως εργασίας των δήμων), να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία αυτά και να μπορούν να αναζητούν εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ανάθεση δημοσίων έργων

Θέσπιση αναλογικού τρόπου στην ανάθεση δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών. Καμία εταιρεία δεν θα μπορεί να εκτελεί έργα σε ποσοστό μεγαλύτερο κάποιου ορίου.

Πάταξη της διαπλοκής και την αληθινή απαγόρευση σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ να είναι και ιδιοκτήτες εταιριών δημοσίων έργων και εταιριών που προμηθεύουν το δημόσιο.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Η χρηματοδότηση των τραπεζών να πηγαίνει με μεγαλύτερη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να σταματήσει δηλαδή το μονοπώλιο των μεγάλων επιχειρήσεων και τα εκδιδόμενα δάνεια προς το οικονομικό κατεστημένο (θαλασσοδάνεια).

Υποχρεωτική ρύθμιση όλων των επαγγελματικών δανείων, που έχουν χαρακτηριστεί από το 2009 και μετά ως “κόκκινα δάνεια”, με σκοπό την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων με όρους που δεν θα τους αφαιρούν ρευστότητα άρα και πιθανότητα επιβίωσης.

Επιστροφή κεφαλαίων

Η Ένωση Κεντρώων ζητά τον έλεγχο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος των επιχειρηματιών αλλά και των φυσικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της κρίσης, δηλαδή από το 2009 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, 60.000 πρόσωπα έχουν εξάγει την τελευταία εξαετία, €90 δισεκατομμύρια, τα οποία λείπουν από τις τράπεζες και συνεπώς οι τελευταίες δεν έχουν επαρκή ρευστότητα.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι έγκλημα και συνεπώς θα πρέπει όλα τα πρόσωπα αυτά να φορολογηθούν αναδρομικά βάσει των χρημάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό.

Η Ε.Κ. προτείνει συντελεστή φορολογίας 15% αναδρομικά αλλά και σε ισχύ για μελλοντικά εμβάσματα εκτός Ελλάδος, ακόμα και σε χώρες της Ε.Ε.

Δίνει όμως παράλληλο το κίνητρο της αμνηστίας σε όλα τα πρόσωπα που έπραξαν έτσι μέχρι σήμερα, διότι υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να διωχθούν ποινικά.
Επιδιώκουμε την επιστροφή στην Ελλάδα, κεφαλαίων, έναντι ποσοστού φορολόγησης 15%, για όσα εισοδήματα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την νόμιμη κατοχή τους.
Κατανοούμε πως είναι ανέφικτο να ζητάμε τη επιστροφή κεφαλαίων, νομίμως αποκτηθέντων και μη νομίμως, εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει πρώτα την παραμονή μας στο Ευρώ και ένα σταθερό φορολογικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.
Η πρόταση μας είναι συνολική και αποβλέπει στην στήριξη των παραπάνω παραγόντων σταθεροποίησης της οικονομίας μας.

Aπαγορεύσεις

Απαγόρευση σε κάθε ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης να έχει οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση υπό την κατοχή του.

Παύση δυνατότητας ίδρυσης θυγατρικών εταιρειών κάποιου ομίλου για την υπέρβαση του ορίου αυτού και αντιμετώπιση ολιγοπωλίων και παρόμοιων μεθοδεύσεων. Η Ελλάδα του μέλλοντος δεν θα είναι η Ελλάδα των πολύ μεγάλων εταιρειών, αλλά η Ελλάδα στην οποία μεγάλοι μπορούν να γίνουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεσαίοι.