2014-04-17 22:08:00

Οικογένεια – Φάκελος “ΔΕΠΟΣ”.

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2014-04-17 22:08:00 Timestamp ID : 1397772480

ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΠΟΣ – ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Επιδότηση της Ελληνίδας μητέρας με 450 € το μήνα, για κάθε παιδί, έως ότου αυτό γίνει 18 χρονών.

Μείωση των ενοικίων, ώστε το νοίκι για τη λαϊκή στέγη, να μην υπερβαίνει το 1/3 του βασικού μισθού ενός εργατοϋπαλλήλου.

Παροχή στέγης στους άστεγους, μέσω της Δημόσιας Επιχ. Πολεοδόμησης της ΔΕΠΟΣ στην ύπαιθρο, στα πλαίσια προγράμματος αποκέντρωσης.

Όσοι θα πάρουν δωρεάν στέγη από το πρόγραμμα αυτό, θα υποχρεωθούν να εργαστούν για 15 χρόνια τουλάχιστον (κανονικά αμειβόμενοι) σε εργοστάσια ή εργοτάξια της επαρχίας, τα οποία θα γίνουν σε βιομηχανικές ζώνες στους οικισμούς της ΔΕΠΟΣ.

Οι οικισμοί της ΔΕΠΟΣ θα γίνουν με την μέθοδο της αντιπαροχής με χρηματοδότηση των ομογενών μας της αλλοδαπής.

Φάκελος “ΔΕΠΟΣ”

Τα αυθαίρετα κτίσματα στη χώρα μας αποτελούν μια βαριά και ανώμαλη κατάσταση που από δεκαετίες ταλαιπωρεί έντονα χιλιάδες οικογένειες, με χαμηλά εισοδήματα, και το κράτος σε όλες του τις εκφράσεις (πολεοδομίες, δικαιοσύνη, αυτοδιοίκηση, οικονομία, τάξη, κύρος).

Συντηρείται αυτή η κατάσταση από δύο πηγές:

Η μία καθαρά ανθρώπινη: Η ανάγκη δηλαδή να εξασφαλίσει και ο κάτοικος οργανωμένου οικισμού τον τρόπο ζωής του, με βασικό στοιχείο τη στέγη του και με πρόσθετο αίτημα σήμερα, το περιβάλλον και τα κοινωφελή μέσα και έργα οικιστικής λειτουργίας.

Η άλλη πηγή, αυτή που αφέθηκε να εκμεταλλεύεται κατά τον πιο ωμό τρόπο την πρώτη.

Η ιδιοκτησία οικιστικής γης, δηλαδή, που μεθόδευσε κερδοσκοπικά την όλη υπόθεση, ακόμα και με νομιμοφανείς κατατμήσεις, με καταπατήσεις δασικών ή δημόσιων εκτάσεων, παραποιήσεις τίτλων ιδιοκτησίας, καταπατήσεις παραλίων και με πολλούς άλλους τρόπους. Δίνοντας έτσι ένα κομμάτι αγρού (αγροτεμάχιο στο νομιμοφανές συμβόλαιο) προσφέρει δήθεν «οικόπεδο» πλαστοποιημένο όμως, αφού με τον όρο οικόπεδο νοείται μέρος πόλεως οργανωμένης, έστω και στοιχειωδώς.

Εισπράττει έτσι 100 μέχρι 500 και πάνω φορές την τιμή του αγρού.

Υπερκέρδη

Παρά τα υπερκέρδη αυτά και το νομιμοφανή τρόπο δημιουργίας τους, η ιδιοκτησία δεν πωλεί από αυτά τα «αγροτεμάχια» παρά μόνο ένα 30 έως 40% και μάλιστα τα χειρότερα.

Χρησιμοποιεί μετά τους νέους κατόχους τους σαν «αιχμή κρούσεως» και επιχειρεί νομιμοποίηση των υπολοίπων 70% εκλεκτών δικών της οικοπέδων.

Έτσι και εδώ, η πίεση για νομιμοποίηση, παρ’ όλον που φαίνεται ότι στηρίζεται στο κοινωνικό αίτημα της εξασφάλισης φτηνής στέγης, εξυπηρετεί πάλι νέα συμφέροντα σε βάρος του πολεοδομικού συνόλου.

Στη συνέχεια ασκείται νέα πίεση για να τους δοθούν όροφοι και ευνοϊκότεροι συντελεστές δόμησης.
Υψώνονται οι τιμές σε απρόσιτα επίπεδα για τους νέους οικιστές, που διαθέτουν τις ίδιες όπως και οι πρώτοι ασθενείς δυνατότητες.
Τρέπονται αυτοί αναγκαστικά σε νέες λαθρόβιες αγορές οικοπεδεμπορίας, αρχίζει νέο κύκλωμα αυθαιρεσίας, αναπαράγεται ένα οικιστικό χάος.
Στην υπόθεση όλη των αυθαιρέτων προβάλλεται, δηλαδή, το ανθρώπινο αίτημα για στέγη, ενώ υποκρύπτεται η πλεονεξία της ιδιοκτησίας και η επιδίωξη επίτευξης υπερβολικής υπεραξίας ακινήτου.
Η Ένωση Κεντρώων έχει από μακρού χρόνου επισημάνει τις κερδοσκοπικές τάσεις της ιδιοκτησίας και την αιχμαλωσία του μικρομεσαίου εισοδήματος οικογενειών στα δίχτυα αυτής της κερδοσκοπίας.
Ακόμη και αυτοί που νομιμοποίησαν τέτοιας μορφής αυθαίρετα, απέκτησαν σπίτια χωρίς υποδομή, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις και πλήρωσαν στην συνέχεια ακριβά και σε χρήμα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Μέσα σε αυτό το κύκλωμα βλάστησε ένα πλήθος από νοσηρές επιπτώσεις, όπως οι σκοτεινές μεθοδεύσεις αφαίρεσης της πρωτογενούς γης από τους πρώτους αγρότες  κατόχους της σε ευτελείς τιμές και η μετατροπή της, χωρίς καμία συμβολή της ιδιοκτησίας, σε πανάκριβη οικιστική γη ή συστηματική καταπάτηση ή παραποίηση τίτλων και ορίων ιδιοκτησίας.

Γίνονται επίσης παράνομες καταλήψεις και υλοτομήσεις δασών και υπάρχουν βασικές υπόνοιες εμπρησμών για οικοπεδοποιήσεις και προσπάθειες κλονισμού συνειδήσεων στελεχών της πολιτείας, παραβιάσεις νόμων κλπ.

Ο πρώτος και ίσως ο μόνος άνθρωπος που επιχείρησε να εξυγιάνει το έλος των  αυθαιρέτων, χαράζοντας μια νέα πολιτική στην περιοχή των οικισμών (παλαιών και νέων) υπήρξε ο πρύτανης του ΕΜΠ και Υπουργός Δ.Ε των πρώτων μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων Κυπριανός Μπίρης.

Ο Κυπριανός Μπίρης συνέταξε τα άρθρα 21 και 24 του συντάγματος και ίδρυσε την ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Οίκησης και Στέγασης), που είχε αποστολή την αναμόρφωση υφιστάμενων οικισμών, με τήρηση των κανόνων και των νόμων.

Συγκεκριμένα η ΔΕΠΟΣ θα αναμόρφωνε οικισμούς που λειτουργούν με πρωτόγονο και χαώδη τρόπο και θα ανοικοδομούσε νέους οικισμούς χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος, με τη μέθοδο της αντιπαροχής, με χρήματα ομογενών μας του εξωτερικού, που ήθελαν να αγοράσουν σπίτια στην πατρίδα, χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κάποιου αισχροκερδούς εργολάβου, υπό την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους.

Θα προσέφερε δηλαδή η ΔΕΠΟΣ σε χιλιάδες ομογενείς μας τη δυνατότητα με φτηνές τιμές να αγοράσουν σπίτι στην πατρίδα για τα παιδιά τους με την εγγύηση του κράτους.

Επίσης η ΔΕΠΟΣ θα έδινε την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων, να αντικαταστήσουν την άχρηστη ιδιοκτησία τους με ίσης αξίας κτίσμα σε σύγχρονους οικισμούς.

Επιπλέον η ΔΕΠΟΣ θα έδινε την ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο δημόσιο, να ανταλλάξουν αναξιοποίητες ή άχρηστες εκτάσεις που κατέχουν με ίσης αξίας περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν εισόδημα με νόμιμες διαδικασίες.

Το μέγιστο ωστόσο ευεργέτημα που θα έκανε η ΔΕΠΟΣ είναι ότι με το περίσσευμα κατοικιών που θα δημιουργούσε θα στέγαζε δωρεάν νιόπαντρα ζευγάρια, που θα μετοικούσαν στην ύπαιθρο σε νέους σύγχρονους οικισμούς στα πλαίσια προγράμματος αποκέντρωσης, αρκεί βέβαια να εργάζονταν σε εργοστάσια ή άλλες εργασίες επί δεκαπενταετία, κανονικά αμειβόμενοι, ώστε να αναπτυσσόταν οικονομικά όλη η Ελλάδα με συμμετρία πληθυσμού προς το εμβαδόν.

Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

Η υλοποίηση των στόχων της ΔΕΠΟΣ θα βελτίωνε τη ζωή σε όλη τη χώρα, θα καθιστούσε τη στέγη προσιτό δικαίωμα όλων των Ελλήνων, θα απομόνωνε τσιφλικάδες και φεουδάρχες οικοπεδέμπορους, που θέλουν να επιτυγχάνουν παράλογα μεγάλη υπεραξία γης εκβιάζοντας το κράτος και το κοινωνικό μας σύνολο. Ωστόσο και οι στόχοι της ΔΕΠΟΣ για απόκτηση οικονομικής αυτάρκειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας της Ελλάδας, καθώς και η μέσω στέγης πρόσδεση των ομογενών μας με την πατρίδα, δεν είναι μικρής σημασίας.

Παρά το γεγονός ότι τα άρθρα 21 και 24 του Συντάγματος παρείχαν στην πολιτεία όλες τις δυνατότητες για να λυθεί το θέμα των αυθαιρέτων και παρά το ότι η ΔΕΠΟΣ ιδρύθηκε και προσελήφθησαν σε αυτήν πλέον των 300 επιστημόνων, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, και παρά το γεγονός ότι ο Κυπριανός Μπίρης έδωσε την ψυχή του στην εφαρμογή του όλου σχεδίου, όλα έμειναν στα χαρτιά και στις καλένδες, αφού οικοπεδέμποροι και τσιφλικάδες αξίωσαν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μπει το σχέδιο στην κατάψυξη γιατί τους χαλούσε τα σχέδια κερδοσκοπίας.

Έτσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απέλυσε από Υπουργό τον Κυπριανό Μπίρη, συνεχίστηκε η παραδοσιακή πολιτική που τροφοδοτούσε την αυθαιρεσία και η στέγη είναι απραγματοποίητο όνειρο για τους μισθοσυντήρητους και τις φτωχές ελληνικές οικογένειες. Το πιο θλιβερό όμως είναι, ότι οι Υπουργοί που ακολούθησαν, αντί να λύσουν το πρόβλημα των αυθαιρέτων, το όξυναν.

Η ΔΕΠΟΣ δεν διαλύθηκε, όμως οι πλέον των 300 υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοί της ασχολούνται με αλλότριες προς τους σκοπούς της, παρασιτικές και δευτερεύουσες ενασχολήσεις.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Η ύπαρξη και η μη απόδοση της ΔΕΠΟΣ και η πληρωμή από το κράτος 300 επιστημόνων χωρίς να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό έργο, αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, που εφημερίδες και τηλεοράσεις κατορθώνουν να μένει άγνωστο στον ελληνικό λαό.

Η Ένωση Κεντρώων σήμερα διαθέτει ολόκληρο το αρχειακό υλικό του Κυπριανού Μπίρη με την τεράστια πνευματική του κληρονομιά, που το παρέδωσε πριν πεθάνει στον Πρόεδρο Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος μάλιστα είχε συνδράμει στην συγγραφή των παραπάνω άρθρων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε τις ευθύνες όλων των διοικήσεων της Κτηματικής Τράπεζας, της τράπεζας εκείνης που ενώ ιδρύθηκε με αποστολή την παροχή στέγης σε όσους στερούνται, κατέληξε να εκτελεί όμοιες με άλλες εμπορικές τράπεζες τραπεζικές υπηρεσίες και μάλιστα να ζητεί εγγυήσεις ακινήτων προκειμένου να δώσει στεγαστικά δάνεια, κατά παράβαση του καταστατικού σύμβασής της. H Κτηματική Τράπεζα θα λειτουργούσε παράλληλα με τη ΔΕΠΟΣ σαν Τράπεζα Γης και θα διευκόλυνε όλες τις συναλλαγές ιδιωτών και δημοσίου με τη ΔΕΠΟΣ.

Είναι θλιβερό ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός των κυβερνήσεων ’74 έως ’81, ενώ θέσπισε τα άρθρα 21 και 24 του Συντάγματος του ’75, ενώ ίδρυσε τη ΔΕΠΟΣ, στη συνέχεια υπέκυψε σε συμφέροντα και άφησε στη μέση μία τόσο μεγάλη υπόθεση.

Είναι όμως εξίσου τραγικό κυβερνήσεις όπως του ΠΑΣΟΚ μετά το ’81, που θέλουν στα χαρτιά να λέγονται σοσιαλιστικές, διαιώνισαν ένα ληστρικό τρόπο απόκτησης στέγης, που και την αυθαιρεσία αυξάνει, τη ζωή στις πόλεις την καθιστά αγχώδη και ασφυκτική, στους πλούσιους δίνει δυνατότητες να χτίζουν σε δάση, σε παραλίες και σε πολυτελή προάστια και για τους μισθοσυντήρητους το όνειρο απόκτησης στέγης έγινε όλο και πιο απόμακρο.

Ο φάκελος «Κυπριανός Μπίρης», είναι μαζί με τα Ιουλιανά του ’65 (με τα βασιλικά πραξικοπήματα) και τη Χούντα των συνταγματαρχών ομολογούμενα κάποιες από τις πιο μελανές σελίδες του αιώνα που έδυσε.

Η Ένωση Κεντρώων θα θεσπίσει φορολογία για ακίνητα και κατοικίες μεγάλης αξίας, ιδιαίτερα στο στάδιο μεταβίβασής τους. Η υπεραξία των ακινήτων θα φορολογηθεί όπως φορολογείται το εισόδημα από κάθε επάγγελμα, έτσι πρέπει να φορολογηθεί και η άνοδος στην αξία των ακινήτων, γιατί και αυτό είναι εισόδημα.

Θα μείνει αφορολόγητη η πρώτη κατοικία για όλους τους Έλληνες, όμως οι μεγάλες περιουσίες πρέπει να φορολογηθούν.

Το μέτρο θα τονώσει και την επιχειρηματικότητα, αφού θα παύσει η γη και η ιδιοκτησία να είναι ο τρόπος διοχέτευσης των αποταμιεύσεων της κοινωνίας.