2015-03-10 15:45:00

Περί Reverse mortgage (αντίστροφη υποθήκη)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-03-10 15:45:00 Timestamp ID : 1426002300

Μετά από μία ενδελεχή έρευνα σχετικά με το reverse mortgage, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μία ενδεχόμενη εφαρμογή στην Ελλάδα θα ήταν ανέφικτη για τους κάτωθι λόγους:

Οι Ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο προϊόν, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Επίσης και οι ιδιωτικές εταιρίες (κυρίως επενδυτικές και real estate) δεν είναι σε θέση να αναλάβουν ένα τέτοιο ρίσκο στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή κι εάν το κάνουν θα το κάνουν με ληστρικούς όρους.

Το συγκεκριμένο προϊόν κοστίζει ακριβότερα από ένα απλό στεγαστικό δάνειο, τόσο στο επιτόκιο όσο και κάποιες άλλες αμοιβές.

Το συγκεκριμένο προϊόν απευθύνεται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας (άνω των 60), πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και μετά θάνατον πιθανόν να μην επιθυμούν οι κληρονόμοι να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ακίνητο.

Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρες όπου οι οικονομίες τους έχουν ανάπτυξη, υπάρχει χαμηλή ανεργία και γενικώς παρουσιάζουν μια στοιχειώδη οικονομική υγεία (πχ ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία).

Στην Ελλάδα των τόσων προβλημάτων,αλλά και με την αγορά ακινήτων σε τραγική ουσιαστικά κατάσταση θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί ένα τέτοιου είδους χρηματοοικονομικό προϊόν

Η Ελλάδα μας, δεν διαθέτει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να προστατέψει τόσο τον δανειολήπτη, όσο και την εταιρία παροχής πίστωσης από ενδεχόμενες στρεβλώσεις ή αθέτησης που είναι βέβαιο, λόγω της οικονομικής κρίσεως, πως θα παρουσιαστούν.

Παραθέτουμε δύο συνδέσμους σχετικά με το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό προϊόν στις ΗΠΑ. Το πρώτο υπολογίζει τις δόσεις και γενικά το κόστος σε σχέση με ένα απλό στεγαστικό δάνειο και στο δεύτερο παρουσιάζονται διάφορες ερωτήσεις κι απαντήσεις σχετικά με το reverse mortgage.

http://rmc.ibisreverse.com/default_nrmla.aspx
http://www.aarp.org/money/credit-loans-debt/info-2007/5_questions_to_ask_before_considering_a_reverse_mo.html