2015-05-20 09:54:00

Περί δικαιοσύνης λόγος

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-05-20 09:54:00 Timestamp ID : 1432115640

   H Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωπη με μία οικονομική κρίση, η οποία έχει σταματήσει την ανάπτυξη στη χώρα μας και έχει εξαθλιώσει τους πολίτες .Βέβαια, τα αίτια της κρίσης δεν βρίσκονται στο κοντινό μέλλον με την ύπαρξη των μνημονίων, αλλά στο παρελθόν με τις πελατειακές σχέσεις, την εξαγορά ψήφων και το όλο διεφθαρμένο σύστημα που ίδρυσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες .Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά το φάρμακο που δόθηκε μέχρι τώρα για την ίαση δεν λειτούργησε .Η ύφεση και η λιτότητα δεν βοήθησαν την χώρα μας, αντιθέτως την βάθυναν περισσότερο μέσα στον βούρκο. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι με γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη, μα πάνω απ ΄ όλα με γνώμονα την δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα έχει πληγεί από μία σειρά χρόνων, όπου η διαφθορά ήταν το εθνικό μας χόμπι. Ο τόπος έχει ανάγκη από ουσιώδεις αλλαγές  με δημοκρατικές διαδικασίες. Γιατί δεν είναι δημοκρατικό να παίρνουν κάποιοι δύο και τρείς συντάξεις. Γιατί δεν είναι δημοκρατικό να υπάρχουν πολυθεσίτες. Γιατί δεν είναι δημοκρατικό κάποιοι να μην πληρώνουν φόρους και να μην διώκονται. Δεν είναι σωστό να πληρώνουν μόνο οι πλούσιοι, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, όπως δεν είναι σωστό να πληρώνουν μόνο όσοι ανήκουν στα μεσαία ή κατώτερα οικονομικά στρώματα. Το πρέπον είναι να πληρώνουν όλοι κλιμακωτά, ανάλογα με το πόσο αναλογεί στον καθένα. Έχει καταντήσει κουραστικός αυτός ο πόλεμος μεταξύ δεξιάς και αριστεράς για το ποια συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν περισσότερο. Μία σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Είμαι σίγουρος ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διαφθορά.

Εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος. Μόνο τότε θα γίνουμε καλύτεροι και μόνο τότε θα έρθει η πραγματική ανάπτυξη. Μέχρι τότε θα αναλωνόμαστε σε περιστασιακές λύσεις που θα λύνουν το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, όμως μακροπρόθεσμα το πρόβλημα θα γίνεται μεγαλύτερο. Η Ελλάδα είναι η Τρίτη φορά στην ιστορία της που έρχεται αντιμέτωπη με μία οικονομική κρίση. Όπως μείναμε ζωντανοί τότε, θα μείνουμε και τώρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά ότι νοσούμε από προβλήματα διαφθοράς δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά και ποικίλα, όλα όμως με έναν κοινό παρανομαστή. Την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο χώρος του κέντρου έχω την εντύπωση ότι είναι ο χώρος με το μεγαλύτερο ακροατήριο, και όμως ο λαός κινείται δεξιά και αριστερά για να βρει το δίκιο του και μένει πάντα προδομένος. Η μεσότητα είναι αυτό που μας λείπει, το έχει πει άλλωστε και ο Αριστοτέλης.To κέντρο είναι ο χώρος εκείνος όπου έχει πάρει τα θετικά στοιχεία της αριστεράς και τα θετικά στοιχεία της δεξιάς και έχει φτιάξει ένα δημοκρατικό και δίκαιο σύνολο.
Οι άνθρωποι πρέπει να παραγκωνίσουν τις αριστερές και δεξιές ιδεολογίες. Δεν του αδικώ βέβαια. Προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους, ανάλογα με το πού ανήκουν. Κάποια στιγμή, όμως, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο ανθρώπινος παράγοντας και να εξυπηρετηθεί το κοινό καλό και όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός.    

   Αυτός ο τόπος, λοιπόν, χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο. Χρειάζεται επενδύσεις. Μα πάνω απ ΄ όλα χρειάζεται ισότητα, δημοκρατία και δικαιοσύνη. Το κράτος πρέπει να αποτελέσει το πέπλο εκείνο κάτω από το οποίο θα καλύψει τους πολίτες του φροντίζοντας να μην νιώθει κανένας ότι αδικείται επί σκοπού γιατί τότε ξεκινούν οι διαμάχες.

Μεταρρυθμίσεις λοιπόν. Μεταρρυθμίσεις, όμως, που θα εξυπηρετούν όλους. Μεταρρυθμίσεις δίκαιες και αμερόληπτες. Όταν θα οικοδομήσουμε ένα υγιές κράτος, τότε θα γίνουμε και καλύτεροι άνθρωποι. Τα πάντα ξεκινούν από την νοοτροπία μας. Την νοοτροπία που έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Όταν αλλάξουμε την νοοτροπία μας, τότε θα έρθει και η πραγματική ανάπτυξη που όλοι επιζητούμε. Άραγε, πόσο δύσκολο είναι;