2015-05-26 08:58:00

Ο κύριος Βαρουφάκης και τα όρια στην πολιτική

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-05-26 08:58:00 Timestamp ID : 1432630680

Κάθε πράγμα σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχει ένα όριο. Και ο υπουργός οικονομικών το έχει ξεπεράσει. Είναι άλλο πράγμα να επιδεικνύεις τον εαυτό σου, να θέλεις όλοι να μιλούν για σένα, να θέλεις να σε θαυμάζουν, να απολαμβάνεις την κοινωνική αναγνώριση και άλλο πράγμα να διακινδυνεύεις την τύχη των άλλων ανθρώπων. Εκεί γίνεσαι επικίνδυνος. Με το να βιντεοσκοπείς τα λεγόμενα μιας συζήτησης και μάλιστα ενός Eurogroup χωρίς την άδεια των συνομιλητών σου, δείχνεις ότι δε μπορούν οι άλλοι να σε εμπιστεύονται. Κι αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή όπου κάθε συνετός πολιτικός θα έπρεπε να ζυγίζει πολύ περισσότερο το τι κάνει και πως το κάνει. Επίσης το να συνεχίζει να λέει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία ενώ την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός οικονομικών το διαψεύδει, είναι και αυτό μια πράξη ανευθυνότητας. 

Όσοι διαβάζουν ειδήσεις από πολλά και διαφορετικά δίκτυα Ελληνικά και ξένα, γνωρίζουν ότι η συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί δε θα έχει καμμιά διαφορά από εκείνη την οποία είχε προσυμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν λοιπόν ο υπουργός οικονομικών εννοεί οτι αυτή η συμφωνία η οποία είναι ίδια και χειρότερη με της προηγούμενης κυβέρνησης ειναι κοντά, τότε δεν θα διαφωνήσω. 'Ομως αυτός ο άνθρωπος, ο κ. υπουργός, υποτίθεται ότι πρωτοστατεί για μια τελείως διαφορετική συμφωνία σε άλλο πνεύμα και με διαφορετικούς όρους. Λοιπόν, κάθε νοήμων πολίτης νομίζω ότι καταλαβαίνει ότι αυτού του είδους η πολιτική στάση δε μπορεί να έχει μέλλον.

Ο ναρκισσισμός ενος ανθρώπου δεν ειναι βλαβερός μέχρι το σημείο όμως που αρχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του ιδίου ή των άλλων ανθρώπων. Εδώ, στην περίπτωση του κ. Βαρουφάκη, δε μπορώ να μη παρατηρήσω ότι ο ναρκισσισμός του έχει αρχίσει να εκφράζει μια παθολογική πλευρά. Και ειλικρινά δεν θα έδινα ούτε μισό λεπτό για να ασχοληθώ και να γράψω οτιδήποτε σχετικά με το επεισόδιο της βιντεοσκόπησης των συνομιλιών από τον κ. υπουργό οικονομικών ή με την συνεχή δήθεν διαβεβαίωσή του ότι όλα βαίνουν καλώς, όμως διαπιστώνω ότι αυτή η παθολογική έκφραση του ναρκισσισμού θα έχει συνέπειες οι οποίες θα βαρύνουν άλλους ανθρώπους. 

Πιστεύω ότι η ηγεσία της παρούσας κυβέρνησης πρέπει να επαναπροσδιορίσει ορισμένα πράγματα σχετικά με τα πρόσωπα τα οποια επιλέγει να τοποθετήσει σε καίριες θέσεις καθώς επίσης να λάβει σοβαρά υπόψιν το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει πολλούς προβληματισμούς καθημερινά σε διάφορα επίπεδα (οικονομικά, δημοσιονομικά και κοινωνικά) και αν δεν είναι προσεκτική θα εξασθενήσει σύντομα με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της.

Και για να γίνω σαφέστερος, την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο προσεκτική, την καταθέτω παρόλο που προσωπικά δεν συμφωνώ με τις επιλογές και τις τακτικές της σημερινής κυβέρνησης, ωστόσο δεν πιστεύω ότι ωφελείται κανείς με τη διενέργεια εκλογών κάθε έξι μήνες. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δώσουμε σημασία στην ουσία των προβλημάτων και ας αφήσουμε στην άκρη τις υπερβολές και τους λεονταρισμούς. Είναι υποκριτικό να μην έχουμε στα χέρια μας το κείμενο της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη 2015 κι όμως να θέλει ο κ. υπουργός οικονομικών να μας πείσει ότι όλα πρέπει να είναι φανερά, υποκλέπτοντας τις συζητήσεις ή προσπαθώντας συνεχώς να αποπροσανατολίσει τον κόσμο λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι η λύση είναι κοντά. Δυστυχώς είναι κι αυτό μια έκφραση της παθολογικής έκφρασης του ναρκισσισμού και μια σαφώς υποτιμητική στάση του κ. υπουργού απέναντι στον πολίτη τον οποίο νομίζει οτι μπορεί να κοροϊδέψει. 

Επαναλαμβάνω ότι δεν επρόκειτο να γράψω τίποτα ακόμη και αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε ρήξη (αυτό θα ήταν μια συνέπεια της ψήφου του πολίτη με βάση το παρόν πολιτικό σύστημα εκλογής), ο λόγος όμως που γράφω τούτες τις γραμμές είναι ότι νομίζω ότι ξεπεράστηκαν τα πολιτικά όρια και επειδή πιστεύω ότι η στάση του κ. υπουργού οικονομικών έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη για τη χώρα. Πρέπει λοιπόν να μπει άμεσα ένα τέλος σε αυτή την παιδαριώδη στάση του υπουργού οικονομικών.

Κάθε πράξη, κάθε ιδέα και κάθε δράση σε αυτό τον κόσμο, έχει πολιτικές συνέπειες σε κάθε κοινωνία. Αυτή είναι μια απλή αρχή την οποία γνωρίζουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές κοινωνιολογίας μέχρι και στο πιο άσημο πανεπιστήμιο. Πόσο μάλλον όταν η δράση αυτή προέρχεται από έναν υπουργό οικονομικών και μάλιστα σε μια τόσο δυσχερή στιγμή μιας ταλαιπωρημένης χώρας.

Η ευχή μου λοιπόν προς όλους, είναι: περισσότερη σύνεση.