2015-06-18 10:47:00

Γιατί θα ψηφίσω Ένωση Κεντρώων

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-06-18 10:47:00 Timestamp ID : 1434624420

Το ενδιαφέρον μου για το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων ξεκίνησε λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Την ημέρα εκείνη το ποσοστό του κόμματος εκτινάχθηκε στο 1,79%, το οποίο ήταν και το υψηλότερο της ιστορίας του. Κάτι τέτοιο πιστεύω -και πολλοί άλλοι μαζί με εμένα- ότι δεν είναι τυχαίο. Και πιστεύω ότι δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό: πρώτον, η δύναμη του διαδικτύου που επιτρέπει και στις πιο αδύναμες φωνές να ακούγονται και, δεύτερον, η ίδια η πραγματικότητα που δικαίωσε τον Βασίλη Λεβέντη, κυρίως μέσω των «προφητειών» του. Ο κόσμος πλέον δεν ακούει τον Βασίλη Λεβέντη μόνο για αυτά που λέει από εδώ και στο εξής, αλλά αναδρομικά· δηλαδή κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν μέσω του ίντερνετ και δίνει προσοχή σε αυτά που έλεγε χρόνια τώρα (το YouTube εξάλλου είναι γεμάτο με εκπομπές και ρήσεις του Προέδρου).

Οι κύριες ενστάσεις που ακούω κατά καιρούς σχετικά με την Ένωση Κεντρώων είναι ότι «ο Λεβέντης έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως γραφικός» ή ότι «καλά τα λέει, αλλά είναι δυνατόν να σώσει αυτός τη χώρα;». Η δική μου άποψη είναι ότι ο Βασίλης Λεβέντης θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας σπουδαίος ηγέτης ευρωπαϊκής κοπής. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με εξαιρετικά συγκροτημένη και αναλυτική πολιτική σκέψη· απόδειξη είναι ότι «έπεσε μέσα» σε τόσα πράγματα. Ορισμένοι τις χαρακτηρίζουν «προφητείες», εγώ προτιμώ να λέω ότι επρόκειτο για «εκτιμήσεις». Εκτιμήσεις σαφείς, ξεκάθαρες και οι οποίες βασίζονταν σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Πιστεύω ότι τα στοιχεία που καθιστούν τον Βασίλη Λεβέντη την καλύτερη επιλογή σε ενδεχόμενες εκλογές είναι τα εξής τρία: μοναδικό ήθος, διορατικότητα και σοβαρές προτάσεις εξόδου από την Κρίση. Πράγματι, οι προτάσεις της Ε.Κ. χτυπούν στον πυρήνα του προβλήματος, αποσκοπώντας να κόψουν το «λίπος» και όχι να εξαθλιώσουν περαιτέρω τα μικρά και μεσαία στρώματα: περικοπή διπλών και τριπλών συντάξεων, επιστροφή των αποσπασμένων στις θέσεις όπου οργανικά ανήκουν, απόλυση των αργόμισθων από τους Δήμους και τις ΔΕΚΟ, καθώς και άμεση κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης σε κόμματα και ΜΚΟ. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το κόμμα. Και πιστεύω ότι το να περικόψουμε χρόνιες παθογένειες και σπατάλες όχι μόνο θα είναι το πρώτο βήμα για να μειώσουμε και μετέπειτα να μηδενίσουμε τα ελλείμματα, αλλά θα κάνει και τους ξένους να μας πάρουν περισσότερο στα σοβαρά και εν τέλει να μας βοηθήσουν ευκολότερα και με λιγότερες αντιστάσεις στα αιτήματα της χώρας μας.

Η Ένωση Κεντρώων αποτελεί μία φωνή ρεαλισμού αλλά και ανθρωπιάς, η οποία δεν ενδιαφέρεται μόνο για μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως για την αξιοπρεπή διαβίωση της κοινωνίας. Ο Βασίλης Λεβέντης για μένα είναι ένας σοβαρός και ικανός ηγέτης με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και με αποδεδειγμένα καθαρή ματιά και διορατικότητα. Ένας άνθρωπος που κατά την ταπεινή μου άποψη θα έπρεπε να είναι Πρωθυπουργός εδώ και χρόνια. Το μόνο πράγμα που καμιά φορά με κάνει να γίνομαι πιο επιφυλακτικός για τη στήριξή μου είναι ότι δεν γνωρίζω τα υπόλοιπα στελέχη του Κόμματος (και αυτή είναι και η ένσταση άλλων ανθρώπων με τους οποίους συνομιλώ). Κάτι όμως που ίσως να μην λαμβάνουμε υπόψη είναι ότι καθώς τα δεδομένα αλλάζουν και η Ε.Κ. συνεχώς κερδίζει έδαφος στην κοινωνία, όλο και πιο αξιόλογοι άνθρωποι κάνουν νύξη για ένταξη στο Κόμμα ή συνεργασία με αυτό. Το μόνο που απομένει είναι η επαρκής προβολή των υποψηφίων και συνεργατών της Ε.Κ. – όχι μόνο για λόγους εικόνας αλλά και για την ουσία, η οποία είναι να μπουν αξιόλογοι άνθρωποι στο Κοινοβούλιο. Όμως όσοι εμπιστευόμαστε τον Βασίλη Λεβέντη είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνει τις σωστές επιλογές υποψηφίων και συνεργατών, με γνώμονα τη δικαιοσύνη, την ευημερία, τη δημοκρατία.