2015-06-30 09:57:00

Δημοψήφισμα: Άγνοια, Άνοια και Παράνοια

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-06-30 09:57:00 Timestamp ID : 1435658220

Δημοψήφισμα: Άγνοια, Άνοια και Παράνοια

Ξεκινώντας θέλω να αναφέρω πως δεν έχω ξαναγράψει άρθρο γι΄αυτό θα ήθελα να σταθείτε στην ουσία του περιεχομένου μιας και η ουσία του δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις που συνεχώς τρέχουν. Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει μια περιληπτική περιγραφή της κατάστασης και της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα, μέσα από τα μάτια και το μυαλό ενός 25χρονου που πραγματοποιεί αυτό το καιρό το μεταπτυχιακό του στην συμπρωτεύουσα.

Ο λαός μετά τις εκλογές τον Ιανουάριο, φυτοζωεί περιμένοντας κάποια κυβέρνηση να φιλοτιμηθεί και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. χωρίς να την νοιάζει το πολιτικό κόστος. Αυτός ο λαός λοιπόν καλείται μέσα σε μια βδομάδα να αποφασίσει για το ευρωπαϊκό του μέλλον.

Άγνοια

Ο βασικότερος λόγος που αποφάσισα να γράψω το συγκεκριμένο κείμενο και να το ονομάσω έτσι είναι η έλλειψη γνώσης του συντριπτικού ποσοστού του πληθυσμού περί Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οικονομικών δεδομένων που περιέχονται στην συμφωνία που καλούμαστε να κρίνουμε. Έχουμε καταλάβει ότι είμαστε ανίκανοι να ξέρουμε την σωστή απάντηση στην ερώτηση που θα μας τεθεί στις 5 Ιουλίου? Έχουμε καταλάβει ότι είμαστε από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε. (της τότε ΕΟΚ) και αντί να διδάσκεται στα σχολεία ο τρόπος λειτουργίας της, διδάσκονται οικιακή οικονομία, ολυμπιακή παιδεία κτλ? Έχουμε καταλάβει ότι υπάρχουν νεαρά άτομα που θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα χωρίς να έχουν άποψη και εικόνα από την Ελλάδα προ του μνημονίου? Αμφιβάλλω εάν ένας νέος  18 ετών (γεννημένος το 1997) θυμάται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ρόλο υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή με τις γνωστές ζαρτινιέρες, τις μαζικές προσλήψεις δημόσιων και τραπεζικών υπαλλήλων κτλ. Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες άγνοιας και σε απαράδεκτο χρονικό σημείο και δεν είναι τυχαίο. Όπως επίσης ευθύνη δεν έχει μόνο η σημερινή κυβέρνηση. Ευθύνη έχουν όλοι οι παράγοντες, πολιτικοί και μή, που απέτρεψαν τον Παπανδρέου να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα που ήθελε. Ευθύνη έχει και ο ίδιος ο Παπανδρέου για την κουτοπονηριά με την οποία λειτούργησε καθώς και για την πολιτική του δειλία.

Άνοια

Ο Ελληνικός λαός ξεχνάει. Ξεχνάει με συστηματική προσπάθεια και χαρακτηριστική αποτελεσματικότητα. Δεν θέλει να παραδεχτεί και να διδαχτεί από τα λάθη του. Οι 3 τελευταίοι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί χρησιμοποίησαν το ίδιο δόλωμα και την πατήσαμε ισάριθμες φορές. "Γιατί να ψηφίσω κάποιον που μιλάει για σκληρή δουλειά, για μετριοπάθεια στον τρόπο ζωής, για τιμιότητα απέναντι στους δανειστές, τιμιότητα στον δίπλανό μου αλλά και στον ίδιο μου τον εαυτό? Θα ψηφίσω αυτόν που με κάνει να ξεχνάω τις αμαρτίες που έκανα ως ψηφοφόρος. Θα ψηφίσω αυτόν που μοιάζει περισσότερο στα λαμόγια που καταριέμαι από το πρωί ως το βράδυ." H άνοια του λαού ξεκινάει ατομικά στο μυαλό του καθενός μας. Την προκαλεί ο ίδιος ο ψηφοφόρος στον εαυτό του και η ιδεολογία του είναι τυχαία και ψεύτικη κυρίως λόγω της αδυναμίας του να παραδεχτεί τα λάθη του. Αυτή η άνοια είναι ανασταλτικός παράγοντας στις όποιες ελπίδες υπάρχουν να λειτουργήσουμε ως κανονικό κράτος μέσα στην κρίση και να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος για την καταπολέμηση της.

Παράνοια

Ο Ελληνικός λαός πάσχει αποδεδειγμένα από παράνοια. Χαρακτηριστικότερο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε καταλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καταστράφηκε τις εποχές των ρουσφετιών και της λεηλασίας του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου αλλά όταν αναγκάστηκε να χαλάσει κάποια χατήρια μεγαλοσυνδικαλιστών? Έχουμε καταλάβει ότι όλη αυτή η αντιευρωπαϊκή οργή που υπάρχει λειτουργεί σαν άλλοθι στους πολιτικούς που συναλλάχθηκαν με τους εργατοπατέρες και έφτασαν τον παραγωγικό και δημοσιονομικό τομέα της χώρας στον πάτο? Κάποιος που δηλώνει αριστερός και συγκυβερνεί με κάποιον που δηλώνει (ακραίος) δεξιός, την Παρασκευή το βράδυ στο διάγγελμά του χαρακτήρισε το ΟΧΙ ως λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Παρόλα αυτά για να πραγματοποιήθεί το δημοψήφισμα χρειάζεται και οι θεσμοί να παρατείνουν το πρόγραμμα για λίγες μέρες ή βδομάδες αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεσμευτεί για την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα.  Εάν αυτό δεν είναι παράνοια τότε τι είναι?

Κωνσταντάκος Σωτήρης
Θεσσαλονίκη 27/6/2015