2015-08-13 07:31:00

Μεταναστευτικό: Το ρεαλιστικό “plan b” της Ελλάδας

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-08-13 07:31:00 Timestamp ID : 1439451060

Η Ελλάδα είναι το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική. Η γεωγραφική της αυτή θέση καθιστά τη χώρα μας το σύνδεσμο της Ευρώπης με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, και κόμβο για χερσαίες και θαλάσσιες συγκοινωνίες και μεταφορές προϊόντων. Παράλληλα, ο πολιτισμός μας συναντά πολιτισμούς από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ανθρώπους με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, συνήθειες και πολιτισμό. Στο πέρασμα των αιώνων αναπτύξαμε σχέσεις με τους λαούς αυτούς και πολλές συνήθειές τους έγιναν και δικές μας. Πολλά στοιχεία των πολιτισμών τους βρίσκονται στη γλώσσα μας, στη μουσική μας και στις παραδόσεις μας, όπως βέβαια και δικά μας πολιτιστικά στοιχεία βρίσκονται στα δικά τους. Παρ’όλα αυτά, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η χώρα μας έχει απωλέσει σημαντικό μερος της πολυπολιτισμικότητας της. Παράλληλα, τα τελευταία έτη, η οικονομική κρίση έχει αναστρέψει την τάση, καθώς οδηγεί τους νέους μας να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα μεγαλο κενό στην κοινωνία μας.

Η λύση στην οικονομική κριση θα προέλθει από τον αναπροσανατολισμό της Ελληνικης οικονομίας, σε μια οικονομία παροχής υπηρεσιών, όχι προς το Ελληνικό Δημόσιο αυτή τη φορά, αλλά προς τους πολίτες και επιχειρήσεις αυτού του παγκοσμιοποιημενου χωριού που έχει καταλήξει ο πλανήτης μας. Η γρήγορη δημιουργία νέων, γρήγορα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, τα γνωστά startup, θα βοηθήσει να βρουν γρήγορα δουλειές οι νέοι που έχουν απομείνει στη χώρα μας.

Το αντικείμενο των επιχειρήσεων αυτών είναι λίγο-πολύ γνωστό. Ο τουρισμός είναι ένα κλασσικό παράδειγμα. Η υπεργολαβία σε έργα πληροφορικής είναι ένα ακόμα. Οι υπηρεσιες τηλε-ιατρικης είναι ένα τρίτο, που σήμερα γνωρίζει παγκοσμίως άνθιση. Η τηλε-εκπαίδευση ένα ακόμα, που ταυτόχρονα θα μας δώσει και τη λύση για τα σχολεία μας σε απομακρυσμενες και δυσπρόσιτες περιοχές. Και υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα ευκαιρείες, ανοικτές για το αθάνατο Ελληνικό δαιμόνιο. Σήμερα, όλος ο πλανήτης περνά σε τηλε-παροχή υπηρεσίας. Όπως φαίνεται ακόμα και από την άνθιση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω απλών εφαρμογών για κινητά, ο ανεπτυγμένος κόσμος διψά για αυτές.

Το μόνο θέμα είναι ότι για να επιτύχουν οι επιχειρήσεις αυτές, χρειάζονται μεγάλο αριθμό από εξειδικευμένο προσωπικό. Χρειαζόμαστε μηχανικούς λογισμικού, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, όλες τις ειδικότητες των νέων μας που αυτή τη στιγμή αναζητούν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Από την αλλη, σήμερα, οι τοπικές συρράξεις σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κενο στη μεσσαια τάξη κάθε μίας από τις χώρες αυτές, καθώς έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ρεύμα προσφύγων και μεταναστών, το οποίο διέρχεται από τη χώρα μας. Το ρεύμα αυτό αποτελείται από επιστήμονες, γιατρούς, μηχανικούς, αυτούς δηλαδή που έχουμε ανάγκη. Και όσοι δεν συγκεντρώνουν αυτά τα προσόντα, μπορούν άνετα να εργαστούν για την αναστήλωση των αρχαίων μας, της Δημόσιας περιουσίας και των υποδομών μας. Όλοι τους είναι πρόθυμοι να εργαστούν, ζουν ήδη σε ένα πολυ-πολιτισμικό περιβάλλον και αναζητούν ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τις οικογένειες τους. Το ίδιο που αναζητούμε και εμείς.

Το τι θα έπρεπε να κάνουμε σήμερα είναι αυτό που έκαναν οι χώρες της Ευρώπης με τους Έλληνες μετανάστες τις δεκαετίες του 1950 και 1960: Τους κατέγραφαν, πολιτογραφούσαν, πρόσφεραν εργασία, οικία και ασφάλιση. Οπότε και εμείς οφείλουμε πρώτα να τους καταγράψουμε ώστε να γνωρίζουμε ικανότητες και δεξιότητες. Και στη συνέχεια να τους βρούμε εργασία, σε Ελληνικές επιχειρήσεις. Για αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον διαφανές και ανοικτό, με κάθε επιχείρηση να ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις και να εξυπηρετείται αποτελεσματικά από όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες, ώστε όλοι μας, Έλληνες πολίτες και μετανάστες μαζί, να αφοσιωθούμε στο να παράγουμε πλούτο, να φέρουμε ανάπτυξη και να προσφέρουμε δουλειά και ασφάλεια στον κάθε ένα που ζει και εργάζεται στη χώρα μας.

Η διαδρομή αυτή θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μας σε μια διεθνοποιημένη κοινωνία, πολυσυλλεκτική, που θα προσεγγίζει τα άλλα έθνη με στηριγμα τα κοινά της σημεία με άλλες κουλτούρες. Ένα πραγματικό σύγχρονο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Ένα κράτος που  θα έχει καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Μια χώρα με σύγχρονες υπηρεσίες που θα είναι προνόμιο να ζεις, με μια σύγχρονη, καινοτόμα και ισχυρή οικονομία βασισμένη στο διεθνές εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών. Μια οικονομία που δεν θα έχει ανάγκη συνέχεια δάνεια για να παραμείνει ζωντανή, και δεν θα βασίζεται στην οικονομική βοήθεια των εταίρων της. Η οικονομικη κρίση μας στέρησε τη χρηματοδότηση και τους νέους μας επιστήμονες. Η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση, και το μεταναστευτικό το ανθρώπινο δυναμικό που μας λείπει. Σε βάθος χρόνου, η καλή αξιοποίηση των ευκαιρειών αυτών είναι που θα μας εξασφαλίσει την οικονομική μας αυτοτέλεια και ανεξαρτησία.

Τα κεφάλαια στο τέλος θα βρεθούν. Το να βρεθουν οι κατάλληλοι άνθρωποι είναι πάντα το πιο δύσκολο. Και αν δεν μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους μας στη χώρα, τουλάχιστον να έχουμε τους καλύτερους από άλλα κράτη. Αυτό είναι το ρεαλιστικό “plan b” για την Ελλάδα μας. Είναι ευχής έργο ότι ακόμα και τώρα μπορούμε να έχουμε την πρώτη επιλογή.

  Στέφανος Κουζώφ.
Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει εργαστεί στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και αξιολόγηση επιχειρηματικής στρατηγικής, σχεδιασμού, διαδικασιών, συστημάτων διοίκησης και διαχείρισης, καθώς και την αυτοματοποίηση τους με εφαρμογές web 2.0. Υποστηρίζει νέες επιχειρήσεις στην αναζήτηση κεφαλαίων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.