2015-08-13 06:55:00

Με την Ένωση Κεντρώων για μια νέα Ελλάδα

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-08-13 06:55:00 Timestamp ID : 1439448900

Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, κάθε χρόνο   είναι και καλύτερα. Κάθε χώρα, προσφέρει και περισσότερα στους πολίτες της. Οι κοινωνίες    γίνονται πιο ανεκτικές. Η τεχνολογία κάνει θαύματα. Οι άνθρωποι προσέχουν το περιβάλλον τους. Και  οι  νομοι γίνονται απλούστεροι.

Παντού; Όχι παντού. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.    Πόλεμοι υπάρχουν. Ανισότητες υπάρχουν. Πολίτες    ξεριζώνονται από τις χώρες τους. Και μια μικρή    χώρα στην Ευρώπη, η πατρίδα της Δημοκρατίας,    πηγαίνει ενάντια στους 18 εταίρους της. Η ίδια που   πρόσφατα έγραψε ιστορία, ως η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αθέτησε πληρωμή της στην συνεταιριστική τράπεζα όλων των χωρών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Που ο πρώην Υπουργός Οικονομίας της πλέον είναι και υποψήφιος για το Βιβλίο Γκίνες, ως ο άνθρωπος που χρεοκόπησε πιο γρήγορα τη χώρα του.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά:

Παγκοσμίως, τα τελευταία 200 χρόνια, οι κυβερνήσεις του κόσμου γίνονται όλο και πιο δημοκρατικές. Οι πολίτες γίνονται ισχυρότεροι απέναντι στο κράτος. Το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να τους διευκολύνει στις συνδιαλλαγές του μαζί τους. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των πολιτών έχουν ως πρώτη τους προτεραιότητα το συμφέρον όλων. Τα πολιτικά κόμματα όχι μόνο προσπαθούν να είναι τίμια, αλλά και να φαίνονται.

Η οικονομία παγκοσμιοποιείται. Πρώτα με το εμπόριο, αργότερα με τα κεφάλαια, σήμερα ακόμη και με τις υπηρεσίες. Το κράτος αποσύρεται από την παραγωγή, και επικεντρώνεται στην διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου συναλλαγών, ίδιου για όλους. Άτομα προσφέρουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, και επενδυτές τους εμπιστεύονται με τα λεφτά τους. Οι επιτυχίες δημιουργούν τόσα νέα έσοδα, που σήμερα δυσκολεύονται ακόμα και να τα  επαν-επενδύσουν. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργηθεί για να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτη την τεράστια αγορά και στα σχεδόν ανεξάντλητα της κεφάλαια.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κοινωνίες επούλωσαν τα τραύματα τους. Δημιουργήθηκαν πλαίσια στήριξης για υγεία και παιδεία. Οι πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες, αναπληρώνουν ακόμη και το εισόδημα στο επίπεδο που θεωρούν ελάχιστο. Οι προσωπικές ελευθερίες και επιλογές γίνονται σεβαστές.

Την τελευταία δεκαετία, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Η ευχρηστία των υπολογιστών έχει επιτρέψει σε παιδιά 3 ετών να χειρίζονται με ευκολία υπολογιστές ανώτερους από αυτούς που οδήγησαν τον άνθρωπο στη Σελήνη. Η πληροφορία υπάρχει διαθέσιμη παντού, έτοιμη να αξιοποιηθεί. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αποκεντρώσει την ενημέρωση. Σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να τυπώνουμε από αγροτικά εργαλεία μέχρι ανθρώπινα μέλη.

Μετά την βιομηχανική επανάσταση, το περιβάλλον παγκοσμίως είχε υποβαθμισθεί. Οι ανεπτυγμένες κοινωνίες το αντιλήφθησαν εγκαίρως, και πλέον η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι από τα πλέον σημαντικά θέματα. Οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, πληρώνουν για την αποκατάσταση. Το ίδιο το περιβάλλον είναι πηγή εσόδων για κάθε τοπική οικονομία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το νομικό σύστημα παγκοσμίως κινείται ταχύτερα. Οι νόμοι κωδικοποιούνται, απλοποιούνται και κρατούνται συνεχώς επίκαιροι. Το βάρος μετακινείται από τα δικαστήρια στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι πολίτες ενθαρύνονται να ζητούν το δίκιο τους. Οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται για να βελτιώσουν την ποιότητα και την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης.

Στην Ελλάδα, ο Δημόσιος διάλογος έχει εκφυλιστεί σε στείρα αντιπαράθεση. Ο πολίτης είναι αδύναμος απέναντι στο παντοδύναμο Δημόσιο. Οι εκπρόσωποι μας εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πολιτών για άγρα ψήφων. Οι Δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι εξυπηρετικές. Μια άδεια χρειάζεται όλο και περισσότερα χαρτιά. Σε κάθε μας συναλλαγή με το Δημόσιο πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Και υπάρχουν θέσεις-κλειδιά, που τις εκμεταλλεύονται τα άτομα που τις κατέχουν για το προσωπικό τους όφελος.

Η οικονομία περιφέρεται γύρω από το Δημόσιο. Το Δημόσιο που μόνο για να λειτουργεί όπως λειτουργεί επιβαρύνει την οικονομία μας με συνεχώς μεγαλύτερες απαιτήσεις. Οι εξαγωγές μας είναι ελάχιστες. Το κράτος ανταγωνίζεται όσους παράγουν, και αλλάζει συνεχώς το πλαίσιο συνδιαλλαγών ώστε να το εξυπηρετεί. Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση, λύνει προβλήματα που δημιουργεί το κράτος. Τα νέα έσοδα είναι ελάχιστα, και δεν φτάνουν για να επαν-επενδυθούν. Η ανεργία καλπάζει, με 1,5 εκκατομύριο ανέργους.

Οι συνεργάτες των Ναζί δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Έμειναν οικονομικά ισχυροί, και η ισχύς τους αυτή τους έδωσε εξέχουσα θέση στην μεταπολεμική κοινωνία μας. Τα πλαίσια στήριξης έγιναν πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ κομματικών στρατών. Το επίδομα ανεργίας είναι ελάχιστο, ενώ για αναπλήρωση εισοδήματος ούτε κουβέντα. Και με την αθρώα είσοδο μεταναστών, η κοινωνία μας που ήταν ανέκαθεν ανεκτική, έχει γίνει σχεδόν ξενοφοβική.

Υπολογιστές στην Ελλάδα έχουμε παντού, αλλά δεν τους αξιοποιούμε από ελλείψη κινήτρων. Οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες, ή είναι διαθέσιμες εκεί που δεν πρέπει, χωρίς κανένα έλεγχο. Οι Δημόσιες υπηρεσίες αφήνουν τον πολίτη να μεταφέρει αυτός τις πληροφορίες που αυτές χρειάζονται από γραφείο σε γραφείο, εκτυπωμένες. Τουλάχιστον τα κοινωνικά δίκτυα, λειτουργούν κανονικά.

Το περιβάλλον μας υποβαθμίζεται συνεχώς. Η Ελληνική κοινωνία το θεωρεί δεδομένο, ενώ δεν είναι. Τόσο ο ιδιωτικός, όσο και ο δημόσιος τομέας, το καταστρέφει και το ρυπαίνει ανεξέλεγκτα. Οι ελάχιστοι που το αξιοποιούν και το αναδυκνείουν, δέχονται πόλεμο από όσους θέλουν απλά να το εκμεταλλευτούν.

Η οργάνωση των Ελληνικών δικαστηρίων είναι προπολεμική. Η πολυνομία αποτελεί τροχοπέδη για κάθε εξέλιξη. Ο συμβιβασμός δεν υιοθετείται, για χάρη διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης. Οι πολίτες βρίσκουν το νομικό σύστημα αντίπαλο σε κάθε προσπάθεια διεκδίκισης ακόμη και των πιο απλών δικαιωμάτων τους. Οι όποιες αλλαγές γίνονται, είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών.

Οι πολιτικοί μας αναλαμβάνουν με το αζημίωτο “εργολαβίες” επί πληρωμή. Ακόμη και οι επερωτήσεις για νομοσχέδια γίνονται επί χρήμασι. Ο κ. Μιχελάκης της ΝΔ αποδεδειγμένα πληρωνόταν 7.000 ευρώ για κάθε επερώτηση. Ακομα δεν τον πείραξε κανένας..

Η πολιτική τάξη, στραγγίζει τους πολίτες με νέους φόρους και μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς. Συντηρούν τα πελατειακά ψηφαλάκια του Δημοσίου Τομέα, και τα φορτώνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Γιούνκερ όμως το δήλωσε ξεκάθαρα: “ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζήτησε να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις και μισθοί”.

Αλλά δεν έχει έρθει η καταστροφή, ακόμα. Η χώρα μας έχει εύφορη γη και τεράστια βιοποικιλότητα. Η ιστορία μας έχει προικίσει με  πλούσιο πολιτισμό και αρχαία μνημεία. Οι παραλίες μας είναι σε έκταση όσο η μισή ακτογραμμή της Αφρικής. Παραδοσιακά, έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας. Οι νέοι μας σπουδάζουν σε σοβαρά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Και έναν από τους πιο εύστροφούς πληθυσμούς του πλανήτη.

Τι θα επιδιώξουμε με την είσοδο μας στη Βουλή;

Να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας ένα-ένα, αρχίζοντας από το μεγαλύτερο: την ανεργία.

Θα τονώσουμε με κάθε τρόπο την δημιουργία νέων, γρήγορα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, τα γνωστά startup, στην γεωργία, στην μεταποίηση, στο εμπόριο, στην ιατρική και τον τουρισμό, για να βρουν γρήγορα δουλειές οι νέοι μας.

Θα σταθούμε κοντά στον καθένα μας που θέλει να ξεκινήσει τη δική του δουλειά. Θα αγωνιστούμε για μικρές χρηματοδοτήσεις, χωρίς εγγυήσεις, για κάθε σοβαρό επαγγελματία.

Θα πάρουμε δυναμη από τις παραδοσιακά καλές μας σχέσεις με τον αραβικό κοσμο για να φέρουμε τους πρώτους επενδυτές στον τουρισμό. Θα χρησιμοποιησουμε αυτές τις επενδύσεις για να φέρουμε κι άλλες, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα μειωσουμε τους φόρους στην επιχειρηματικότητα και το εισόδημα.

Θα αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, για να αποκτήσουμε ως αντισταθμιστικά οφέλη τα λιμάνια, αεροδρόμια και συγκοινωνίες που μας λείπουν.

Θα ανανέωσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μεγάλα έργα υποδομών σε επιχειρήσεις από όλη την ΕΕ. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Όμως, για να τα επιτύχουμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε ένα οικονομικό περιβάλλον διαφανές και ανοικτό. Χρειαζόμαστε μια τοπική οικονομία βασισμένη στη συνεργασία. Θέλουμε κάθε επιχείρηση να ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις και να εξυπηρετείται ισότιμα και το ίδιο αποτελεσματικά από όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες. Θέλουμε το Δημόσιο να γίνει σύμμαχος κάθε πολίτη. Θέλουμε οι Δημόσιες υπηρεσίες να μη ζητάνε δικαιολογητικά επί δικαιολογητικών, αλλά να σε εξυπηρετούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Φυσικά και θα συναντήσουμε αντιδράσεις. Αλλά έχουμε σύμμαχο μας κάθε πολίτη που παραπονιέται ότι δεν εξυπηρετήθηκε. Και θα φροντίσουμε να προτείνονται μέτρα. Που αν δεν υλοποιούνται, θα βαραίνουν τους υπεύθυνους, όχι μια επιτροπή. Και αν δεν διορθώνονται, τότε oi υπεύθυνοι θα οδηγούνται εκτός υπηρεσίας. Με τον τρόπο αυτό κάθε Δημόσιος φορέας θα γίνεται συνεχώς καλύτερος. Και θα αναθέσουμε την επίβλεψη σε διεθνή, ανεξάρτητο φορέα.

Όλες οι εργασίες που χρειάζονται, θα ανατίθεντε σε μικρές, τοπικές επιχειρήσεις. Θα επιτάξουμε ακόμη και την κατανάλωση του Δημοσίου για να στηρίξουμε την ανάπτυξη.

Θα επενδύσουμε στη Δημόσια περιουσία, για να την πουλήσουμε ακριβότερα. Θα αξιοποιήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας για να την αποκαταστήσουμε, αξιοποιώντας το πλήθος μεταναστών ως εργατικό δυναμικό, ώστε να αποκτήσουν δουλειά, εισόδημα και προϋπηρεσία πρωτού καν τους προωθήσουμε στην ΕΕ. Με τον τροπο αυτό, οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες μας θα αποκτήσουν παράλληλα με τη θητεία τους και μια πολύ σοβαρή προϋπηρεσία που θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά.

Συμπάσχουμε με κάθε πολίτη που χάνει τη δουλειά του, άσχετα με το αν είναι στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό τομέα. Θα φροντίσουμε ώστε όλοι στην Ελλάδα να απολαμβάνουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, ένα εισόδημα που θα το εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο κατ’ ευθείαν από τον Εθνικό Προϋπολογισμό. Αν η δουλειά τους, τους αποφέρει περισσότερα, τότε δεν θα το λαμβάνουν. Αν έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, το εισόδημα αυτό θα είναι η σύνταξη τους. Αν συνεχίζουν και εργάζονται ή έχουν έσοδα από τους κόπους μιας ζωής παραπάνω από το επίπεδο αυτό, δεν θα το λαμβάνουν.

Όπως και να έχει, όλοι μας όμως θα απολαμβάνουμε ένα βασικό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, εντελώς δωρεάν. Αν ένα φάρμακο σε γιατρεύει ταχύτερα, και κοστίζει λιγότερο από τις ημέρες ανάρωσης που σου γλυτώνει, τότε το χρησιμοποιούμε. Τέρμα οι λίστες των φαρμάκων και όλη η γραφειοκρατία τους.

Η παιδεία μας πρέπει να εξάπτει τα παιδιά για μάθηση. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον προϋπολογισμό της παιδείας, θα δώσουμε τα μέσα στην κάθε οικογένεια να αξιολογεί το σχολείο των παιδιών της. Όσα περισσότερα παιδιά, τόσα περισσοτερα λεφτά στο σχολειο. Ο Διευθυντης με τα λεφτά προσλαμβάνει το προσωπικό. Δεν διδάσκεις, δεν πληρώνεσαι. Δεν ειναι καλό το σχολειο, φεύγεις. Τέρμα οι αποσπάσεις και οι ελλείψεις προσωπικού. Και η οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας συμπληρώνουν τα έσοδα τους με έρευνα. Διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.

Σήμερα είναι η τελευταία μας ευκαιρεία για να διορθώσουμε τις παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Οι εταίροι μας μπορούν να μας δανείσουν αρκετά για να λειτουργούμε προσωρινά, και το εχουν ήδη κάνει. Αλλά ούτε εμείς, από τη μερια μας θα έπρεπε να ζητάμε συνεχώς νέα δάνεια. Έσοδα για να τα πετύχουμε όλα αυτά και να εξασφαλίσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης για όλους μας δεν θα βρούμε ουτε από νέους, ουτε από υφισταμενους φόρους.  Θα τα βρουμε νοικοκυρεύοντας τη χώρα μας. Θα καταπολεμήσουμε την πολυθεσία, τις διπλές, τριπλές και πολλαπλές συντάξεις και θα εκδιώξουμε από το Δημόσιο τους αργόμισθους.

Και ως Ένωση Κεντρώων θα γίνουμε οι ίδιοι η αλλαγή που περιμένουμε να δούμε ως πολίτες, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Δεν θα ζητήσουμε τίποτα που δεν θα το εφαρμόσουμε πρώτοι εμείς.

 Στέφανος Κουζώφ.
Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει εργαστεί στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και αξιολόγηση επιχειρηματικής στρατηγικής, σχεδιασμού, διαδικασιών, συστημάτων διοίκησης και διαχείρισης, καθώς και την αυτοματοποίηση τους με εφαρμογές web 2.0. Υποστηρίζει νέες επιχειρήσεις στην αναζήτηση κεφαλαίων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.