2015-08-23 09:33:00

Προς: Κύριο Αλέξη Τσίπρα

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-08-23 09:33:00 Timestamp ID : 1440322380

Προς:

Κύριο Αλέξη Τσίπρα

                                                                                                 Λακωνία, 23 Αυγούστου 2015

Κύριε Πρωθυπουργέ,

κάποτε πριν χρόνια ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος μου είχε πει ότι για να γίνει κάποιος ένας πετυχημένος πολιτικός θα πρέπει όταν τον φτύνουν αυτός να κοιτά ψηλά στον ουρανό και να ρωτάει αν βρέχει! Όταν το είχα ακούσει γέλασα και το θεώρησα ως μια υπερβολή. Τότε το ερμήνευσα ως το ότι ένας  'καλός'  πολιτικός θα πρέπει να μην έχει καθόλου φιλότιμο και να μην τον αγγίζει η οποιαδήποτε κριτική απέναντι στο πρόσωπό του, όσο δίκαιη και αν είναι. Πλέον όμως, με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και στην πολιτική σκηνή, αυτή η φράση μου έρχεται όλο και πιο συχνά στο μυαλό. Πλέον πιστεύω ότι ζούμε σε μια εποχή όπου το παράλογο έχει γίνει λογικό και το λογικό παράλογο. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου το κάποιος να λέει σήμερα αυτό που έλεγε και χθες να θεωρείται παράλογο και προδοτικό, ενώ αντιθέτως σωστός πολιτικός άνδρας να είναι αυτός ο οποίος σήμερα να λέει κα να πράττει το εντελώς αντίθετο από ότι έλεγε χθες.

Φυσικά για να είμαστε και δίκαιοι, την αρχή στον παραλογισμό αυτόν στην πολιτική σκηνή κατά την μνημονιακή εποχή την έκανε ο κύριος Σαμαράς, ο οποίος όντας στην αντιπολίτευση είχε προβεί σε παραγγελίες καταστροφέων εγγράφων για να σκίσει τα μνημόνια με το που θα αναλάμβανε την εξουσία. Θυμάμαι πόσο αμείλικτος ήταν με την κυρία Μπακογιάννη προχωρώντας στη διαγραφή της από το κόμμα του, όταν η δεύτερη τόλμησε να ψηφίσει υπέρ του πρώτου μνημονίου. Φυσικά όταν έγινε πρωθυπουργός διέγραφε όσους τάσσονταν κατά του μνημονίου, υπογράφοντας μάλιστα και νέο. Γελοιότητες θα μου πείτε. Δεν έχετε και άδικο. Βλέπετε ο κύριος Σαμαράς όπως ο κύριος Βενιζέλος και ο κύριος Καρατζαφέρης (να τον θυμόμαστε και αυτόν ο οποίος πήγε άκλαυτος λόγο της σύμπραξής του με τα μνημονιακά κόμματα) αντιπροσώπευαν την παλιά πολιτική γενιά, η οποία πνιγμένη μέσα σε μια λίμνη διαπλοκών και στείρων πολιτικών ιδεών, οδήγησε τη χώρα τόσο σε ένα πολιτικό όσο και σε ένα οικονομικό τέλμα.

 Και πριν τρία χρόνια ξαφνικά εμφανίστηκε η ελπίδα. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ με οδηγό εσάς. Ευθύς εξαρχής κατηγορήσατε σφόδρα τους τότε κυβερνώντες και ιδιαίτερα τον κύριο Σαμαρά και Βενιζέλο, ως πιόνια των ξένων συμφερόντων. Τους κατηγορούσατε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν ουσιαστικά εικονικές και στην πράξη υπόγραφαν τις συμφωνίες και τα μνημόνια χωρίς καν να αρθρώσουν λέξη. Τους κατηγορούσατε ότι κάνουν τα χατίρια των φίλων τους και δεν υπερασπίζονταν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Τώρα όμως; Τώρα που εσείς από τη θέση του πρωθυπουργού νιώσατε τη γλύκα των διαπραγματεύσεων; Τώρα που και εσείς σαν καλός τους φίλος (στα μάτια του οποιοδήποτε πολίτη που δεν είναι μέσα στις διαπραγματεύσεις, όπως και εσείς τότε) τα υπογράψατε τι έχετε να πείτε; Θα πείτε τα γνωστά ότι εσείς διαπραγματευτήκατε σοβαρά και ότι πλέον όλη η Ευρώπη είδε την αδικία εις βάρος της Ελλάδας και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου της δημοκρατίας, του σεβασμού και της αμοιβαιότητας των εθνών. Με συγχωρήστε αλλά όλα αυτά για το λαό  είναι  πράσινα άλογα. Όλα αυτά μέχρι το επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα έχουν ξεχαστεί από τους λαούς. Άλλωστε εσείς ξέρετε πολύ καλύτερα από τον καθένα το πόσο εύκολα ξεχνάει ο κάθε λαός. Η ουσία για τον πολίτη είναι τι γίνεται με την ταμπακιέρα κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα κύριε Τσίπρα! Καλές οι διαπραγματεύσεις, και οι ωραίες ιδέες αλλά από αποτέλεσμα μια από τα ίδια, και χειρότερα. Καμία διαφορά με τους προκατόχους σας κύριο Βενιζέλο και Σαμαρά.

Και πραγματικά σας ρωτώ, δεν νιώθετε ότι τους οφείλετε μια συγνώμη; Δεν νιώθετε ότι όταν τους κατηγορούσατε ότι δεν διαπραγματεύονται τους αδικήσατε κατάφορα; Δεν είδατε και εσείς το πόσο ανυπεράσπιστος και ανήμπορος είναι ο πρωθυπουργός της Μικρής Ελλάδας απέναντι στους πρωθυπουργούς της κεντρικής Ευρώπης; Μα τι είχατε στο μυαλό σας; Ότι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι κάνα δεκαπενταμελές όπου αυτός με το περισσότερο τσαγανό τα παίρνει όλα; Εκτός αν πιστεύετε ότι αυτοί ήταν πιο ικανοί από εσάς και μπορούσαν αν ήθελαν να πετύχουν κάποια καλή συμφωνία αλλά δεν το θέλησαν διότι κοιτούν τα ξένα συμφέροντα. Σε αυτήν την περίπτωση εσείς δεν είστε τόσο ικανός όσο αυτοί και πράγματι πετύχατε ότι καλύτερο μπορούσατε. Μην κρυβόμαστε. Πέσατε έξω. Και επειδή πολλές φορές  έχετε αναφερθεί στο ήθος της αριστεράς, πιστεύω ότι το ηθικό θα ήταν να ζητούσατε δημοσίως μια συγνώμη τόσο στον κύριο Σαμαρά όσο και στον κύριο Βενιζέλο, για όλη αυτή την κριτική σας των τελευταίων ετών ότι δεν διαπραγματεύονται. Όχι για την κριτική σας στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων αλλά στο ότι δεν διαπραγματεύονται και υπογράφουν ότι τους έδινε η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σοιμπλε. Δεν λέω ότι δεν έχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι έφτασε η χώρα ως ικέτης στο ΔΝΤ.  Έχουν και παρά έχουν, γιατί συμμετείχαν σε κυβερνήσεις όπου οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή. Γιατί δεν μιλούσαν τότε; Τώρα τους ήρθε η θεία φώτιση; Ασφαλώς και όχι. Τότε δεν έλεγαν κουβέντα γιατί κοιτούσαν την πολιτική τους ανέλιξη στην αρχηγία των κομμάτων τους και εν συνεχεία στην πρωθυπουργία. Και πρώτος εγώ λέω ότι για αυτό και μόνο πρέπει να πάνε σπίτια τους. Όμως να είμαστε και δίκαιοι. Τους οφείλετε μια συγνώμη για ότι τους έχετε κατηγορήσει από το 2009 και ύστερα. Μια συγνώμη από αυτούς τους οποίους τώρα καλείτε να σας υποστηρίξουν αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα υπό το πρίσμα της εθνικής ενότητας. Αυτή η εθνική ενότητα, η οποία οδηγεί την αντιπολίτευση να ρίχνει κυβερνήσεις εκμεταλλευόμενη συνταγματικές αδυναμίες για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας. Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε. Περσινά ξινά σταφύλια.

Ας έρθουμε τώρα σε ένα άλλο κεφάλαιο. Στο τι μας τάξατε προεκλογικά και στο τι κάνατε. Κύριε Τσίπρα, πραγματικά τώρα ας είμαστε ειλικρινείς. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πλέον ως ανέκδοτο μπορεί να λέγεται όμως. Φυσικά είναι κάτι πολύ καλό, ιδεατό και δίκαιο αλλά ουτοπικό στα όρια του ανέκδοτου. Ξέρετε κάτι; Δεν σας κατηγορώ για το προεκλογικό σας πρόγραμμα. Φυσικά ήταν ένα δίκαιο, σωστό και φιλολαϊκό πρόγραμμα, το οποίο αν εφαρμόζονταν θα ελάφραινε το λαό μας από τα δυσβάστακτα φορτία. Σας κατηγορώ για τον τρόπο που το εξαγγείλατε. Αν εξαγγέλλατε το πρόγραμμα αυτό και λέγατε ότι θα προσπαθήσετε να το εφαρμόσετε, ότι αυτός είναι ο στόχος και θα δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για αυτό, πραγματικά θα το σεβόμουν και πραγματικά σας λέω θα σας εμπιστευόμουν τη ψήφο μου. Δεν θα είχα καμία αμφιβολία ότι θα ήσασταν ένας νέος άνθρωπος με ιδανικά, ο οποίος θα προσπαθήσει. Εσείς όμως κύριε Τσίπρα ήσασταν κάθετος. Είπατε (εσείς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) ότι όλα αυτά θα γίνουν. Ότι όλα είναι κοστολογημένα και πραγματοποιήσιμα. Καλούσατε τον κόσμο να μην πληρώσει την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ διότι θα την καταργήσετε αμέσως. Κύριε Τσίπρα ο λαός μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες.  Εσείς ήσασταν απόλυτος για το ότι θα σώζατε την οικονομία μιας χώρας. Πραγματικά τώρα είναι αυτή στάση σοβαρού πολιτικού ανδρός; Και μη σταθούμε στο τι έκαναν οι προκάτοχοί σας. Αυτοί είπαμε είναι διεφθαρμένοι και αντιπροσωπεύουν το παλιό και ούτε μπορούν να είναι παράδειγμα για την αριστερά. Εσείς όμως; Εσείς που πρεσβεύετε την ηθική στην πολιτική; Είναι σοβαρό να είστε τόσο απόλυτος σε τέτοια θέματα; Δηλαδή αν βγαίνατε και λέγατε στον κόσμο «Έλληνες, ήρθαμε να δώσουμε ένα τέλος στο κατεστημένο της διαπλοκής, ήρθα να διαπραγματευτώ αληθινά και σας υπόσχομαι να καταβάλω κάθε προσπάθεια για το καλύτερο και όποιο το αποτέλεσμα θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης σκληρής με γνώμονα το συμφέρον του λαού και μόνο», θα ήταν κακό; Δεν σας είπαν οι σύμβουλοι σας και την προσέγγιση αυτή; Γιατί δεν το κάνατε; Φοβηθήκατε μην χάσετε καμία ποσοστιαία μονάδα; Όταν στους δημοσίους διαλόγους η αντιπολίτευση έλεγε, «καλά όλα αυτά, αλλά μια στις χίλιες αν δεν πειστούν οι δανειστές τι θα κάνετε;» τι λέγατε; Λέγατε δεν υπάρχει περίπτωση. Και ήσασταν κάθετοι. Κάτι για σεισμούς στις αγορές, κάτι για χορούς με λύρες και  ζουρνάδες και άλλα πολλά. Πραγματικά τα θεωρείτε αυτά σοβαρά;  Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ότι δεν τα πιστεύατε και απλώς ήταν πολιτική προπαγάνδα οπότε εξαπατούσατε έναν εξαθλιωμένο λαό ο οποίος είχε ανάγκη από ελπίδα, είτε πραγματικά ήσαστε ένας έντιμος πολιτικός και τα πιστεύατε. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν έχετε την ικανότητα να ερμηνεύετε το πραγματικό περιβάλλον και τις συνθήκες του, με αποτέλεσμα να μην έχετε συναίσθηση της πραγματικότητας. Στην περίπτωση αυτή, είστε επικίνδυνος και θα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψετε τη θέση σας. Στον Ελληνικό λαό τι έχετε να του πείτε; Του είπατε σίγουρα θα τον σώσετε; Δώσατε πιθανότητα 100%. Τώρα;  

Θα σας αναφέρω ένα υποθετικό παράδειγμα από τον κατασκευαστικό κλάδο που σίγουρα έχετε μια εμπειρία λόγω σπουδών και οικογενειακής ενασχολήσεως.. Ένας μηχανικός του υπόσχεται ότι θα παραδώσει ένα έργο σε δύο μήνες. Το αφεντικό (εργολάβος) θεωρεί ότι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο και πιστεύει ότι οι δύο μήνες θα ξεπερασθούν. Ο μηχανικός όμως είναι κάθετος και λέει «άστο πάνω μου και ότι και αν γίνει σε δυο μήνες το έργο θα είναι έτοιμο». Ο εργολάβος του λέει ότι είναι αδύνατο κάτι τέτοιο ή στην καλύτερη κάτι απλώς μπορεί να πάει στραβά και ας είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Ο μηχανικός επιμένει και επειδή είναι καλό παιδί, καλός επιστήμων, φέρελπις νέος πείθει το αφεντικό. Μάλιστα το αφεντικό υπογράφει και ρήτρα παραδόσεως του έργου με τον πελάτη για προθεσμία δύο μηνών. Τελικά, ο μηχανικός όχι μόνο δεν παραδίδει το έργο στους δύο μήνες αλλά έχει περάσει το εξάμηνο και ακόμη χτίζει. Τι θα έκανε ο εργολάβος;  Ρωτήστε συγγενικά σας πρόσωπα να σας απαντήσουν αλλά τι θα κάνατε και εσείς; Ε αυτό δεν θα πρέπει να κάνει και ο λαός με σας; Απλά είναι κύριε Τσίπρα; Γιατί ότι είναι λογικό στην καθημερινή ζωή μας να μην είναι λογικό και στην πολιτική;

Και τέλος κύριε Τσίπρα, είστε περήφανος για το πώς φερθήκατε στους συντρόφους σας στο κόμμα σας; Θεωρείτε ηθική την συμπεριφορά σας απέναντι στον κύριο Λαφαζάνη, στην κύρια Κωνσταντοπούλου και σε όλους όσους οι οποίοι δεν στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική σας; Κάποιοι μάλιστα τους χαρακτηρίζουν αποστάτες. Μήπως αποστασία στο κόμμα κάνατε εσείς κύριε Τσίπρα; Μια ζωή ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίων των αντιλαϊκών μέτρων δεν ήταν; Εδώ και έξι χρόνια εναντίων των μνημονίων δεν τάσσονταν; Ε λοιπόν ο κύριος Λαφαζάνης κάνει αποστασία; Μάλλον εσείς κάνατε πραξικόπημα στο κόμμα σας. Μάλλον εσείς θέλετε να μετατρέψετε τον ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθείτε ιδεολογικά στο κέντρο, να προσεταιρισθείτε τους ψηφοφόρους τους ΠΑΣΟΚ, και ύστερα έχοντας την απαραίτητη ισχύ να στείλετε σπίτι τους τον κύριο Λαφαζάνη και την παρέα του μιας και θα αποτελούν βαρίδια για το κόμμα. Ξέρετε, όπως κάνατε με τους σεβάσμιους γέροντες κυρίους Θεοδωράκη και Γλέζο. Ο αντίλογος μπορεί να είναι ότι εσείς παραλάβατε ένα κόμμα του 3% και το αναδείξατε σε κυβέρνηση. Πράγματι αυτό είναι αλήθεια και αυτό αποδεικνύει ότι είστε ένας ικανότατος πολιτικός. Η λεπτομέρεια είναι όμως ότι για να μείνετε στην εξουσία θέλετε επί της ουσίας να μεταμορφώσετε το κόμμα σας σε κάτι άλλο. Αυτό όμως δεν νομίζω να σας το ζήτησαν οι σύντροφοί σας. Άλλωστε, και ο κύριος Λαφαζάνης και η κυρία Κωνσταντοπούλου αν ήθελαν να βρίσκονται σε μεγάλες θέσεις, βάζοντας νερό στο κρασί τους μπορούσαν να το επιτύχουν πολύ πιο απλά και πολύ πιο γρήγορα. Θα μπορούσαν να είχαν προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη δεκαετία. Πιστεύετε ότι δεν θα ήταν περιζήτητοι; Όμως αυτοί και τώρα προτιμούν να στερηθούν των αξιωμάτων τους, εμμένοντας στην ιδεολογία τους. Εσείς δεν είστε τόσο σταθερός μάλλον. Ξεκινήσατε από την ΚΝΕ, συνεχίσατε στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα οδεύετε προς κέντρο.

Κύριε Τσίπρα αν θέλετε να είστε σωστός, ένα μένει να κάνετε. Βγείτε στον Ελληνικό λαό, στους πολιτικούς σας αντιπάλους και στους συντρόφους σας και πείτε «Από πολύ νέος είχα μια συγκεκριμένη αριστερή ιδεολογία. Τις ιδέες μου αυτές τις υποστήριξα με πάθος σε όλη μου την πολιτική καριέρα και ήμουν σφόδρα επικριτικός προς τους αντιπάλους μου, των οποίων οι εφαρμοσθείσες πολιτικές ήταν αντίθετες με αυτές. Όταν πλέον ανέλαβα εγώ το τιμόνι της χώρας, διαπίστωσα ότι τελικά οι ιδέες μου αυτές δεν είναι και πολύ εύκολο να εφαρμοστούν. Όχι γιατί είναι εσφαλμένες, αλλά διότι η διεθνής πολιτική σκηνή δεν τις επιτρέπει και το κόστος εφαρμογής τους δεν το αντέχει ο ελληνικός λαός. Επομένως, μη μπορώντας να τηρήσω αυτά για τα οποία αγωνίστηκα μια ζωή, και μη όντας πρωθυπουργός παντός καιρού αποχωρώ. Τα έτοιμα μνημόνια μπορεί να τα εφαρμόσει οποιοσδήποτε άλλωστε».  Κατά την άποψη μου κύριε Τσίπρα, οφείλετε μια συγνώμη στους πολιτικούς σας αντιπάλους, μια συγνώμη στους συντρόφους σας στον ΣΥΡΙΖΑ και τέλος μια συγνώμη στον Ελληνικό λαό. Ύστερα κύριε Τσίπρα σπίτι σας. Αυτό επιτάσσει το φιλότιμο. Τάξατε τα πάντα και δεν κάνατε τίποτα.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Μπέλεσης

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς