2015-08-27 09:14:00

Υπηρετώντας το χάος και τη φτωχοποίηση

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-08-27 09:14:00 Timestamp ID : 1440666840

Μετά την γιγαντιαία κωλοτούμπα των ελληνικών αρχών που την ακούσαμε μόνο προς το παρόν, σιγά σιγά όμως έρχεται και η εφαρμογή της η οποία είναι πολύ σκληρή και πολύ τσουχτερή για την μεσαία τάξη, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν πάντα το λογαριασμό.

Τους πρώτους μήνες του 2015 ομολογουμένως ζήσαμε μία ελπίδα, όπως οι 100 δόσεις, οι νέες ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και άλλα εργασιακά όνειρα τα οποία όμως έμειναν όνειρα, και τώρα έρχεται η ώρα να ξυπνήσουμε στον παλιό εφιάλτη γιατί δε γίνεται αλλιώς, έτσι τουλάχιστον λένε οι κυβερνώντες.

Σαν να μην έφταναν οι εφιάλτες που επανέρχονται δριμύτεροι, έχουμε και νέα πρόσθετα μέτρα για μείωση των συντάξεων κατά 6% στις επικουρικές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Μπήκε στο τραπέζι και κουβεντιάζεται «κούρεμα» στις συντάξεις άνω των 1.000 €. 

Οι 100 δόσεις και αυτές στο τραπέζι για να γίνουν λιγότερες, και με επιτόκιο 5% από 3% που ισχύει σήμερα.

Τα κόκκινα δάνεια φαίνεται ότι δίδονται-δε δίδονται… στα αρπακτικά Funds και όχι στην πολυσυζητημένη Budbank η οποία θα έκανε διαχείριση με ανθρώπινους όρους. Το χρηματιστήριο άνοιξε και κινείται ολοταχώς προς τα κάτω με μπροστάρηδες τις τραπεζικές μετοχές, περιμένοντας διακαώς την ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο οι μετοχές των τραπεζών στο ναδίρ της τιμής τους περνούν σε ξένα χέρια ταχύτατα. 

Θυσία και τα προνοιακά επιδόματα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή ζητούν οι δανειστές την κατάργηση των επιδομάτων για τα ΑΜΕΑ και επίσης την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων για να εξοικονομηθεί 1 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Οι αγρότες θα φορολογούνται από 13% έως 26% σε ένα περιβάλλον τελείως αφιλόξενο και ασύμφορο για παραγωγή, εξαιτίας των επιλογών της κοινότητας. Οι επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση τζίρου μέχρι και 70% λόγω των capital controls. Ακόμη και το ΙΟΒΕ μιλά για «χαμηλό τριετίας» για το οικονομικό κλίμα.

Και που βάζει κανείς την κουβέντα για κούρεμα καταθέσεων που συνεχώς διαψεύδεται από το υπουργείο οικονομικών, αλλά και από τους αρμόδιους Ευρωπαίους υπεύθυνους, περιμένοντας την επαχθέστατη συμφωνία. 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι προθέσεις των δανειστών εταίρων δεν είναι οι καλύτερες και κυρίως φαίνεται η τιμωρητική διάθεση τους για τους Έλληνες που τους ταλαιπώρησαν έξι μήνες, αλλά στο τέλος συνθηκολόγησαν. Αυτή η συνθηκολόγηση μόνο δεινά φέρνει στους πολίτες και ένα μεγάλο και βαρύ μνημόνιο τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν σύντομα και θα είναι ολέθρια.

Το χάος που θα δημιουργήσει θα είναι μεγάλο γιατί η λογική και αυτού του μεγαλύτερου μνημονίου είναι μείωση εισοδημάτων και αύξηση φόρων, πράγμα που οδηγεί μόνο στο χάος και την απόλυτη φτωχοποίηση του λαού.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες τόσο αυτών που το επιβάλουν όσο και αυτών που ψηφίζουν τέτοιου είδους τιμωρητικές συμφωνίες, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης. 

Ελάχιστα κουβεντιάστηκε η ποσοτική χαλάρωση, αλλά και τα άλλα προωθητικά προγράμματα της ΕΕ. Το μόνο που καταφέρνουν οι εταίροι είναι η πληρωμή των υποχρεώσεων μας προς αυτούς και τα κατάφεραν «σαπίζοντας» μας συστηματικά επί έξι μήνες και τώρα η ελληνική κυβέρνηση απλώς εκτελεί και μάλιστα με άβουλο τρόπο.

Ας αναθεωρήσουν σύντομα την τιμωρητική τακτική και ας περάσουν στις μεθόδους και εφαρμογές της ανάπτυξης, αναθεωρώντας την επαχθή συμφωνία που θα υπογράψουμε.

Μην ξεχνούμε ότι η «αναθεώρηση» είναι εργαλείο του προϋπολογισμού και της οικονομίας γενικότερα.