2015-09-01 01:11:00

Έναρξη της 2ης προεκλογικής εκστρατείας για το 2015. Θα είναι η τελευταία

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-09-01 01:11:00 Timestamp ID : 1441069860

Εάν πριν από μερικά χρόνια ζητούσαν από έναν έλληνα πολίτη, να περιγράψει πως φαντάζεται το μελλοντικό πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα απέκλειε παντελώς τη διενέργεια γενικών βουλευτικών εκλογών, τρεις φορές εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.

Η εκτίμηση αυτή θα προέκυπτε για τους παρακάτω δύο βασικούς λόγους:

Την «επιθυμία», αλλά και τον εθισμό του εκλογικού σώματος στη συγκρότηση αυτοδύναμων κυβερνήσεων, κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Το εγχείρημα της «αριστεροδεξιάς» συγκυβέρνησης το 1989, το οποίο στη συνείδηση των πολιτών απέτυχε.

Παρόλα ταύτα, η πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου απέδειξε ότι και στη χώρα μας (καθυστερημένα έναντι των αντίστοιχων μεθοδεύσεων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη), η δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, βάσει της λαϊκής εντολής, είναι πλέον ο κανόνας. Η αναξιοπιστία των παραδοσιακών κομμάτων, οι εναλλακτικές-σύγχρονες και μη ελεγχόμενες μορφές πληροφόρησης που προτιμούνται ιδίως από τους νέους ανθρώπους και ασφαλώς η «διακομματική εφαρμογή» του περιβόητου «Μνημονίου», συνέβαλαν καταλυτικά στο γεγονός αυτό.

Η διαφορά μας με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, έγκειται στο ότι η συγκυβέρνηση δύο ή περισσότερων κομμάτων στις χώρες τους, τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα διαφανών διαδικασιών και συνειδητοποιημένων επιλογών. Είναι δείγμα του λεγόμενου «πολιτικού πολιτισμού», με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την οικονομική ευημερία, την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας κ.ά. Στις περιπτώσεις που η συμφωνία καθίσταται ανέφικτη, οι εκλογές (πολλές φορές επαναλαμβανόμενες) είναι αναπόφευκτες, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι το Κράτος «έχει συνέχεια» και λειτουργεί, καθόσον η δημόσια διοίκηση βασίζεται σε γερά θεμέλια και όχι σε πελατειακές σχέσεις.

Αντίθετα στην Ελλάδα, η πρόσφατη πολιτική ιστορία έχει αποδείξει, πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας δημιουργήθηκαν αναγκαστικά, με συγκυριακούς συμβιβασμούς και αδιαφανείς διεργασίες, για την εξασφάλιση ισορροπιών και την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, που οδήγησαν τους πολίτες στις κάλπες περισσότερες από μία φορές, εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος.

Τελευταία, εκτός των παραπάνω, προστέθηκε επιπλέον το ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών, ως συνέπεια των παρελκυστικών, ανεδαφικών ή/και αναληθών προεκλογικών υποσχέσεων της ηγετικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές-δημοψηφισματικές αναμετρήσεις.

Σε λίγες εβδομάδες λοιπόν, θα ασκήσουμε για μία ακόμα φορά τη φετινή χρονιά το εκλογικό μας δικαίωμα. Φαίνεται ότι όλα μας τα προβλήματα έχουν επιλυθεί ότι δεν υφίσταται πολιτική-οικονομική-κοινωνική-πολιτισμική κρίση και κρίση αρχών και ηθικής ότι εξαφανίστηκαν εκ δια μαγείας οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού.

Πολλοί έχουν την άποψη ότι δεύτερες εκλογές εντός του 2015, θα αποτελέσουν τη λύση του προβλήματος. Ότι θα είναι το καθοριστικό βήμα για τη επίτευξη της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, στοιχείο απαραίτητο για την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας και μακροπρόθεσμα της επιβίωσης του έθνους.

Αν και δεν ενστερνίζομαι συνομωσιολογικές προσεγγίσεις/ερμηνείες, προσωπικά έχω ορισμένες επιφυλάξεις για τις προθέσεις ή για τις προβλέψεις και τα κίνητρα ορισμένων πολιτικών ταγών, οι οποίες προέρχονται από την έως σήμερα διαδρομή τους, τα πεπραγμένα τους και τον τρόπο δράσης-τακτική τους. Προκειμένου να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους και να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους σχέδια και συμφέροντα είναι πιθανόν να οδηγήσουν τη χώρα και σε 3η εκλογική αναμέτρηση (4η με το δημοψήφισμα), με ολέθριες προφανώς επιπτώσεις.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουμε το πιθανό αυτό ενδεχόμενο. Είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στα παιδιά μας και την ίδια μας την πατρίδα και την ένδοξη ιστορία της. Η συγκρότηση κυβέρνησης την 21η Σεπτεμβρίου είναι αδήριτη ανάγκη και η Ένωση Κεντρώων εκτιμώ ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό.

Γεώργιος Π. Βλάχος
Ανώτερος Αξιωματικός ε.α.-Εκπαιδευτής Ενηλίκων