2015-09-02 09:18:00

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-09-02 09:18:00 Timestamp ID : 1441185480

Οι εκλογές που πλησιάζουν αποτελούν μια ευκαιρία να γίνει μια νέα αρχή για την ανασυγκρότηση της χώρας. Όσα βιώσαμε το τελευταίο επτάμηνο ήταν αποτέλεσμα των ανεδαφικών προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης μνημονίων, μη αποπληρωμής του χρέους και επαναφόρας των μισθών και των συντάξεων στα προ-μνημονιακά επίπεδα. Και όλα αυτά, ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι λεφτά δεν υπήρχαν για αυτές τις παροχές.

Η σκληρή πραγματικότητα της Ελληνικής οικονομίας που έχει ήδη μπει σε ύφεση ανάγκασε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην μπορεί να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η αναγκαστική μεταστροφή της κυβέρνησης σε μια μνημονιακή λογική οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, στην απώλεια της δεδηλωμένης και, κατά συνέπεια, στις πρόωρες εκλογές. Το δημοψήφισμα ήταν παραπλανητικό και οδήγησε σε ένα ΟΧΙ που μετατράπηκε σε ΝΑΙ σε μια συμφωνία πολύ χειρότερη από αυτήν που μας πρότειναν πριν από το δημοψήφισμα. Τουλάχιστον, με την επίτευξη συμφωνίας, έστω και αν συνοδεύεται από τρίτο σκληρότερο μνημόνιο, αποφύγαμε το Grexit. Δεν αποφύγαμε όμως τα capital controls με τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε: ύφεση, πτώση του χρηματιστηρίου και γενικά οικονομία που κινείται σε ρυθμούς που δεν συνάδουν με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η στρόφή Τσίπρα στο ρεαλισμό επήλθε και έτσι σιγά σιγά επιστρέφουμε στην ομαλότητα.

Από εδώ και πέρα, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει δεν έχει περιθώρια για λάθη και αστοχίες. Μετά το χαμένο επτάμηνο της «δημιουργικής ασάφειας», τώρα θα πρέπει να «τρέξουν» στην κυριολεξία όλες οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν εδώ και πέντε χρόνια. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμεπτωπίσει κατά μέτωπο τις χρόνιες παθογένειες της χώρας και να κάνει κάθαρση. Άλλωστε, αν είχαμε αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες πριν το 2009, δεν θα μπαίναμε ποτέ σε μνημόνιο. Δεν χρειάζεται η ΕΕ να μας επιβάλλει υφεσιακές μεταρρυθμίσεις με οριζόντιες περικοπές. Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει δημιουργικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν μια αναπτυξιακή προοπτική. Αν μειωθεί δραστικά η κρατική σπατάλη, παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή, καταργηθούν οι αργομισθίες και οι αποσπάσεις, τότε το μνημόνιο θα είναι περιττό. Η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας διόικησης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Το μνημόνιο κάνει οριζόντιες περικοπές και τα μέτρα που προτείνει είναι κατά βάση υφεσιακά που θα τελματώσουν την οικονομία. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που να δημιουργούν τις βάσεις για ανάπτυξη και δημιουργία.

Η συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων στην νέα βουλή θα συμβάλλει στην κατεύθυνση αντιμετώπισης χρόνιων παθογενειών και εφαρμογής ενος νέου προγράμματος ανασυγκρότησης με αναπτυξιακή προοπτική και με ίση κατανομή των βαρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ και να τους εξηγήσει ότι τα χρέη θα αποπληρωθούν, αλλά η συνταγή των μεταρρυθμίσεων θα επιλεχθεί από την Ελληνική κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί με αυστηρή επιτήρηση. Ο λαός θα πρέπει να αποφύγει τις σειρήνες του λαϊκισμού και να επιλέξει πολιτικές δυνάμεις του ρεαλισμού,όπως είναι η Ένωση Κεντρώων.

Παναγιώτης Σφαέλος

Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διδάκτωρ Νομικής Παν/μίου Kent, Αναλυτής Ευρωπαϊκών Θεμάτων