Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Κέντρου κ. Βασίλη Λεβέντη στο www.ypopsifios.gr και στο Γιάννη Ζευγώλη
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-09-08 11:33:00 Timestamp ID : 1441711980
Ο Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο ypopsifios.gr μιλάει για όλα:
– Δηλώνει ότι είναι κρατικοδίαιτος ο Τσίπρας και το κόμμα του και οι ξένοι δεν τον πιστεύουν.
– Χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σάπια κόμματα
– Kατηγορεί ευθέως τον πρώην Πρωθυπουργό ότι δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.
– Πιστεύει ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι της Ελλάδας και εάν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντας το χρέος από 200% το 2017 που θα είναι τότε στο 120%.
– Προτάσσει να σταματήσουν οι αιωνόβιοι βουλευτές, 1500 ευρώ σύνταξη για όλους και να απολυθούν οι 1500 της Βουλής που είναι συγγενείς πολιτικών. Αγκάθι η αργομισθία στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι που δουλεύουν με μαύρα.
– Δηλώνει ότι ήταν ο πρώτος που πρότεινε το Λουκά Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό. Του είχε εκμυστηρευτεί ότι ήθελε να κάνει δικό του κόμμα.
– Σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι οι ξένοι ήθελαν αυτές της εκλογές για να βγάλουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτούς της δραχμής.
– Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία σημειώνει ότι εφόσον ανήκουμε στην Ευρώπη δεν μπορούμε να πηγαίνουμε όποτε θέλουμε και να ζητάμε αλλού δανεικά
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων στο www.ypopsifios.gr:
Ερώτηση: Καλημέρα σας κε Λεβέντη. Μετά από πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας βρίσκεστε σήμερα στο προσκήνιο της επικαιρότητας και μάλιστα χωρίς να έχετε σηκώσει αντιμνημονιακή σημαία. Είστε τελικά πολιτικό φαινόμενο εντός εισαγωγικών;
Βασίλης Λεβέντης: Δε νομίζω. Ένας απλός και σεμνός άνθρωπος είμαι. Αγαπάω πολύ τη δημοκρατία και την πατρίδα μου, βγήκα εύστοχος σε όλες τις προβλέψεις μου και αυτό έχει εντυπωσιάσει. Δεν είμαι όμως προφήτης που λένε. Είμαι ένας εκτιμητής της κατάστασης. Έχω τελειώσει ένα μετσόβιο πολυτεχνείο κι έχω μάθει να σκέφτομαι σε βάθος και αυτό με έκανε να έχω εύστοχες προβλέψεις και όχι οι κριτικές ικανότητες.
Eρώτηση: Και μάλιστα έχετε μπει από τους πρώτους.
Βασίλης Λεβέντης: Ναι, ναι. Όλα τα δεδομένα μιας κατάστασης ή μιας συγκυρίας τα εξετάζω. Δεν πάω επιπόλαια να πω, α το αντιμνημόνιο φέρνει ψήφους ή το μνημόνιο κάνει το άλλο να πάω εκεί. Εγώ πάντα εξετάζω όλα τα δεδομένα και αγαπώντας την Ελλάδα θέλω να την προφυλάξω από λάθη.
Ερώτηση: Είναι γνωστό λοιπόν ότι κοιτάτε τους αριθμούς και είστε καλός στις προβλέψεις σας. Σύμφωνα λοιπόν με τους αριθμούς που διαβάζετε κατατάσσεται η Ένωση Κέντρου στην Τρίτη θέση; Οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα σας δίνουν από 4 έως 5% . Ισχύει αυτό;
Βασίλης Λεβέντης: Δίνουν από 4 έως 5 % αλλά σε περιοχές που δεν παίρναμε τίποτα όπως είναι η Μάνη ή η Κεφαλονιά, βλέπω μεγάλο ρεύμα.
Ερώτηση: Υπολογίζετε δηλαδή ότι μπορείτε να καταλάβετε και την τρίτη θέση;
Βασίλης Λεβέντης: Την τρίτη θέση υπολογίζω. Εγώ παρακολουθώ και μετρήσεις μυστικές. Έχω σχέσεις με ανθρώπους που έχουν εταιρίες δημοσκοπήσεων οι οποίοι μου λένε ότι το Ποτάμι είναι πτωτικό. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην μπει στη Βουλή. Ο Καμμένος δε θα μπει σίγουρα στη Βουλή. Αντίθετα οι μετρήσεις της Ένωσης Κεντρώων είναι όλες αυξητικές. Η αύξηση αυτή επειδή έχουμε 25 ημέρες ακόμη πιτσεύω ότι μπορεί να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου και θα έχουν και αλματώδη αύξηση στο τέλος. Καταλάβατε; Θα προσέξει ο κόσμος την Ένωση Κεντρώων. Δεν είναι όπως παλιά που δε μας έβαζαν πουθενά, που ήμασταν κουκουλωμένοι, σκοτεινοί, τώρα ανάγκασε το ποσοστό του Ιανουαρίου που είναι 2%, ανάγκασε να μας προσέξουν. Ακόμη και να δεχτούμε λοιπόν το 5% των δημοσκοπήσεων προσδοκούμε ότι θα γίνει 12% με 15%
Ερώτηση: Να πάμε σε κάποιες ερωτήσεις ουσιαστικές. Επικαλείστε ότι έχετε γνωριμίες στην Ευρώπη κε Λεβέντη. Και μάλιστα και στην περίπτωση που είστε μέσα στη Βουλή θα προωθήσετε τις δικές σας μεταρρυθμίσεις. Να σας ρωτήσω ευθέως. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης ο Τσίπρας δεν είχαν τέτοιες γνωριμίες;
Βασίλης Λεβέντης: Γνωριμίες πρέπει να είχαν αλλά είχαν κακές θέσεις. Δε θέλανε να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Φοβόντουσαν το κομματικό κόστος. Η διαφορά Λεβέντη και Σαμαρά ή Λεβέντη και Τσίπρα είναι ότι εγώ συμφωνώ με τις μεταρρυθμίσεις, τις γνήσιες μεταρρυθμίσεις, ενώ εκείνοι έβαλαν στα Μνημόνια 1, Μνημόνιο 2 και Μνημόνιο 3 του Τσίπρα έβαλαν μεταρρυθμίσεις άκαρπες, χωρίς αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεις. Και να τις κάνουμε, δε βγαίνουμε από την κρίση ποτέ. Πιστεύω δηλαδή ότι οι δικές μας μεταρρυθμίσεις, της Ένωσης Κεντρώων, το να σταματήσουν διπλές-τριπλές συντάξεις, το να υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις 1500 ευρώ,να μην υπάρχει Έλληνας πάνω από 1500 ευρώ αφού υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι, αφού υπάρχουν συνταξιούχοι των 300 ευρώ, των 400, πώς αφήνεις τον άλλο να παίρνει 3 συντάξεις; Μετά ένα σημαντικό είναι η αργομισθία στο Δημόσιο. Στις ΔΕΚΟ, στους Δήμους στο στενό Δημόσιο υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που μισθοδοτούνται χωρίς να παράγουν τίποτε. Και το συγκαλύπτουν αυτό τα κόμματα. Είναι οι 12.000 αποσπασμένοι του Δημοσίου που κυκλοφορούν αργόμισθοι. Είναι οι 1500 της Βουλής που είναι συγγενείς των Βουλευτών που είναι αργόμισθοι και δεν παράγουν κανένα έργο. Πάει ο μισθός στο σπίτι γιατί είναι όλοι γιοι και ανίψια βουλευτών. Είναι πολλά τα αίσχη. Οι πρόωρες συντάξεις, οι 40άρηδες που κυκλοφορούν συνταξιούχοι κατά προνομιακές τροπολογίες που πέρασαν στη Βουλή. Έχουμε πολλά τέτοια που πρέπει να τα δούμε. Δεν τα βλέπω εγώ με κακία και να κόψω από όλους αυτούς τα προνόμια. Εάν δεν κοπούν αυτά τα προνόμια η χώρα μπορεί να καταστραφεί.
Ερώτηση: Άρα πιστεύετε ότι ο λόγος που δεν έχουν αξιοποιήσει αυτές τις γνωριμίες στην Ευρώπη ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας ο Καραμανλής, ο Αλέξης ο Τσίπρας
Βασίλης Λεβέντης: Ανήκουν σε κόμματα που δε θέλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις, φοβούμενοι μην χάσουν ψήφους.
Ερώτηση: Να συνεχίσω να αναφέρομαι σε αυτές τις γνωριμίες στην Ευρώπη. Έχετε αναφέρει ότι εάν επιτευχθεί ένα πλεόνασμα 3%
Βασίλης Λεβέντης:Η χώρα βγαίνει στις αγορές.Θα γίνει και κούρεμα. Έχει υποσχεθεί η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ότι όταν το 2017 που είναι η χρονιά του 3% , θα βγει στις αγορές αφού θα είναι 3 το πλεόνασμα, τότε και 200% να είναι το χρέος του ΑΕΠ, το εξωτερικό χρέος θα πάει 118% με 120% για να μην κόψουν τη φόρα της Ελλάδος προς τις αγορές. Το έχουν υποσχεθεί. Έχουν δεσμευτεί από το 12.
Ερώτηση: Έχετε λοιπόν καταδικάσει τα Μνημόνια 1,2, 3
Βασίλης Λεβέντης: ως περιέχοντα λάθος μεταρρυθμίσεις.
Ερώτηση: … λάθος μεταρρυθμίσεις. Θέλετε λοιπόν με το κόμμα σας να δημιουργήσετε ένα δικό σας μνημόνιο, ένα δικό σας, ας πούμε, εθνικό σχέδιο…
Βασίλης Λεβέντης: όχι μνημόνιο. Να κάνουμε μία νέα συμφωνία με τους ξένους και να πούμε:Οι στόχοι ποιοι είναι; 1%, φέτος το πλεόνασμα, 2% το 16,
Ερώτηση: Να προβάλλετε δηλαδή παράλληλα ένα εθνικό σχέδιο
Βασίλης Λεβέντης: Ένα σχέδιο που να τηρεί τους στόχους που λένε οι ξένοιαλλά με δικό μας μείγμα μεταρρυθμίσεων.
Ερώτηση: Άρα θα προτείνετε ένα δικό σας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης
Λεβέντης: Βέβαια, βέβαια.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου υπάρχουν περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής που να επιτρέπει διαφορετικές μεταρρυθμίσεις;
Βασίλης Λεβέντης: Ο στόχος ενδιαφέρει τους ξένους. Εάν εγώ νοικιάσω το σπίτι σας και συμφωνήσουμε 1000 ευρώ το μήνα, εσάς θα σας ενδιαφέρει να παίρνετε το ενοίκιο. Δε νομίζω να σας ενδιαφέρει εάν εγώ δουλεύω σε δύο δουλειές ή εάν κάνω έρανο να τα βρω. Σας ενδιαφέρει κάθε μήνα να παίρνετε το ενοίκιο.
Ερώτηση: Απλά αναφερόμενος ο Τσίπρας σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις οι εταίροι μας φάνηκαν λίγο άκαμπτοι στις προθέσεις τους.
Βασίλης Λεβέντης: Είναι κρατικοδιαίτος ο Τσίπρας και το κόμμα του. Και ξέρουν οι ξένοι ότι δεν μπορεί να τις κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν τον πιστεύουν.
Ερώτηση: Να πούμε για τον πρώην Πρωθυπουργό. Στο θέμα της διαπλοκής. Σας απασχολεί πολύ, το site σας είναι τοantidiaploki.gr και αναζητάτε καθαρότητα στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο Αλέξης ο Τσίπρας τι πιστεύετε; Τα έβαλε με τα συμφέροντα; Μήπως βρήκε κλειστές τις πόρτες στην Ευρώπη; Είδαμε ότι τα έβαλε με τα ΜΜΕ.
Βασίλης Λεβέντης: Καμία σύγκρουση δεν έκανε. Με το νόμο που πήγε να περάσει, όποιος δώσει τα περισσότερα για κάθε συχνότητα, αυτός θα πάρει την άδεια. Εάν πάω και δώσω για μια συχνότητα 500.000 ευρώ και δώσει ο Βαρδινογιάννης 530.000 ετησίως, θα την πάρει ο Βαρδινογιάννης. Εάν ήθελε να τα βάλει με τη διαπλοκή, θα έπρεπε να βάλει και ποιοτικά κριτήρια στην έκδοση αδειών για τηλεοράσεις. Ποιοτικά κριτήρια τι σημαίνει; Όπως στο εξωτερικό, την Ιταλία, τη Γερμανία. Να μετέχουν στο μετοχολόγιο των τηλεοπτικών σταθμών, η Εκκλησία, οι Δήμοι, κοινωνικοί φορείς ώστε να περιορίζεται της διαπλοκής η δύναμη. Εδώ εξακολουθεί ο μεγαλοκροίσος να είναι ιδιοκτήτης. Απλά ο Τσίπρας θεώρησε ότι πρέπει να δώσει περισσότερα λεφτά. Και θα το κάνει. Με 1000 ευρώ παραπάνω θα πάρει την άδεια ο Βαρδινογιάννης. Αυτό δεν είναι χτύπημα διαπλοκής. Είναι επιβράβευση διαπλοκής.
Ερώτηση: Και όσον αφορά τις άδειες;
Βασίλης Λεβέντης: Αυτό. Βάλανε νόμο, ευτυχώς δεν πρόλαβαν να το περάσουν από τη Βουλή, όποιος δώσει τα περισσότερα. Είναι καζίνο. Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει την μπάνκα.
Ερώτηση: Στο θέμα της ελληνορωσικής συνεργασίας που σας ενδιαφέρει κι έχετε προτάξει μία συνεργασία. Μάλιστα κρίνατε τη μέχρι τώρα στάση της Ελλάδας ασταθή. Όποτε είχαμε ανάγκη απευθυνόμασταν στους Ρώσους. Εκεί έκανε κάποιο έργο; Εκεί έκανε κάποιο έργο; Δεν προσπάθησε να δημιουργήσει γέφυρες;
Βασίλης Λεβέντης: Εκεί δεν υπάρχει περιθώριο να κάνεις έργο. Για να αναπτύξει μία χώρα σχέσεις με την Ρωσία, θα πρέπει να είναι στα πλαίσια του επιτρεπτού από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης. Εάν προχωρήσεις λίγο παραπάνω, μπορεί να σε φάνε τα φίδια. Για να καταλάβετε υπάρχουν όρια στη σχέση της Ελλάδας με την Ρωσία. Εάν τα υπερβούμε χαλάμε τις σχέσεις μας με Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Η διαφήμιση ότι μία κυβέρνηση δημιουργεί νέες σχέσεις με την Ρωσία είναι απατηλή. Το έκανε και ο Καραμανλής. Τίποτα δεν έκανε κι αυτός.
Ερώτηση: Εσείς πώς βλέπετε την Ελληνορωσική συνεργασία;
Βασίλης Λεβέντης: Εγώ βλέπω την ελληνορωσική φιλία πολύ περισσότερη απ' ότι είναι σήμερα αλλά με ενημέρωση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.
Ερώτηση: Πριν φτάσουμε κάπου;
Βασίλης Λεβέντης: Να προχωρήσουμε σε συμβάσεις, αλλά ενημερώνοντας και τους συμμάχους μας. Αφού ανήκουμε στην Ευρώπη δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε όποτε θέλουμε αλλού για δανεικά ή για έκτακτες βοήθειες. Καταλάβατε;
Ερώτηση: Κάποιες ερωτήσεις προσωπικές: Είστε απόφοιτος του Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έχετε ασκήσει το επάγγελμά σας; Επειδή ασχολείστε πολλά χρόνια με την πολιτική.
Βασίλης Λεβέντης: Το επάγγελμα μου; 37 χρόνια. Με γραφείο στον Πειραιά, με γραφείο στην Αθήνα
Ερώτηση: Με το extra channel, επειδή γράφονται και λέγονται πολλά, τι σχέση έχετε;
Βασίλης Λεβέντης: Είμαι μέτοχος. Μικρομέτοχος. Πριν ήμουν πιο μεγαλομέτοχος.
Ερώτηση: Κάποιοι αναφέρονται σε εσάς αρνητικά γιατί επικαλούνται σχέσεις με τη Γερμανία. Έχετε από κάποιους κατηγορηθεί ότι εκθειάζετε τη Μέρκελ.
Βασίλης Λεβέντης: Εγώ έχω να πω για τη Γερμανία ότι είναι μία χώρα φίλη της Ελλάδος. Δεν είναι εχθροί. Έχω ζήσει αρκετά χρόνια στη Γερμανία και δεν έχω νιώσει ότι είναι εχθροί της Ελλάδας. Τουναντίον αγαπούν την Ελλάδα. Εάν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντας το χρέος από 200% το 2017 που θα είναι τότε στο 120%. Αυτό είναι 80 δις. Χάρισμα. Το είπε η Μέρκελ. Είναι απόφαση συνόδου κορυφής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι το συγκαλύπτουν αλλά προτάσσουν το να αλλάξει η χώρα μας, να γίνουν μεταρρυμίσεις. Να μην παράγει νέα ελλείμματα, ώστε όταν απαλειφθεί το εξωτερικό χρέος να μη δημιουργηθεί νέο.
Ερώτηση: Κε Πρόεδρε, έχετε εκφραστεί με πάρα πολύ καλά λόγια για τον Λουκά τον Παπαδήμο. Και μάλιστα έχετε αναφέρει ότι έχετε προτείνει εσείς τον Λουκά τον Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό.
Βασίλης Λεβέντης: Πρώτος εγώ γιατί ήταν η ισχυρότερη προσωπικότητα ως τεχνοκράτης που υπήρχε τότε στην Ελλάδα. Και αυτόν τον κατηγορούσαν ότι ήταν των Ρότσιλ, ότι ήταν της Goldman Sachs, ότι είναι τραπεζίτης. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι τραπεζίτης. Είναι στέλεχος τραπεζικό. Δεν είναι ιδιοκτήτης όπως ήταν ο Κωστόπουλος, όπως ήταν ο Λάτσης. Σαν να δουλεύετε εσείς στην τράπεζα Πειραιώς. Είναι δική σας η τράπεζα Πειραιώς; Στην τράπεζα Πειραιώς δεν έχει ούτε 3% μετοχές. Εάν έχει 2-3% ο Σάλλας. 2,80 έχει. Είναι τραπεζίτης; Είναι ένας τεχνοκράτης ο οποίος διορίστηκε γενικός διευθυντής. Ο Παπαδήμος μου αρέσει εμένα γιατί μιλάει άριστα αγγλικά, ένα το κρατούμενο, έχει γνωριμίες σε όλη την Κομισσιόν, τον είδα λογικό σε όλα, θέλησε να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά τότε ήταν ο Σαμαράς που ήθελε να τον αφήσει λίγο. Τον βάλανε περί στις 11-12 Νοέμβρη Πρωθυπουργό και ο Σαμαράς ζητούσε στις 20 Γενάρη να γίνουν εκλογές, δηλαδή εννάμιση μήνα. Τον αφήσαν τελικά 4,5 μήνες, αλλά τι μπορεί να κάνει κάποιος μέσα σε 4,5 μήνες; Να διορθώσει μία οικονομία που οι άλλοι χαλούσαν επί δεκαετίες; Ούτε ο Χριστός δεν θα μπορούσε να διορθώσει μέσα σε 4 μήνεςτα πράγματα. Και με ένα πολιτικό σύστημα που του έλεγε: Μην αγγίζεις το ένα, μην αγγίζεις το άλλο. Τότε τα κόμματα παρενέβαιναν και εμπόδιζαν τον Παπαδήμο. Κάποια στιγμή είχε σκεφτεί να κάνει κόμμα. Μου το είχε εκμυστηρευθεί. Κάποια στιγμή ήταν έτοιμος να κάνει κόμμα ο Παπαδήμος.
Ερώτηση: Να πάμε σε ένα υποθετικό σενάριο κε Πρόεδρε. Είστε τρίτο κόμμα και σας καλεί η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσετε, να βάλετε πλάτη. Έχετε δηλώσει λοιπόν ότι δε θέλετε Υπουργείο, δε θέλετε τίποτα, θέλετε τις μεταρρυθμίσεις σας.
Βασίλης Λεβέντης: Εμείς δεν συγκυβερνάμε. Θα απορρίψουμε. Αυτές οι 9 είναι οι μεταρρυθμίσεις, εάν επ' αυτών συμφωνείτε, σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ερώτηση: Εάν λοιπόν απαιτήσουν οι εταίροι την υπογραφή σας όπως έχουν απαιτήσει στο παρελθόν. Να συγκυβερνήσετε επισήμως. Θα το κάνετε;
Βασίλης Λεβέντης: Οι εταίροι ενδιαφέρονται για την πολιτική που θα ασκηθεί. Και ζητούσαν τις υπογραφές όσο δυσπιστούσαν ότι οι πολιτικοί θα τηρούσαν τον λόγο τους. Υπογραφές ζητούνταν από αναξιόπιστους. Και εμείς είμαστε ένα αξιόπιστο κόμμα.
Ερώτηση: Ποιο προτιμάτε ως πρώτο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία.
Βασίλης Λεβέντης: Δεν έχω προτίμηση, γιατί και τα δύο κόμματα είναι σάπια. Και η Νέα Δημοκρατία είναι σάπια και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία συμφωνία κυρίων. Όποιος βγει πρώτος δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί εμείς η Ένωση Κεντρώων δεν είμαστε Χρυσή Αυγή ή ΚΚΕ που λένε όχι σε όλα. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον σοβαρευτούν και ακολουθήσουν ένα μπουκέτο μεταρρυμίσεων.
Ερώτηση: Ένα σχόλιο δικό σας. Επειδή γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ, πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η στάση των ΜΜΕ απέναντι στον Πρώην Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως οι εκλογές αυτές γίνονται με τις ευλογίες της Μέρκελ και του Σόιμπλε; Θέλανε οι ξένοι αυτές τις εκλογές;
Βασίλης Λεβέντης: Θέλανε οι ξένοι αυτές τις εκλογές από ό,τι γνωρίζω, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν, ήταν κρατικοδίαιτο κόμμα και δεν μπορούσε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις ελπίζοντας ότι θα διώξει αυτούς της δραχμής και όλους αυτούς τους αριστερούς. Ας πάρει λιγότερο αλλά ας είναι πιο θετικά διακείμενο προς την Ευρώπη κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ζητούσαν οι ξένοι.
ypopsifios.gr: Άρα θέλουν και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βασίλης Λεβέντης: Όλοι θέλουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και την Ένωση Κεντρώων θέλουμε αλλά πρέπει να σοβαρευτούν τα κόμματα. Οι ξένοι δεν έχουν προτιμήσεις. Στην κοινωνία μπορεί να ανέβουν οι χριστιανοί και να πέσει το spd. Εμείς τι θα πούμε ότι εμείς με τους χριστιανούς δεν τα πηγαίνουμε καλά; Σήμερα οι διεθνείς σχέσεις επιβάλλουν να προσαρμόζεσαι.
Ερώτηση: Να πάμε λίγο στα δικά σας εσωκομματικά. Ακούγεται ότι υπάρχει ουρά υποψηφίων.
Βασίλης Λεβέντης: Αυτό είναι πρωτοφανές που έγινε. Δεν το πίστευα. Και βουλευτές και Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ
Ερώτηση: Τι αναζητάτε στο προφίλ ενός υποψηφίου;
Βασίλης Λεβέντης: Πρώτα από όλα το βιογραφικό το καλό. Να μιλάει γλώσσες ο υποψήφιος, να έχει κάνει ειδικές σπουδές να μην έχει περιοριστεί σε ένα πανεπιστήμιο, να έχει προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές. Να είναι τίμιος, να μην έχει χρέη, να μην είναι βεβαρημένου ποινικού μητρώου. Να είναι νέος
Ερώτηση: Τι ηλικίες είναι οι δικοί σας υποψήφιοι;
Βασίλης Λεβέντης: Κατά μέσον όρο πολύ νεαρά άτομα. Από 30 μέχρι 40 ετών με εξαίρεση 6-7 άτομα που μπορεί να φτάνουν και τα 60.
Ερώτηση: Εάν μπείτε στη Βουλή, τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε και θα θελήσετε να προωθήσετε ποια θα είναι;
Βασίλης Λεβέντης: Να προτείνουμε κατ' αρχάς η Βουλή να γίνει μικρότερη. 150 άτομα όχι 300. 200 αμέσως μπορεί να γίνει. Με το που θα κλείσει 150. 12 χρόνια η παραμονή στο κοινοβούλιο. Να μην έχουμε αιωνόβιους. Έχουμε τέτοιους βουλευτές. Να μένουν στα κόμματα οι άνθρωποι αιωνόβιοι ως σύμβουλοι. Στελέχη με χρήσιμες εμπειρίες αλλά όχι με τον ρόλο του Βουλευτή που θα πρέπει να είναι κινητικός. Το τρίτο είναι να σταματήσουν οι συντάξεις των βουλευτών. Σήμερα π.χ. ο Αχιλλέας ο Καραμανλής παίρνει σύνταξη και 1800 ευρώ από την αγροτική τράπεζα και 4.000 ευρώ από τη Βουλή. Είναι τόσες συντάξεις που παίρνουν 4.000 ευρώ. Να καταργηθούν αυτές οι συντάξεις και να περιοριστούν στο ταμείο τους. Ήταν σε ένα ταμείο. Γιατρός, Δικηγόρος. Κάτι δεν ήταν; Μετά να κοπούν τελείως οι συντάξεις των πλουσίων. Στην Αμερική όταν έχεις εισόδημα πάνω από 3000 δολλάρια μηνιαίως από τόκους καταθέσεων, από ενοίκια ή από μερίσματα εταιριών, σου κόβουν τελείως την σύνταξη. Κι εδώ η Ελλάδα έχει 80.000 περιπτώσεις πλουσίων συνταξιούχων που δεν έχουν ανάγκη από την σύνταξη. Να βάλουμε πλαφόν σε όλες τις συντάξεις τα 1500. Κάποιος που παίρνει 3 ή 4 συντάξεις να παίρνει 1500. Λίγο Σκληρό αλλά νομίζω δίκαιο. Όπως και θα εισηγηθώ οι βουλευτές να έχουν εισοδηματικά κριτήρια. Εάν ο Βαρβιτσιώτης είναι πλούσιος κι έχει 30.000 ευρώ από ενοίκια γιατί να παίρνει το μισθό του βουλευτή 7.000; Οι φτωχοί βουλευτές που από αυτό μόνο ζουν να παίρνουν το μισθό όχι εφτά αλλά τέσσερα. Καταλάβατε; Εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή όταν ο Βουλευτής ζει από την αντιμισθία τη Βουλευτική να κατεβάσουμε ένα ποσοστό. Όταν όμως είναι πλούσιος όπως ο Κρεμαστινός που είναι γιατρός και έχει δραστηριότητα και εισοδήματα, αυτός τι τη θέλει τη βουλευτική αποζημίωση; Νομίζω ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να κοπεί. Όταν απευθυνόμαστε στο λαό και του ζητάμε να πληρώνει φόρους, πρέπει να έχει δει να πληρώνουν πρώτα οι μεγάλοι φόρους. Κάποια τέτοια μέτρα αλλά και το θέμα των συνταξιούχων. Υπάρχουν κάποιοι, 400.000 όχι κάποιοι, οι οποίοι παίρνουν σύνταξη 1000 ευρώ και εργάζονται, τα παίρνουν μαύρα και αντίθετα 1.500.000 άνεργοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Είναι ωραίο πράγμα αυτό; Εσύ να παίρνεις σύνταξη και να δουλεύεις και να παίρνεις μαύρα. Είναι ζητήματα αυτά που με απλό τρόπο πρέπει να τα διορθώσουμε. Τα λεφτά των ΜΚΟ, τα λεφτά των κομμάτων. Η Ένωση Κεντρώων 25 χρόνια την λειτουργούσα με εράνους, κουπόνια, οι υποψήφιοι βουλευτές πλήρωναν τα έξοδα τους, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη. Γιατί να παίρνει 5.000.000 ευρώ η Νέα Δημοκρατία.
Ερώτηση: Δεν προβλέπεται όμως μία χρηματοδότηση των κομμάτων;
Βαίλης Λεβέντης: Είναι πολύ μεγάλη. Θα ζητήσω να είναι στα πλαίσια του επιτρεπτού. Έλεγχος. Όχι πάρε τα 5.500.000 εκατομμύρια και απλώς σε ελέγχο με κάτι τυπικές αποδείξεις. Πάρε 4. Να λιγοστέψουν και τα 4.000.000 ευρώ. Δηλαδή ένα κόμμα να βουτάει 4.500.000 εκατομμύρια από το κράτος για να τα ξοδέψει να τα κάνει χαρτοπόλεμο, είναι πρόκληση.
Ερώτηση: Άρα και στη δική σας περίπτωση εάν σας δοθεί χρηματοδότηση θα ζητήσετε μείωση αισθητή;
Βασίλης Λεβέντης: Θα ζητήσω μείωση αισθητή για όλους. Ή θα ζητήσουμε και κάτι καλύτερο: θα ζητήσουμε να αντικατασταθούν τα λεφτά με εφόδια. Θέλω να κάνω ένα γραφείο στη Φλώρινα. Ο δήμαρχος να μου βρίσκει ένα γραφείο, να είναι στο ίδιο κτήριο και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, μία πολιτισμένη συνύπαρξη, να κάνει χρήση με διακεκριμένους χώρους έκαστο κόμμα, να μην παίρνουμε λεφτά αλλά είδος. Μόνο αυτή την παροχή. Να αντικατασταθούν τα λεφτά με εφόδια.
Ερώτηση: Να κλείσουμε κε Πρόεδρε με τα προγνωστικά σας. Είστε γωστός για τις προβλέψεις σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι θα κερδίσει την αυτοδυναμία;
Λεβέντης: Αυτοδυναμία αποκλείεται. Και ο λόγος που άφησε τον Λαφαζάνη και να γίνουν εκλογές είναι να πάρει μόνο 108 έδρες και να αναγκαστούν τα κόμματα στην Ελλάδα να κάνουν Κυβέρνηση Συνασπισμού.
Ερώτηση: Τον Λαφαζάνη πού τον βλέπετε;
Απάντηση: Πολύ λίγο. Θα κατηγορηθούν ως δραχμιστές και συνομότες. Έχουν τώρα μια δυναμική του 5 και μπορεί να μείνουν έξω από τη Βουλή. Θα κατηγορηθούν ως συνομότες και ως άνθρωποι που υπονόμευσαν τον Τσίπρα.
Ερώτηση: Τον Σταύρο Θεοδωράκη;
Απάντηση: Έχει πτωτικές τάσεις. 4,2 είχε προχθές. Εγώ θέλω να κρατηθεί αν και τον θεωρώ όργανο του Μπόμπολα. Τη Δευτέρα έκανε το κόμμα και την Τρίτη τον έδειχναν 8,5%. Οι δημοσκοπήσεις εάν δεν έχεις πλάτες, σου πετάνε ένα λανσάρισμα. Εμείς 25 χρόνια παλεύαμε κομμένοι με έναν Θεοδωράκη να τα έχει όλα και ένα Λεβέντη κομμένο από παντού. Δεν μπορείς να φανταστείς ότι κάποιος μεγαλοκροίσος είναι από πίσω; Έχεις στοιχεία ότι είναι ο Μπόμπολας; Βεβαίως δεν έχω. Επειδή δεν ήμουν μπροστά όταν έκαναν την συναλλαγή, αλλά ξέρω ότι για να μιλήσω στο mega μας βγαίνει η Παναγία. Έτσι; Συνατούμε κλειστές πόρτες. Ενώ εκείνος ήταν πρωί μεσημέρι βράδυ στα κανάλια. Τότε. Άρα λανσαρίστηκε. Άρα υπήρχε σχέδιο. Να κλείσουν το δρόμο της Ένωσης Κεντρώων και να βάλουν ως κυμματοθραύστη το δικό τους άνθρωπο τον Θεοδωράκη. Πιστεύω ότι προέβλεπαν ένα μεγάλο χείμαρρο στο χώρο του κέντρου και ήθελαν να εμποδίσουν το κόμμα Λεβέντη για να βάλουν το κόμμα Θεοδωράκη. Ο κόσμος όμως δε θα το επιτρέψει με τον Λεβέντη να παίρνει ένα 12% και ένα θεοδωράκη να μπαίνει ή να μην μπαίνει στη Βουλή. Που τα έχει όλα δικά του, κτήρια, χρηματοδοτήσεις, έχει συνεχή παρουσία σε όλα τα πάνελ, δηλαδή..
ypopsifios.gr: Να σας ευχαριστήσουμε κε Πρόεδρε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για μετά τις εκλογές.
Βασίλης Λεβέντης: Και κάτι τελευταίο: Να συνεργαστούμε με όλους χάριν της πατρίδας. Και με αυτούς που θεωρούμε εχθρούς του κόμματος και υπεύθυνους για την ταλαιπωρία, εγώ σίδερα θα δαγκώσω για την χώρα. Βέβαια έχω ένα μεγάλο παράπονο από τον κόσμο που 26 χρόνια ψήφιζε απατεώνες της πολιτικής και τον Βασίλη Λεβέντη μας άφηνε στο περιθώριο. Έχει και ο λαός ενοχές, τον οποίο όμως συγχωρώ και από την 21ηΣεπτέμβρη θα προχωρήσουμε για την Ελλάδα.
ypopsifios.gr: Να είστε καλά σάς ευχαριστούμε.