2015-09-14 21:46:00

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ΜΙΑ «CULT» ΦΙΓΟΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ή ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ…

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-09-14 21:46:00 Timestamp ID : 1442267160

 

 Ο Βασίλης Λεβέντης γεννήθηκε στη Μεσσήνη του νομού Μεσσηνίας το έτος 1951. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, έχει θέσει υποψηφιότητα σε πολλές εκλόγιμες θέσεις χωρίς ποτέ να καταφέρει να εκλεγεί. Υπήρξε ιδρυτής του πρώτου οικολογικού κόμματος στην Ελλάδα. Πειραματιζόμενος με διάφορες πολιτικές επιλογές που του εμφανίστηκαν, έχει θέσει υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Από τις αρχές της νέας δεκαετίας ιδρύει το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων. Ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το «πρόσκομμα» του 3% και να καταφέρει να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το μεγαλύτερο ποσοστό του σε εκλογές να είναι 1,19% στις ευρωεκλογές του 1994. Όλα άλλαξαν όμως τον Ιανουάριο του 2015 όπου κατάφερε να αποσπάσει το 1,79% των ψήφων του ελληνικού λαού. Ο Βασίλης Λεβέντης έχει αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού, σάτιρας και έντονης κριτικής από πολλούς. Σήμερα όμως λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου «είναι με το ένα πόδι» στη Βουλή των Ελλήνων καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 3 με 5 %. Ποιος είναι πραγματικά αυτός ο άνθρωπος και κυρίως είναι όντως ένας προφήτης ή ένας άξιος και διορατικός πολιτικός τον οποίο έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από το αδιέξοδο;

 Ο Βασίλης Λεβέντης είναι γεννημένος το 1951 στη Μεσσήνη, είναι γιος του απόστολου και της Γρηγορίας Λεβέντη. Η οικογένειά του πλήχθηκε από τους γερμανούς κατακτητές μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μετακινηθεί και να εγκατασταθεί στον Πειραιά. Εκεί ο Λεβέντης πέρασε τα μαθητικά του χρόνια φοιτώντας στο δημοτικό και στο εξατάξιο γυμνάσιο. Το 1969 εισήλθε τέταρτος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών. Κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών ο Λεβέντης δραστηριοποιήθηκε έντονα με τον αντιστασιακό αγώνα. Ο ίδιος μαζί με μία παρέα άλλων φοιτητών είχε στην κατοχή του πολύγραφο με τον οποίο τύπωναν φυλλάδια κατά του καθεστώτος. Μετά τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο της Γερμανίας.

 Ο Βασίλης Λεβέντης είναι ένα πολιτικοποιημένο άτομο από νεαρή ηλικία. Η πρώτη του επαφή με την πολιτική ήταν το 1974 καθώς αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. To 1975 ασχολήθηκε με τη συγγραφή δύο άρθρων του συντάγματος, του άρθρου 21 και 24. Το άρθρο 21 αναφέρεται στο ρόλο της οικογένειας και στην αρμοδιότητα του κράτους να παρέχει προστασία σε κάθε πολίτη. Το άρθρο 24 κάνει λόγο για την υποχρέωση της πολιτείας να προστατέψει το περιβάλλον αλλά αναφέρεται και στη χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας.

 Το έτος 1981 ο Βασίλης Λεβέντης αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας έντονες διαφωνίες με την πολιτική που ακολουθούσε το κόμμα μετά το σχηματισμό της αυτόνομης κυβέρνησης που εκλέχθηκε το 1981. Από τότε μέχρι σήμερα ο Βασίλης Λεβέντης ακολουθεί μία πολιτική βασισμένη στις αρχές του Κεντρώου χώρου, αξίες που ανέδειξε τις προηγούμενες δεκαετίες ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ίδρυσε το πρώτο οικολογικό κόμμα το 1984 με το όνομα «Ελεύθεροι» αποσπώντας μόλις 0,15% στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αλλά και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

 Κομβικός σταθμός της πολιτικής του σταδιοδρομίας αποτέλεσε η ίδρυση του κόμματος Ένωση Κεντρώων το 1992. Από τότε έως σήμερα η Ένωση Κεντρώων κατεβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με πλήρεις συνδυασμούς σε κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας.

 Προκειμένου να προωθηθούν οι ιδέες και οι θέσεις του κόμματος ο πρόεδρος ξεκίνησε τη λειτουργία του καναλιού 67 το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε κανάλι 40. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μέσω του καναλιού του άσκησε δριμύτατη κριτική στους πολιτικούς αρχηγούς της εποχής καταδικάζοντας το πελατειακό κράτος που είχε δημιουργηθεί. Προσπαθώντας να καταπολεμήσει το δικομματισμό και το σαθρό πολιτικό σύστημα που κυριαρχούσε στη χώρα ο Βασίλης Λεβέντης προσπάθησε να εισάγει νέες έννοιες στην πολιτική ζωή της χώρας. Έννοιες τις οποίες ο λαός δεν ήταν σε θέση να τις αποδεχθεί εκείνη την εποχή καθώς τρεφόταν και ο ίδιος από το ετοιμόρροπο σύστημα.

 Από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας υπήρξε θερμός υποστηρικτής της απλής αναλογικής και της ανάγκης για θέσπιση οικουμενικής κυβέρνησης. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των εκπομπών του έκανε διάφορες «προφητείες» οι οποίες επαληθεύτηκαν έπειτα από αρκετά χρόνια. Ενδεικτικά, είχε μιλήσει για την επικείμενη πτώχευση του κράτους, για την ντροπή που θα αισθάνονταν οι πολίτες με τους πολιτικούς που τους κυβερνούσαν επί δεκαετίες αλλά και πολλά άλλα. Ο ίδιος όπως πολλές φορές τόνισε σε συνεντεύξεις με δημοσιογράφους διευκρινίζει ότι ποτέ δεν επρόκειτο για προφητείες αλλά ήταν απλά η σωστή αξιολόγηση των γεγονότων.

 Ο Βασίλης Λεβέντης υπήρξε ένας πολύ διορατικός πολιτικός, με κρυστάλλινη πάντα άποψη επί οποιουδήποτε θέματος. Πάντα έλεγε ότι η Ελλάδα βασίστηκε σε έναν παχύδερμο δημόσιο τομέα περιφρονώντας το «μεσόκοπο» και ανήμπορο ιδιωτικό τομέα. Ήταν υπέρ της κάθαρσης του κράτους και στη ποινικοποίηση του λεγόμενου ρουσφετιού. Υπήρξε υπέρμαχος της διαφάνειας και της καθαρότητας που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν έναν πολιτικό. Οι απόψεις του συχνά έρχονταν σε σύγκρουση με το σύστημα και την επικρατούσα λογική κάτι το οποίο συντέλεσε στο να μην καταφέρει να μπει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πάντα όμως έμεινε σταθερός στις απόψεις του, κάτι το οποίο δε παρατηρείται συχνά σε έναν πολιτικό, θεωρώντας ότι κάποια μέρα θα δικαιωθεί.

 Κατά τη διάρκεια των πολιτικών του εκπομπών έπεφτε συχνά θύμα φάρσας από διάφορους «αλήτες» και «τσιράκια» της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπως συχνά τους αποκαλούσε. Είχε γίνει μόδα τη δεκαετία του ’90 να γίνονται φάρσες εις βάρος του Βασίλη Λεβέντη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόθεση γελοιοποίησης εις βάρος του από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, έναν από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της εποχής του, ο οποίος διατέλεσε υπουργός στη κυβέρνηση Σαμαρά. Αφορμή της σάτιρας αποτέλεσαν οι έντονες αντιδράσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών του εκπομπών. Μάλιστα σε μία από τις εκπομπές ο πρόεδρος είχε ζητήσει από το Θεό να στείλει καρκίνο στο Μητσοτάκη και στον Παπανδρέου. Οι έντονες αντιδράσεις του προέδρου αποτέλεσαν την αιτία για να χαρακτηρισθεί από πολλούς σαν μία «cult» φιγούρα της πολιτικής ενώ για πολλούς άλλους αποτέλεσε έναν «showman» ο οποίος τρεφόταν από τις έντονες και θορυβώδεις εμφανίσεις του στην τηλεόραση.

 Παρά το σκληρό πόλεμο που δέχθηκε ο Βασίλης Λεβέντης ποτέ δε σταμάτησε τον αγώνα του κατά της διαφθοράς. Μάλιστα όταν ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί αγωνίζεται τόσα χρόνια και δεν τα έχει παρατήσει εκείνος απάντησε γιατί θεωρεί πως υποχρέωση του είναι να σηκώσει τον Ελληνικό λαό ψηλά εκεί που του αξίζει να είναι. Είναι γνώστης των πραγματικών προβλημάτων του κράτους και σήμερα μάχεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θα ορθώσουν τη χώρα ξανά στα πόδια της. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην κάθαρση και εξυγίανση του δημοσίου τομέα, στην ελάφρυνση του ασφαλιστικού συστήματος, στην εκβιομηχάνιση και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην ποινικοποίηση του ρουσφετιού, στην κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων και των Μ.Κ.Ο. και στο γενικότερο περιορισμό των σπαταλών στις οποίες επιδίδεται το κράτος τα τελευταία τριάντα χρόνια. Υπέρμαχος του Ευρώ και της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης θεωρεί πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι μέσα στο Ευρώ κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

 Η Ένωση Κεντρώων αποτέλεσε την έκπληξη στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 παίρνοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 1,79%. Ο πρόεδρος εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της 20ης Σεπτέμβρη καθώς θεωρεί πως το κόμμα του μπορεί να φτάσει μέχρι και στην τρίτη θέση στην επικράτεια, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν ποσοστά που κυμαίνονται από 3,5 μέχρι και 5%.

 Ο Βασίλης Λεβέντης είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο διορατικούς πολιτικούς της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι απόψεις, οι ιδέες και οι εκτιμήσεις του έχουν όλες επιβεβαιωθεί. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από μία φτωχή οικογένεια, πάντα τασσόμενος υπέρ του απόρου και του φτωχού. Ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση του με την πολιτική σε μία εποχή διαφθοράς, κρατισμού και πελατειακών σχέσεων, προωθώντας ιδέες και απόψεις δυσνόητες την τότε εποχή. Σήμερα σε ηλικία 64 ετών πρεσβεύει την κάθαρση, το Ευρώ και τις σωστές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ορθώσουν τη χώρα και θα την βγάλουν από την αβεβαιότητα και την αστάθεια.