2015-09-14 00:06:00

Η Ένωση Κεντρώων λέει την αλήθεια και βασίζεται στον απλό κόσμο

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-09-14 00:06:00 Timestamp ID : 1442189160

Τους λόγους που τον ώθησαν στην πολιτική, αλλά και το ποια ζητήματα θα αναδείξει στην Βουλή, εφόσον εκλεγεί, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο paraskhnio.gr ο υποψήφιος βουλευτής Β’Αθηνών με την Ένωση Κεντρώων Παναγιώτης Σφαέλος.

Μιλώντας στον Παναγιώτη Αλιμήση, ο κ. Σφαέλος, τόνισε ότι οι αξίες και οι αρχές της Ένωσης Κεντρώων τον οδήγησαν στο να συστρατευθεί μαζί τους, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη θα φέρει νέο αέρα στη Βουλή και θα αντεπεξέλθει στις αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα, γιατί «λέει την αλήθεια και βασίζεται στον απλό κόσμο».

Γιατί πιστεύετε ότι η Ένωση Κεντρώων θα μπορέσει να φέρει νέο «αέρα» στη Βουλή;

«Η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή θα φέρει ανανέωση στην Ελληνική πολιτική σκηνή με ένα νέο ήθος. Πιστεύουμε στην συνέπεια λόγων και έργων, κάτι που έχει εκλείψει στις μέρες μας. Ο Πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης θα κάνει πράξη αυτά που λέει και θα επιβάλλει τις ορθές μεταρρυθμίσεις και όχι τις άκαρπες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εμείς θα προτείνουμε πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα φέρει ανάπτυξη αντιμετωπίζοντας κατά μέτωπο τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Βλέπετε, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε εμείς δεν υπερ-προστατεύουν τον δημόσιο τομέα εις βάρος του ιδιωτικού τομέα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Θα περιορίσουμε τη κρατική σπατάλη ώστε να ανακουφιστεί η ιδιωτική οικονομία. Η Ένωση Κεντρώων μπορεί να μας βγάλει από τα μνημόνια χωρίς να διακινδυνεύσει την παραμονή μας στηνΕυρωζώνη και την ΕΕ. Αυτή είναι η νεωτερικότητα της Ένωσης Κεντρώων».

Τι ώθησε έναν νέο άνθρωπο σαν και εσάς να ασχοληθεί με την πολιτική αλλά και να συστρατευθεί με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη;

«Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα για το μέλλον της χώρας μας. Επέλεξα να πολιτευθώ με την Ένωση Κεντρώων διότι με εκφράζουν οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει. Είναι η φωνή της λογικής και του μέτρου, μακριά από τον λαϊκισμό που μας έχει φέρει σε αδιέξοδο. Ο Βασίλης Λεβέντης έχει επιλέξει εδώ και χρόνια το δύσκολο δρόμο του ρεαλισμού και όχι των υποσχέσεων».

Εφόσον εκλεγείτε βουλευτής, ποια ζητήματα για εσάς είναι τα κορυφαία που θα αναδείξετε στη Βουλή;

«Ως βουλευτής, θα αναδείξω το θέμα της μετανάστευσης ως πρωταρχικής σημασίας. Ως ειδικός στο Ευρωπαϊκό δίκαιο της μετανάστευσης, θα προσπαθήσω να βρω μια λύση στο εκρηκτικό αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία. Τα βάρη της μετανάστευσης και του προσφυγικού προβλήματος θα πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς ανάμεσα στα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Ένα άλλο θέμα που θα αναδείξω θα είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος».

Με βάση το έντονο προεκλογικό κλίμα και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, θεωρείτε ότι η Ένωση Κεντρώων θα αντέξει;

«Η Ένωση Κεντρώων δεν μπαίνει στις στείρες αντιπαραθέσεις των υπαρχόντων κομμάτων διότι δεν οδηγούν πουθενά. Η Ένωση Κεντρώων λέει την αλήθεια και βασίζεται στον απλό κόσμο. Γι’αυτό και θα αντέξει στην πίεση. Πιστεύουμε ότι η αντιπαράθεση των κομμάτων για τα μνημόνια είναι άκαρπη. Η συζήτηση έπρεπε να περιστρέφεται γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και όχι στον άξονα μνημόνιο/αντι-μνημόνιο. Η Ένωση Κεντρώων δεν αναλώνεται σε διαμάχες περί μνημονίων αλλά πάει στην ουσία, δηλαδή την αναγέννηση της χώρας μέσα από πραγματικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις χρόνιες παθογένειες της χώρας»

Ο κ. Παναγιώτης Ν. Σφαέλος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kent. Έχει πτυχίο Νομικής, Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών, ενώ ειδικεύεται στην ανάλυση επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Μετανάστευσης. Ακόμη, διαθέτει και πτυχίο Δημοσιογραφίας.