2015-09-20 14:52:00

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ !!!

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-09-20 14:52:00 Timestamp ID : 1442760720

Περί ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας ο λόγος …

Μερικές φορές φανταζόμαστε ότι αυτά είναι πολύ δύσκολα πράγματα, ότι χρειάζονται σύνθετα προγράμματα "ανασυγκρότησης" της οικονομίας (μισώ τέτοιες πομπώδεις λέξεις), κεντρικό προγραμματισμό με την ανάγκη συνδρομής ειδημόνων – συμβούλων, πακτωλούς χρημάτων από το εξωτερικό, κινητοποίηση τεραστίου δυναμικού προς αυτή την κατεύθυνση και μεγαλεπήβολες επενδύσεις. Επίσης είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ως Έλληνες είμαστε ανήμποροι να δημιουργήσουμε μόνοι μας θέσεις εργασίας και να αναπτύξουμε την οικονομία μας, και ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να παρακαλέσουμε τους "ξένους" να φέρουν εδώ τα χρήματά τους, να επενδύσουν για να σηκώσουμε εμείς κεφάλι.

Λάθος !

Δεν έχετε αναρωτηθεί που στο καλό καταλήγουν όλοι αυτοί οι φόροι που καταβάλλει ως αγόγγυστο υποζύγιο ο Έλλην φορολογούμενος με διαρκώς αυξανόμενo ρυθμό από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν ;

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ κύριοι ! Μόνο που μπαίνουν στις ίδιες ανάξιες τσέπες εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα χρήματα που με κόπο πληρώνουμε στο κράτος δεν "πιάνουν τόπο", με αποκλειστικά δική μας ευθύνη ! Και αν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτό, τίποτα δε θα αλλάξει προς το καλύτερο σ 'αυτό τον τόπο.

Η λύση είναι απλή αλλά χρειάζεται τόλμη, που δυστυχώς ακόμη και στα 5 τελευταία δύσκολα χρόνια αποδείξαμε ότι δεν έχουμε …

Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι – εδώ που φτάσαμε – να έχουμε το θάρρος ως έθνος και πολιτικό σύστημα συνάμα να θεραπεύσουμε τις ενδογενείς παθογένειες. Οι πόροι και δυνάμεις που θα απελευθερωθούν υπερεπαρκούν να δώσουν όχι μόνο μια γενναία ανακούφιση στη χειμάζουσα αγορά εργασίας στη χώρα, αλλά και να δημιουργήσουν την ώθηση και το momentum που χρειάζεται για τη ζητούμενη ανάπτυξη.

Δανείζομαι για την οικονομία της συζήτησης τα στοιχεία που επικαλείται ο Βασίλης Λεβέντης ( τον οποίο τιμώ για την ειλικρίνεια και συνέπεια των θέσεών του διαχρονικά) στον προεκλογικό του λόγο – τα οποία κανείς δεν έχει αμφισβητήσει – περί : 300.000 αργόμισθων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 200.000 διπλο-τριπλο συνταξιούχων, 280.000 πρόωρα συνταξιοδοτημένων, 300.000 παρανόμως εργαζόμενων συνταξιούχων, χωρίς κανείς να υπολογίσει τη σπατάλη πόρων όπως και όπου αυτή λαμβάνει χώρα στο στενό δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και βέβαια, το μαύρο πολιτικό χρήμα.

Απλή αριθμητική, κύριοι : από αυτή τη δεξαμενή εάν πάρουμε την απόφαση ως πολιτεία και λαός να καταργήσουμε 100.000 θέσεις αργομίσθων ή παρανόμως συνταξιούχων, αμέσως απελευθερώνεται το ισοδύναμο μισθοδοσίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Έστω ότι το μοναδιαίο κόστος κάθε θέσης που πληρώνεται από το κράτος είναι 1000 €. Επιδοτώντας την πρόσληψη νέου προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα έστω με την επιχορήγηση 500 € για κάθε εργαζόμενο και την υποχρέωση συμπλήρωσης άλλων 300 € από τον εργοδότη, δημιουργείται αυτόματα ο μηχανισμός για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 200.000 ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !!!

Μιλάμε για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας που θα ανακουφίσουν άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας, θα βοηθήσουν τη νεολαία να ξανα-ονειρευτεί το μέλλον της και θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ψυχολογία των καταναλωτών άρα και στην προοπτική της ανάκαμψης της οικονομίας.

Συνειδητοποιεί κανείς τι σημαίνει αυτό το νούμερο ;

Nα το θέσω αλλιώς : πόσα μεγάλα εργοστάσια των 1000 ατόμων το καθένα (πόσα τέτοια υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα) πρέπει να δημιουργηθούν εκ του μηδενός για να απορροφήσουν αυτό τον κόσμο ;

Διακόσια !

200 εργοστάσια με προσωπικό άνω των 1000 ατόμων δεν πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα ούτε μετά από άλλα 5 μνημόνια, ακόμα κι αν σήμερα είχαμε έτοιμη μια αποτελεσματική κρατική μηχανή, διαθέταμε τους καλύτερους managers και οι τράπεζες δανειοδοτούσαν χωρίς πρόβλημα τους πάντες.

Φανταστείτε να είχαμε το πολιτικό θάρρος, πολιτική τάξη και πολίτες και απελευθερώναμε το ισοδύναμο μισθοδοσίας 200.000 ή 300.000 θέσεων εργασίας !

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ειλικρινά δεν ξέρω, οι λύσεις είναι πραγματικά στα χέρια μας όσο και τα μέσα για αυτές τις λύσεις …. όμως για να γιατρέψεις την ασθένεια πρέπει να είσαι έτοιμος να διαγνώσεις, να πολεμήσεις και να νικήσεις τις αιτίες, όχι να καταστρέφεις τον ασθενή με ασιτία και χαζοχαρούμενη θεραπευτική αγωγή.

Κύριε πρόεδρε, οι άσημοι πολίτες που σας υποστηρίζουν δεν επιθυμούμε κανένα αντάλλαγμα, κανένα αντίτιμο για την ψήφο μας. Μόνο όταν θα μπείτε στο κοινοβούλιο μην νερώσετε το κρασί σας, να συνεχίσετε με πάθος την ίδια επιχειρηματολογία με λόγια και πράξεις. Και επιλέξτε γύρω σας άξιους συνεργάτες, ισάξιους ή και καλύτερους από εσάς. Οι ιστορικοί ηγέτες ακολούθησαν όλοι την ίδια αυτή συνταγή.