2015-11-09 12:05:00

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09-11-2015 (Συνάντηση των κ. Λεβέντη και κ. Γεωργιάδη με τον κ. Γκι Φερχόφστατ)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-11-09 12:05:00 Timestamp ID : 1447070700

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 09/ 11 /2015

Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη και του κ. Γκυ Φερχοφστατ (Guy Verhofstadt), Προέδρου της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. 
Δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Λεβέντη να αναπτύξει τα «εννέα σημεία» της Ένωσης Κεντρώων για την επανεκκίνηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάγκη αυτοκάθαρσης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα «εννέα σημεία» αποτελούν τις αναγκαίες, «εκ των ων ουκ άνευ», δομικές μεταρρυθμίσεις  που πρέπει αμέσως και χωρίς καθυστέρηση να υλοποιηθούν. Πάνω σ’ αυτές θα στηριχθεί η ανάταξη της Ελλάδας σε νέες υγιείς βάσεις μακριά από τις παθογένειες των τελευταίων σαράντα ετών.

Ο κ. Λεβέντης ιδιαίτερα εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια μορατόριουμ πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας οι οποίες δέον να μετακυλιστούν πέραν της πενταετίας με μηδενικό επιτόκιο. Τα χρήματα που μ’ αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ιδίως για παραγωγικές επενδύσεις εντός της χώρας. 

Εξίσου σημαντικό ρόλο απέδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στον επαναπατρισμό των 130 δις ΕΥΡΩ καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τράπεζες του εξωτερικού, καταθέσεις οι οποίες δέον να επιστρέψουν εντός του επόμενου εξαμήνου χωρίς κυρώσεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω εσωτερικών επενδύσεων σε ποσοστό 30 με 40% των εισερχόμενων κεφαλαίων.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα με το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως οι Γερμανοί θα μπορούσαν να δώσουν ένα μήνυμα στήριξης της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τις επιλεγμένες επενδύσεις στους παραγωγικούς τομείς της Ελλάδας και μάλιστα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε κατηγορηματικά ότι θεωρεί το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης στις αρχές του 2016 τη μοναδική λύση για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της.  Διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει μια τέτοια λύση και να συμμετάσχει σ’ αυτήν, μόνο εφόσον υπάρξει δέσμευση ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ήτοι τα κομβικά «εννέα σημεία» τα οποία έχουν αποσταλεί μετά τις εκλογές στον νυν πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και στα οποία ο ίδιος ουδέποτε απάντησε,  αντίθετα επέλεξε να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα εκ διαμέτρου αντίθετο ιδεολογικά, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο κ. Γκυ Φερχοφστατ συμφώνησε στην αναγκαιότητα υπεράσπισης των δομικών μεταρρυθμίσεων και της αυτοκάθαρσης που προτείνει η Ένωση Κεντρώων από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις. Μάλιστα υποσχέθηκε να θέσει το θέμα της υποστήριξης των εννέα κομβικών μεταρρυθμίσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αρμοδίων επιτροπών του προκειμένου να συνεπικουρηθεί η Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο στο δρόμο των δομικών αλλαγών, χωρίς τις οποίες ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης και της ύφεσης θα διαιωνίζεται. 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη προσκάλεσε επίσημα τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να επισκεφτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή και αλληλοενημέρωση για θέματα κοινού πολιτικού ενδιαφέροντος με απώτερο σκοπό την επανεκκίνηση και ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, προϋπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από το συνεχές καθεστώς επιτήρησης.

Γραφείο Τύπου

press@enosi-kentroon.gr