2015-11-17 09:15:00

Γιατί να ψηφίσω Ένωση Κεντρώων

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-11-17 09:15:00 Timestamp ID : 1447751700

Θα επιχειρήσω να καταδείξω ότι η ψήφος στην Ένωση Κεντρώων στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 αποτελεί μια υπεύθυνη επιλογή για ψηφοφόρους που διέπονται από λογική, μετριοπάθεια, ηθική, και δικαιοσύνη, τα χαρακτηριστικά δηλαδή του κεντρώου χώρου. Πρώτα, θα εξηγήσω γιατί δεν πρέπει να ψηφιστούν άλλα κόμματα (θα περιοριστώ στα εντός βουλής κόμματα) και έπειτα, θα παραθέσω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφιστεί το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων.

Ξεκινώντας από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, τολμώ να πω ότι τόση πολιτική ανωριμότητα είναι σπάνιο να συναντά κανείς. “Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχτηκε λάθος εκτίμηση.” δήλωσε πριν λίγες εβδομάδες στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της παρελθούσας κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης. Έχοντας φέρει τη χώρα κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και βλέποντας ότι η μπλόφα δεν έπιασε, ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά υπέγραψε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, πολύ χειρότερο από αυτό που υποτίθεται ότι θα έσκιζε. Αναρωτιέμαι πώς μπορούν οι εκπρόσωποί του να κοιτάζουν στα μάτια τους πολίτες και να ξαναζητούν την ψήφο τους. Προφανώς, χρειάζεται μεγάλο θράσος και αντίστοιχη έλλειψη ευθιξίας.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο ένας από τους δύο υπεύθυνους για τη χρεοκοπία της χώρας (ο άλλος είναι το ΠΑΣΟΚ) διότι αυτή και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια. Μόνο και μόνο για αυτό θα έπρεπε να έχει τιμωρηθεί και να βρίσκεται εκτός βουλής σήμερα. Διότι κατέστρεψε τη χώρα (μαζί με το ΠΑΣΟΚ). Όταν η Νέα Δημοκρατία ζητά την ψήφο είναι σαν να έρχεται ένας κλέφτης που σου ληστεύει χρόνια το σπίτι και να σου λέει “παραδέχομαι ότι τόσα χρόνια σε κλέβω και σε έχω καταστρέψει αλλά τώρα εμπιστέψου με, από δω και πέρα δεν θα σε ξανακλέψω”. Είναι δυνατόν να τον εμπιστευτείς;

Η νεοϊδρυθείσα Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της διάσπασης ενός κόμματος με κάθετα αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό του. Στην Ένωση Κεντρώων θεωρούμε ότι η Λαϊκή Ενότητα, και κάθε κόμμα που υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, είναι επικίνδυνα για τη χώρα. Μία έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Γεωπολιτικά, η Ελλάδα θα έχανε παραδοσιακούς συμμάχους στην Ευρώπη και θα ήταν πιο ευάλωτη στις ενέργειες της Τουρκίας και στην τζιχαντιστική απειλή. Οικονομικά, η Ελλάδα εισάγει μεγάλο τμήμα βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα και φάρμακα, διότι έχει ασθενή πρωτογενή παραγωγή. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα συνοδευόταν από αυτόματη υποτίμησή του, με αποτέλεσμα οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών να διπλασιαστούν έως τριπλασιαστούν. Τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα κ.α. θα ήταν δυσπρόσιτα για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ιδίως για τις ασθενέστερες τάξεις. Αντίστροφα, όσοι έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό θα τα τριπλασίαζαν.

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ρατσιστικό, αντιδημοκρατικό κόμμα που υποστηρίζει έμπρακτα τη βία. Είναι ντροπή τέτοιου είδους κόμματα να βρίσκονται στη βουλή και μάλιστα τη βουλή της Ελλάδας, η οποία γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό.

Το Ποτάμι είναι ο σφετεριστής του Κέντρου. Δηλώνει κεντρώο κόμμα αλλά πάσχει σε ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό του κεντρώου χώρου που ανέφερα στην αρχή, την ηθική. Κι αυτό διότι ο πρόεδρός του, Σταύρος Θεοδωράκης, έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη ΝΕΤ και το MEGA, υπηρετώντας αντίστοιχα τις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης και τις επιδιώξεις των ιδιοκτητών του MEGA. Πώς λοιπόν τώρα μπορεί να στραφεί εναντίον τους, εναντίον των πρώην αφεντικών του; Πιο φρόνιμο συμπέρασμα είναι ότι θα κληθεί να ξαναυπηρετήσει τα αφεντικά του εφόσον αναλάβει θέση ευθύνης. Άλλωστε, τυγχάνει της εύνοιάς τους αφού από την επομένη της δημιουργίας του κόμματός του οι δημοσκοπήσεις του έδωσαν 10%. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις που δεν εμφάνιζαν καν την Ένωση Κεντρώων με τα 25 χρόνια αγώνα… Η ψήφος στο Ποτάμι είναι ψήφος στο Σύστημα, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και λειτουργεί ως ανάχωμα στην έλευση δυνάμεων αληθινής αλλαγής, όπως η Ένωση Κεντρώων.

Το ΚΚΕ πρεσβεύει ένα μοντέλο διακυβέρνησης ξεπερασμένο από την Ιστορία, το οποίο συναντάται σήμερα μόνο σε χώρες όπως η Β. Κορέα. Πέρα από τους προφανείς γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους τέτοιων προτάσεων (τους οποίους ανέφερα στην κριτική μου στη Λαϊκή Ενότητα), οι ίδιες οι προτάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστούν στα πλαίσια του δυτικού κόσμου. Οι υποστηρικτές του ΚΚΕ φαίνεται ότι ονειροπολούν.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι το κόμμα του ψεύτικου πατριωτισμού και της συνομωσιολογίας. Ψεύτικος πατριωτισμός διότι ο πρόεδρός του, Πάνος Καμμένος, δηλώνει με δάκρυα στα μάτια πατριώτης, ενώ επί 19 χρόνια, εκλεγόμενος με τη Νέα Δημοκρατία, συμμετείχε στη λεηλασία της χώρας, η οποία επέφερε την καταστροφή της. Μόνο όταν διεγράφη από αυτήν ίδρυσε το δικό του κόμμα. Συνομωσιολογία διότι υποστηρίζει ότι η κρίση είναι τεχνητή και προκλητή από τους ξένους, ούτως ώστε να αποδυναμωθεί η Ελλάδα και να μας πάρουν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου κοψοχρονιά. Λες και οι ξένοι διόριζαν ημετέρους και κατάκλεβαν το δημόσιο τόσα χρόνια και όχι οι δικοί μας πολιτικοί. Φτηνά και αστεία επιχειρήματα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι και η Νέα Δημοκρατία: Βασικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας, μιας και κυβέρνησαν εναλλάξ τα τελευταία 40 χρόνια. Η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατό να περιμένεις να σε σώσουν αυτοί που σε κατέστρεψαν. Απεναντίας, αντί να ζητούν την ψήφο, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχουν τιμωρηθεί διότι χρεοκόπησαν τη χώρα.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να ψηφίσουμε τα προαναφερθέντα κόμματα. Γιατί όμως να ψηφίσουμε Ένωση Κεντρώων; Για πολλούς λόγους, μερικοί εκ των οποίων είναι:

Διότι εκφράζει αυθεντικά τον χώρο του Κέντρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από λογική, μετριοπάθεια, ηθική, και δικαιοσύνη. Με κεντρώες κυβερνήσεις, οι οποίες συνδυάζουν σοφά απαιτήσεις και συμβιβασμούς, ευημερούν και προοδεύουν τα σύγχρονα κράτη.

Διότι είναι συνεπής στον λόγο της εδώ και 25 χρόνια. Τον λόγο της αλήθειας και της λογικής, δίχως ωραιοποιήσεις και χάιδεμα αυτιών. Ο Βασίλης Λεβέντης έλεγε, για παράδειγμα, από το ’90 ότι πρέπει να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις χαμηλές.

Διότι επαληθεύτηκε (δυστυχώς) σε όσα έλεγε. Η Ένωση Κεντρώων είχε προειδοποιήσει αμέτρητες φορές ότι η χώρα βαδίζει προς την καταστροφή. Ήταν απλώς θέμα χρόνου να επέλθει η χρεοκοπία σε μια χώρα όπου όλοι πάσχιζαν να διοριστούν στο δημόσιο και όλοι είχαν αποκτήσει ανοσία στα σκάνδαλα, αφού αυτά συνέβαιναν σχεδόν καθημερινά.

Διότι έχει καθαρές και συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες διορθώνουν τις αδικίες, νοικοκυρεύουν το κράτος, και αντικαθιστούν τα μνημόνια διότι επιφέρουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μερικές από αυτές είναι:

α. Ανώτατη σύνταξη για όλους 1.500 €/μήνα.

β. Απαγόρευση στους συνταξιούχους να εργάζονται όταν η μηνιαία σύνταξή τους υπερβαίνει τα 1.000 €.

γ. Περικοπή σύνταξης για όσους διαθέτουν εισοδήματα 3.000 €/μήνα και άνω από άλλες πηγές.

δ. Απόλυση όλων των αργομίσθων από το δημόσιο.

ε. Κατάργηση της πολυθεσίας.

στ. 'Αμεση κατάργηση κάθε κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα και παύση καταβολής συντάξεων σε όλους όσους διετέλεσαν βουλευτές ή κρατικοί αξιωματούχοι (κατάργηση όλων των προνομίων των βουλευτών).

ζ. Άμεση απόλυση από τη Bουλή υπαλλήλων που διορίστηκαν με συμφωνία των κομμάτων και έχουν συγγενική σχέση με νυν ή πρώην βουλευτές (υπολογίζονται σε 1200 άτομα).

θ. Όλοι οι 'Ελληνες πολίτες να βγαίνουν στη σύνταξη στα 65 τους χρόνια, με μόνη εξαίρεση τους ασθενείς.

ι. Μείωση κατά 50% των αποδοχών όλων των εκλεγμένων και διορισμένων αξιωματούχων.

ια. Μείωση των συμβούλων των υπουργών και επιστροφή αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων σε υπουργεία, κόμματα και βουλευτές, στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν (υπολογίζονται σε 12.000 άτομα).

ιβ. Φόροι σε σπίτια θα μπαίνουν μόνο σε όσους έχουν στο Ε9 περισσότερες των 2 κατοικιών. Οι 2 πρώτες κατοικίες κάθε οικογένειας απαλλάσσονται.

ιγ. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας με κάθε μέσο και θέσπιση γενναίων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων.

ιδ. Θέσπιση κοινωνικής σύνταξης 800 €/μήνα για όλους τους ανασφάλιστους και τους στερούμενους πόρων 'Ελληνες πολίτες (έναρξη του μέτρου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν).

Η ψήφος στην Ένωση Κεντρώων είναι μια υπεύθυνη επιλογή. Η Ένωση Κεντρώων δεσμεύεται να φέρει την ειρηνική επανάσταση στην Ελλάδα. Την αλλαγή νοοτροπίας που τόση ανάγκη έχει ο τόπος. Την πρόοδο που στηρίζεται σε στέρεες βάσεις. Την υπερήφανη Ελλάδα!

Θεόδωρος Παπασάββας, RPT, MSc, PhD(cand)

Υποψήφιος στον νομό Αττικής με την Ένωση Κεντρώων