2015-11-19 21:59:00

(βίντεο) Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή για τις επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων (19-11-2015)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-11-19 21:59:00 Timestamp ID : 1447970340

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης έχει τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο κ. Μεϊμαράκης θέλησε να πείσει την Αίθουσα ότι μέχρι τον Γενάρη ήταν καλύτερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Τον Δεκέμβρη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ο λαός, όμως, του απάντησε ότι δεν του άρεσε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Τώρα συγκρίνει, όμως.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ελπίζει τώρα ότι τη Δευτέρα –γιατί έχουν διαδικασίες εκλογής Προέδρου- θα είναι ισχυρή η Νέα Δημοκρατία. Εγώ νομίζω ότι θα είναι δεξιότερη και είναι αυτό διευκολυντικό για την Ένωση Κεντρώων, γιατί θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γι’ αυτό κάνεις επιλογές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Θα είναι δεξιότερη η Νέα Δημοκρατία, κυρία Μπακογιάννη, τη Δευτέρα. Αυτήν την πρόβλεψη κάνω και οψόμεθα.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: To καταλάβαμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Είναι περίεργο ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Αίθουσα αυτή που είναι εντελώς αμετανόητοι. Είδα κάποιον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έξω. Μου είπε: «Θα δώσετε ψήφο στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;». Λέω: «Από πού το ακούσατε αυτό;». Λέει: «Έτσι διαδίδουν».

Ακούστε, για να τελειώνουμε: Εμείς δεν θα δώσουμε ψήφο σε καμμία κυβέρνηση, εάν δεν έχουμε απάντηση επί των εννέα σημείων.

Έχω στείλει στον Πρωθυπουργό υπόμνημα με εννέα σημεία και απάντηση δεν έλαβα. Άρα, δεν συμφωνεί.

Και καταλαβαίνω γιατί δεν συμφωνεί να τα εφαρμόσει αυτά τα εννέα σημεία. Γιατί πρέπει να εντοπιστούν οι αργόμισθοι στους δήμους, τις ΔΕΚΟ, οπότε γκρεμίζεται το πελατειακό καθεστώς. Πρέπει οι μισθοί όλων των αιρετών, από Πρόεδρο Δημοκρατίας μέχρι Βουλευτή, μέχρι μητροπολίτη, μέχρι περιφερειάρχη, να πάνε 50% κάτω. Πρέπει οι συντάξεις να συγχωνευτούν όλες σε μία και σήμερα έχουμε τρακόσιες τριάντα χιλιάδες συντάξεις τριπλές. Δηλαδή ένα άτομο παίρνει τρεις συντάξεις και έχουμε τρακόσιες τριάντα χιλιάδες άτομα με τριπλές συντάξεις.

Έχουμε διακόσιες είκοσι χιλιάδες πολυθεσίτες, που έχουν δηλαδή δύο- τρεις θέσεις, με βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, που δεν είναι ενάμισι εκατομμύριο, γιατί οι νεοείσακτοι στην αγορά εργασίας δεν εγγράφονται ως άνεργοι. Έχουμε διακόσιους ογδόντα χιλιάδες πρόωρα συνταξιοδοτούμενους, που το δικό σας καθεστώς εδώ στην Αίθουσα αυτή τους έκανε πρόωρα συνταξιοδοτημένους και από τα σαράντα πέντε είναι στα καφενεία και στα ουζερί. Άρα, στα εννιά σημεία κανένα κόμμα δεν μπορεί να πει ναι, γιατί είναι οι συσσωρευμένες αμαρτίες σαράντα ετών, ενός πελατειακού καθεστώτος σαράντα ετών.

Απαντώ, λοιπόν, εις τους κυρίους του ΠΑΣΟΚ ότι αυτοί πήγαν με τη Δεξιά. Εμείς δεν διατιθέμεθα να πάμε με κανέναν, εφόσον δεν έχουμε απάντηση επί αυτών που ζητούμε και η εντολή εισόδου της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή –γιατί η Ένωση Κεντρώων ψηφίστηκε ιδιαίτερα από νέους- είναι να είμαστε ανένδοτοι και ασυμβίβαστοι επί αυτών των πραγμάτων για τα οποία ο κόσμος μάς ψήφισε.

Βλέπω και ένα άλλο κόμμα, το Ποτάμι -και θέλω να απευθυνθώ στον κ. Θεοδωράκη- το οποίο πριν από τις εκλογές έλεγε «ναι, ναι, ψηφίστε τα όλα γρήγορα, μη χάσουμε το τρένο» και τώρα λέει «όχι» σε όλα. Αυτό τι είναι; Είναι συνέπεια; Είναι λογική κόμματος σοβαρού; Δηλαδή πριν από τις εκλογές αισθανόταν το φόβο του Grexit και ψήφιζε και καλούσε γρήγορα και κατηγορούσε την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι καθυστερούσε. Τώρα αυτά εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που πήγαν και ψήφισαν και υπογράψανε, και τώρα τίποτα εξ όλων αυτών δεν ψηφίζει ο κ. Θεοδωράκης. Είναι κόμμα αυτό σοβαρό, υπεύθυνο που συνεχίζει την τακτική του; Είναι καθαρή ψηφοθηρία.

Στον τόπο αυτό η Νέα Δημοκρατία έγινε πάλι αντιμνημονιακή. Ξεκίνησε αντιμνημονιακός ο Σαμαράς, διέγραψε την κ. Μπακογιάννη, που την έχουμε εδώ, συνέχισε μνημονιακός και τώρα που βρίσκεται στην Αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι έτσι κερδίζει δύναμη, είναι πάλι αντιμνημονιακή.

Κυρίες και κύριοι, η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να ψηφίσει, βέβαια, το νομοσχέδιο αυτό, διότι το νομοσχέδιο αυτό, όπως τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούν στις τηλεοράσεις και λένε, είναι προϊόν εκβιασμού. Δηλαδή κάποιο βράδυ εκβιάστηκε ο κ. Τσίπρας και προ του φόβου μην βγει Grexit πήγε και τα υπέγραψε όλα. Και καλεί τώρα τη Βουλή, τη δική του υπογραφή να τη νομιμοποιήσει η Βουλή ψηφίζοντάς την. Εάν νομίζετε ότι με τέτοιες τακτικές η χώρα θα σταθεί πάλι όρθια, πλανάσθε.

Από το 2009 είχα πει στον Γιώργο Παπανδρέου που είχε πάρει εκατόν εξήντα επτά έδρες: «Μην σχηματίσεις κυβέρνηση! Θα γελοιοποιηθείς. Θα χρειαστεί να πάρεις τέτοια μέτρα, για τα οποία δεν θα μπορείς να βγεις από το σπίτι σου». Εκείνος μου είπε: «Μα, αφού έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορώ να μη σχηματίσω Κυβέρνηση; Έχω εκατόν εξήντα τόσους». Του είπα: «Θα ρυπάνεις και το όνομα του παππού!»

Θα γίνεις μεν Πρωθυπουργός, αλλά με ψέματα, με το «λεφτά υπάρχουν». Δεν με άκουσε και σχημάτισε Κυβέρνηση και μετά εκλιπαρούσε το Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2011 να κάνουν συνασπισμό. Δεν τον έκαναν τον Ιούνιο, τον έκαναν τον Νοέμβριο, όταν έκανε τη βλακεία και πρότεινε δημοψήφισμα.

Τότε βρέθηκαν ευτυχώς Βουλευτές, λίγο σοβαρότεροι από τον Γιώργο Παπανδρέου, στη Βουλή και του είπαν: Τι είναι αυτά, ρε; Θέτεις τη στρατηγική επιλογή της χώρας για το ευρώ σε δημοψήφισμα; Ο λαός θα απαντήσει «όχι» στο κακό οικονομικό κλίμα και αυτό θα μεταφραστεί σαν «όχι» στο ευρώ. Τον είπαν σχεδόν τρελό τον Γιώργο Παπανδρέου και του πήραν το κεφάλι. Δεν με άκουσε το 2009 και το 2011 παραιτήθηκε.

Το ίδιο φώναζα και στον Σαμαρά: «Να υποβάλεις την παραίτησή σου. Δεν είναι κυβέρνηση αυτή που έχεις κάνει με το ΠΑΣΟΚ. Είναι παρά φύση σύζευξη. Πήγαινε να υποβάλεις την παραίτησή σου και να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών αρμόδιων να λύσουν πέντε προβλήματα, γιατί ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εξευτελιστεί και έχει χαθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος». Ούτε αυτός με άκουσε. Ήρθε μια ωραία πρωία που τελείωσε και αυτός, κυρίες και κύριοι, ενώ έλεγε ότι τον άλλο μήνα βγαίνει στις αγορές.

Παρακαλώ, λοιπόν, να με ακούσει ο κ. Τσίπρας. Θα είναι η τρίτη μου πρόβλεψη εις την Αίθουσα αυτή. Να με ακούσει ο κ. Τσίπρας. Βαδίζει έναν μάταιο δρόμο. Του φεύγουν άνθρωποι πιστοί. Τρελάθηκαν οι άνθρωποι αυτοί; Όχι. Απλά δεν πείθεται η ελληνική κοινωνία. Και με το να βάζεις φίμωτρο στους Βουλευτές σου…

Και κάνει και κάτι άλλο ανέντιμο ο κ. Τσίπρας στην Αίθουσα αυτή. Διαδίδει το εξής: «Ψηφίστε τα σκληρά μέτρα και θα μας κουρέψουν το χρέος». Επίσημος πολιτικός που ήρθε στην Αθήνα μου είπε ότι δεν πρόκειται να κουρευτεί ούτε ένα ευρώ χρέους. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι επιμήκυνση πληρωμής του χρέους. Κοροϊδεύει τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας. Αντί να κάνει τέτοια πράγματα, τα οποία απλά πίστωση χρόνου του δίνουν και η κατάληξη θα είναι κι αυτός να πάει μια μέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υποβολή παραίτησης, να πάει τώρα, να μη φάει άλλο χρόνο!

Ως προς τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, έχω να πω ότι ο πολιτικός βίος έχει σαπίσει. Δεν έχει αξιοπρέπεια ούτε αξιοπιστία. Όλοι οι Βουλευτές δέχεστε ανθρώπους στα γραφεία σας και υπόσχεστε διορισμούς ακόμα και σήμερα. Ή λέω ψέματα;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μάλλον ψέματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Λέω ψέματα;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ξεκάθαρα ψέματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Πώς; Λέω ψέματα. Δηλαδή, με αυτούς που έρχονται στο γραφείο σας μιλάτε για το Κυπριακό; Μιλάτε για το ευρώ;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Σας παρακαλώ. Μιλάτε για το ευρώ; Τα μιλιούνια που έρχονται και συνωστίζονται στα γραφεία σας είναι για το Κυπριακό; Εντάξει.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να μάθετε να σέβεστε τους Βουλευτές για να σεβόμαστε και εσάς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εντάξει.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Υπάρχει και το δικό σας όνομα σε αυτά που λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, κύριε Φάμελλε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ας είναι. Λύστε το Κυπριακό τουλάχιστον.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Να πω και γι’ αυτό δυο λόγια. Πήγε ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία. Η Τουρκία τι ζητάει; Να είναι στο Αιγαίο αφέντρα. Αυτό δεν ζητάει; Και συνεστήθησαν κοινές επιτροπές που θα το κάνουν. Έγινε το χατίρι. Τώρα μένει απλά να το δούμε. Κάτω από την πίεση του προσφυγικού θα δείτε κοινές περιπολίες. Και από τις κοινές περιπολίες μετά θα μείνουν μόνο οι περιπολίες της Τουρκίας. Και θα δείτε μετά τη συνέχεια.

Εν πάση περιπτώσει, τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης μην την αρνείστε γιατί όσο την αρνείστε τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ευθύνες που επωμίζεστε. Εγώ θέλω να μπει και η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση γιατί είναι μια περίοδος που θα ζητηθούν από το λαό πολύ μεγάλες ευθύνες και είναι λάθος η μισή Βουλή να βρίζει την άλλη μισή και να την υπονομεύει.

Όλα τα κράτη βρήκαν τη δύναμη να ενωθούν πολιτικά και να πάνε να κάνουν διαπραγματεύσεις σαν ένα σώμα, μια γροθιά. Η μόνη χώρα που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα κόμπλεξ της και μένει στο δικομματισμό είναι η Ελλάδα. Ακόμη στο δικομματισμό μένουμε. Ξέρετε γιατί; Γιατί όσοι έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία πήγαν στη χούντα και όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να προστατευθούν στο πελατειακό καθεστώς.

Αυτοί που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ δεν πήγαν πουθενά αλλού. ΠΑΣΟΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, συναντώ ανθρώπους που ήταν βαρβάτοι του ΠΑΣΟΚ, πρόεδροι τοπικών οργανώσεων κι επιτροπών κ.λπ. και τους ρωτώ «τι ψηφίσατε;» και μου απαντούν «ΣΥΡΙΖΑ γιατί είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι και πιστεύω ότι θα μας προστατεύσουν σε κάτι».

Σε τι θα τους προστατεύσετε, κυρίες και κύριοι; Σε τι θα προστατεύσετε αυτούς τους ανθρώπους που είναι κι αυτοί θύματα; Τους βάλατε στο δημόσιο και τώρα σιγά σιγά τους κόβετε και τους παίρνετε τη μπουκιά μέσα από το στόμα. Σε τι θα τους προστατεύσετε; Το κράτος φαλίρισε. Σε τι θα τους προστατεύσετε;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Εμείς τους βάλαμε; Μα, τι λέτε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Εμείς τους βάλαμε;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν μπορείτε σε τίποτα πλέον να προστατεύσετε κανέναν. Ο έλεγχος έχει χαθεί. Και εν ονόματι αυτού του χαμένου ελέγχου και γιατί αγωνιώ και μόνο για το μέλλον της χώρας, ζητώ συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Όσο την αρνείστε…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ποιο Υπουργείο θέλεις;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ας είμαι ο μόνος την Αίθουσα αυτή. Δεν με ενδιαφέρει…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Ποιον να βάλουμε; Πρόταση κάντε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Η λογική και μόνη να μείνει, λογική είναι. Κι έχει μεγάλη δύναμη η λογική, πολλαπλασιαστική δύναμη, γιατί όλοι εσείς όταν δείτε την πτώχευση, θα τα φορτώσετε στον κόκορα. Εμείς θα μείνουμε εδώ να υπηρετούμε την προσπάθεια να σηκωθεί η Ελλάδα όρθια.

Κυρία Μπακογιάννη, σας εύχομαι –επειδή τελείωσε ο λόγος μου, οικουμενική κυβέρνηση ζητώ- τη Δευτέρα να είστε δεξιότερα όλη η Νέα Δημοκρατία.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)