2015-12-03 10:43:00

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3-12-2015 (Συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων με τον Πρέσβη της Τουρκίας)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2015-12-03 10:43:00 Timestamp ID : 1449139380

Πραγματοποιήθηκε εχθές, Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη και του κ. Κερίμ Ουράς (Kerim Uras), πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο γραφείο του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μίλησε για την πίστη του στην ανάγκη φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ορμώμενος από την πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας να επιδιώκει κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στις εξωτερικές της σχέσεις με όλες τις χώρες και να μην φθάνει σε ενέργειες όπως η κατάρριψη αεροσκαφών που δημιουργούν διεθνή κρίση. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευχή η Ρωσία να επιμείνει στη 

διπλωματική οδό και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης χωρίς να καταφύγει σε οικονομικό αποκλεισμό και αντίποινα κατά της Τουρκίας.

 Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα να απομονωθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία οι ακραίες φωνές αυτόκλητων «πατριωτών» που επιδιώκουν τη διατήρηση τεταμένου εχθρικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρους. Τόνισε ότι πρέπει και από τις δύο πλευρές να αποφεύγονται οι προκλήσεις ακόμη και οι λεκτικές γιατί  μόνο επιζήμιες είναι.

Περαιτέρω, χαιρέτισε την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Ένωση Κεντρώων εξαρχής υποστήριζε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση στην υποχρέωση της Τουρκίας, ασχέτως του προσφυγικού προβλήματος, να εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που ισχύουν προκειμένου μια χώρα να καταστεί κράτος-μέλος αλλά και στην υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να της επιτρέψει να ενταχθεί ως ισότιμο μέλος εφόσον πληροί τους τεθέντες όρους.Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε την άποψη ότι το να γίνει η Τουρκία  ισότιμο 

μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποτελέσει μόνο μεγάλο κέρδος για την ίδια την Τουρκία αλλά θα αποτελέσει τη λυδία λίθο για την επίλυση των διμερών ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Για το θέμα της Κύπρου, θέμα εισβολής και κατοχής, ανέπτυξε τη σημασία:

-της αποχώρησης των εποίκων και του στρατού κατοχής

-της διατήρησης της νήσου ως ενιαίο κράτος όπου βάσει του κοινοτικού κεκτημένου θα διασφαλίζονται η ασφάλεια και η ειρήνη τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους χωρίς να υφίσταται πλέον ανάγκη για εγγυήτριες δυνάμεις αφού θα υπάρχει κυπριακός στρατός και χωροφυλακή.

Κάλεσε την Τουρκία να υποστηρίξει την Ελλάδα απέναντι στις επιθετικές θέσεις γειτόνων χωρών όπως τα Σκόπια.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν για νεώτερη συνάντηση όπου θα μιλήσουν διεξοδικότερα για τα διμερή ελληνοτουρκικά θέματα και για το Κυπριακό.