2016-01-26 15:50:00

Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι πλίνθοι ατάκτως ερριμμένοι

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-01-26 15:50:00 Timestamp ID : 1453823400

1) H μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θεωρείται επιβεβλημένη για να δοθεί μια ανάσα στο ετοιμόρροπο παλιό καθεστώς. Τι είδους μεταρρύθμιση κατά την άποψή σας θα δώσει μέλλον στο ασφαλιστικό σύστημα;

H αλήθεια είναι ότι για αυτό που ζούμε σήμερα και που όλοι απαιτούμε να αλλάξει έχουμε τις ευθύνες μας. Τις εποχές της ευδαιμονίας όσες φωνές διατύπωναν την άποψη περί αλλαγής και εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος οδηγούνταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, στην πυρά και η χώρα συνέχιζε να ζει το παραμύθι της. Σε αυτό το κομμάτι, μεγάλες είναι οι ευθύνες και των πολιτικών ηγεσιών που αρνούνταν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις.
Αλλά αυτό έγινε. Το ζήτημα από εδω και πέρα είναι τι κάνουμε και αντιμετωπίζουμε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Πιστεύω ότι για να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή κατ αρχάς θα πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος. Στη συνέχεια να αποδεχθούμε πως σίγουρα θα υπάρξουν περικοπές προκειμένου να γίνει εκ νέου υπολογισμός μεταξύ εισφορών και συντάξεων. Επίσης, επιβάλλεται να προχωρήσουμε στη κατάργηση των διπλών και τριπλών συντάξεων, χωρίς να αδικούμε τους δικαιούχους που έχουν καταβάλλει διπλές η τριπλές εισφορές, πλην όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες. Η Ένωση Κεντρώων έχει προτείνει, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αποφασίσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης που θα διαπραγματευτεί και θα λύσει συγκεκριμένα θέματα, μεταξύ αυτών και το ασφαλιστικό, έτσι ώστε να μην υπάρχει στο τραπέζι το επιχείρημα του πολιτικού κόστους αφού πλέον όλοι θα έχουμε το ίδιο μερίδιο ευθύνης
2) Πιστεύετε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση;

Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι προτάσεις αλλά πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως εριμένοι. Είναι τυχοδιωκτικές απόψεις και επιπόλαιες προσεγγίσεις, μια ληστρική επιδρομή που δε λύνει το ασφαλιστικό, απεναντίας το περιπλέκει και το διαιωνίζει. Κι αυτό γιατί δε γίνεται να αυξάνεις τις ασφαλιστικές εισφορές, σε μια ρημαγμένη από την ύφεση επιχειρηματικότητα ,,σε κουτσουρεμένους έως ανύπαρκτους μισθούς, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι έτσι ενισχύεις τα ταμεία. Ακόμα και να υποθέσουμε ότι έτσι είναι, πρόκειται για προσωρινό μέτρο αφού σε μικρό χρονικό διάστημα οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε θα κλείσουν είτε θα μεταφερθούν σε άλλες αγορές, κάτι που ήδη συμβαίνει. Έτσι λοιπόν απομένει μόνο ο δημόσιος τομέας ως βασικός τροφοδότης του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οπότε επιστρέφουμε εκεί από που ξεκινήσαμε: στο κράτος. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση. Αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα που θα τονώνουν την επιχειρηματικότητα και κατ΄ επέκταση την οικονομία, τότε συνεχώς θα γυρνάμε γύρω από το πρόβλημα χωρίς να το αγγίζουμε.
3) Συμφωνείτε με τη δημιουργία ενός υπερ-ταμείου ασφάλισης ή θα πρέπει να υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις όσον αφορά τους ασφαλισμένους;

Συμφωνώ στην ύπαρξη ενός Ταμείου αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου. Σκεφτείτε μόνο ότι η Γερμανία έκανε έξι χρόνια για να ενοποιήσει τρία ταμεία. Σαφώς και πρέπει να υπάρξει ενοποίηση αλλά χρειάζεται και χρόνος. Αυτό είναι όμως και μεταρρύθμιση. Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να βαφτίζουμε ως αλλαγή και μεταρρύθμιση γεγονότα η δράσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο. Όλα θέλουν τον χρόνο τους, πόσο μάλλον ένα τέτοιο θέμα που αφορά κυρίως τις γενιές που έρχονται. Δίνουμε σαν κληρονομιά στα παιδιά μας πολλά προβλήματα. Τουλάχιστον ας λύσουμε και κάτι.

4) Υπάρχουν ασφαλισμένοι με σημαντικές κρατήσεις στον εργασιακό τους βίο, όμως οι συντάξιμες απολαβές τους είναι δυσανάλογες ως προς το ποσοστό παρακράτησης. Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, σε αυτήν την περίπτωση;

Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει να υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει πολλά χρήματα και να μην παίρνουν τις συντάξεις που τους αναλογούν. Αυτό συμβαίνει, κατά τη γνώμη μου, γιατί οι κυβερνήσεις ήταν ανίκανες να σταματήσουν τη μαύρη εργασία και τώρα ήδη, πολίτες που πλήρωναν, καλούνται να πληρώσουν ξανά. Το κράτος πρέπει να ορίσει την κατώτατη σύνταξη, η οποία να αναδιαμορφώνεται με βάση την αύξηση του ΑΕΠ και τις ασφαλιστικές καταβολές στη διάρκεια του εργασιακού βίου του καθενός.

5) Ποιες είναι οι θέσεις της Ένωσης Κέντρου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση;

Για να πετύχει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει καταρχάς να υπάρξει συναίνεση. Έπειτα, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η αύξηση των θέσεων εργασίας θα υποστηρίξουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση γιατί το ζητούμενο βρίσκεται ακριβώς εκεί. Έτσι θα μπορέσουμε να μιλάμε και για αύξηση των εισφορών και για αναλογικές συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, να είστε βέβαιοι, ότι η Ένωση Κεντρώων θα καταθέσει τις απόψεις της στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, όποτε κι αν γίνει. Ο πρόεδρος μας Βασίλης Λεβέντης και εμείς είμαστε έτοιμοι!