Περί προσφυγικού
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-04-25 12:34:00 Timestamp ID : 1461587640
Αντιμετωπίζουμε σαν χώρα πρωτοφανείς προκλήσεις σε ένα ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά θέματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τόσο του ενδιαφέροντος . Θέματα που εκτοπίστηκαν μέσα σε ελάχιστο διάστημα αφού το προσφυγικό «ακουμπά» τις λεπτές ισορροπίες της Ευρώπης σχετικά με την αντιμετώπιση του.
Αυτό που βιώνουμε καταλυτικά είναι μια κρίση που δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ με τις μονομερείς αποφάσεις που λαμβάνουν χώρες μέλη της και που δίνει την ευκαιρία σε άλλες να παρουσιαστούν ως προστάτιδες και να παραδίδουν μαθήματα νομιμότητας στη χώρα μας και ας καταρρακώνουν κάθε έννοια δικαίου.
Είναι δεδομένο ότι το προσφυγικό έχει δύο όψεις: την ανθρωπιστική και την πολιτική. Απέναντι στους πρόσφυγες χρειάζεται ανθρωπισμός και αλληλεγγύη. Απαιτείται όμως και πολιτική λύση στο πρόβλημα, αφού δεν μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη της Ευρώπης ή σε κλειστή φυλακή για ανθρώπινες ψυχές.
Η διατήρηση συγκεκριμένων στόχων επιβάλλεται να βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα και αυτοί είναι η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή εντός της Ελλάδας, η παραμονή της Ελλάδας στο Σένγκεν, η διατήρηση του status quo που υπήρχε προ της κρίσης στα Βαλκάνια και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας καθώς και η πρόληψη αλλαγής πολικής της ΕΕ έναντι της ΠΓΔΜ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο, αφού η διαχείριση των ροών προσφύγων και παράνομων μεταναστών ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε εθνικού κράτους μέλους της ΕΕ.
Τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα επιβάλλεται να τάσσεται υπέρ του σταδιακού τερματισμού όλων των διενέξεων στην Μέση Ανατολή, μέσω και της τελικής συντριβής του Ισλαμικού Κράτους καθώς και την παροχή σημαντικής βοήθειας στην ανοικοδόμηση των χωρών που έχουν πληγεί. Βοήθεια που δε θα αφορά μόνο οικονομική ανάπτυξη αλλά δημιουργία θεσμών και συστήματος παιδείας, καθώς μόνο έτσι μπορεί μεσο-μακροπρόθεσμα να ανακοπεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα προς την ΕΕ και αλλού.
Χρειάζεται, επιπλέον, να υπάρξει δέσμευση για την υποχρεωτική και όχι προαιρετική κατανομή των βαρών του προσφυγικού-μεταναστευτικού βάσει ποσοστώσεων στο εσωτερικό της Ε.Ε. που δεν έχει ποτέ ενεργοποιηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός των προσφύγων στη χώρα μας. Οι συμφωνίες επανεισδοχής να γίνονται όχι μόνο από κράτη-μέλη γιατί είναι αναποτελεσματικές αλλά κυρίως από την ίδια ΕΕ με τις τρίτες χώρες λόγω μεγαλύτερου πειθαναγκασμού .
Τέλος, η ενίσχυση της διάθεσης κονδυλίων από την ΕΕ για την υποστήριξη της υποδοχής, διαχείρισης και προσωρινής «αποκατάστασης» των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ που επιβαρύνονται από την πρωτοφανή κρίση αποτελεί αίτημα διαρκείας και ταυτόχρονα πρόκλησης από την πλευρά μας, προκειμένου να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων από την ΕΕ και να απαλλάξουμε το συγκεκριμένο βάρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.