2016-05-23 16:04:00

Β. Λεβέντης στην Ολομέλεια της Βουλής : 22-5-2016

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-05-23 16:04:00 Timestamp ID : 1464019440

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ τον κ. Λεβέντη, Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, να λάβει τον λόγο.

Ελάτε, κύριε Πρόεδρε. Θα παρακαλούσα να εξοικονομήσουμε και λίγο χρόνο, καλό θα είναι.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ο χρόνος είναι δύσκολο να είναι λίγος, παραπάνω θα είναι.

Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, όσοι έχουν απομείνει στην Αίθουσα. Απ’ ό,τι βλέπω λάμπει διά της απουσίας του ο κύριος Πρωθυπουργός. Λάμπει διά της απουσίας του, έχει πιο σοβαρότερα πράγματα να κάνει στο γραφείο του. Και λάμπει, επίσης, διά της απουσίας του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και αυτός έχει πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνει.

Είδα από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ότι είπε πως θα έχει 2% συν 4% ανάπτυξη και έλυσε το πρόβλημα. Και χάρηκα που λύθηκε το πρόβλημα της Ελλάδας από τον κ. Μητσοτάκη. Ειλικρινά, διαπίστωσα στην ομιλία του κάποια στιγμή ότι θα έχει 4% ρυθμούς ανάπτυξης συν 2%, οπότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Και είναι και Μάιος.

Έχω μία πληροφορία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την οποία οφείλω να την μεταφέρω στο Κοινοβούλιο, μία πληροφορία που με ανησυχεί πάρα πολύ, ότι όσον αφορά τον «κόφτη» και το Υπερταμείο, συνέταξαν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι το κείμενο και η Ελλάδα δεν άλλαξε ούτε ένα «ν». Αυτό το ακούσατε; Και ήθελα ειδικά σήμερα τον κύριο Πρωθυπουργό απαραιτήτως εδώ.

Όσον αφορά τον «κόφτη» και το Υπερταμείο ήρθε το κείμενο απέξω, η Ελλάδα δεν πρόσθεσε ούτε ένα «και», ούτε ένα «ν», ούτε ένα «σ», έγινε δεκτό το κείμενο όπως ήρθε.

Αυτό αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει. Σημαίνει ότι δόθηκε ένα κείμενο πίσω από την άποψη ότι υπάρχει αναξιοπιστία στην Ελλάδα και είπαν ότι όταν εκτροχιάζονται οι στόχοι θα κόβουμε από κάποιους κωδικούς χρήματα ή θα πουλάμε γη, τη δημόσια περιουσία, από την οποία δεν εξαιρέθηκαν ούτε τα κτήρια, ας πούμε, του Αρείου Πάγου. Το κτήριο του Αρείου Πάγου είναι μέσα στο Υπερταμείο.

Από το υπερταμείο αφαιρέθηκαν μόνο οι παραλίες, που είναι μόνο τα δεκαέξι μέτρα μέχρι εκεί που σκάει το χειμέριο κύμα, η ερυθρά γραμμή, οι περιοχές NATURA και οι δασικές εκτάσεις, δηλαδή πολύ συγκεκριμένα, και οι αρχαιολογικοί χώροι. Αυτά τα τρία.

Άρα, το κτήριο του Μεγάρου της Αστυνομίας υπάγεται σε αυτά που μπορεί να κατάσχουν οι ξένοι. Εκτός, αν δεν το έχετε καταλάβει δηλαδή, γιατί ό,τι εξαιρείται αναφέρεται. Επομένως, ό,τι δεν αναφέρεται, δεν εξαιρείται.

Το ότι ελληνική Κυβέρνηση απεδέχθη το κείμενο για τον «κόφτη» και το κείμενο για το Υπερταμείο, χωρίς να αλλάξει ούτε ένα «ν» ούτε ένα «σ», αυτό είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο. Και δεν συγχωρείται αυτό υπό τη λογική ότι έγινε για να πάρουμε τη δόση. Τα ίδια φαντάζομαι ότι έλεγε και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Για να πάρουν τη δόση κάθε φορά οδηγούσαν τη Βουλή σε εκβιαστική ψήφο. Αν δεν κάνω λάθος, την ίδια λογική είχαν, που την υιοθετήσατε κι εσείς.

Για μένα, όμως, είναι εξαιρετικά τραγικό το ότι δεν εμπιστεύονται τη χώρα. Η χώρα στα έξι χρόνια δεν έχει κάνει καμία μεταρρύθμιση και από εδώ και πέρα πια βάλαμε υποθήκη την περιουσία σας και τους μισθούς και τις συντάξεις των ανθρώπων σας, ώστε να είμαστε εντάξει με τους στόχους, για πλεόνασμα τόσο φέτος, τόσο του χρόνου, τόσο πιο πέρα.

Αν έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό, αυτή η Βουλή, μετά από μία-δυο ώρες όταν θα ψηφίσει, θα έχει εγκληματήσει. Θα έχει παραχωρήσει την εθνική περιουσία. Αυτό τουλάχιστον να το ξέρετε ότι σας το είπε ο ταπεινός Βασίλης Λεβέντης. Και αν το δέχεστε ως Βουλευτές, ψηφίστε το. Αν θεωρείτε ανώτερη τη δόση από το να υποθηκευθεί όλη η εθνική περιουσία, είναι στην κρίση σας. Είναι η συνείδηση του κάθε Βουλευτή.

Σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή, που ήταν και ένας Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, πετάγεται ένας του ΚΚΕ, ο οποίος είπε: «όλοι τα είχατε ψηφίσει, τα είχε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, τα είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο, τα είχε ψηφίσει και το Ποτάμι». «Και εσείς ακόμη της Ένωσης Κεντρώων μνημονιακοί είστε. Αν ήσασταν μέσα, θα τα είχατε ψηφίσει κι εσείς», λέει ο κύριος του ΚΚΕ.

Θα πληροφορήσω, λοιπόν, το ΚΚΕ και τον ελληνικό λαό -γιατί τις ομιλίες εδώ τις κάνω εν μέρει για τους Βουλευτές, οι οποίοι όμως ξέρω ότι στο τέλος ψηφίζουν με κάποιον άλλο τρόπο, για να μην τους πουν κομματικούς προδότες, και τις ομιλίες εδώ τις κάνω κυρίως για την κοινωνία- θα ενημερώσω τους φίλους μου του ΚΚΕ ότι η Ένωση Κεντρώων δεν είναι μνημονιακό κόμμα.

Η Ένωση Κεντρώων πρεσβεύει την άποψη ότι αν από το 2009 είχαμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις και είχαμε αφαιρέσει τις παθογένειες -παθογένειες είναι τα ρουσφέτια του Δημοσίου, οι διπλές και τριπλές συντάξεις, οι μισθοί των Βουλευτών, γιατί είναι κι αυτή μια παθογένεια, όταν ο άλλος τρώει από τον σκουπιδοτενεκέ και από τους μητροπολίτες- αν, λοιπόν, είχαμε κόψει τις παθογένειες, θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει το κακό. Να είχαμε κάνει δηλαδή ό,τι και η Ισπανία και η Ιταλία, στις οποίες χτύπησε το καμπανάκι και πρόλαβαν το κακό, δεν μπήκαν σε μνημόνια.

Το «έγκλημα» το έκανε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ήρθε ο Σουφλιάς από τις Βρυξέλλες και του είπε πως χτυπάει το καμπανάκι και εκείνος αντί να ενημερώσει αμέσως τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, προχώρησε σε εκλογές για να δραπετεύσει και να σκάσει η «βόμβα» στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό είναι αληθινό. Αυτό έγινε.

Να ενημερωθεί, λοιπόν, και το ΚΚΕ ότι η άποψη της Ένωσης Κεντρώων είναι ότι αν αφαιρούσαμε τις παθογένειες και αν ακόμη και σήμερα αφαιρέσουμε τις παθογένειες, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της χώρας στο εξωτερικό, η οποία σήμερα δεν υπάρχει και γι’ αυτό άχθηκαν σε «κόφτες» και σε υπερταμεία, διότι μας θεωρούν παντελώς αναξιόπιστους και διεφθαρμένους. Αυτό μας θεωρούν.

Πώς θα το λύσουμε αυτό το θέμα στο μέλλον; Μια άλλη Βουλή φαντάζομαι και μια άλλη κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει το θέμα αυτό.

Δεν μπορεί να λέει το ΚΚΕ ότι είμαστε μνημονιακό κόμμα η Ένωση Κεντρώων, γιατί είμαστε ένα κόμμα που πιστεύει ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια πτώχευσαν την Ελλάδα. Και στα τελευταία πενήντα χρόνια κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα δύο κόμματα κυβερνούσαν.

Το ΠΑΣΟΚ τώρα δεν είναι εκεί που στεγάζονται οι λίγοι Βουλευτές, αλλά είναι εδώ, είναι μέσα. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εννοώ. Διότι όπου γυρίζω –στη Λάρισα, στο Καρπενήσι- και απευθύνομαι σε Συριζαίους, βλέπω της Νομαρχιακής ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, που τους γνώριζα παλιά, τέως Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πολιτευτές, δημάρχους. Άρα, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εκεί. Το ΠΑΣΟΚ είστε εσείς. Και μη συνεχίζει να λέει ο κ. Τσίπρας ότι δύο κόμματα πτώχευσαν τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, ωσάν εσείς να είστε άλλο κόμμα. Οι ψήφοι και τα στελέχη είναι Πασοκτζήδες. Αφήνω τον λαό να κρίνει αν λέω αλήθεια.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, ησυχία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ψέματα λέω; Εντάξει. Εσείς παρουσιάζετε το άσπρο μαύρο. Ξέρετε, ο κομματικός πατριωτισμός είναι ένας πατριωτισμός που τυφλώνει τον άνθρωπο και τον κάνει να βλέπει το άσπρο για μαύρο.

Ο κ. Καμπουράκης του MEGA είπε, απευθυνόμενος σε κάποιον Βουλευτή μου, «έχει μανία ο Πρόεδρός σας με τη λέξη «Οικουμενική»». Εσείς γιατί νομίζετε ότι θέλω την Οικουμενική; Από μανία; Τη θέλω για να υπάρχει μια Κυβέρνηση διακοσίων πενήντα εδρών, για να έρθουν επιτέλους οι επενδύσεις, να εμπιστευθεί τη χώρα και κάποιος και για να αντιληφθούν και οι ξένοι ότι είναι η ύστατη προσπάθεια να σωθεί η χώρα, για να αλλάξει η ψυχολογία και να υπάρξει εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Αν πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε μόνοι σας, θα έχει πολύ κακό τέλος ο κ. Τσίπρας. Γιατί αυτήν τη στιγμή, την Οικουμενική την εμποδίζουν έξι θερμοκέφαλοι στη Νέα Δημοκρατία, που λένε στον Μητσοτάκη, «άστους να καταρρεύσουν. Μας συμφέρει να καταρρεύσουν και να έρθουμε εμείς» και άλλοι έξι θερμοκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ που λένε «εξήντα χρόνια κάναμε να πάρουμε την Κυβέρνηση. Τώρα θα την χάσουμε; Όσο πάει κι όπου βγει». Δεν υπολογίζετε όμως το κόστος για την κοινωνία.

Ο κ. Κατρούγκαλος καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις, πολύ φιλότιμες προσπάθειες λέγοντας ότι δεν θα μειωθεί τίποτα. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Αφαίρεσε 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό, αλλά οι συντάξεις δεν θα μειωθούν! Αδέκαρο είναι το κράτος. Από πού θα βρει αυτά τα συμπληρωματικά που λέει, δεν το αντιλαμβάνομαι. Άνθρωπος δεν έρχεται. Έχω πει ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος θα ανατείλει όταν επιστρέψουν οι καταθέσεις, πρώτον, κι όταν έρθουν επενδύσεις. Είδατε κάτι εκ των δύο; Όχι. Άρα, οδηγείτε τη χώρα, με μονομανία και εξουσιομανία, στην αυτοκαταστροφή της. Δεν το έχετε όμως αυτό το δικαίωμα, γιατί είστε κι εσείς πολίτες αυτής της χώρας. Έχετε συγγενείς. Έχετε παιδιά. Απέναντι σε αυτούς τους άλλους, των οποίων το μέλλον υποθηκεύετε, έχετε υποχρέωση να σκεφθείτε την ψήφο τη σημερινή. Διότι εγκληματείτε, αν τη δώσετε. Αυτή είναι η άποψή μου.

Εγώ πιστεύω ότι όταν ζητάς από τον κόσμο να του κόψεις μισθούς, απολαβές, συντάξεις κλπ, πρέπει να κόβεις και από τον εαυτό σου και να δίνεις πρώτος το παράδειγμα. Αυτή είναι η πίστη μου. Διαφωνείτε;

Ας αποφασίσει σήμερα αυτή η Βουλή, πριν ψηφίσει αυτόν τον νόμο, να μειώσει στο ήμισυ τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, Υπουργών, Βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων. Αυτό θα ήταν αντρίκιο, αν το έκανε αυτή η Βουλή. Δεν έχετε το δικαίωμα, όμως, να οδηγείτε μόνο τον λαό σε περικοπές.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Δεν κάνετε το καλύτερο για να αγαπήσει ξανά, ιδιαίτερα η νεολαία, την πολιτική. Δεν κάνετε το καλύτερο!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς στο εξάμηνο θα αλλάζατε τους Βουλευτές!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Βέβαια, βλέπω χαμόγελα.

Όμως, ξέρετε κάτι; Σας ξαναλέω για δεύτερη φορά: Τις ομιλίες αυτές λιγότερο τις κάνω σε αυτό το ακροατήριο των Βουλευτών, που γνωρίζω τι είναι και πώς θα ενεργήσουν και περισσότερο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ενοχλείται ο κ. Τζαβάρας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Μην κάνετε διάλογο, κύριε Πρόεδρε. Συνεχίστε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εγώ την άποψή μου λέω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Συνεχίστε! Χάνουμε χρόνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Να μας ακούσει η κοινωνία. Για την κοινωνία μπήκε ο Λεβέντης στη Βουλή, δεν μπήκε για εσάς, κύριοι.

Ακούστε κάτι. Η «Αυγή» και όλες οι εφημερίδες είχαν καλές αναφορές στο πρόσωπό μου, θεωρώντας ότι θα στηρίξω ΣΥΡΙΖΑ. Προ ημερών βλέπω ένα δημοσίευμα το οποίο θα καταθέσω εδώ, εις τα Πρακτικά, το οποίο λέει για τον κ. Κουρουμπλή.

Εγώ με τον κ. Κουρουμπλή είμαι τριάντα χρόνια φίλος, πριν γίνετε φίλοι του εσείς και πριν γίνουν φίλοι οι Πασοκτζήδες. Εγώ τον ξέρω από μικρό παιδί. Μπορείτε να τον ρωτήσετε.

Μια μέρα που γινόταν η συζήτηση στον Σύλλογο «Ελπίδα» για τα παιδιά με καρκίνο, αφού είχα μιλήσει κι εγώ, έδωσαν τον λόγο στον κ. Κουρουμπλή και αστειευόμενος του λέω: «Τα χειρόγραφά σου». Και ξέρετε γιατί του το είπα; Όχι για να προσβάλω τον τυφλό. Να σας πω γιατί το είπα. Γιατί όταν είχα πει στη Βουλή ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούν οι Βουλευτές χειρόγραφο, με πιάνει ο Κουρουμπλής έξω και μου λέει: «Για όλους τους άλλους έχεις δίκιο, για μένα δεν έχεις δίκιο, κύριε Λεβέντη». Και ξεκίνησε μία φιλία με το θέμα του χειρογράφου.

Ενοχλήθηκε ο κ. Τέρενς Κουίκ, ενοχλήθηκε η κυρία Φωτίου και φώναξαν «Αίσχος!», ότι εγώ προσέβαλα τον Κουρουμπλή ως τυφλό. Και έγραψε η «Αυγή» κείμενο με τίτλο: «Αθλιότητα Λεβέντη». Και κατέληγε με τις φράσεις «Και μην ξεχάσεις να πάρεις τα χειρόγραφά σου. Μ’ άλλα λόγια, τον ειρωνεύθηκε για την τυφλότητά του».

Στέλνω απάντηση περιγράφοντας όλο το ιστορικό και δεν το έβαλαν. Αυτή είναι η απάντηση. Κοινοποιώ και το δημοσίευμα της «Αυγής».

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτοί οι δημοσιογράφοι δεν έπρεπε να πάρουν τηλέφωνο έστω τον Κουρουμπλή; Δηλαδή, χάθηκε η αίσθηση του χιούμορ στην Αίθουσα αυτή. Εγώ ο οποίος δίνω μάχη για τα άτομα με ειδικές ικανότητες, εγώ ειρωνεύτηκα τον Κουρουμπλή.

Για τον οποίον, όμως, παρ’ ότι είμεθα τριάντα πέντε χρόνια φίλοι, έχω να πω ότι έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, για να μην ψηφίσει μνημόνια. Αυτό μόνο έχω να πω.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων)

Οι καραμούζες, παρακαλώ, κύριε Βαρεμένε, να σταματήσουν. Το ΚΚΕ μίλησε τριάντα πέντε λεπτά και δεν χτύπησε το κουδούνι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Αν μπορείτε να διευκολύνετε τη διαδικασία. Μην χαλάσετε και τη φιλία σας με τον κ. Κουρουμπλή.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Η κυρία Κασιμάτη, μία Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί πρέπει εδώ να λύνουμε τις διαφορές μας, εγώ δεν ήμουνα στην Αίθουσα- σηκώθηκε, λέει, μια μέρα εδώ και είπε ότι ό,τι λέει ο Λεβέντης για το όνομα των Σκοπίων, το λέει για να πάρει την ψήφο της Θεσσαλονίκης, την ψήφο των Μακεδόνων. Γιατί εγώ τι είχα πει εδώ, στη Βουλή; Ότι συνάντησα πρεσβευτή μεγάλου κράτους και του είπα: «Κάνατε έγκλημα που πήγατε και αναγνωρίσατε με το όνομα «Μακεδονία». Γιατί κάνατε έγκλημα; Γιατί απεθρασύνθησαν. Μετά πώς να υποχωρήσουν. Τους αποθρασύνατε κι έχετε χρέος να το διορθώστε, να τους υποχρεώσετε να αλλάξουν όνομα. Κι εμείς θα τους στηρίξουμε στην ενταξιακή τους πορεία στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη, σε όλα».

Και μου απάντησε, λοιπόν, ο Πρέσβης: «Τι λέτε, κύριε Λεβέντη; Ο Σαμαράς, ο Τσίπρας, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπέρ του ονόματος «Macedonia». Είχαν δεχθεί». Και απάντησα: Γιατί, αν γίνει ένα δημοψήφισμα, αν το απεδέχθη ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας, σημαίνει ότι το αποδέχεται η Ελλάδα;

Δεν το είπα, λοιπόν, κυρία Κασιμάτη, που έχετε το επίθετο της μητέρας μου -γιατί λέγεται «Κασιμάτη» η μητέρα μου, που είναι από τα Κύθηρα, δεν ξέρω, βέβαια, ποια είναι η Κασιμάτη- δεν το είπα, για να πάρω την ψήφο της Θεσσαλονίκης. Το είπα για τη Θεσσαλονίκη την ίδια, γι’ αυτήν το είπα.

Όμως, εσείς, μαθημένοι μόνο για την ψήφο, κρίνετε εξ ιδίων!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)

Μου ανεφέρθη ότι στη Fraport, που διοχετεύθηκαν, αγοράστηκαν τα αεροδρόμια της Κω και της Ρόδου, δεν συμπεριλαμβάνεται ο όρος «σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να έχει ο ελληνικός στρατός τον έλεγχο».

Αυτό το γνωρίζετε, ότι επωλήθησαν τα αεροδρόμια της Κω και της Ρόδου και εις τη σύμβαση δεν περιλαμβάνεται η υποχρέωση του αγοραστή να διευκολύνει τον ελληνικό στρατό σε περίπτωση ανάγκης; Αυτά τα δύο αεροδρόμια ανήκουν στα Δωδεκάνησα, όπου η Τουρκία τα θεωρεί αποστρατικοποιημένη ζώνη. Αντιλαμβάνεστε τι συμβάσεις υπογράφονται; Ο κ. Καμμένος κάνει τον πατριώτη, ότι τα παίρνει όλα υπ’ όψιν του κ.λ.π..

Παρακαλώ, λοιπόν, τον κ. Καμμένο να ελέγξει τη σύμβαση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Θα μιλήσει μετά, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ελέγξατε τη σύμβαση και τα έχετε τακτοποιήσει όλα;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπάρχει αυτό που λέτε. Μην αμφισβητείτε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εντάξει, κ. Καμμένο. Το ίδιο μου είπατε και στο Υπουργείο Αμύνης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Θα μιλήσει μετά.

Κύριε Πρόεδρε, διευκολύνετε τη διαδικασία. Σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όμως, εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω τώρα να γίνω κακός, γιατί θα σας πω και κάτι άλλο, κύριε Καμμένο.

Χθες που ήρθα στη συγκέντρωση των Ποντίων στις Στήλες του Ολυμπίου Διός -ήμουν ο μόνος πολιτικός Αρχηγός, εκτός, βέβαια, από εσάς, που ήσασταν ως Υπουργός εκεί- μιλούσαμε για τους Ποντίους, για το ότι έγινε η σφαγή, η γενοκτονία κ.λπ.. Όμως, με πλησίασαν εκπρόσωποι των Ποντίων και μου είπαν ότι «εκείνο που μας λυπεί είναι ότι ο κ. Φίλης προσέβαλε τους Πόντιους».

Πώς δέχεστε, κ. Καμμένο, και συνυπάρχετε εις μια Κυβέρνηση που ο συνεταίρος σας προσβάλλει αυτούς που εχθές –υποτίθεται- τιμούσατε;

Επίσης, στο όνομα της Μακεδονίας, στο όνομα των Σκοπίων, δηλαδή, εσείς έχετε νομίζω άποψη να μη χρησιμοποιηθεί. Ο κ. Τσίπρας, όπως μου είπε ο Πρέσβης επισήμως…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): … (δεν ακούστηκε)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όχι;

Θα απαντήσετε μετά, κ. Καμμένο. Μη στεναχωρήστε.

Όμως, θέλω να ρωτήσω η θέση της Κυβέρνησης ποια είναι. Οι μεν συνεταίροι λένε Nova Macedonia, ο κ. Καμμένος…

Όμως, θα που πείτε: Τι σοβαρό γίνεται στην Αίθουσα αυτή και τι σοβαρό συμβαίνει στη χώρα αυτή;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Πρόεδρε, για να απαντήσει ο κ. Καμμένος, προϋπόθεση είναι να τελειώσετε εσείς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Έχω φάει πέντε λεπτά, όπως είπε, ενώ οι άλλοι έχουν φάει πολύ περισσότερο. Εγώ θέλω να κάνω μια πρόβλεψη αυτήν την στιγμή, παρ’ ότι δεν είμαι στις προβλέψεις τόσο καλός. Ο κόσμος θα κρίνει αν είμαι καλός.

Εγώ βλέπω ότι επιμένοντας να μη γίνεται η Κυβέρνηση ευρέος πέλματος, των διακοσίων πενήντα εδρών, αυτή η Βουλή και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και από πλευράς Νέας Δημοκρατίας θα μείνει με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία, γιατί καθυστερείτε την ανάκαμψη της χώρας. Όσο, όμως, και να την καθυστερήσετε και ας έλθει και η Νέα Δημοκρατία να κάνει κι αυτήν την παρένθεσή της, τη χώρα θα τη σηκώσει όρθια μια οικουμενική κυβέρνηση.

Είναι η αγωνία που με κάνει να επιμένω και όχι να διώξω τον Τσίπρα ή να φέρω τον Μητσοτάκη. Άλλωστε, προτείνω μια Κυβέρνηση που να μην είναι κανένας τους και να είναι τεχνοκράτες.

Άρα, δεν διαλέγω ούτε τους θεωρώ κακούς. Απλά πιστεύω ότι υπάρχει μέσα στα Κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας μια ομάδα πολύ σκληρών ανθρώπων, που κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κι εμείς ευχαριστούμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Κάτι ουσιώδες ξέχασα να πω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να τελειώσετε, πριν γίνει η οικουμενική.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δευτερόλεπτα μόνο θα χρειαστώ, για να το καταθέσω στα Πρακτικά.

Είχα στείλει τη νύχτα των εκλογών μια επιστολή στον κ. Τσίπρα. Αφού του έλεγα τα σημεία, να κόψει το ένα, να κόψει τις παθογένειες, κατέληγα –ακούστε πού κατέληγα- να αναζητήσουμε να συμφωνήσουν οι δανειστές μας τα ομόλογα και οι υποχρεώσεις της χώρας μας της προσεχούς πενταετίας, δεκαετίας, εικοσαετίας να μετατεθούν προς πληρωμή στο περαιτέρω μέλλον με μηδενικό επιτόκιο, ώστε με τα χρήματα αυτά να αναγεννηθεί η οικονομία μας και εξασφαλιζομένου ομαλού πολιτικού βίου να έλθουν οι ξένοι επενδυτές.

Αυτή η επιστολή μου δόθηκε στον κ. Τσίπρα στις 22-9-2015 και την καταθέτω για τα Πρακτικά.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)