2016-09-06 18:23:00

Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-09-06 18:23:00 Timestamp ID : 1473186180

Μιλάμε συνεχώς για ανάπτυξη παραγνωρίζοντας μια αδιάσειστη πραγματικότητα: ότι μετά από 6 χρόνια μνημονίων, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και συνεχή υποβάθμιση του εισοδήματος των πολιτών. Η πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν ευνοεί την ανάπτυξη αφού εξαντλείται στην υπερφορολόγηση. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και χρόνος πλέον δεν υπάρχει. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ύφεση στην πραγματική οικονομία. Για να βγει κανείς από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην χώρα.

Η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι εφικτή αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την χώρα ανταγωνιστική. Με το να ψηφίζουμε νομοσχέδια και να μην εφαρμόζουμε τίποτα δεν οδηγεί πουθενά. Στην πράξη δεν βλέπουμε πρόοδο με αποτέλεσμα και οι εταίροι μας να μην μας εμπιστεύονται πια ότι θα αλλάξουμε νοοτροπία. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε όλοι σε μια νέα ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και θα δίνει κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες να επενδύσουν στη  δουλειά τους. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση στην πολιτική σκηνή.   

Πράγματι, η ανάγκη για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον επιτακτική για να βγούμε από την κρίση. Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο διότι συμφώνησαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου γρήγορα και άμεσα. Οι μαγικές λύσεις για την οικονομία που υπόσχονται τα δύο μεγάλα κόμματα πριν από τις εκλογές δεν υπάρχουν και αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό από όλους. Η πλειοδοσία ανεδαφικών προεκλογικών υποσχέσεων έχουν εγκλωβίσει την χώρα σε μια ατέρμονη κρίση η οποία τελικά δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κατεξοχήν πολιτική. Το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις μεταλλάσσονται από μνημονιακές σε αντιμνημονιακές και το αντίστροφο ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση είναι ενδεικτικό της έλλειψης σοβαρότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Η δυνατότητα συγκρότησης κυβερνήσεων ευρύτερης συναίνεσης ευνοείται από την ψήφιση της απλής αναλογικής. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να πουν την αλήθεια στον κόσμο, ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για ζωή με δανεικά και να λάβουν σκληρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης απαιτεί συναίνεση και νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Διαφορετικά, αν συνεχίσουμε όπως πάμε, η ύφεση θα διαιωνίζεται χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξόδου στις αγορές. Αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες τομές στην οικονομία άμεσα, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση όσα μνημόνια και αν υπογράψουμε. Εναπόκειται στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα και να πορευθούν ανάλογα.  

Ο Παναγιώτης Σφαέλος είναι Ακαδημαϊκός-Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Κent. Είναι Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος (activenews.gr).

Στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων.