2016-10-04 14:45:00

Υπηρέτες… του χάους και της φτωχοποίησης

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-10-04 14:45:00 Timestamp ID : 1475592300

Κύριε διευθυντά,

μετά τη γιγαντιαία κωλοτούμπα των ελληνικών αρχών, γίνεται η εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία είναι πολύ σκληρή και πολύ τσουχτερή για τη μεσαία τάξη, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν πάντα τον λογαριασμό. Τους πρώτους μήνες του 2015 ομολογουμένως ζήσαμε μία ελπίδα, όπως οι 100 δόσεις, οι νέες ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και άλλα εργασιακά όνειρα τα οποία όμως έμειναν όνειρα και τώρα έρχεται η ώρα να ξυπνήσουμε στον παλιό εφιάλτη γιατί δε γίνεται αλλιώς…, έτσι τουλάχιστον λένε οι κυβερνώντες, υιοθετώντας πλήρως τις απόψεις των δανειστών.

Σαν να μην έφταναν οι εφιάλτες που επανέρχονται δριμύτεροι, έχουμε και νέα πρόσθετα μέτρα για μείωση των συντάξεων. Μπήκε στο τραπέζι και εφαρμόζεται «κούρεμα» στις συντάξεις άνω των 1.000 € και άλλα πολλά σε βάρος των ανθρώπων που μόχθησαν δεκάδες χρόνια. Οι 100 δόσεις και αυτές στο τραπέζι για να γίνουν λιγότερες και αυστηρότερες. Τα κόκκινα δάνεια φαίνεται ότι δίδονται στα αρπακτικά Funds και όχι στην πολυσυζητημένη Budbank, η οποία θα έκανε διαχείριση με ανθρώπινους όρους. Το χρηματιστήριο κινείται ολοταχώς προς τα κάτω μη έχοντας τίποτα να προεξοφλήσει από την πολυπόθητη ανάπτυξη που δεν έρχεται.

Θυσία και τα προνοιακά επιδόματα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή ζητούν οι δανειστές την κατάργηση των επιδομάτων για τα ΑμεΑ και επίσης την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων για να εξοικονομηθεί 1 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι αγρότες θα φορολογούνται από 13% έως 26% σε ένα περιβάλλον τελείως αφιλόξενο και ασύμφορο για παραγωγή, εξαιτίας των επιλογών της κοινότητας.

Οι επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση τζίρου μέχρι και 70% λόγω των capital controls και της μειωμένης ζήτησης. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι προθέσεις των δανειστών εταίρων δεν είναι οι καλύτερες και κυρίως φαίνεται η τιμωρητική διάθεσή τους για τους Έλληνες που τους ταλαιπωρούν στις διαπραγματεύσεις, αλλά στο τέλος συνθηκολογούν. Αυτή η συνθηκολόγηση μόνο δεινά φέρνει στους πολίτες και ένα μεγάλο και βαρύ μνημόνιο τα αποτελέσματα του οποίου φαίνονται και θα είναι ολέθρια. Το χάος που θα δημιουργήσει θα είναι μεγάλο γιατί η λογική και αυτού του μεγαλύτερου μνημονίου είναι μείωση εισοδημάτων και αύξηση φόρων, πράγμα που οδηγεί μόνο στο χάος και την απόλυτη φτωχοποίηση του λαού. Οι ευθύνες είναι μεγάλες τόσο αυτών που το επιβάλλουν όσο και αυτών που ψηφίζουν τέτοιου είδους τιμωρητικές συμφωνίες, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης.

Ελάχιστα κουβεντιάστηκε η ποσοτική χαλάρωση, αλλά και τα άλλα προωθητικά προγράμματα της Ε.Ε. Το μόνο που καταφέρνουν οι εταίροι είναι η πληρωμή των υποχρεώσεών μας προς αυτούς και τα κατάφεραν «σαπίζοντάς» μας συστηματικά και τώρα η ελληνική κυβέρνηση απλώς εκτελεί και μάλιστα με άβουλο τρόπο. Ας αναθεωρήσουν σύντομα την τιμωρητική τακτική και ας περάσουν στις μεθόδους και εφαρμογές της ανάπτυξης, αναθεωρώντας την επαχθή συμφωνία που έχουμε υπογράψει. Μην ξεχνούμε ότι η «αναθεώρηση» είναι εργαλείο του προϋπολογισμού και της οικονομίας γενικότερα.

Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, οικονομ. αναλυτής – επιχειρηματικός σύμβουλος