2016-10-15 08:58:00

Χαιρετισμός του βουλευτή της Ε.Κ Μάριου Γεωργιάδη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-10-15 08:58:00 Timestamp ID : 1476521880

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καρόλου 28, ΤΚ 10437
Τηλ : 2105220357 – 210 4138682
press@enosi-kentroon.gr
www.antidiaploki.gr
www.enosi-kentroon.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΘΗΝΑ 14/10/2016

Χαιρετισμό στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ο βουλευτής Μ. Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ευχαριστώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την ευγενική πρόσκληση να παρευρεθούμε σήμερα στην έναρξη του συνεδρίου του κόμματός σας και να απευθύνουμε χαιρετισμό.

Σας μεταφέρω επίσης και τις ευχές του Προέδρου μας, του Βασίλη Λεβέντη, για καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Εμείς, στην Ένωση Κεντρώων, αποδίδουμε τη δέουσα σημασία σε αυτές τις προσκλήσεις. Δεν τις θεωρούμε απλά και μόνο τυπικές, αλλά απαραίτητες στη δημιουργία γενικότερου κλίματος συναίνεσης, ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών.

Άλλωστε όπως γνωρίζετε, έχουμε δώσει το παρόν τόσο στο συνέδριο του Ποταμιού, όσο και σε αυτό της ΝΔ.

Κατ’ αρχήν, είναι πιστεύω, κοινή παραδοχή ότι στο περιβάλλον ύφεσης και μνημονίων που ζούμε εδώ και 6 χρόνια τουλάχιστον, η κατάσταση του ελληνικού λαού διαρκώς επιδεινώνεται, τα άλυτα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και η καθημερινότητά του ολοένα και γίνεται δυσκολότερη, ανεξάρτητα από κάποιες φιλότιμες προσπάθειες, που κατά καιρούς γίνονται, στοχεύοντας στην ανάπτυξη.

Ακόμα και η δρομολόγηση της πορείας προς την οριστική έξοδο από την κρίση, θεωρείται άθλος, που για να επιτευχθεί όμως, απαιτείται βούληση, αυστηρό πρόγραμμα και το κυριότερο, κοινωνική αποδοχή και πολιτικήσυναίνεση. Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου για πρώτη φορά το κόμμα μας εισήλθε στη Βουλή, ο Πρόεδρός μας, βλέποντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων του κοινοβουλίου έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη θέση για την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, ανέλαβε πρωτοβουλία.

Μια πραγματική εκστρατεία, προκειμένου να πείσει τον πολιτικό κόσμο για την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχηματισμού. Έτσι, σύσσωμη σχεδόν η πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας θα μπορεί να εργάζεται, να αγωνίζεται για τον κοινό σκοπό, να αναζητά λύσεις, να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις μας και το σημαντικότερο, να λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Όλοι μας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε και σίγουρα δεν θα περίσσευε κανένας. Με διάλογο και πνεύμα συνεργασίας, με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια, ο κάθε ένας πολιτικός αρχηγός είμαι βέβαιος ότι θα έκανε τις υποχωρήσεις που έπρεπε, χωρίς να απομακρυνθεί από αρχές που πιστεύει, δεδομένου ότι ο αγώνας θα γινόταν για το καλό της χώρας, για τη μάχη κατά της ανεργίας και κατά της αποεπένδυσης.

Μια τέτοια εξέλιξη, πρώτο και άμεσο αποτέλεσμα θα είχε την κατακόρυφηαναβάθμιση της χώρας διεθνώς και ποικιλοτρόπως. Η ατσάλινη θέληση που θα επιδεικνύαμε, θα ενίσχυε αποφασιστικά τη διαπραγματευτική ικανότητά μας απέναντι στους δανειστές ακόμα και απέναντι στους αρχηγούς κρατών, επανακτώντας το ρόλο που μας ανήκει, ως ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερο και επίσης άμεσο αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν η αλλαγή στάσης των αγορών. Θα αναγνώριζαν εμπράκτως το νέο οικονομικό κλίμα και θα επιβράβευαν τη διαφαινόμενη παγίωση της εμπιστοσύνης.

Τρίτο και επίσης άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν η αλλαγή στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στο επιχειρηματικό επίπεδο όσο και στην κοινωνία. Μόνο έτσι η ελπίδα θα επέστρεφε, γιατί θα τη δίνατε στην πράξη και όχι στα λόγια. Οι επενδύσεις θα ήταν και πάλι στο προγραμματισμό των ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων και ομίλων.

Όλοι οι Έλληνες, επιτέλους θα ανακτούσαν την αυτοπεποίθησή τους και με νέο κουράγιο θα στέκονταν στο πλευρό μας ύστερα από πολλά χρόνια. Και κάτι άλλο επίσης σημαντικό: θα γινόταν κάθαρση στον πολιτικό κόσμο. Δεν εννοώ κάθαρση σε πρόσωπα αλλά αλλαγή στη νοοτροπία των κομμάτων και στη μεταξύ τους συμπεριφορά, στοιχεία απαραίτηταπροκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η οποιαδήποτε συμφωνία.

Όταν μιλάμε για ανάγκη ευρύτερου σχηματισμού, δεν υπονοούμε, φυσικά, ότι αμφισβητούμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σας ή την νομιμότητα των πράξεών σας ως κυβέρνηση. Όμως, άποψη δική μας είναι ότι τα σχέδια νόμου πρέπει να ψηφίζονται με μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή, και όχι με το 153 που διαθέτει η πλειοψηφία.

Όχι γιατί το προβλέπει κάποιο άρθρο του κανονισμού της, αλλά γιατί πρέπει να υπακούσουμε στη λογική και να αφουγκραστούμε την κοινωνία. Όμως, αυτό προϋποθέτει για παράδειγμα, τη μη κατάχρηση του χαρακτηρισμού ενός σχεδίου νόμου ως επείγοντος ή κατεπείγοντος, προϋποθέτει αληθινή συνεργασία, ουσιαστική συμμετοχή εκ των προτέρων των στελεχών των άλλων κομμάτων στη σύνταξη των σχεδίων νόμου, υιοθέτηση των προτεινόμενων βελτιώσεων αλλά και η αξιοποίηση όλων των think tanks.

Επίσης επιτρέψτε μας να σας προτείνουμε, στις συνομιλίες με τους δανειστές, να μην υπερτονίζετε την ανάγκη άμεσης ρύθμισης του χρέους, διότι εκτιμούμε ότι πρώτα πρέπει να φανούμε εμείς απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις και μετά να ζητάμε σχετικές ρυθμίσεις. Κυρίες και κύριοι, Αυτή την αλλαγή στάσης που ζητάμε σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ζητήσαμε στην αντίστοιχη ομιλία μας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πριν λίγους μήνες.

Και τότε τονίζαμε την αναγκαιότητα σύμπραξης του πολιτικού κόσμου,χωρίς να έχουμε κάποια θετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Ίσως ο κ. Μητσοτάκης να έχει παρασυρθεί από τις σειρήνες των δημοσκοπήσεων και απλά να περιμένει την ημέρα των επόμενων εκλογών για να ανέλθει στην εξουσία ως Μεσσίας. Μεσσίες όμως, ΔΕΝ υπαρχουν!

Σημασία έχει ότι με τη γενικότερη στάση του στο θέμα, ότι ήταν οξύς δηλαδή, εκτιμούμε ότι παρέσυρε και τον Πρωθυπουργό στην οξύτητα και ουσιαστικά μπλόκαρε τη διαδικασία συναίνεσης. Όμως, κ. Τσίπρα, εσείς είστε σήμερα ο Ηγέτης της χώρας, θεωρούμε ότι ηδική σας στάση θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και για αυτό το λόγο απόεσάς ζητάμε να επανεξετάσετε το όλο θέμα. Γιατί εάν ανατρέξουμε στις δημοσκοπήσεις, θα δούμε ότι πέρα από τα ποσοτικά στοιχεία, όπως η πρόθεση ψήφου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία.

Σε αυτά λοιπόν βλέπουμε ότι για όσο διάστημα καλούνταν οι πολίτες να εκφράσουν άποψη για συμμαχικά σχήματα, απαντούν ότι θα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να επιδιώξει τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της μέσα από συμφωνίες με άλλα κόμματα. Και μάλιστα, 7/10 πολίτες!

Επομένως κ. Πρωθυπουργέ, έχετε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνετε πραγματικά την υπέρβαση και πραγματικά να προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα. Σας καλούμε και σας παρακαλούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία πρόσκλησης όλων των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι σήμερα πρέπει να εργαστούμε για τη σωτηρία της χώρας και όχι αύριο ή στις εκλογές, που τόσο επίμονα ζητάει η ΝΔ.

Γιατί είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αγνοήσει την πρόσκλησή σας όταν όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί θα την έχουν αποδεχτεί και θα έχουν με το μέρος τους και την κοινωνία, που διψά για ευχάριστα νέα και επιζητά την εκεχειρία στην πολιτική αντιπαράθεση. Είμαστε βέβαιοι λοιπόν ότι εάν εσείς σήμερα πάρετε αυτή τη γενναία απόφαση, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί με όραμα και φιλοδοξία για την Ελλάδα, τα υπόλοιπα εύκολα θα δρομολογηθούν.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα σλόγκαν που άκουσα όταν βρέθηκα στην Αμερική, όπου ένας Ελληνοαμερικανός, σε ένα οικονομικό forum, είπε "πάντα μπρος" σε ελληνικά. Αυτή τη φράση έχετε και πάνω μπροστά, όμως δεν μπορώ να δεχθώ το "μόνοι μας", ή "το εμείς ή οι άλλοι".

Μπροστά πηγαίνουμε μόνο μαζί. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.