2016-10-25 09:38:00

Α. Μεγαλομύστακας : Απουσίες στο Λύκειο

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-10-25 09:38:00 Timestamp ID : 1477388280

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Απουσίες στο Λύκειο»

Αθήνα, 25/10/2016

Έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας από την έναρξη των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2016-2017 και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής απουσιών των μαθητών και των μαθητριών και μηνιαίας ενημέρωσης γονέων και κηδεμόνων.

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 γίναμε για μια ακόμα φορά μάρτυρες του φαινομένου των άδειων αιθουσών, ειδικά στη Γ’ Λυκείου κατά τη χρονική περίοδο προς το τέλος των μαθημάτων και λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κοινή γνώμη για την έλλειψη μέτρων παιδαγωγικής αντιμετώπισης του ζητήματος και διασφάλισης της ποιότητας της μαθησιακής διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο που αναρτήθηκε στις 12/7/2016 στον δικτυακό τόπο http://www.kathimerini.gr/ της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Το 55,8% έκανε "κοπάνα" από το Λύκειο… για να διαβάσει» καταγράφεται ότι ο Απρίλιος 2016 ήταν ένας μήνας όπου η μαθητική πλειοψηφία έλειπε από τις σχολικές τάξεις και επισημαίνεται ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς μηνιαίο πλαφόν απουσιών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι έγκαιρα, πολύ πριν την αναλυτική δημοσιογραφική έρευνα και την εύστοχη επισήμανση στο άρθρο για αναγκαιότητα μηνιαίου πλαφόν, η Ένωση Κεντρώων -με υπευθυνότητα, διεξοδική μελέτη και στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία- κατέθεσε πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις θέσεις της στις 24 Μαΐου 2016 στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, όπου μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο θέμα καταγραφόταν ότι πρέπει να υπάρχει μηνιαίο όριο απουσιών και προσδιοριζόταν αυτό στις 30 απουσίες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα των άδειων μαθητικών τάξεων λίγο πριν το πέρας της σχολικής χρονιάς που, μεταξύ άλλων, προκαλεί απαξίωση του παιδαγωγικού έργου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ