2016-11-01 00:29:00

Ο ολισθηρός δρόμος των κυβερνώντων και η πρόταση του Βασίλη Λεβέντη

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-11-01 00:29:00 Timestamp ID : 1477960140

Ο ολισθηρός δρόμος των κυβερνώντων και η πρόταση του Βασίλη Λεβέντη

Του Δημήτρη Καβαδέλλα

Χωρίς κανέναν κεντρικό σχεδιασμό, αλλά και έναν εύτολμο όσο και ρεαλιστικό συνάμα σχέδιο από την κυβέρνηση – πέρα από σπασμωδικές και εμβαλωματικές διορθωτικές κινήσεις – που θα αποτελούσε πειστική απάντηση στα αβυσσαλέα διλήμματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η χώρα βυθίζεται καθημερινά στην οικονομική και κοινωνική αποτελμάτωση. Αλλά παράλληλα με την επώδυνη οικονομική καθίζηση, βάλλονται θανάσιμα και οι θεσμοί από τους κυβερνώντες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να χειραγωγήσουν τις κεντρικές δομές τους κράτους, να γαντζωθούν στην εξουσία και να απολαμβάνουν την νομή της. Είναι χαρακτηριστική χρόνια τώρα αυτή η «άμυνα» των εκάστοτε κυβερνώντων, όταν απολέσουν τον πολιτικό έλεγχο και χάσουν τη λαϊκή νομιμοποίηση, να καταφεύγουν στον ολισθηρό διχασμό και την πολιτική πόλωση, για να συσπειρώσουν την κομματική βάση τους και να διεκδικήσουν την υστάτη ελπίδα παραμονής τους στην εξουσία. Αν και επι της ουσίας όπως έχει αποδείξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία μας, η «άμυνα» αυτή είναι ανεπιτυχής !

Χαρακτηριστική είναι σ΄ αυτό το πλαίσιο, η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής δικαιοσύνης, το Συμβούλιο της Επικρατείας – το γνωστό μας ΣτΕ – το οποίο εκδίδοντας απορριπτική απόφαση έναντι του διαγωνισμού που διενήργησε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, την άδειασε στην κυριολεξία και ανέδειξε την προσπάθειά της να χειραγωγήσει το τηλεοπτικό μας πεδίο, με έναν διαγωνισμό που εξυπαρχής χωρίς την συμμετοχή του εντεταλμένου συνταγματικά Εθνικού Ραδιοτηλεοπτι-κού Συμβουλίου (Ε.Σ.Ρ), ήταν αντισυνταγματικός. Η κυβέρνηση λοιπόν καταβλήθηκε από πανικό και προσπάθησε με τις δηλώσεις κεντρικών στελεχών της, να «υπονομεύσει» το κύρος του ΣτΕ και να του «προσάψει» ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα στην απόφασή του, υπέρ της αντιπολίτευσης, ενώ για παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ που ευνοούσαν τις θέσεις της συγκυβέρνησης, όπως πχ στο ζήτημα του Βοτανικού  τα εγκωμιαστικά σχόλια των συγκυβερνώντων  προς το ΣτΕ , εδίδοντο απλόχερα δια κυβερνητικών χειλέων και δια των μέσων  που στηρίζουν την παρούσα συγκυβέρνηση.

Όμως βάλλοντας τους θεσμούς όταν οι αποφάσεις δεν βολεύουν, η κυβέρνηση, αποσαθρώνει το κύρος της ελληνικής πολιτείας, δημιουργεί προϋποθέσεις καλλιέργειας της φαυλοκρατίας – που τόσα μα τόσα δεινά επισώρευσε στον τόπο – και πολύ χειρότερα ακόμα απαξιώνοντας την πολιτική ως κορυφαία λειτουργία της πολιτείας, οδηγεί τους πολίτες στην επικίνδυνη ιδιωτεία και στις απολιτίκ συμπεριφορές, που είναι το προστάδιο για την ανάπτυξη των ακραίων και βίαιων φασιστικών φαινομένων. Ιδίως τον τελευταίο καιρό που διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και αδυνατεί να καταθέσει μια πειστική και ρεαλιστική πρόταση για την ανασυγκρότηση του τόπου, έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνα εύφλεκτο υλικό από οργή και αγανάκτηση στην ελληνική κοινωνία, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.

Με αυτές τις μεθοδεύσεις για την Δικαιοσύνη «α λα καρτ», με τις απόπειρες άλωσης της ελεύθερης πληροφόρησης, καθώς  και πλείστες άλλες παρασπονδίες , οι κυβερνώντες δεν θα αποφύγουν την πολιτική τους κατάρρευση, διότι ήδη έχουν χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, με τις απαράδεκτες και σκαιές πολιτικά συμπεριφορές τους. Το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να ανοίγουν τις πύλες στο πολιτικό μας πεδίο, για βία, οργίλες αντιδράσεις και βεβαίως να ρίχνουν νερό στον μύλο των ακραίων και φασιστικών πολιτικών μας σχηματισμών, που μέσα από την πολιτική αστάθεια και την απαξία της πολιτικής, επιχειρούν να αδράξουν ψήφους και να εγκλωβίσουν το λαό στις επικίνδυνες για τη δημοκρατία δεξαμενές τους.

Απέναντι σ΄ αυτό το μεγάλο αδιέξοδο για την πατρίδα μας, έρχεται η πρόταση του έντιμου και οραματιστή προέδρου  της «Ένωσης Κεντρώων»  Βασίλη Λεβέντη, που προτείνει άμεσα – τώρα κιόλας – την σύσταση μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, από έντιμους πολιτικούς με αποτυπώματα πολιτικής αξιοσύνης στο πολιτικό μας πεδίο και έγκυρους τεχνοκράτες, με βαθιά γνώση των οικονομικών μας προβλημάτων, ώστε με μέθοδο και ένα καλά σχεδιασμένο – ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο – πρόγραμμα ανασυγκρότησης, να βγάλει τον τόπο από τα οδυνηρά του αδιέξοδα και να τον οδηγήσει στην πρόοδο και την ευημερία.

Η πρόταση του Βασίλη Λεβέντη, πρέπει να υιοθετηθεί από όλο τον πολιτικό μας κόσμο, άμεσα, προτού για τον τόπο η ζημία, να καταστεί ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη.

Δημήτρης Καβαδέλλας, Βουλευτής Αττικής της «Ένωσης Κεντρώων»,

Αρχιτέκτων Μηχανικός