2016-12-11 19:56:00

Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στην Ολομέλεια της Βουλή (10-12-2016) : Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2017

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2016-12-11 19:56:00 Timestamp ID : 1481486160

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βλέπω ότι γίνονται κοκορομαχίες για το τίποτε και διερωτώμαι εάν υπάρχει σεβασμός προς τον κόσμο ο οποίος υποφέρει.

Διότι, εδώ η Νέα Δημοκρατία, όπου παρίσταμαι σε συζητήσεις, λέει ότι τώρα θα τα κάνει όλα τέλεια. Όμως δεν είναι καινούργιο κόμμα η Νέα Δημοκρατία.

Προ δύο ετών είχε την εξουσία. Γιατί δεν τα έκανε τότε; Και δεν νομίζω ότι είναι άλλη η Νέα Δημοκρατία. Είναι η παλιά Νέα Δημοκρατία, η ίδια, απλά αλλάξανε τον επικεφαλής.

Είναι πιο έξυπνος ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Σαμαρά; Δεν νομίζω. Να βασιστούμε, δηλαδή, σε αυτό, ότι είναι εξυπνότερος ο κ. Μητσοτάκης ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν βλάκας; Με το ίδιο υλικό, με την ίδια νοοτροπία υπόσχονται ότι θα τα σώσουν όλα, ότι θα τα λύσουν όλα. Τέλος πάντων, αυτό είναι θέμα πια νοημοσύνης του κόσμου.

Προ ημερών, μιλώντας σε μια τηλεόραση ανέφερα ότι για την άμυνα της χώρας αξίζει να δώσουμε όλοι 200 ευρώ από τη σύνταξή μας και τον μισθό μας. Το είπα τελείως αυθόρμητα, γιατί βλέπω ότι κάθε μέρα απειλούν οι Τούρκοι. Και εμείς τι κάνουμε; Βγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απλώς απαντάει ότι δεν δίνουμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα.

Πού θα πάει, όμως, αυτό το πράγμα; Αυτοί να απειλούν ότι θα μας στείλουν τις σημαίες με κούριερ και εμείς να βάζουμε τον Πρόεδρο να απαντάει;

Γίνεται ανάλωση του Προέδρου. Ο Πρόεδρος πρέπει να έχει έναν σεβασμό και προς τον εαυτό του και προς το έθνος. Και εάν αναλίσκεται να απαντάει σημαίνει ότι μπαίνει στο παιχνίδι των τρελών. Γιατί από εκεί έχουμε παρανοϊκούς ανθρώπους, που δεν σέβονται τις διεθνείς συμβάσεις, που δεν σέβονται τίποτα και που κάθε μέρα ό,τι θυμούνται χαίρονται.

Άρχισαν, λοιπόν, τα κανάλια να με βρίζουν και να λένε ότι ο Λεβέντης θέλει να μειώσει 200 ευρώ τις συντάξεις του κόσμου, ενώ είναι γνωστές οι θέσεις της Ένωσης Κεντρώων, ότι αυτό το ζητώ για πάνω από 1.500 ευρώ.

Επιπλέον, ζητώ οι τριακόσιες τριάντα χιλιάδες τριπλές συντάξεις να συγχωνευθούν σε μία και να μην είναι καμμία πάνω από 1.500 ευρώ. Ζητώ το ένα εκατομμύριο εκατόν πενήντα χιλιάδες διπλές συντάξεις να συγχωνευθούν και εκείνες σε μία και να μην είναι καμμία πάνω από 1.500 ευρώ και ζητώ να καταργηθούν και οι ογδόντα χιλιάδες συντάξεις των πλουσίων.

Είναι μάρτυρας ο κ. Κατρούγκαλος που όταν με επισκέφθηκε, του το ζήτησα αυτό, αλλά μου έδωσε μια περίεργη απάντηση. Είπε ότι δεν συμφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν τον ρώτησα «γιατί δεν κόβετε από τους πλουσίους τις συντάξεις, που έχουν από ενοίκια ή από τόκους καταθέσεων, από μερίσματα εταιρειών ή από άλλες πηγές πάνω από 3.000 ευρώ μηνιαίως;» μου είπε ότι το έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι είναι αντισυνταγματικό. Νομίζω ότι είναι ώρα να κάνουμε γενναία πράγματα για την πατρίδα. Όμως, εν πάση περιπτώσει δεν είδα καμμία πτέρυγα της Βουλής να λέει ότι χρειάζεται να εξοπλίσουμε τη χώρα. Η χώρα είναι εξοπλισμένη; Φρόντισα να πληροφορηθώ. Και μου είπαν ότι τα F-35 νέας γενιάς, πέμπτης γενιάς, πρέπει να τα παραγγείλουμε οπωσδήποτε αν θέλουμε ισορροπία στο Αιγαίο. Εκτός αν θέλουμε περιπάτους τούρκικους και εμάς να βγαίνει ο Πρόεδρος να απαντάει, οπότε κάποια στιγμή θα καταλήξουμε σε θερμό επεισόδιο, μην έχετε καμμία αμφιβολία. Αγαπάτε πολύ τον κόσμο. Περισσότερο από εμένα αγαπάτε τον κόσμο και η πατρίδα ας όψεται! Έτσι το αισθάνομαι.

Έκανα, λοιπόν, επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον παρακάλεσα να συνέλθει η Σύνοδος Αρχηγών, να καλέσουμε τους Αρχηγούς των τριών Όπλων να μας πουν την ακριβή εικόνα της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς πήρε τηλέφωνο και είπε ότι ο Πρωθυπουργός βάσει του νέου Συντάγματος εισηγείται Συμβούλιο Αρχηγών. Έστειλα αμέσως την ίδια επιστολή και στον κ. Τσίπρα. Έχουν περάσει επτά μέρες.

Ο κ. Τσίπρας είχε άλλες δουλειές, ήταν στην Κούβα, είχε σοβαρότερες δουλειές, είχαμε να θάψουμε τον Κάστρο!

Εν πάση περιπτώσει, στην Αίθουσα αυτή κανείς δεν έχει ενδιαφέρον για την άμυνα της χώρας; Είπαμε: από όσους παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ. Δίνω την εξήγηση.

Επιπλέον, η Αίθουσα αυτή να κάνει και μια παραχώρηση. Τρεις μισθούς κάθε χρόνο οι Βουλευτές να διαθέσουν για την άμυνα της χώρας. Τρεις μισθούς, το ακούσατε; Θα το κάνουμε επίσημη πρόταση στο πρώτο νομοσχέδιο.

Τρεις μισθούς. Θέλω να δω τον βαθμό πατριωτισμού εκάστου.

Για την άμυνα της χώρας να διαθέσουν τρεις μισθούς οι Βουλευτές. Τι θέλετε δηλαδή; Γιατί έξω λένε: «Δώστε εσείς». Αμέσως αρχίσανε τα σχόλια. Και έβγαιναν σε ένα κανάλι και με λοιδορούσαν ότι θέλω να κόψω συντάξεις.

Η Ένωση Κεντρώων αντιμετωπίζει έναν ρατσισμό ενημέρωσης, δηλαδή δεν λένε την ανακοίνωσή μας ολόκληρη, λένε ό,τι θέλουν, κόβουν μια σειρά και μετά αρχίζουν τα δυσμενή σχόλια. Δεν ξέρω τι κάνει ο Υπουργός Τύπου, ο κ. Παππάς, πώς το αντιλαμβάνεται. Έχουν βάλει στην ΕΡΤ κάθε απόγευμα να μιλάνε μεταξύ τους κάποιοι δημοσιογράφοι.

Κάποιοι δημοσιογράφοι μιλάνε μεταξύ τους, άλλος είναι του ΠΑΣΟΚ κραγμένος, άλλος της Νέας Δημοκρατίας, άλλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι άνθρωποι μιλάνε μεταξύ τους και κοινοβουλευτικό κόμμα δεν βλέπει την ανακοίνωσή του δημοσιεύεται, κόβουν μια λέξη μόνο που δεν αποδίδει το νόημα. Και τα κανάλια μεταδώσανε ότι ζητάω να κοπούν 200 ευρώ από όλο τον κόσμο. Αυτό μεταδώσανε!

Ως πότε θα ανεχθούμε αυτόν τον ρατσισμό να μην μπορεί κοινοβουλευτικό κόμμα να μιλήσει στον λαό; Θα σας πω και κάτι για τις συντάξεις, γιατί οι Θεσμοί ήρθαν και είπαν κάτι άλλο, το οποίο φαίνεται ότι δεν το παρακολουθήσατε ορισμένοι ούτε της Πλειοψηφίας.

Η θέση η δική μου είναι να προστατεύσουμε τις συντάξεις των 1.500 ευρώ πάση θυσία. Οι Θεσμοί είπαν 1.200 ευρώ μεικτά να είναι η μεγίστη σύνταξη.

Εκεί θα καταλήξουμε. Σας προειδοποιώ ότι πάμε για μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας, αν δεν παίρνουμε μέτρα. Και θέλω να γραφτεί στα Πρακτικά αυτό, να κρατηθεί και η κασέτα. Εάν υπάρχει ατολμία από την Αίθουσα λήψης μέτρων, θα γίνουμε Βουλγαρία, γιατί στο μεταξύ δεν έρχεται καμμία επένδυση. Βλέπετε να έρχεται τίποτα; Κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, από ό,τι φαίνεται εδώ, οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών.

Βλέπουν μπροστά τους αυτοί καμμία επένδυση; Ξέρετε, όταν σε μια χώρα προσπαθούμε να βάζουμε ΦΠΑ στα νησιά, να βάζουμε φόρους στην κινητή τηλεφωνία, στον καφέ, στη συνδρομητική τηλεόραση, να βάζουμε παντού φόρους και δι’ αυτού του τρόπου να πιστεύουμε ότι θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, τότε είμαστε ανόητοι. Πρέπει να μπει ανάπτυξη, νέο αίμα στην οικονομία.

Υπάρχει περίπτωση να μπει έτσι όπως πάμε, με εκατόν πενήντα τρεις Βουλευτές και με τον κ. Καμμένο να λέει στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο «ό,τι ώρα μου πεις ρίχνω την Κυβέρνηση»;

Θα έρθει εδώ επενδυτής; Εν πάση περιπτώσει, μια Κυβέρνηση που δεν έχει καταφέρει δύο χρόνια να φέρει επενδυτή θα το καταφέρει στον τρίτο χρόνο; Μακάρι.

Μακάρι να είστε θαυματοποιοί! Νομίζω ότι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, την Ένωση Κεντρώων, που βασίζεται στην κοινή λογική και λέει πράγματα απλά, όπως να σώσουμε ό,τι μπορούμε σ’ αυτήν την γκρεμιζόμενη χώρα, δεν το αφήνετε να επικοινωνήσει με τον κόσμο, να μάθει ο κόσμος τις απόψεις του. Αυτό είναι ευθύνη του Υπουργού Τύπου να το κάνει, κατά τη γνώμη μου. Δεν μπορεί και η ΕΡΤ, ας πούμε, από μια δήλωση έξι σειρών να παίρνει μόνο μια σειρά και να είναι αυτή η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

Πρέπει να τη μεταδώσει όλη. Μεταδίδει κουτσομπολιά, μεταδίδει άλλα πράγματα και δεν μεταδίδει την επίσημη ανακοίνωση των Κομμάτων. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές, όχι εποχές δημοκρατούμενες, κυριαρχούμενες από δημοκρατική αντίληψη.

Δώσατε 640, 620 εκατομμύρια –δεν παρακολούθησα τα νούμερα-για τη λεγόμενη δέκατη τρίτη σύνταξη.

Τελικά, δεν είναι βέβαια δέκατη τρίτη σύνταξη, καθώς δεν αναφέρεται σε όλους, αλλά αναφέρεται σ’ αυτούς που παίρνουν μέχρι 800 τόσα ευρώ. Αυτό δεν το κατακρίνω. Εγώ κατακρίνω το ότι δεν συνεννοηθήκατε. Πρέπει η Ελλάδα να μην αυθαιρετεί. Γιατί διαλέγουμε δρόμους σύγκρουσης με την Ευρώπη και δεν διαλέγουμε δρόμους συνεννόησης;

Αν έλεγε ο κ. Τσίπρας «συνεννοήθηκα και το υφιστάμενο περίσσευμα συμφωνούν όλοι να διατεθεί στους φτωχούς», θα λέγαμε όλοι «μπράβο».

Οι ξένοι εξέφρασαν την έκπληξή τους. (Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) Δεν σας νοιάζει; Διαλέγετε δρόμο σύγκρουσης με την Ευρώπη; Θέλω να ξέρω: Τι απλούστερο από το να συνεννοηθεί μια Κυβέρνηση με τους ξένους επί του θέματος αυτού;

Δεν έπρεπε; Αφού συνεννοείστε για τόσα άλλα. Αυτό δεν είπα να μην το κάνετε, επαναλαμβάνω. Να το κάνετε. Όμως, να συνεννοηθείτε. Δίνετε στις Βρυξέλλες εικόνα σύγκρουσης. Σας το λέω αυτό επισήμως ότι το δίνετε και ότι ετοιμάζεστε για σύγκρουση. Θυμόσαστε τον παλιό εαυτό σας, τον αντιμνημονιακό εαυτό σας, τον εαυτό της δραχμής. Αυτό προετοιμάζετε, δηλαδή πάτε να οδηγηθείτε σε μια κατάσταση ότι με την Ευρώπη συγκρουόμεθα, αφού η Ευρώπη δεν μας τα δίνει. Λέγατε ότι θα πάρετε «κούρεμα» για το χρέος.

Κι είχα εδώ, απ’ αυτήν την Αίθουσα προειδοποιήσει τον Τσίπρα ότι δεν θα πάρει τίποτα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Γιατί, δεν πήραμε;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ναι, πήρατε! Μη σας πω τι πήρατε! (Γέλωτες στην Αίθουσα) Έτσι; Πήρατε;

Πρέπει να ντρέπεστε, γιατί εννοούσατε «κούρεμα» χρέους. Αυτό εννοούσατε κι αφήστε τώρα τα υπόλοιπα.

Κι όλοι εσείς που βγαίνατε στα κανάλια εννοούσατε «κούρεμα» χρέους. Δεν εννοούσατε επιμηκύνσεις και χαλαρώσεις και τέτοια πράγματα. Να εξηγούμεθα. Τίποτα, λοιπόν, δεν πήρατε.

Κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βγήκε και απείλησε για εκλογές. Εντάξει, η Νέα Δημοκρατία έχει τη δική της άποψη περί εκλογών. Όμως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν απείλησε με εκλογές;

(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Πότε;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όχι; Τότε δεν γνωρίζετε ελληνικά. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ρητορικές ερωτήσεις κάνει ο κύριος Πρόεδρος. Δεν σας ρωτάει για να απαντάτε. Σας παρακαλώ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Η κουβέντα του κυρίου Τσίπρα μεταφράστηκε ως πρόκριμα εκλογών, εάν η Ευρώπη δεν συναινέσει, έτσι όπως το εννοείτε. Γι’ αυτό λέω ότι επανέρχεστε στη σύγκρουση και διαλέγετε δρόμο σύγκρουσης κι είστε επικίνδυνοι.

Γιατί η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή θέλει μια κυβέρνηση να συνεννοηθεί με την Ευρώπη και όχι μια κυβέρνηση να έλθει σε σύγκρουση με την Ευρώπη. Αν έχετε κάτι τέτοιο στον νου σας, στο βάθος του μυαλού σας, παρακαλώ να φύγετε το γρηγορότερο, διότι λέω ότι όποιος πρωθυπουργός βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, θα πάει και φυλακή.

Το είχα πει και παλιά. Κι ευτυχώς ο Τσίπρας έσωσε τον εαυτό του. Το είχα πολύ πριν πάει να τα υπογράψει όλα τον Ιούνιο του 2015. Και μου λέγατε «υπερβολή». Όμως, είδατε τι ωραία; Ενώ έσκιζε μνημόνια, ενώ μούντζωνε, ενώ ένωνε νότους κατά του βορρά, είδατε πώς ξεβρακώθηκε κοινώς; Ή δεν σας αρέσει η λέξη;

(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Τι νομίζετε ότι έκανε ένα βράδυ του Ιουνίου ο Τσίπρας έξω; Συμφωνία; Συμφωνία έκανε; Τέλος πάντων. Θέλω να πω δύο λόγια και για την Κύπρο, γιατί ο Αναστασιάδης εμφανίζεται ότι θέλει να κάνει συμφωνία και λέει ότι η διαφορά τους ήταν ότι ενώ δέχονταν πενήντα χιλιάδες οι Τούρκοι, θέλει εξήντα επτά χιλιάδες η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψουν στα Κατεχόμενα.

Εγώ προειδοποίησα τον Αναστασιάδη εάν δεν φύγουν οι έποικοι και τα στρατεύματα κατοχής της Κύπρου, να μη βάλει την υπογραφή του, γιατί θα είναι προδοτική.

Τον προειδοποίησα και αμαρτίαν ουκ έχω! Από εκεί και πέρα, ας κάνετε ό,τι θέλετε. Και ο Καραμανλής κάποτε, με τη συμφωνία της Ζυρίχης και του Λονδίνου, έβαλε τους Τούρκους ως εγγυήτρια δύναμη και μετά οι Τούρκοι έκαναν απόβαση.

Και μετά ήρθε η δικτατορία, η χούντα, η τραγωδία της Κύπρου κλπ. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των Σκοπίων. Μίλησα χθες σε ένα συνέδριο του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ έκανε ότι θα προστατεύσει τις ακτές στο Αιγαίο από τους πρόσφυγες, ότι κάνει περιπολίες κλπ. Είπα, λοιπόν, όταν έγινε απόβαση της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, το ΝΑΤΟ τι έκανε;

Ουδετερότητα! Τώρα, εάν επιτεθεί η Τουρκία σε ένα νησί, έχετε την πεποίθηση ότι θα πάει το ΝΑΤΟ να μας προστατεύσει; Γιατί νομίζετε ότι θέλω την παραγγελία των αεροσκαφών; Γιατί στο Αιγαίο υπάρχει η ισορροπία του τρόμου. Δεν θα έρθει κανένα ΝΑΤΟ, καμμία Μέρκελ και κανένας Ευρωπαίος να πολεμήσει δίπλα μας.

Το έχω ξαναπεί στην Αίθουσα, αλλά αξίζει να το πω άλλη μια φορά ότι μου είπε ένας πρεσβευτής ότι ο Καραμανλής, ο Τσίπρας, ο Σημίτης, ο Μητσοτάκης έχουν συμφωνήσει στο «Nova Macedonia».

Εσείς, μου είπε, κύριε Λεβέντη, διαφωνείτε; Και απάντησα: Αυτοί συμφώνησαν. Την κοινωνία τη ρώτησαν; Συμφωνεί ο λαός να δοθεί η λέξη «Μακεδονία»; Όλοι εσείς εδώ συμφωνείτε; Εάν συμφωνείτε, μπράβο σας! Να πάρετε όλοι βραβείο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τι λέτε; Πείτε μας τη γνώμη σας!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ο πρεσβευτής έχει σχέση με τα αεροπλάνα; ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εντάξει! Αφήστε ποιος ήταν ο πρεσβευτής. Εσείς είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές τού να δοθεί το όνομα! (Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Κυρίες και κύριοι, μίλησα σήμερα στους εισαγγελείς και στους δικαστές, οι οποίοι έχουν ένα μισθοδικείο, βάσει του Συντάγματος και πληρώνονται και καθορίζεται η αμοιβή τους, και τους είπα «είστε η μόνη τάξη που καθορίζετε εσείς την αμοιβή σας. Αυτό δεν είναι προς τιμήν σας, γιατί και οι άλλοι άνθρωποι είναι και έχουν στομάχι και οι εργάτες, και οι άνεργοι, και οι λιμενικοί, και οι στρατιωτικοί».

Όμως, εκείνοι δεν έχουν μισθοδικείο να κάνουν ό,τι θέλουν. Μόνο οι δικαστικοί. Τιμώ τους δικαστές, αλλά δεν είναι ωραίο σε ένα Σύνταγμα μια κοινωνική τάξη να ορίζει αυτή τον μισθό της.

Επίσης, τους είπα και κάτι άλλο, γιατί ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, είχε μιλήσει κάποτε για «κράτος δικαστών»: Όταν η Δικαιοσύνη βγάζει αποφάσεις που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή για παράδειγμα προσφεύγει ένας κλάδος που του έκοψαν τη σύνταξη από το 2009 και ζητάει πίσω τις περικοπές και κρίνουν οι δικαστές ότι ορθά το ζητεί και ότι πρέπει να επιστραφούν 500 εκατομμύρια, από πού θα τα γυρίσουμε;

Οι δικαστές δεν πρέπει να βγάζουν αποφάσεις με δημοσιονομικό και οικονομικό αποτέλεσμα, διότι δεν γνωρίζουν την κατάσταση των οικονομικών του κράτους. Δεν έχουν αυτό το δικαίωμα και δημιουργούν διχασμό στην κοινωνία. Οι δικαστές πρέπει να κοιτάνε τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα κάθε απόφασης της διοίκησης, γιατί αλλιώς πάμε σε συγκρούσεις εξουσιών. Όπως οφείλει η κυβέρνηση να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, έτσι και αυτοί δεν πρέπει να μπαίνουν στα χωράφια της εκτελεστικής εξουσίας, κυρίες και κύριοι. Στη Σύρο υπάρχει ένα ναυπηγείο, το «Νεώριο», το οποίο αργοπεθαίνει.

Πήγε η Κυβέρνηση και έδωσε μια δεξαμενή του Πολεμικού Ναυτικού, για να πάρουμε 4 εκατομμύρια. Σε αυτούς τους εργαζομένους οφείλονται 19 μισθοί.

Με τα 4,5 εκατομμύρια που έδωσε η Κυβέρνηση θα πάρουν έναν ή ενάμιση μισθό. Τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όλους τους μισθούς θα τους πάρουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Νομίζω ότι είναι χρέος της ελληνικής Κυβέρνησης να αναθέτει δουλειές του Πολεμικού Ναυτικού εκεί.

Είναι μια ευκαιρία. Γιατί να τις αναθέτουμε σε ιδιωτικά ναυπηγεία; Είναι ένα χρέος, είναι μια ιστορική εταιρεία. Και γίνεται αποβιομηχάνιση της χώρας, εάν αυτό το Ναυπηγείο κλείσει.

Εφιστώ λίγο την προσοχή της Κυβέρνησης, διότι αργοπεθαίνουν. Τους κόβουν και το ρεύμα. Υπάρχει στον «9,84» ένα σκάνδαλο 37 εκατομμυρίων ευρώ. Και οι άνθρωποι που μετέχουν εκεί είναι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι απολογούμενοι δήλωσαν ότι ο Δήμαρχος τούς έλεγε να τα ξοδεύουν. Και βλέπουμε έξοδα σε μανικετόκουμπα, λουλούδια, ό,τι θέλεις. Εκεί, γιατί δεν μιλάτε;

Λέτε ότι κυνηγάτε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Πώς την κυνηγάτε; Συγκαταλέγεται στις τάξεις σας άνθρωπος ο οποίος δήλωσε απλό μέλος ΔΣ. Δηλαδή, συγγνώμη, το απλό μέλος ΔΣ δεν γνώριζε τι γίνεται εκεί;

Είσαι μέλος του ΔΣ και υπογράφεις, για να ξοδεύονται λεφτά του Δήμου Αθηναίων; Αυτά τα λεφτά δεν είναι λεφτά; Εδώ σας βλέπω πολύ ήρεμους. Δηλαδή, πόσα έπρεπε να είναι, 37 δισεκατομμύρια, για να ασχοληθούμε; Διερωτώμαι, κύριοι, γιατί δεν μιλάτε.

Βλέπω την Αίθουσα… (Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ο Δήμαρχος έχει ευθύνη;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όλοι έχουν ευθύνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ο Δήμαρχος έχει ευθύνη; Πείτε μας!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Έχει. Ακούστε, όμως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Αυτός έχει την πρώτη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ : Πείτε ότι είστε δήμαρχος και διορίζετε ένα ΔΣ. Ποιος ξοδεύει τα λεφτά, ο δήμαρχος ή το ΔΣ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ναι, ποιος τα δίνει;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Το ΔΣ δεν έχει ευθύνη; Συγγνώμη, εδώ εισάγετε πρωτάκουστους κανόνες. Το ΔΣ δεν έχει ευθύνη; Αυτό μας λέτε; Ο δήμαρχος έχει ευθύνη, βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Δήμαρχος είναι.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ : Γι’ αυτό είπα Νέα Δημοκρατία…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΔΣ του «9,84»;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Πρόεδρε, δεν κάνετε διάλογο τώρα, για να ενημερώσετε αν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ το Διοικητικό Συμβούλιο. Προχωρήστε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ  : Νομίζω ότι μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγεται Βουλευτής σας. Εάν σφάλλω…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Αν βρήκατε κάτι, πείτε το και σε εμάς. Τι είναι αυτά που λέτε; ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε συνάδελφε, τι θέλετε εσείς τώρα; Να σας ενημερώσει για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου; Μα, είναι δυνατόν;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ : Μπορεί να σφάλλω. Ρωτώ τους Υπουργούς. Υπάρχουν Υπουργοί εδώ που ασχολούνται με τη διαφθορά. Μα, δεν καταγγέλλω εγώ κάτι, αναπαράγω είδηση, η οποία δημοσιεύτηκε σε όλον τον Τύπο. Δεν νομίζω ότι από εμένα το ακούτε, κύριοι συνάδελφοι. Για όνομα της Παναγίας! Έχουμε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Σας είπα την άλλη φορά ότι ήμουν στην Αμερική και στη μια δημοσκόπηση… Είπα κανένα ψέμα; Δηλαδή, δεν υπάρχει Βουλευτής σας στο ΔΣ του «9,84» την εποχή που ετρώγοντο λεφτά;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Το ΔΣ δεν έχει καμμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ! (Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ : Ύπαγε οπίσω μου, Σατανά! Όταν διοικείται ένας οργανισμός, από το ΔΣ δεν διοικείται; Από ποιον διοικείται;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Βεβαίως!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Από τον γάιδαρο της γειτονιάς;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Δεν έχει καμμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ : Σας παρακαλώ, κύριοι! Ανεχθήκαμε πολλά, κύριοι! (Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) Μπράβο, αφού τα στηρίζετε όλα! Το ίδιο έκαναν και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Μα, δεν έχει καμμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κύριε! Δεν έχουμε σχέση! Πώς το λένε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Εσείς τώρα τι όρεξη είναι αυτή που έχετε, κύριε συνάδελφε; Τι σας έχει πιάσει ξαφνικά;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δηλαδή, όλα αυτά που αναγράφει ο Τύπος είναι όλα ψευδή και εσείς είστε οι άγιοι;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Δεν έχουμε σχέση, κύριε!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν υπάρχει Βουλευτής σας που μετείχε στο ΔΣ;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Δεν έχουμε σχέση, κύριε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Το ακούσαμε, κύριε συνάδελφε, ενημερωθήκαμε ότι δεν έχετε σχέση. Μην επιμένετε!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν έχετε σχέση. Αν δεν έχετε σχέση, ζητώ συγγνώμη. Αν έχετε, όμως, σχέση, όπως θεωρώ, και προσπαθείτε να τα συγκαλύψετε, δεν πράττετε σωστά. Παρακολουθεί ο κόσμος. Νομίζω ότι εγράφησαν εις τον Τύπο ποιοι είναι οι υπόδικοι. Έτσι δεν είναι; Και ότι θα έρθει και εδώ η δικογραφία προς άρση ασυλίας, έτσι εγράφη. Μπορεί να σφάλλω. Δεν ξέρω, μπορεί να σφάλλω.

Θα το δούμε. Στις δημοσκοπήσεις, λοιπόν, στην Αμερική μια δημοσκόπηση είχε 5,5% μπροστά τον Τσίπρα και άλλη μία 12,5% μπροστά τον Μητσοτάκη. Και γέλασε ένας γερουσιαστής και μου λέει «τι γίνεται;». Εζήτησα να γίνει μία ανεξάρτητη αρχή, ώστε κάθε εταιρεία που κάνει δημοσκόπηση,

να καταθέτει εκεί όλα τα στοιχεία, να εγκρίνονται -ει δυνατόν αυθημερόν- και μετά να ανακοινώνονται. Εδώ έχει γίνει το «όποιος θέλει, γράφει ό,τι θέλει» στην πρώτη σελίδα. Δεν κάνετε καμία κίνηση. Φαίνεται ότι το χάος εξυπηρετεί. Τώρα μπορεί να μην εξυπηρετεί εσάς, όμως δεν σκέπτεσθε μόνο το σήμερα.

Ξέρετε, πολλές φορές η Αντιπολίτευση, όταν κουκουλώνει ένα σκάνδαλο που τη ζημιώνει, το κουκουλώνει διότι σου λέει: «Θα ξανάρθω κάποια στιγμή, γιατί να χάσω τα όπλα με τα οποία ταΐζω κουτόχορτο τον κόσμο;».

Τα όπλα αυτά ήταν χρήσιμα επί δεκαετίες και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, που έκαναν το παιχνίδι του δικομματισμού. Εάν, λοιπόν, δεν δημιουργηθεί μία αντικειμενική αρχή ελέγχου των δημοσκοπήσεων θα έχουμε εδώ τη μια μέρα να προηγείται ο ένας και την άλλη να προηγείται ο άλλος και θα γελάει και ο κόσμος μαζί μας.

Ο κ. Μητσοτάκης όπου μιλάει και σήμερα που τον άκουσα στον Άρειο Πάγο είπε ότι εκείνος θα δώσει το ένα, εκείνος το άλλο, εκείνος όλα. Αυτό το θεωρώ αυθάδεια.

Εγώ πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα των συμμαχικών κυβερνήσεων και δεν πρέπει να βγαίνουν ως μεσσίες ή υποψήφιοι μεσσίες κάποιοι να εξαγγέλλουν ότι θα κυβερνούν. Είναι θράσος. Το να λες σε έναν λαό ότι θα τον κυβερνήσεις είναι μέγιστο θράσος, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Αυτό θέλησα να αλλάξω ψηφίζοντας την απλή αναλογική και άρχισαν και έγραφαν ότι πάω με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο ίδιος ο Τσίπρας ήξερε από την πρώτη μέρα ότι εγώ δεν θυσιάζω πορεία σαράντα ετών για να πάω μαζί του και με κανέναν, ούτε με τον Θεό τον ίδιο. Επί σαράντα χρόνια πολέμησα το δικομματικό σύστημα και δεν θα αλλάξω τώρα. Ό,τι πει ο λαός. Αφήνω την τύχη μου στον λαό και μου είναι αρκετό. Εγώ, ξέρετε, πάντα είχα προσωπική επαφή με τον απλό ψηφοφόρο. Είμαι ο άνθρωπος που συνομιλώ με τον περιπτερά, συνομιλώ με τον απλό άνθρωπο.

Και μου λένε μάλιστα πολλοί: Γιατί κάθεσαι και μιλάς στον δρόμο με τους τάδε; Μα είναι το κεφάλαιό μου. Είναι η δύναμή μου. Γι’ αυτό δεν φοβάμαι και αν φεύγουν Βουλευτές. Δεν φοβάμαι γιατί έναν μου παίρνουν, πέντε θα δώσει ο λαός. Δεν φοβάμαι. Να το ξέρουν όλοι. Έχω προσωπική σχέση με την κοινωνία. Μην το ξεχάσετε αυτό και εσείς και όλοι των εταιρειών δημοσκοπήσεων και οι πάντες. Να μην το ξεχνούν.

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, λέει ότι έρχεται ως μεσσίας και θα είναι καλύτερος μεσσίας από τον Τσίπρα. Θα είναι πιο καλός μεσσίας.

Εγώ θα αγωνιστώ να αποδείξω ότι η εποχή του μεσσιανισμού τελείωσε και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Και αν πτώχευσε η χώρα από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις πτώχευσε. Δεν πτώχευσε από τις κυβερνήσεις συνεργασίας και συμμαχίας. Πτώχευσε από τον καθέναν που κυβερνούσε και που στον βωμό της παραμονής του έκανε ρουσφέτια, έκανε σκάνδαλα, για να παραμείνει στην εξουσία. Και αν κατηγορώ την κ. Γεννηματά, την οποία κατά τα άλλα συμπαθώ, είναι γιατί αν κάνει γύρο θριάμβου ο Μητσοτάκης θα το οφείλει σε αυτήν.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που είχε πάντα την απλή αναλογική στα κιτάπια του και δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Αν έχει πενήντα έδρες στο τσεπάκι του ο κ. Μητσοτάκης και ζητάει εκλογές, το οφείλει στην κ. Γεννηματά.

αυτό ο λαός θα το τιμωρήσει. Και δεν το λέω αυτό με μίσος. Η κ. Γεννηματά θεωρεί ότι εγώ το λέω για να την κυνηγήσω, να την επιτιμήσω. Εγώ την εκτιμώ και ο πατέρας της ήταν ο μόνος από το ΠΑΣΟΚ με τον οποίο είχα συνομιλία. Εν έτει, όμως, 2016 πάει και δίνει πενήντα έδρες σε έναν Μητσοτάκη, που ξέρει ποιος είναι, ότι πρόδωσε τον Γεώργιο Παπανδρέου, ότι είναι ο αρχιμάγειρας της αποστασίας. Πάει και του δίνει αυτές τις πενήντα έδρες. Ποιος λαός θα συγχωρήσει τέτοιο έγκλημα; Ποια κοινωνία θα συγχωρήσει αυτό το έγκλημα;

Είναι μέγα έγκλημα και θα το δούμε, θα το αντιληφθούμε φανερούμενο ενώπιόν μας την ημέρα των εκλογών, ενώ αν ήξερε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είχε το μπόνους των πενήντα εδρών, θα έπαιρνε τις εκατόν πέντε εδρούλες του και θα συνεργαζόταν από τώρα για να γίνει οικουμενική κυβέρνηση. Και την οικουμενική, κυρίες και κύριοι, δεν τη ζητώ από καπρίτσιο. Αισθάνεστε όλοι ότι αυτό χρειάζεται και αυτό θα είναι η τελική λύση.

Θα σας πω, γιατί ζητώ την οικουμενική. Γιατί όπου συζητώ με τον έξω κόσμο, μου λένε ότι απαράβατη προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις, είναι να γίνει μία μεγάλη κυβέρνηση. Το αισχρό με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι το εξής: Μέχρις ότου βγει ο Μητσοτάκης Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έβαζαν το ερώτημα περί οικουμενικής.

Από την ημέρα που βγήκε ο Μητσοτάκης, έπαψαν να το λένε και στις δημοσκοπήσεις. Δεν βάζουν το ερώτημα, εάν ο λαός θέλει μία μεγάλη κυβέρνηση.

Έπαψαν να το βάζουν και σίγουρα έχει βάλει το χεράκι του ο κ. Μητσοτάκης να μην υπάρχει ούτε ως ερώτημα το ενδεχόμενο αυτό. Γιατί ξέρει καλά και εστιάζει ότι η επιστροφή του στην εξουσία περνάει μέσα από την ενισχυμένη και μέσα απ’ αυτά που έγιναν σε αυτήν εδώ την Αίθουσα προ τριμήνου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώνουμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εν πάση περιπτώσει, αυτό να το προσέξετε. Είχα ζητήσει από τον κ. Χατζηνικολάου σε μία συνάντησή μας, να κάνει δημοσκόπηση και να βάλει το ερώτημα πόσοι θέλουν οικουμενική, γιατί είχε πει ότι το 70% του λαού θέλει οικουμενική.

Από τη στιγμή που έγινε ο κ. Μητσοτάκης Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έπαψε να είναι ερώτημα στις δημοσκοπήσεις.

Για το θέμα των δημοσκοπήσεων, αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έχετε διορθώσει και το παραδώσετε στη Νέα Δημοκρατία, ώστε ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει με τις δημοσκοπήσεις, θα έχετε κάνει το μέγιστο των εγκλημάτων εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν παραδώσετε τη νομοθεσία όπως είναι σήμερα, που μπορεί ο ένας να πει «τριάντα μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ» και ο άλλος να λέει «πενήντα μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία».

Κυρίες και κύριοι, δεν θέλω να απασχολήσω άλλο την Αίθουσα αυτή. Προφανώς, υπό τις συνθήκες που υπάρχουν, το κόμμα μας, η Ένωση Κεντρώων, δεν θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό, γιατί τον θεωρεί αντιλαϊκό, φορομπηχτικό και θεωρεί ότι δεν έχει αναπτυξιακό περιεχόμενο.

Πιστεύω πως, επειδή η λύση του προβλήματος της χώρας είναι μέσω της ανάπτυξης, όσους φόρους και εάν βάζουμε, σε όποιες κοινωνικές τάξεις και εάν τους βάζουμε, εάν κόβουμε το ΦΠΑ λίγο από τρία νησιά και το βάζουμε σε πέντε άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτός είναι ένας δρόμος προς το γκρεμό. Πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές. Γιατί το πιστεύω; Γιατί πόσο μπορεί να κρατήσει μία κυβέρνηση, βάζουσα φόρους και κόβουσα μισθούς και συντάξεις; Πόσο; Πείτε μου. Τέσσερα χρόνια;

Ξέρετε, όμως, πώς θα είναι η Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Και ένα τελευταίο. Είμαι ο μόνος, φαντάζομαι, στην Αίθουσα που μιλάω από ψυχής. Στις 21 Δεκεμβρίου θα μιλήσω εδώ στο Σύνταγμα, σε ένα ξενοδοχείο…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Καλείτε και εμάς, κύριε Πρόεδρε;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εσάς δεν νομίζω. Εσάς από το ένα αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Ευχαριστώ πολύ. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)