2017-01-30 17:05:00

Περαιτέρω ύφεση και φτωχοποίηση της Ελλάδας μπορεί να φέρουν GREXIT

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2017-01-30 17:05:00 Timestamp ID : 1485795900

Της Ελένης Μαρτσούκου*

Συχνά-πυκνά επαναφέρεται τον τελευταίο καιρό η προοπτική του GREXIT. Δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά κατά τη γνώμη μου για τους λόγους που εξηγώ παρακάτω δεν είναι κοντινή.

Δεδομένης της μεγάλης αναταραχής που επικρατεί αυτή τη στιγμή από άκρη σε άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έλλειμμα δημοκρατίας και νομιμοποίησης των Ευρωπαϊκών θεσμών, οικονομική κρίση και απουσία ανάπτυξης, άνοδος λαϊκιστικών και αντι-ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, τρομοκρατία, μεταναστευτικό-προσφυγικό, BREXIT και κυρίως εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία), κατά την άποψή μου, οι πιθανότητες μιας άμεσης εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη είναι ελάχιστες ως μηδαμινές.

Κανείς αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιθυμεί να αναλάβει το ρίσκο του GREXIT που μπορεί να έχει ως παράπλευρη αλλά μοιραία συνέπεια την αρχή του τέλους  τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαιη πάντως είναι, αν δεν αλλάξουμε ρότα, η περαιτέρω ύφεση και φτωχοποίηση της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωζώνης που μεσο-μακροπρόθεσμα μπορεί, με μεγάλη αυτή τη φορά πιθανολόγηση, να οδηγήσει σε GREXIT.

Καταστρεπτικό ένα GREXIT

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο καταστρεπτικό θα είναι ένα GREXIT σε μία χώρα όπως η δική μας που διάγει περίοδο γενικής παρακμής. Η μόνη λύση είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση και τη μείζονα αντιπολίτευση, να δώσουν τα χέρια προκειμένου να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με υπουργούς τεχνοκράτες που θα εδράζεται σε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η οποία θα εφαρμόσει σχέδιο εθνικής σωτηρίας, ανάταξης της χώρας και εξόδου από την κρίση στο οποίο θα συμφωνήσουν τα κόμματα που θα στηρίξουν την οικουμενική. Γιατί το μέγιστο διακύβευμα είναι η έξοδος από την κρίση και όχι η έξοδος από το ΕΥΡΩ.

*Η Ελένη Μαρτσούκου είναι Δικηγόρος, Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου της Ένωσης Κεντρώων, πρώην προϊσταμένη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.Οι απόψεις που εκφράζει σ’ αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά προσωπικές.