2017-02-12 15:30:00

Β. Λεβέντης: «Ο Τσίπρας θα ψηφίσει όλα τα μέτρα και θα πάει σε εκλογές»

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2017-02-12 15:30:00 Timestamp ID : 1486913400

Β. Λεβέντης: «Ο Τσίπρας θα ψηφίσει όλα τα μέτρα και θα πάει σε εκλογές»

Συνέντευξη στην Αμαλία Κολονέλου 

(πηγή : http://www.periodico.gr/leventis-o-tsipras-tha-psifisei-ola-ta-metra/)

Θετικός στο ενδεχόμενο μιας πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, στην συνέντευξη που έδωσε στο periodico.gr. Ο κ. Λεβέντης δηλώνει πως θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμη και αν δεν συμμετείχε κανένα άλλο κόμμα, με την προϋπόθεση η Ν.Δ. να δεχθεί τις θέσεις του, όπως αυτές συνοψίζονται στα 9 σημεία που έχει διατυπώσει το κόμμα του. «Εγώ αν δω πρωθυπουργό που δέχεται τις θέσεις μας, που αφορούν την κοινωνία, θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει τελικά όλα τα μέτρα που θα του ζητήσουν οι ξένοι δανειστές για να κλείσει την αξιολόγηση και στη συνέχεια θα «δραπετεύσει», όπως λέει χαρακτηριστικά και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ξεκαθαρίζει ότι δεν του έγινε ποτέ πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπει στην κυβέρνηση αλλά ακόμη και να του γινόταν πρόταση υποστηρίζει πως δεν θα δεχόταν, ενώ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι εκείνη έστησε την καμπάνια για το υποτιθέμενο «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του κ. Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος αναφερόμενος στην πιθανότητα ο πρωθυπουργός να φέρει νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή, αναφέρει πως 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες και συζητούν σε σπίτια και είναι αποφασισμένοι να μη δεχθούν να ψηφίσουν ούτε μείωση αφορολόγητου, αλλά ούτε και περικοπή συντάξεων.

Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τι πιστεύετε ότι θα ακολουθήσει , ποια θα είναι η συνέχεια;

Εγώ νομίζω ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, θα αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να υπογράψει τα πάντα, ό,τι ζητήσουν. Το δύσκολο θα είναι μετά: Η διαχείριση της αξιολόγησης. Αυτό είναι το δύσκολο, αν προσπαθήσει να το περάσει στη Βουλή θα έχει μια δυσκολία. Αν προσπαθήσει να μην το περάσει στη Βουλή και να πει είναι όλα ήδη ψηφισμένα και τίθεται ένας νέος κόφτης, αν αποφύγει τη Βουλή θα είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Βλέπω πως προσανατολίζονται προς αυτό το δεύτερο, να αγνοήσουν τη Βουλή.

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηφαίστειο που βράζει και υπολογίζω ότι μέσα στο μυαλό του κ. Τσίπρα αρχίζει και κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο των άμεσων εκλογών. Δηλαδή να περάσει η αξιολόγηση και να πει «να πάρουμε την έγκριση του Ελληνικού λαού επειδή είναι πολύ βαριά», για να σκάσει η βόμβα στα χέρια του Μητσοτάκη.

Έχετε πληροφορίες ότι υπάρχουν βουλευτές που ενδεχομένως σε μια ψηφοφορία στη Βουλή θα διαφοροποιηθούν και δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα;

Είναι πολλοί βουλευτές που γκρινιάζουν. Αυτοί που έχουν βγει και έχουν μιλήσει επίσημα για δραχμή δεν νομίζω ότι θα είναι αυτοί οι βουλευτές που θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επειδή δεν πιστεύουν στην Ευρώπη, αγγαρεία κάνουν μόνο και μόνο χάριν του Τσίπρα για να μείνουν στην εξουσία.

Είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών των βουλευτών;

Τριάντα λένε. Τριάντα βουλευτές που συνεδριάζουν σε διάφορα σπίτια και έχουν πει ότι ούτε το αφορολόγητο δέχονται να μειωθεί, ούτε οι συντάξεις να κοπούν. Τώρα, πως θα ξεσπάσει το «αντάρτικο» θα το δούμε.

Εσείς θα ψηφίσετε τα μέτρα εφόσον έρθουν στη Βουλή;

Έχω πει όχι σε αυτά τα μέτρα, διότι εγώ, η Ένωση Κεντρώων δηλαδή, τασσόμαστε υπέρ νέων μέτρων, άλλων μέτρων, που θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τις παθογένειες. Όπως το να κόψουμε τις συντάξεις των πλουσίων τις διπλές συντάξεις και τις τριπλές, να τις συγχωνεύσουμε σε μια με ανώτερο πλαφόν σε 1500 ευρώ.

Να γίνει αξιολόγηση σε δημόσιο, σε δήμους και σε ΔΕΚΟ για εκδίωξη των αργομίσθων, που πιστεύουμε ότι είναι μεγάλο ποσοστό, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών από 300 σε 200.Οι μισθοί των βουλευτών να πάνε στο ήμισυ, οι αποσπασμένοι, οι μετακλητοί. Υπάρχουν εδώ μέσα συρφετός ανθρώπων μέσα στη Βουλή και στα κόμματα, που κατά βάση είναι αργόμισθοι και δημιουργούν ένα πολυδάπανο πολιτικό σύστημα, από το οποίο πυροδοτείται μια γενική ασωτία.

Έρχονται και διάφοροι φορείς και μας ζητούν συνεχώς τροπολογίες, διάφοροι κλάδοι ζητούν νέες προσλήψεις, ευεργετικές διατάξεις για να υπαχθούν να πάρουν αναδρομικά, βαλλόμεθα εδώ μέσα στη Βουλή, όλα στα κόμματα από εισβολή διαφόρων κλάδων που ζητούν ευεργετικές τροπολογίες που κοστίζουν και έτσι το δημόσιο αντί να μειώνει τα έξοδα του μάλλον τα αυξάνει.

Άρα, θέλω να πω ότι εγώ δεν ήμουν ποτέ μνημονιακός, ήμουν υπέρ της αφαίρεσης των παθογενειών και μετά να απλώσουμε το χέρι για επαιτεία. Ενώ ο κ. Παπανδρέου ο Τσίπρας, ο Σαμαράς κουκουλώσανε κάτω από το χαλί τις παθογένειες για να προστατέψουν τους κομματικούς στρατούς τους και απλώσανε αμέσως το χέρι για δανεικά.

Και έτσι καμία μεταρρύθμιση δεν έγινε, ούτε επαγγέλματα ανοίξανε, ούτε το φοροεισπρακτικό σύστημα, ούτε στο δημόσιο έγινε εντοπισμός αργομίσθων ή παρασιτοζωούντων και διατηρήθηκε η αδράνεια και η παθολογία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε όλο της το μεγαλείο. Και είμαι αντίθετος να ψηφίσω τέτοια μέτρα που κατ’ ουσίαν κουκουλώνουν το πελατειακό σύστημα και το διαιωνίζουν χρονικά χρονικά.

Η στάση των δανειστών

Πιστεύετε ότι οι δανειστές στηρίζουν την κυβέρνηση Τσιπρα ή τραβούν το χαλί για να έρθει στην εξουσία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης;

Όχι, οι δανειστές είναι πάντα έντιμοι, θέλουν τις μεταρρυθμίσεις. Απλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τις κάνουν και οι δανειστές κουράστηκαν να εμπαίζονται από κυβερνήσεις που όταν θέλουν να πάρουν λεφτά περνάνε στη Βουλή κάποια μέτρα, τα οποία μετά μένουν στα χρονοντούλαπα και δεν υλοποιούνται στην κοινωνία. Δηλαδή έχουμε βγάλει έξω μια εικόνα μπαταχτσήδων ανθρώπων που ζουν με δανεικά.
Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε, γιατί δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες ακόμη για να μας στηρίζουν. Τώρα πια έχει δημιουργηθεί κλίμα GREXIT σε όλη την Ευρώπη, για αυτό και όλοι δηλώνουν «ή συμμορφώνεστε ή εξώπορτα».

Εμείς, η Ένωση Κεντρώων, πάντα ήμασταν υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης, ενώ οι υπόλοιποι πλανώνται μεταξύ ψηφοθηρίας και Ευρώπης. Ενώ μπορούσαμε καταπολεμώντας την ψηφοθηρία να γίνουμε Ευρωπαίοι.
Οι Έλληνες πρωθυπουργοί είναι κουτοπόνηροι. Νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν και τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες. Τελικά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και φεύγουν. Κάθονται ένα – δυο χρόνια ο καθένας τους και καταρρέουν. Εντάσσω και τους τρεις μετά από το 2009. Είναι κουτοπόνηροι. Αντί να βγουν με θάρρος να μιλήσουν στην κοινωνία για το τι πρέπει να γίνει για να γλυτώσουμε, κοροϊδεύουν τα κόμματα τους και την κοινωνία και όταν βρουν τα σκούρα δραπετεύουν.

Πιστεύετε ότι το ίδιο θα κάνει και ο κ. Τσίπρας;

Ναι πιστεύω θα δραπετεύσει, είμαι απόλυτα σίγουρος. Αν μείνει, το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν πιστεύει στην Ευρώπη, ούτε οι μισοί δεν πιστεύουν στο ευρώ. Άρα συνεχώς θα αδρανούμε, οι ξένοι θα πιέζουν και εμείς θα είμαστε υπό καταναγκασμό. Η μαύρη τρύπα θα αυξάνεται και ο Τσίπρας από 15% μπορεί να φθάσει και στο 5%. Διότι κουράζονται και οι οπαδοί του. Να λαμβάνονται πολύ βάρβαρα μέτρα που τελικώς δεν αποδίδουν.

Το «φλερτ» με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε πρόεδρε είχαμε μείνει στις σημειώσεις του κ. Φλαμπουράρη για την προσέγγιση με την Ένωση Κεντρώων. Τελικά σας έγινε επίσημα πρόταση για συνεργασία με την κυβέρνηση;

Ποτέ. Σας διαβεβαιώ πως δεν έγινε ποτέ. Εγώ την επομένη μέρα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχα στείλει εντίμως τα 9 σημεία, τα είχα στείλει στον κ. Τσίπρα. Για τον Φλαμπουράρη ποτέ δεν κατάλαβα τι σήμαινε εκείνο το σημείωμα «Λεβέντης αργότερα»… Ίσως φοβόντουσαν τον Καμμένο και είχαν μέσα στο μυαλό τους μια ελπίδα.

Ποτέ δεν έγινε προσέγγιση. Ένα από τα εννέα σημεία ήταν η απλή αναλογική. Όταν ήρθε το θέμα της απλής αναλογικής, πράγματι έγιναν κάποια ραντεβού για την απλή αναλογική, γιατί πολεμούσα να πείσω τον Τσίπρα να μείνει η απλή αναλογική. Υπήρχαν πολλοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και απόψεις όπως του Κουρουμπλή που έλεγαν να κάνουμε το μπόνους 30. Για να πάρουν και την ψήφο της Φώφης. Έτσι έλεγαν. Τελικώς βέβαια, εκεί ο Τσίπρας έδειξε εντιμότητα και επέμεινε στο μηδέν μπόνους. Οι δημοσιογράφοι το εξέλαβαν ως «φλερτ». Και το ότι ήμουν στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ερμηνεύτηκε έτσι. Δεν είχα προγραμματίσει να είμαι εκεί. Διάφορες βλακείες, συμπτώσεις.

Σας διαβεβαιώ ότι ούτε ο Τσίπρας μου ζήτησε ποτέ να στηρίξω την κυβέρνηση, ούτε εγώ θα δεχόμουν γιατί εγώ διαφωνώ επί του συνόλου της πολιτικής που διατηρούν. Διατηρούν ακόμη πελατειακές σχέσεις. Εδώ μέσα περνάνε συνέχεια χαριστικές τροπολογίες, μιλάμε για μείωση δαπανών και καθημερινά, αν δείτε τις τροπολογίες, προβλέπουν αύξηση δαπανών.

Αυτή η φημολογία όμως για το φλερτ με την κυβέρνηση προκάλεσε φθορά στην Ένωση Κεντρώων.

Ναι, αλλά εγώ όμως ήξερα ότι θα φανεί στο τέλος η αλήθεια. Έβαλαν και τον Καλλιάνο και είπε ότι εγώ του συνιστούσα να μην κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ εγώ τους έλεγα πάντα να υπάρχει κριτική ίσων αποστάσεων. Για αυτό όταν έφυγε εγώ είπα ότι θα φανεί αν εμείς πάμε με τον Τσίπρα ή αν ο Καλλιάνος πάει σε καμία Ν.Δ.

Και πριν περάσουν 20 μέρες επαληθεύθηκα. Η Ν.Δ. θίχτηκε που εγώ ψήφισα την απλή αναλογική και φοβήθηκε μήπως παρασυρθούν και άλλα κόμματα και για αυτό με εκδικήθηκε η Ν.Δ. και έστησε αυτή την καμπάνια ότι έχω φλερτ. Την καμπάνια για φλερτ την έστησε η Ν.Δ. για να χρεώσει την Ένωση Κεντρώων στον ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενοι μήπως και άλλα κόμματα στηρίξουν την απλή αναλογική. Ήταν μια παγίδα της Ν.Δ.

Ο κόσμος κατάλαβε ότι βαλλόμουν άνανδρα και επιστρέφει στην Ένωση Κεντρώων. Θεωρώ ότι είμαστε σε μεγάλη άνοδο δημοσκοπική. Πιστεύω ότι θα πλασαριστούμε άνω του 6%, γιατί δυο κόμματα δεν θα μπουν στη Βουλή.

Φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη αποχώρηση από το κόμμα σας;

Αυτή η αποχώρηση από το κόμμα μας εκδηλώθηκε από έναν άνθρωπο, από τον τελευταίο που περίμενα. Δεν πιστεύω, τώρα είναι συμπαγής η ομάδα και όποιος φύγει ξέρει ότι θα χάσει την έδρα. Και αυτός που έφυγε από εμάς που θα πάει; Θα βγει βουλευτής; Θα εξαφανιστεί.

Κυβερνητική συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Θα συμμετείχατε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Εγώ θα του στείλω τα 9 σημεία και αν εκείνος δείξει γενναιότητα πάνω σε αυτά τα 9 σημεία και μου δώσει ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, εγώ δεν θα ζητήσω υπουργεία, δεν θα κάνω αυτό που έκανε ο Καμμένος να ζητήσω μερίδιο από τα λάφυρα. Εγώ αν δω πρωθυπουργό που δέχεται τις θέσεις μας, που αφορούν την κοινωνία, θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Από τον Μητσοτάκη εξαρτάται, αυτόν ρωτήστε αν είναι έτοιμος να κάνει γενναίες τομές και να απαλλαγεί από τα κόμπλεξ κάποιων ακροδεξιών. Φοβάται τη Χρυσή Αυγή και τον έχουν εναγκαλιστεί ακροδεξιά στοιχεία και αυτός υποκύπτει θεωρώντας ότι κόβει από τη Χρυσή Αυγή.

Θα συμμετείχατε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη και αν δεν συμμετείχε κανένα άλλο κόμμα;

Ναι, αν δεχθεί τα 9 σημεία ναι. Αγαπώ τόσο πολύ αυτό που κάνω και αγαπάω τον φτωχό κόσμο που δεν με νοιάζει για την προσωπική μου τύχη ή την Ένωση Κεντρώων. Σας είπα χωρίς να ζητήσω υπουργεία θα στηρίξω μια κυβέρνηση εντίμως αρκεί να τους δω ότι δεν σκέφτονται την καρέκλα και λειτουργούν με έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό τρόπο.

Κύριε πρόεδρε στο παρελθόν είχατε πει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετείχατε σε κυβέρνηση αν δεν μπουν και άλλα κόμματα, αλλά στην περίπτωση της Ν.Δ. λέτε κάτι διαφορετικό.

Το είπα όταν είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαινε στην ουσία των 9 σημείων και κορόιδευε. Έλεγε ο Φλαμπουράρης, δυο – τρία είναι καλά. Δηλαδή τα άλλα 6 είναι κακά; Και είπα τελείωσε. Και ψήφισα μόνο την απλή αναλογική. Την στηρίζω γιατί πιστεύω ότι τα κόμματα θα αναγκαστούν να γυρίσουν στην κουλτούρα συνεργασιών, έτσι θα βγούμε από την κρίση.

Θέλω να σας ρωτήσω τι κερδίσατε και τι χάσατε το διάστημα που είστε στη Βουλή;

Εγώ στη Βουλή μπήκα 64 ετών. Τώρα είμαι 65 ετών. Είχα ήδη χάσει τη ζωή μου. Σαράντα χρόνια ασχολούμαι με την πολιτική, παλεύοντας τα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις, σαράντα χρόνια, ενώ ήξερα ότι δεν θα μπω στη Βουλή. Επειδή δεν με προέβαλαν τα κανάλια, δεν είχα χρήματα που είχα οι άλλοι, δεν με έβαζαν ούτε στο ερωτηματολόγιο στις δημοσκοπήσεις.

Εγώ όμως αγωνιζόμουν ξέροντας ότι θα έρθει κάποια στιγμή που η νεολαία δεν θα αντέξει αυτή την κατάσταση και θα κάνει την επανάσταση της. Η νεολαία που με στήριξε πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να διπλασιάσει τη δύναμη της Ένωσης Κεντρώων για να έχει αποτέλεσμα. Αν μου δώσουν την ευκαιρία εκεί θα κριθώ. Η νεολαία πρέπει να καταλάβει ότι έδωσε μια προκαταβολή ψήφου και τώρα πρέπει να ολοκληρώσει.