2017-03-01 14:23:00

Ομιλία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στην Ολομέλεια της Βουλής για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2017-03-01 14:23:00 Timestamp ID : 1488378180

Ο κ. Λεβέντης με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και στην πολιτική επικαιρότητα, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ο Κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προφανώς είχε δουλειά , δεν πειράζει σώζονται και οι κασέτες. Ελπίζω να μην βαθμολογεί τα κόμματα σε κάποια που πρέπει να ακούσει και σε αυτά που δεν πρέπει, κατά την άποψή μου έπρεπε να παραμείνει.

Το θέμα των Δωδεκανήσων και της Ρόδου είναι μεγάλο, δεν είναι μικρό θέμα και έπρεπε η συζήτηση να γίνει με άνεση γιατί αυτή την εποχή διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Η Τουρκία ανοιχτά θέτει θέμα νησιών και δε νομίζω ότι είναι η πρέπουσα απάντηση να βγαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ή κάποιος υπουργός και να απαντούν, και να παίζουν με αυτό το παιχνίδι, το πινγκ- πονγκ των ανακοινώσεων που τελικά μην αμφιβάλλετε στο τέλος θα οδηγήσει σε κάποιο θερμό επεισόδιο. Όταν έχουμε κάθε μέρα μια σκληρή δήλωση από δω και μια σκληρή δήλωση από κει ανάβουνε και τα αίματα και κάποτε θα χαθεί ο έλεγχος. Είναι η ταπεινή μου άποψη αυτή για αυτό θεωρώ ότι μια ώρα δεν ήταν επαρκής κοινοβουλευτικός χρόνος για να γίνει ο εορτασμός ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

Εγώ θέλω να πω δυο πραγματάκια, δε θα πω πολλά για αυτό και έφερα βοήθεια εδώ σήμερα, ότι το καθεστώς των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου που είναι τα Δωδεκάνησα, έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας το οποίο αμφισβητείτο και το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας θέτει θέμα Casus belli για τα χωρικά ύδατα, έχει απειλήσει με Casus belli η Τουρκία, έχει κάνει εισβολή και κατοχή της Κύπρου αυτό είναι το δεύτερο, και κάνει συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου ακόμη και πάνω από τα κατοικημένα νησιά.

Αυτό είναι πρόκληση και εις αυτή την πρόκληση εμείς απαντάμε με δηλώσεις του κυρίου προέδρου ή τους κυνηγάμε από πίσω και φεύγουνε μετά και δηλώνουνε ότι όποτε θέλετε να σας ρίξουμε στη θάλασσα ρίξουμε στη θάλασσα κλπ κλπ. Γιατί τώρα είναι σημαντικά τα Δωδεκάνησα, γιατί η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει αποφασιστική σημασία γιατί με αυτή τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας συναντώνται με εκείνα της Κύπρου και περεταίρω η Τουρκία δεν έχει με την Αίγυπτο θαλάσσια σύνορα εφόσον το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα.

Χάνεται η επαφή Τουρκίας- Αιγύπτου και δημιουργείται επαφή Ελλάδας – Κύπρου, είναι σημαντικότατο αυτό γιατί το Καστελόριζο είναι η ακροκέραμος του ελληνισμού αυτή τη στιγμή.

Για την ιστορία ο Γεώργιος Μαύρος είχε πετύχει μερικά καταδικαστικά ψηφίσματα εις βάρος της Τουρκίας. Ο αείμνηστος πολιτικός είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει να έχουμε διμερείς επαφές με την Τουρκία γιατί πάντα οι γείτονές μας ζητούν και κάτι παραπάνω.

Εκείνο που ήθελα να θυμίσω και για αυτό ήθελα εδώ παριστάμενο και τον κύριο Πρόεδρο είναι ότι εγώ όταν ξέσπασε το θέμα της κρίσης έστειλα μια επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών.

Γιατί τη ζήτησα; Για το θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με απασχολούν δυο πράγματα και θα τα πω στην Αίθουσα αυτή, γιατί δεν μπορώ να μην τα πω: Πρώτον, μου έχουν πει ότι δεν έχουμε στρατό. Έχουμε πού λίγο στρατό. Με αυτές τις μειώσεις που έχουν γίνει, έχουμε πολύ λίγο στρατό. Οι άλλοι έχουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους και εμείς έχουμε πολύ λίγο στρατό σε άντρες. Ξέρετε, μου είπαν οι στρατηγοί ότι ο πεζός φαντάρος είναι που φυλάσσει το έδαφος.

Δεν μπορεί να το φυλάξει το αεροπλάνο ή το καράβι το έδαφος. Το δεύτερο είναι το θέμα των F35. Ξέρω ότι είναι η κρίση, ξέρω ότι έχουν κοπεί συντάξεις , ξέρω την οικονομική δυστοκία, αλλά θέλετε να απειλούν εκ του ασφαλούς;

Ξέρω ότι θα μπει δοκιμασία, γιατί οι άλλοι άνοιξαν την πόρτα του τρελοκομείου και, όπως είπε και ο Γεώργιος Παπανδρέου, θα εισέλθουμε και εμείς.

Αν οι Τούρκοι ανοίξουν την πόρτα του τρελοκομείου, θα εισέλθουμε κι εμείς. Αν οι Τούρκοι ανοίξουν την πόρτα του τρελοκομείου, θα εισέλθουμε κι εμείς. Αυτήν τη μεγάλη μέρα ,λοιπόν, καλές είναι οι ομιλίες οι αναφερόμενες σε κάποιους Δωδεκανήσιους που ήταν σημαντικοί, που έδωσαν το αίμα τους κ.λπ., αλλά τώρα, σήμερα πρέπει η Ελλάδα να εγγυηθεί τα Δωδεκάνησα. Και μπορεί να υπάρξει απειλή».