2017-03-17 10:43:00

Ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη στον Πρωθυπουργό (17-3-2017)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2017-03-17 10:43:00 Timestamp ID : 1489747380

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.03.2017

     «Ή φεύγετε αξιοπρεπώς λέγοντας στους πολίτες δεν τα καταφέραμε ή μένετε και κάνετε πίσω στα εργασιακά γιατί αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους δανειστές. Και μην πάτε τη διαπραγμάτευση τσίμα-τσίμα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί μετά θα τα υπογράψουμε όλα και ποιο θα είναι το όφελος; Χρειάζεται ειλικρίνεια και η κοινωνία θα το εκτιμήσει αυτό. Κάνω έκκληση να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες» δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης, από το βήμα της Βουλής.

 Μιλώντας στην επίκαιρη ερώτηση «Την ώρα του πρωθυπουργού», ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας. Ο κ. Λεβέντης τόνισε χαρακτηριστικά ότι για να υπάρχουν καλές παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας πρέπει να το αντέχει και η οικονομία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε ιδιαίτερες αναφορές στη λειτουργία των νοσοκομείων στο Βόλο, τη Σαντορίνη και στη Ζάκυνθο. Μάλιστα για τη Ζάκυνθο ο κ. Λεβέντης είπε ότι είναι κλειστά τα χειρουργεία εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβέντης τόνισε:

«Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, δεν μπορεί άτομα με ειδικές ανάγκες να περιμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα για να κάνουν εξετάσεις ή να νοσηλευτούν. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν επαρκούν για τις ανάγκες των πολιτών και οι ασθενείς φθάνουν στο σημείο να έρχονται στα πολιτικά γραφεία και να ζητάνε ρουσφέτια για να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ. Υπάρχουν προβλήματα με τους λογοθεραπευτές και τους φυσικοθεραπευτές και τον τρόπο αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥ. Οι μεγάλες αλλαγές δεν αποφασίζονται από έναν υπουργό και με ένα νομοσχέδιο. Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται μετά από συζήτηση με την κοινωνία και τότε έχουμε επιτυχία».

       Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει η βουλή και το θέμα των πολλών τροπολογιών που κατατίθενται τελευταία στιγμή στα νομοσχέδια. Με τις τροπολογίες η ολομέλεια έχει ξεπεράσει κάθε ανοχή των βουλευτών και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν φτάνουμε στην αντίθετη άποψη να καταργήσουμε τις τροπολογίες, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο.

       Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έθεσε και το θέμα των υποχρεώσεων του Δημοσίου απέναντι σε ιδιώτες γιατί όπως είπε παρατηρείται το φαινόμενο το δημόσιο να χρωστά σε ιδιώτες, να μην συμψηφίζει τα χρέη με αποτέλεσμα να κλείνουν καθημερινά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σωστό είναι να ελέγχεται η επιχείρηση και ο ιδιώτης και όταν πληροί τις προϋποθέσεις να λαμβάνει το αντίστοιχο ποσό της επιστροφής από το Δημόσιο.

       Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση που κορυφαίο στέλεχος ΔΕΚΟ αύξησε το μισθό του για πάρει μεγάλο εφάπαξ λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να παρέμβει, ενώ τόνισε ότι ο εποπτεύων υπουργός κ. Σταθάκης έκανε άστοχη δήλωση που το χρεώνεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη ο κ. Λεβέντης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δοθούν στη δημοσιότητα όλοι οι μισθοί των στελεχών στις  ΔΕΚΟ.

       Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε:

«Όταν ο κ. Σκουρλέτης μιλάει για 180, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυτή την άποψη, αυτοί μιλούν από μόνοι τους; Η έχουν τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα; Η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να ψηφίσει τίποτα γιατί τότε θα είναι σαν να επιβραβεύει την πολιτική που κουκουλώνει τις παθογένειες κάτω από το χαλί. Εμείς θέλουμε πρώτα νοικοκύρεμα του κράτους και μετά να απλώνουμε το χέρι για δανεικά. Από τον Γιώργο Παπανδρέου που έλεγε λεφτά υπάρχουν, από το Σαμαρά που έταζε Ζάππεια και τον Τσίπρα που έσκιζε τα μνημόνια, η χώρα έφθασε στην καταστροφή!

       Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι για να στηρίξει μια κυβέρνηση πρέπει εκείνη  να αποδεχθεί τα 9 σημεία της Ένωσης Κεντρώων, όπως να συγχωνευτούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις, να μειωθούν οι βουλευτές από 300 σε 200 καθώς και  μόνο από αυτό θα μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του κοινοβουλίου κατά 33%.

       Για τα εργασιακά ο κ. Λεβέντης δήλωσε:

«Οι συλλογικές συμβάσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους δανειστές. Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει πίσω σε όλο το φάσμα των εργασιακών ζητημάτων γιατί διαφορετικά δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αφού όπως ισχυρίζονται αυτά τα ζητήματα σχετίζονται απολύτως με τις επενδύσεις.

       Όλος  ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, όλος ο κόσμος βρίζει και η κυβέρνηση μας λέει ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο!  Μάλλον η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

       Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Λεβέντης επανέλαβε τη θέση του για σύσταση ανεξάρτητης αρχής ερευνών των δημοσκοπικών ευρημάτων.