2017-03-22 19:39:00

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2017-03-22 19:39:00 Timestamp ID : 1490211540

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-3-2017 

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν όλα τα θέματα της επικαιρότητας. 

Για την απόφαση της Δικαιοσύνης στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. λεβέντης δήλωσε: 
“Η κατηγορία ήταν για ηθική αυτουργία για πράξεις που έκαναν άλλοι. Όταν ένας κληρικός πάει και κάνει οικοδομικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιεί υπουργούς, τις γυναίκες τους, τους πεθερούς τους, μπαινοβγαίνει σε γραφεία πρωθυπουργού, αυτά είναι πράξεις; Έτσι πρέπει να ενεργούμε;

Για το καλό της Μονής και του Αγίου Όρους. Δηλαδή οι υπόλοιποι κληρικοί που είναι σεμνοί, που έχουν αγιότητα, είναι οι κακοί και οι καλοί είναι αυτοί που καταφέρνουν και κάνουν οικοδομικές επιχειρήσεις; Συγνώμη, εμένα με εκπλήσσει ως πιστό. Τώρα εγώ, σέβομαι την απόφαση της δικαιοσύνης, αλλά να δούμε και γιατί; Γιατί εκείνος ο Σώρρας είχε δικαιωθεί, επί ποιου ζητήματος είχε δικαιωθεί, όχι ότι έχει τα 600 δις, είχε δικαιωθεί για μία λεπτομέρεια και αυτός να είχε παραχαράξει και είχε πει στους δικούς του ότι δικαιώθηκε για τα 600 δις.

Πρέπει να κοιτάμε επί ποιου θέματος απαντάει η δικαιοσύνη. Η δε δικαιοσύνη απαντάει εάν είπες ‘καλημέρα’ και εσύ να θέλεις να πετύχεις άλλο πράγμα. Σίγουρα το να αντικαθιστάς νερό με διαμερίσματα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Αυτά είναι…αυτά απεδείχθη σαν, νομίζω.

Τώρα δεν απεδείχθη δόλος, δηλαδή ότι αυτός τα έκανε όλα αυτά με σκοπό να δημιουργήσει λέει μια πανεπιστημιάδα, ότι δεν είχε σκοπό να τα φάει, μάλλον, ο δικαστής αυτό αποφάνθηκε. Όταν λέει μία κυβέρνηση ότι δικαιώνεται, μήπως πρέπει να τα ξανακάνουμε; Να κάνουμε τα ίδια; Δεν νομίζω να υπήρχε τέτοιας μορφής δικαιοσύνη».  

Για την αξιολόγηση ο κ. Λεβέντης είπε: 
“Μπορεί να χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι από την ΝΔ να ψηφίσουν τα μέτρα, οι ξένοι το θέλουν αυτό, εγώ την πληροφορία αυτή την έχω ενάμιση μήνα τώρα. Η Ένωση Κεντρώων είναι υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ δεν ταλαντεύθηκε ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου έλεγε «λεφτά υπάρχουν», η ΝΔ εμφάνιζε τα Ζάππεια και ο Τσίπρας έσκιζε τα μνημόνια.

Η Ένωση Κεντρώων έχει άλλες απόψεις, πρώτα νοικοκυρεύεις  το σπίτι σου και μετά ζητάς δανεικά. Εμείς κουκουλώνουμε τις παθογένειες κάτω από το χαλί και μετά πάμε και ζητάμε δάνεια. Δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις, δεν έχουν ανοίξει τα επαγγέλματα, περίπτερο για να ανοίξεις πρέπει να το βρεις από ανάπηρο. Το μόνο που πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι δεν πτωχεύσαμε. Αν πέρναγαν από δικαστήριο, οι Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Α. Τσίπρας για τα μνημόνια το μόνο ελαφρυντικό που θα είχαν, είναι ότι δεν έγινε η χώρα Βενεζουέλα δεν πτώχευσε.

Πρέπει η χώρα τηρουμένων των αναλογιών να μπορεί να αλλάξει την πολιτική να βρούμε λογικές λύσεις να βγούμε από την κρίση, μην μας απαγορεύουν να ασκήσουμε εθνική  πολιτική». 

Για τις σχέσεις της Ένωσης Κεντρώων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λεβέντης είπε:
«Η Ένωση Κεντρώων δεν έχει πολλές δυνατότητες μέσα στην βουλή, το κοινοβουλευτικό έργο. Κάνουν ερωτήσεις οι βουλευτές μας και έχω καταθέσει δυο ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Ρώτησα τον κ. Τσίπρα για τα θέματα υγείας και αυτός απαντούσε σε άλλα θέματα. Το μόνο σημείο επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ψήφιση της απλής αναλογικής, τίποτα άλλο.

Όποιος πολιτικός αρχηγός δεχτεί τα 9 σημεία του κόμματος μου, αυτή την κυβέρνηση θα στηρίξω χωρίς να ζητάω κανένα λάφυρο, κανένα  υπουργείο. Τα ίδια 9 σημεία θα στείλω και στον κ. Μητσοτάκη και να ξέρει ότι αν τα αποδεχτεί θα έχει ένα ειλικρινή σύμμαχο, χωρίς να πάρει υπουργεία, όπως έχει πάρει ο κ. Καμμένος.

Καμία συναλλαγή αρκεί να τηρούνται οι όροι των 9 σημείων». 
«Όσο το πρόγραμμα είναι σε κίνδυνο, η χώρα κινδυνεύει το Grexit είναι πάντα παρόν. Όσο δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις και λαμβάνουμε μόνο μέτρα, δεν μπορούμε να βγούμε από την  κρίση.

Ενόψει ιδιωτικοποιήσεων, η εργοδοσία ζητά μια κάποια ευελιξία, ελευθερία κινήσεων, στην αγορά εργασίας, διαφορετικά  δεν πρόκειται να έρθουν επενδυτές, δήλωσε ο κ. Λεβέντης, και πρόσθεσε :
«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πτώχευσαν την χώρα, αυτοί πρέπει να ψηφίσουν τα μέτρα, αυτοί έχουν δάνεια 400 και πλέον εκατ. ευρώ να τα δώσουν από το Ε9 από τις περιουσίες τους. Η Ένωση Κεντρώων έχει διαφορετική άποψη». 

Τρία σενάρια υπάρχουν, να τα ψηφίσει τα μέτρα με 153 βουλευτές και στην διάρκεια του χρόνου θα φθάσει σε μονοψήφια ποσοστά, να πάει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών λίγο πριν το Grexit ή να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Όσον αφορά, τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Λεβέντης είπε ότι ο λαός θα αποφασίσει και όχι οι δημοσκοπικές εταιρείες.