2017-06-09 11:42:00

Α. Μεγαλομύστακας : Αδιαφορία για την λίστα παθήσεων που δηλώνουν αναπηρία.

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2017-06-09 11:42:00 Timestamp ID : 1497008520

Αθήνα, 09/06/2017 – ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Αδιαφορία για την λίστα παθήσεων που δηλώνουν αναπηρία.

Η Υπουργική απόφαση (11321/οικ. 31102/1870, ΦΕΚ 2906/18-11-2013), που υπογράφτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013 από τον τότε υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση καθόρισε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων. 

Ο καθορισμός της λίστας πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας με σκοπό, αφενός για την άρση της υποχρέωσης που είχαν οι πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες και κατ’ επέκταση αναπηρίες να υποβληθούν σε επίπονες διαδικασίες επαναξιολόγησης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρότι έπασχαν από βαριές και πρόδηλα μη αναστρέψιμες αναπηρίες και αφετέρου σκόπιμα για τη μείωση του φόρτου λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Ωστόσο, σε αυτήν την λίστα των 43 παθήσεων διαπιστώνονται παραλείψεις πολλών μη αναστρέψιμων παθήσεων αλλά και παραλείψεις σε κάποιες αναφερόμενες παθήσεις, που εξαιρούν αναιτιολόγητα πολλούς πάσχοντες της ίδιας πάθησης, όπως αναφέρουμε την περίπτωση της σχιζοφρένειας, τη διπολική διαταραχή, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την αιμορροφιλία, τη Νόσο Crohn, την Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία, τη μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, κ.ά.

Ως εκ τούτου, η ταλαιπωρία χιλιάδων αναπήρων συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την κυβερνητική αναλγησία και αδιαφορία σε βάρος των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Οφείλουμε, τέλος, να επισημάνουμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση τότε, έδειξαν το ενδιαφέρον τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πραγματικά αδικημένους, που εξαιρούντο από τη λίστα, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική ερώτηση (Α.Π. 4307/27.11.2013), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού τους έργου.

Βάσει των ανωτέρω και δεδομένου ότι στον βαθμό που η χώρα μας εξακολουθεί να θέλει να είναι κράτος δικαίου η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα και να αποτρέψει τη διολίσθηση της προστασίας των δικαιωμάτων σε επίπεδα χαμηλότερα κάθε έννοιας ελάχιστης αξιοπρέπειας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεστε, ως Κυβέρνηση πλέον, να συγκροτήσετε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή με μοναδικό σκοπό την επέκταση της λίστας παθήσεων υγείας που δεν απαιτούν συνεχή πιστοποίηση από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ;

Προτίθεστε να καταθέσετε νομοσχέδιο στο οποίο οι διατάξεις θα περιλαμβάνουν και την ανωτέρω ρύθμιση; Εάν ναι, εντός ποιων χρονικών ορίων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αναστάσιος Μεγαλομύστακας