2017-07-13 15:52:00

Συνέντευξη του Βασίλη Λεβέντη: “Κοινός παρονομαστής Η Ελλάδα!”

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2017-07-13 15:52:00 Timestamp ID : 1499961120

Η δημοσιογραφική ομάδα του lay-out.gr συνάντησε τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
(ρεπορτάζ: Πετράκου Ζωή, Ζουλεμίδης Σπύρος, Δουδουξής Δημήτρης).

Ευπροσήγορος, απλός, ειλικρινέστατος κι ευθύς, o κ. Λεβέντης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περίπτωση της ανεξαρτητοποίησης της Θ. Μεγαλοοικονόμου, την ονοματοδοσία των Σκοπίων καθώς προέβη και σε μία σημαντική αποκάλυψη για την επίμαχη υπόθεση “Noor 1”

Το “Μακεδονικό” ξανά στο προσκήνιο και ο “Φάκελος «Κύπρος»”:

Κάλεσμα και προς τον κο. Τσίπρα να ξεκινήσει διαδικασίες για την ονομασία των Σκοπίων με έντονο ύφος από τον Βασίλη Λεβέντη. Μετά από τη δευτερολογία του στη Βουλή στα πλαίσια συζητήσεων επί του Κυπριακού και της ονομασίας των Σκοπίων. Τόνισε τη σημαντικότητα της κατάστασης, ως προς τα Σκόπια, δηλώνοντας πως δεν δέχεται ως πρόσχημα όσα ειπώθηκα από προηγούμενες Βουλές όπως το 2006. Δήλωσε πως εσφαλμένα πολλοί προηγούμενοι πρωθυπουργοί όπως ο κος. Καραμανλής, ο κος Σαμαράς και ο κος. Γ. Παπανδρέου δέχτηκαν τη σύνθετη ονομασία με το «Μακεδονία» εντός της και κατηγόρησε και την τωρινή κυβέρνηση για την έλλειψη πυγμής. “Σπεύσανε να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, ταπεινώνοντας έναν λαό” και ότι “κακώς το θεωρούν ένα κλεισμένο θέμα” είπε χαρακτηριστικά.

“Ναι στο να δοθεί το αρχείο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου, ψηφίζει η Ένωση Κεντρώων”, κάτι που συμφωνήθηκε για την Παρασκευή το πρωί, στις 9.00 σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Οικουμενική και εκλογές: “Να ορθοποδήσει η χώρα οικονομικά, προσελκύοντας επενδυτές”. Σύμπραξη κι ενστάσεις/βολές κατά Φ. Γεννηματά:

Ο κος. Λεβέντης δήλωσε σταθερός στη θέση του όσον αφορά την άμεση αναγκαιότητα μιας οικουμενικής κυβέρνησης παρ’ όλες τις αρνήσεις του πρωθυπουργού που συνεχίζει τη διακυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. Σε ερώτηση για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τέτοια οικουμενική -240 εδρών όπως τόνισε- κυβέρνηση, όταν υπάρχει τέτοια απόσταση τόσο μεταξύ ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ κλπ, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και μεταξύ της Ε.Κ. του κο. Λεβέντη με όλους τους πολιτικούς ηγέτες, ο κος. Λεβέντης τόνισε την “αναγκαιότητα να συμφωνήσουν άπαντες πως έχουν ένα κοινό σημείο, το καλό της Ελλάδος.”

Αυτό που πιστεύει ότι θα έδινε μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και οικονομική ώθηση στη χώρα είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Όπως είπε ο κος. Λεβέντης, είναι κάτι που είχε προτείνει και στον κο. Παπαδήμο, τον πρώην πρωθυπουργό, ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια κυβέρνηση 10 περίπου τεχνοκρατών που δεν θα έχουν σκοπό να πολιτευτούν, να δημιουργήσουν κυβέρνηση για 2 με 3 έτη με ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα έχουμε συνεχώς απλωμένο το χέρι για δανεικά.

“Η Ε.Κ. δεν νιώθει ποτέ κοντά τους”, είπε ο κ. Λεβέντης εννοώντας τις υπόλοιπες παρατάξεις, ενώ κατηγόρησε την κα. Γεννηματά για «μάζωξη κομμάτων της σοσιαλο-αριστεράς για τον εαυτό της». “Η Ε.Κ. ζητά όχι ένωση λίγων κομμάτων αλλά «ένωση όλου του πολιτικού φάσματος». Δεν ζητάμε στη παρούσα φάση που βρίσκεται η χώρα εκλογές. Βασική προτεραιότητα του κόμματος αποτελεί το να ορθοποδήσει οικονομικώς η χώρα, προσελκύοντας επενδυτές με μια πιο δυνατή, στιβαρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, και να αυξηθούν τα έσοδα της χώρας, χωρίς να μένει σε έναν ατέρμονο κύκλο περικοπών συντάξεων, αύξησης της φορολογίας και αποστράγγισης της αγοράς. Δεν με ενδιαφέρει η ψήφος, παρά μόνο τα οικονομικά της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τα δύο μεγάλα κόμματα, κατ’ ελάχιστον, να συμπράξουν.

Ο κος. Λεβέντης δεν προβλέπει σύμπραξη μεταξύ του κόμματός του και της ΝΔ. “Δεν πάω με τον Μητσοτάκη, έχουμε άβυσσο μεταξύ μας. εκείνος επιθυμεί εκλογές με ενισχυμένη αναλογική ενώ εγώ απλή, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών”, ομοίως και με την Φ. Γεννηματά, άλλος ένας -κατά τον κο. Λεβέντη- ανασταλτικός παράγοντας για μελλοντική σύμπραξη ΔΗΣΥ- Ε.Κ. “Τώρα εάν η Ε.Κ. φτάσει ποσοστά 15-20% θα αναλάβω την ευθύνη μου και δεν θα αφήσω την χώρα ακυβέρνητη”, είπε κλείνοντας το θέμα οικουμενική και εκλογές.

Για την κα. Γεννηματά, εν προκειμένω, τόνισε πως “ένα κόμμα δεν μεγαλώνει έτσι αλλά μόνο με διεύρυνση και έμπνευση “, εννοώντας το πρόσφατο συνέδριο στο ΣΕΦ του Φαλήρου, ενώ κάλεσε να γίνει «τόπος και στα νιάτα!» “Ποια νιάτα, που όλοι στο συνέδριο ήταν άνω των 70! Νομίζω κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους”, είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσκοπήσεις: εντός βουλής… εκτός και επί τα αυτά.

Μίλησε επίσης για τις δημοσκοπήσεις κι έστρεψε τα βέλη του εναντίον και των μέσων, τονίζοντας ότι το ΣΚΑΙ παρουσιάζει τα νούμερα της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή στο 60% και όχι με αναγωγή στο 100%, παρουσιάζοντας την Ε.Κ. ότι μένει εκτός βουλής, και τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις «κρύβουν δόλο».

Ανεξαρτητοποίηση Θ. Μεγαλοοικονόμου – η 2η έως τώρα και η ερμηνεία:

Στο επίκαιρο θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Θ. Μεγαλοοικονόμου, βουλευτής της Ε.Κ. Β’ Πειραιώς, 2η αποχώρηση μετά αυτή του κο. Δημήτρη Καρρά, ο κος. Λεβέντης δήλωσε πως: “Έδειξαν τα πραγματικά τους πρόσωπα. Δεν συμβαδίζουν με το κόμμα και τις αξίες των 40 ετών αγώνων που έδωσα για την παράταξή μου αλλά δεν κρατεί κακίες.”

Επικρατεί φημολογία που λέει ότι η κα. Μεγαλοοικονόμου παραιτήθηκε από βουλευτής Ε.Κ. επειδή προτάθηκε ο γιός του κο. Λεβέντη Μάριος Γεωργιάδης για τη θέση της αντιπροεδρίας στη Βουλή αντί εκείνης, ενώ σε παλιά δημοσιεύματα, όπως αυτή του Πρώτου Θέματος με σχόλια του κ. Καρρά μετά τη δική του ανεξαρτητοποίηση, γίνεται λόγος για επιμονής του προέδρου του κόμματος για προώθηση δικών του συγγενικών προσώπων.

Ώς προς αυτά και για το αν αντιβαίνει τις προεκλογικές του διακηρύξεις περί τέλους στις οικογενειοκρατίες, ο κος. Λεβέντης σχολίασε πως δεν είχε δώσει υποσχέσεις στην κα. Μεγαλοοικονόμου, η ίδια -είπε- ήταν μέσα στη βουλή και ψήφισε υπέρ του κο. Γεωργιάδη, αλλά ούτε προωθεί άτομα συγγενικά. Παραμένει κάθετος σε αυτές τις πρακτικές και δηλώνει πως: “Σε αυτήν την ηλικία που είμαι και ιδίως για το μέλλον, επιθυμώ να έχω πλάι μου έναν δικό του άνθρωπο.” Γι’ αυτό λέει ο κος. Λεβέντης επέλεξε τον κο. Γεωργιάδη, όπως και το ότι είναι τεχνοκράτης, “δεν είναι ανεπάγγελτος”, ενώ συνέχισε πως ούτε είναι απαραίτητο να τον διαδεχθεί στη ηγεσία του κόμματος:

“Εγώ δεν είμαι σαν τους Καραμανλήδες ή οι Μητσοτάκηδες, 40 χρόνια δεν υπηρέτησα κανέναν, παρά μόνο το κεντρώο χώρο”, δήλωσε. “Θα με διαδεχθεί μόνο όποιος έχει την αποδοχή και αγάπη του κόσμου, μπορεί και μιλάει στο βήμα της βουλής χωρίς να έχει χειρόγραφο μπροστά του και να είναι επαναστάτης” είπε ο κος. Λεβέντης. “Κάθε αποχώρηση είναι για καλό. Βλέπεις εγκαίρως τι είναι ο καθένας. Ρωτήστε παντού αν αγαπάνε τον Μάριο Γεωργιάδη. Τον αγαπάνε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα με διαδεχθεί. Ζητώ συγκεκριμένες ικανότητες, το κόμμα δεν είναι τυχαίο, 40 χρόνια αγωνίστηκα για τις αξίες μου.”

Εξεταστικές για τις υποθέσεις Noor-1 κι Ερρίκος Ντυνάν:

“Όποιος δεν δέχεται να εξεταστεί ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να εξετάσει τους απέναντι” δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο για την εμπλοκή του στην υπόθεση NOOR-1. Δήλωσε πως ο δημοσιογράφος μεσολάβησε κι έφερε τον ισοβίτη με τον Υπουργό και δεν ήταν θέση του να το κάνει αλλά όφειλε να μιλήσει στον Εισαγγελέα του Αρείου πάγου. “Γιατί κάνεις εξεταστικές για μόνο μέχρι το 2014; Κάνε και για τώρα!” είπε ο κος. Λεβέντης ως κάλεσμα και κατηγορώ προς τον πρωθυπουργό για το φλέγον θέμα της εμπλοκής του κ. Καμμένου με την δικαιοσύνη και τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη επί του ναρκοπλοίου. “Η ιστορία είναι από την αρχή στραβή και γι’ αυτό πρέπει να εξεταστεί. Έτσι θα απονέμεται η δικαιοσύνη, μέσω του κάθε δημοσιογράφου; Κι αν ένας υπόδικος όντως τρέμει για τη ζωή του, θέλει να μιλήσει και να πει την αλήθεια αλλά δεν έχει επαφές με δημοσιογράφους, τι θα κάνει;”

Όσο για το Ερρίκος Ντυνάν που υπόθεσή του είναι υπό εξέταση για χρηματοδοτήσεις από το δημόσιο μέσω του ΕΕΣ (Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), δηλώνει πως δεν έχει πειστεί με τίποτα και δεν θεωρεί πως θα δώσει η εξεταστική επί του θέματος καρπούς, κάνοντας νύξη για τις υπόλοιπες εξεταστικές, όπως αυτή για τον κο. Παπαντωνίου. Ο κος Λεβέντης είπε ουσιαστικά πως, άλλο πόρισμα γράφει το κάθε κόμμα και στο τέλος λήγει άδοξα κάθε εξεταστική, με παραπομπές αποδιοπομπαίων τράγων που «δεν διαθέτουν πλάτες». “Δείτε τον Παπαντωνίου. Ωρολογιακή βόμβα ήταν για το ΠΑΣΟΚ… Μπορεί να καταδικαστεί, δεν έχει πλάτες από το κόμμα του πια…”

Για την συμβολή του πρώην υπουργού οικονομικών Γιάννη Βρουφάκη:

“Ο ένας δεν ήξερε οικονομικά” (υπονοεί τον κ. Βαρουφάκη) “και παρέσυρε τον άλλο” (τον κ. Τσίπρα), είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε πως παρακολουθούσε τον Βαρουφάκη και τις «θεωρίες» του πολύ πριν από τις εκλογές προ διετίας. “Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν είχε πλάνο επί των οικονομικών και παρουσίαζε τον κο. Βαρουφάκη ως «προφεσόρο». Απευθύνθηκαν σε αυτόν που θεωρητικά ήταν οικονομολόγος, πρακτικά όμως όχι. Παρέσυρε τον Τσίπρα λέγοντάς του «μην φοβάσαι, θα υποχωρήσει η Μέρκελ».” Ο Βαρουφάκης τον παρέσυρε κι όταν ένα κόμμα ίπταται και δεν πατάει γερά στα πόδια του την πατάει”, είπε ο κος Λεβέντης. “Υπήρξε συζήτηση τον Νοέμβριο του 2014, ο Τσίπρας άκουγε, έπειτα διάλεξε την άγνοια”, σύμφωνα με τον κο. Λεβέντη, “και τώρα τον βρίζουν τον κο. Βαρουφάκη, αφού έκαναν το πείραμα”, δηλώνοντας πως δεν έφταιγε μόνο ο Βαρουφάκης και κακώς στρέφονται τόσα βέλη κατά αυτού, ενώ θα έπρεπε να στρέφονται πρωτίστως και στον κο. Τσίπρα για το σφάλμα του που πίστεψε στο plan B του Βαρουφάκη.

Σχετικά με την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής:

“Εάν επανέλθει η οικονομία σε μια σταθερότητα, θα πάνε στο μηδέν”, είπε ο κος Λεβέντης αναφερόμενος στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. “Αξιοποίησε την βύθιση του κόσμου. Δεν ψήφισαν «ακραίοι» αλλά ως επί τω πλείστον κόσμος που τους έκοψαν συντάξεις και δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν.” Τέλος, μένει αισιόδοξος ότι δεν θα κυλίσουμε σε πιο ακραίες καταστάσεις και μεγαλύτερη επέκταση απόψεων όπως αυτές που εκφράζει η Χ.Α., δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταψήφιση της Λεπέν στη Γαλλία: “Οι φασίζουσες αντιλήψεις δεν θα επικρατήσουν στο τέλος”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων καταλήγοντας.