2018-02-22 08:45:00

(βίντεο) Γ. Σαρίδης, ομιλία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis (21-2-2018)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2018-02-22 08:45:00 Timestamp ID : 1519289100

(από τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων) 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκάνδαλο NOVARTIS υπάρχει. Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι αμείλικτα. Αναφέρομαι στις επτά χιλιάδες σελίδες και όχι στις ενενήντα που ήρθαν στη Βουλή και που αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Οι αποδείξεις τέλεσης κακουργημάτων είναι πολλές και αδιαμφισβήτητες. Οι μαρτυρικές καταθέσεις συνιστούν έναν κόλαφο.

Χιλιάδες είναι οι γιατροί που συμμετείχαν ενεργά στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που καλά κάνουν και αναρωτιόνται αν πήραν φάρμακα χωρίς να χρειάζεται. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πολίτες που θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα σπασμένα. Τα πληρώνουν τώρα. Τα πληρώνουν σήμερα. Τα πληρώνουν μέσα από τα μνημόνια.

Αυτά και μόνο εμένα προσωπικά μου αρκούν για να δηλώσω ευθέως πως υπάρχουν πολιτικά ένοχοι, πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεγάλες, και αφορούν και κάποια πολιτικά πρόσωπα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, γιατί οι πολιτικές που ακολουθήσατε, οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Με τέτοιες πολιτικές μπήκαμε μέσα στα μνημόνια. Εξαιτίας τέτοιων πολιτικών το δημόσιο χρέος της χώρας χαρακτηρίστηκε μη βιώσιμο.

Λυπάμαι ειλικρινά, αλλά ο λόγος για εμένα που φέρετε την πολιτική ευθύνη είναι απλός. Αυτά έγιναν επί των ημερών σας. Αυτά έγιναν κάτω από τη μύτη σας. Αλλά! Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Το «αλλά» συνιστάται στο ότι εσείς οι ίδιοι, οι έχοντες την πολιτική ευθύνη, φροντίσατε να φυτέψετε στο ελληνικό Σύνταγμα αυτό το «αλλά». Φροντίσατε εγκαίρως με την ψήφιση ενός κατάπτυστου νόμου να μη μπορούμε σήμερα να μιλήσουμε επί της ουσίας για το πραγματικό πρόβλημα.

Σήμερα, χωρίς να απασχολεί καθόλου το τι σκέφτονται οι πολίτες, επιχειρούν κάποιοι να αμυνθούν, όχι αποδεικνύοντας πως έκαναν καλά τη δουλειά τους ή πως υπηρέτησαν με ευσυνειδησία τους Έλληνες πολίτες, αλλά πως το κατηγορητήριο που τους αφορά δεν είναι δεμένο, πώς δεν τηρήθηκαν οι τυπικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, πως τα ποσά που τους καταλογίζουν τους προσβάλλουν γιατί είναι μικρά, πως οι μάρτυρες είναι πληρωμένοι κουκουλοφόροι, πως Κυβέρνηση, δικαστές, Αμερικάνοι, εισαγγελείς είναι σκευωροί.

Σήμερα καταλαβαίνουμε επιτέλους σε τι χρησιμεύει αυτό το περιβόητο τέρας της γραφειοκρατίας. Σήμερα καταλαβαίνουν οι πολίτες γιατί οι νόμοι έχουν καταντήσει κουρελόχαρτα. Σήμερα αποκτά επιτέλους νόημα και εξήγηση η απροθυμία όλων όσων τις τελευταίες δεκαετίες είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν κάτι και δεν το έκαναν.

Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να δεχθώ χωρίς στοιχεία ότι οι δήθεν εμπλεκόμενοι στη δικογραφία δωροδοκήθηκαν και ζημίωσαν τη χώρα. Η δικογραφία εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα με εκτιμήσεις και υποθέσεις. Δεν είναι επαρκή τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Η διαχείριση από τη δικαιοσύνη δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αυτή είναι η αλήθεια σήμερα. Όπως αλήθεια είναι, και εκεί γεννιούνται τα ερωτηματικά, ότι αυτό που ήταν γνωστό σε όλους τους Έλληνες, ήταν άγνωστο για αυτούς που είχαν την ευθύνη. Δεν έχει σημασία μόνο το τι έκανε κάποιος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σημασία έχει και το τι δεν έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του και μπορούσε να το κάνει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την πεποίθηση ότι σήμερα που μιλάμε για το σκάνδαλο Novartis θα έπρεπε να μιλάγαμε και για κάποια άλλα θέματα. Είμαστε μάλλον εκτός χρόνου. Εχθές το βράδυ η ιταλική πλατφόρμα σηκώθηκε και έφυγε από την Κύπρο μας. Πάει στο Μαρόκο. Εχθές το βράδυ, λοιπόν, η Ελλάδα αποδείχθηκε ανίκανη να υπερασπιστεί την Κύπρο. Εχθές το βράδυ υπεστήκαμε μια μεγάλη εθνική ήττα και δεν μιλάει κανείς σε αυτή την Αίθουσα. Θα έπρεπε από χθες το πρωί να συζητάμε για αυτή την ήττα και να προσπαθούμε να απαντήσουμε σε μία και μόνο ερώτηση: Τι φοβάται και τι υπολογίζει η Τουρκία;

Όπως μας έχει αποδείξει η ιστορία, ένα και μόνο πράγματα φοβάται και υπολογίζει η Τουρκία: Την περίπτωση να βγει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, και να επαναλάβει ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου την προτροπή «βυθίσαμε το Χόρα». Με μια δήλωση από τη Θράκη μας τότε, του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οι Τούρκοι τα μάζεψαν και έφυγα από το Αιγαίου και ξεκίνησαν υπομονετικά να περιμένουν τις μέρες εκείνες όπου οι Έλληνες δεν θα συνεννοούνταν πια, αλλά θα τρωγόντουσαν μεταξύ τους. Αυτές οι ημέρες ήρθαν, είναι εδώ σήμερα. Είναι δυόμισι χρόνια εδώ αυτές οι ημέρες.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Δώστε μου ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Το μόνο πράγμα που φοβούνται οι Τούρκοι, την ομοψηφία δηλαδή των Ελλήνων, αυτό το μόνο δεν υπάρχει, έχει εξοριστεί από αυτή τη χώρα. Και για αυτό είναι εξίσου υπεύθυνη και η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση. Η ιστορία δεν θα γράψει τίποτα για τους λόγους που τρωγόμαστε μεταξύ μας. Η ιστορία απλά θα γράψει ότι επειδή τρωγόμασταν μεταξύ μας ηττηθήκαμε.

Πριν κατέβω από το Βήμα, θα ήθελα να σας μεταφέρω μια πικρή διαπίστωση που έχουν κάνει όλοι όσοι παρακολουθούν τη σημερινή συνεδρίαση. Δεν βρέθηκε ένας πολιτικός, έστω ένας πολιτικός ανάμεσά μας, σε αυτή τη χώρα -εδώ και χρόνια δεν έχει βρεθεί ποτέ- που έχει φτάσει εδώ και που περνάει αυτά που περνάει που να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να γυρίσει και να πει: «Δεν δωροδοκήθηκα, δεν έκλεψα, αλλά έχω ευθύνη για όσα έγιναν επί των ημερών μου. Έχω ευθύνη και την αναλαμβάνω, για όσα έγιναν επί θητείας μου και πάω σπίτι μου». Αυτό δεν το έχουμε ακούσει ποτέ από κανέναν.

Η αναγέννηση της χώρας θα ξεκινήσει εκείνη τη χρονική στιγμή που το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα μάθει να λέει αλήθειες εδώ μέσα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη του, όχι μόνο επί των θεμάτων που θα μπορούσε να κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και επί αυτών που δεν έκανε.

Σας ευχαριστώ πολύ.