2018-02-23 08:03:00

(βίντεο) Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή (21-2-2018) για την υπόθεση Novartis

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2018-02-23 08:03:00 Timestamp ID : 1519372980

Από τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ της Βουλής των Ελλήνων : 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης έχει τον λόγο.
Κύριε Λεβέντη, κάντε μια προσπάθεια να μην ξημερώσουμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Τι είπατε; Δεν κατάλαβα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Είπα να κάνετε μια προσπάθεια να μην ξημερώσουμε, κατά το δυνατόν να τηρήσουμε τον χρόνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Καλησπέρα σε όλους και σε όλες ή μάλλον καληνύχτα, για να είμαστε πιο ακριβοδίκαιοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ή μάλλον καλημέρα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν ξέρω πώς καταφέραμε σήμερα η συζήτηση να γίνει φύρδην μίγδην. Πώς τα καταφέραμε; Τι φταίει; Μπορεί να μην φταίει και τίποτα, ίσως ο εκνευρισμός.

Ένα από τα πιο δυσάρεστα πράγματα στο Κοινοβούλιο είναι να συζητούμε την παραπομπή κάποιων συναδέλφων. Αυτό είναι από τα πιο δυσάρεστα πράγματα και δεν περιποιεί τιμή -να το ξέρετε- ιδιαίτερα όταν η χώρα το μόνο πράγμα που κάθε λογικός άνθρωπος αισθάνεται ότι χρειάζεται είναι η συναίνεση και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Όταν, δηλαδή, ο λαός ζητάει συνεννόηση, εμείς ετοιμάζουμε δίκες και μεταβάλλουμε τη Βουλή σε δικαστήριο. Αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Θα μου πείτε, αν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι έκλεψαν -να το πούμε έτσι λαϊκά- δεν πρέπει να το κάνουμε και αυτό; Όμως, η υπόθεση αυτή δεν είναι υπόθεση της υγείας. Είναι μια υπόθεση που είναι χρόνια τώρα. Δεν νομίζω να έκλεψαν πέρυσι κάποιοι ή πρόπερσι. Είναι μια υπόθεση δεκαετιών. Οι τιμές των φαρμάκων, τα διάφορα ταμεία, η μάχη των εταιρειών μεταξύ τους, τα λαδώματα είναι τα συνήθως συμβαίνοντα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή είναι η μάχη.

Οι Αμερικανοί έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Το 95% του ασφαλιστικού τους συστήματος είναι ιδιωτική ασφάλιση. Σε εμάς σχεδόν το 90%, 95% είναι κρατικοδίαιτη ασφάλιση.

Και μάλιστα είναι υπουργοκεντρικό σύστημα. Δηλαδή, δεν αποφασίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τις τιμές των φαρμάκων. Ο κάθε ευθυνόφοβος σύμβουλος ή μέλος της Επιτροπής θα καταφύγει στον Υπουργό για να τον ρωτήσει πώς θα το χειρισθεί. Επομένως, είναι πολύ επικίνδυνο να δωροδοκούνται κάποιοι σε ένα υπουργοκεντρικό σύστημα, που η ασφάλιση είναι κρατικοδίαιτη. Είναι πολύ πιθανό, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει.

Οι Αμερικανοί ψάχνουν τη NOVARTIS, όχι γιατί φοβούνται μην τα παίρνει ο Πρόεδρος ή κάποιος Υπουργός, αλλά θέλοντας να μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Γιατί το Obama-Care πρέπει να ξέρετε σε τι συνίσταται. Συνίσταται στην προσπάθεια του Προέδρου τότε Ομπάμα να συμπεριλάβει στην ασφάλιση και πλήθη κόσμου που ήταν ανασφάλιστα. Πολεμούσε ο Ομπάμα με τις ίδιες δαπάνες, φαρμακευτικές και ιατρικές, να ασφαλίσει ποσοστό κόσμου που ήταν ανασφάλιστοι. Αυτό είναι το Obama-Care. Επιχείρησε ο Τραμπ να το σταματήσει, αλλά δεν τον άφησε το Κογκρέσο, το γνωρίζετε και άρα συνεχίζεται η ίδια προσπάθεια.

Η προσπάθεια, λοιπόν, οι έλεγχοι και οι έρευνες που κάνουν οι Αμερικανοί είναι για να μειώσουν τη δαπάνη, προσπαθώντας να αυξήσουν όσο μπορούν περισσότερο τον αριθμό των ασφαλισμένων. Αυτό κάνουν οι Αμερικανοί. Εμείς αφήναμε επί καιρώ το πράγμα στην τύχη του.

Κάποιος πρώην Υπουργός έδωσε συνέντευξη σε κάποιο κανάλι. Όταν επίμονα τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι «βλέπατε ότι εκτοξεύεται εις το υψούν η δαπάνη, εσείς τι κάνατε;», δεν απαντούσε. Μετά τον ρώτησαν, «είστε βέβαιος ότι οι συνεργάτες σας, ο περίγυρός σας δεν τα έπαιρνε; Απάντησε: «Εγώ μόνο για τον εαυτό μου είμαι σίγουρος». Ακούστε απάντηση που έδωσε Υπουργός! Τι είναι αυτό τώρα; Τι απάντηση είναι αυτή; Είναι σαν να έλεγε, μπορεί στο περιβάλλον μου να τα παίρνανε.

Αυτά με βάζουν σε σκέψεις. Δεν είναι αυτή απάντηση κατηγορούμενου Υπουργού. Όταν τον ρώτησαν «βάζετε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο για το περιβάλλον σας;», δεν είπε ότι το βάζει το χέρι του. Είπε ότι μόνο για τον εαυτό του μπορεί να πει.

Η άποψή μου είναι ότι κακώς συμπεριελήφθησαν εις το κατηγορητήριο τα ονόματα των δυο πρώην Πρωθυπουργών. Δεν είναι τιμή για τη χώρα αυτή τη στιγμή να σχολιάζει η Ευρώπη και ο κόσμος όλος ότι δυο πρώην Πρωθυπουργοί μπορεί να τα πήραν. Αν θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει, έστω σε ψήφους στις εκλογές, είναι λάθος. Εγώ του είχα πει στο τελευταίο ραντεβού του κ. Τσίπρα ότι σε μια από τις τελευταίες –πριν πεθάνει ο Γεώργιος Ράλλης, έτυχε να είμαι στο σπίτι του- συναντήσεις μας με τον Γεώργιο Ράλλη, που ήταν πολιτικός μας αντίπαλος για εμάς τους Κεντρώους, αλλά ήταν άνθρωπος επιπέδου και είχε κουλτούρα, κατηγόρησα στον Γεώργιο Ράλλη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Του είπα ότι εκείνες τις συμφωνίες τις θεωρώ μειοδοσία, διότι έδωσαν στους Τούρκους την έννοια της εγγυήτριας δύναμης και με αυτές τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου τελικώς έκανε απόβαση στην Κύπρο η Τουρκία.

Ο Γεώργιος Ράλλης μου είπε ότι μπορεί να είναι αλήθεια ότι εκείνες οι Συμφωνίες ήταν καταστροφικές, αλλά μην λες κακές κουβέντες για Πρωθυπουργό. Του είπα, πώς, γιατί δεν είμαστε όλοι υπό κρίση; Μου είπε, όσοι κάθονται στην καρέκλα του Πρωθυπουργού, κύριε Λεβέντη –και το θυμάμαι σαν αυτή τη στιγμή- ακόμα και παλιάνθρωποι να είναι, από την ώρα που ορκίζονται έχουν μια ευθύνη.

Εγώ προτείνω σ’ αυτή την Αίθουσα να το σκεφθεί καλά ο κ. Τσίπρας μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και τα δυο πρόσωπα του κ. Σαμαρά και του κ. Πικραμμένου να τα βγάλει, γιατί δεν είναι καλό να αιωρείται δίωξη κατά πρώην Πρωθυπουργών και γιατί πρέπει να ξέρει ο κ. Τσίπρας πως ό,τι κάνει τώρα για τους αντιπάλους του θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του.

Κάνω μια μικρή προφητεία. Έχει μια ώρα μέχρι την ψηφοφορία. Ας ακούσει τη γνώμη ενός κατά μερικά χρόνια μεγαλυτέρου του, με πολύ μεγαλύτερη πείρα από τον ίδιο στην πολιτική. Ας έγινε Πρωθυπουργός, τολμώ να πω ότι έχω περπατήσει την Ελλάδα εκατό φορές, ενώ εκείνος δεν την έχει περπατήσει ούτε μισή.

Λέτε ότι με τα 20 δισεκατομμύρια του σκανδάλου χρεωκόπησε η χώρα. Η χώρα, κυρίες και κύριοι, έχει χρεωκοπήσει από χρόνια. Έχει χρεωκοπήσει με τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι δεν είναι; Έχει χρεωκοπήσει με τα δημόσια έργα, με τις προσλήψεις, με τις παρανομίες και τα σκάνδαλα κάθε είδους. Με όλα έχει χρεωκοπήσει η χώρα. Γιατί μετράτε μόνο τα 20 δισεκατομμύρια της υγείας; Εκείνα του Βαρουφάκη δεν πιάνονται, που τα προσμέτρησαν οι ξένοι; Εκείνα δεν πιάνονται; Θέλετε να γίνει εις βάρος σας το ίδιο;

Νομίζω, λοιπόν, ότι εάν πιάσουμε σ’ αυτή τη χώρα το «γιατί πτωχεύσαμε», θα πάμε πολύ πίσω. Θα πάμε στην εποχή που υπήρχαν εξοπλιστικά προγράμματα παράνομα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργιο κόμμα. Η κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ είστε. Μην νομίζετε, υβρίζοντας το ΠΑΣΟΚ, ότι εσείς είστε καθαροί. Εγώ βλέπω ότι όλη η Ελλάδα σας βλέπει σαν διάδοχο σχήμα ενός καταρρεύσαντος ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ πήγα στο Λουτράκι, όπου ο πρόεδρος της νομαρχιακής του Λουτρακίου του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος οι πρόεδροι των νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ έχουν μεταβληθεί σε προέδρους νομαρχιακών του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, μην λέτε «εσείς και εμείς», γιατί οι ψήφοι με τις οποίες βγήκατε στην Κυβέρνηση, αυτό το ποσοστό του 34% που πήρατε είναι ψήφοι που χαίρονταν πάρα πολύ με το ΠΑΣΟΚ. Διορίζονταν, έμπαιναν σε γραφεία, το βράδυ πηγαίναν στο ΠΑΣΟΚ, το πρωί προσλαμβάνονταν στη ΔΕΗ. Με τέτοιες ψήφους μπήκατε εις την Κυβέρνηση. Μην νομίζετε ότι είστε αθώοι του αίματος της πτώχευσης.

Η πτώχευση είναι μία νοοτροπία ασέβειας, ασωτίας προς το δημόσιο χρήμα. Αυτή την ασωτία παραλάβατε και μη νομίζετε ότι ο κόσμος είναι απόλυτα σύμφωνος. Στην αρχή σας ψήφισε, νομίζοντας ότι θα κρατήσει τα προνόμια του δημόσιου τομέα. Γι’ αυτό σας ψήφισε. Έφυγε από τον Βενιζέλο που έκοβε συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο και ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ, για να διατηρήσει τα κεκτημένα του. Γι’ αυτό ήρθε σε εσάς. Λέω κανένα ψέμα;

Και τι κάνατε εσείς; Στον ιδιωτικό τομέα όλη η πυρά. Ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει τρία χρόνια τα πάντα. Πλήρωσε κανένας δημόσιος υπάλληλος; Εντάξει, κόπηκαν κάποιοι μισθοί, κάποιες συντάξεις, αλλά ο ιδιωτικός τομέας πήγε Γερμανία, ο ιδιωτικός τομέας είναι άνεργος, τρώει στους μητροπολίτες. Να λέμε και την αλήθεια. Τουλάχιστον οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τον στοιχειώδη μισθό. Άρα, την υπόσχεσή σας ότι οι πασοκτζήδες που ήρθαν σε εσάς σώζουν τον εαυτό τους, την τηρήσατε. Μόνο αυτοί, όμως, για τους υπόλοιπους δεν ενδιαφερθήκατε.

Η Αριστερά, κυρίες και κύριοι, ήταν πάντα κατά του δικομματισμού. Εσείς και αυτό το καταργήσατε. Κάνατε την Αριστερά έναν εκ των δύο πόλων του δικομματισμού. Η Αριστερά πάντα είχε μία αξία, γιατί έδινε μάχη κατά των δύο πόλων εξουσίας. Ήταν αντεξουσιαστική ιδεολογία η Αριστερά. Εσείς τώρα την μεταβάλατε σε εξουσία και πολεμάτε να κρατηθείτε στη θέση του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Μια τρύπα στο νερό κάνετε κοινώς. Το σπουδαίο θα ήταν να μείνετε στη γραμμή σας και στην ιδεολογία σας και όχι να πάρετε τη θέση του ενός από τους δύο πόλους τους δικομματισμού.

Έχω τονίσει ότι σε ζητήματα προμηθειών μπορεί κάθε επόμενη κυβέρνηση να στέλνει στον εισαγγελέα τους προηγούμενους. Πολύ απλό. Έχω ζητήσει να μπαίνει εισαγγελέας για προμήθειες πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό είναι το σωστό, είτε αφορά στην Άμυνα, είτε οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, ό,τι και να παραγγείλει τώρα ο κ. Καμμένος που είναι και φίλος μου, αύριο μια κυβέρνηση μπορεί να του πει, «Κύριε, τα παρήγγειλες από εκεί, γιατί εκεί…». Τι θα πει; Θα πει, «Όχι ήμουν τίμιος;». Δεν αποδεικνύεται. Καλό είναι σε τέτοια θέματα να υπάρχει πάντα, μόνιμα διακομματική παρουσία. Δηλαδή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, της Ένωσης Κεντρώων κ.λπ.. Όχι μόνος του. Γιατί να πάει να παραγγείλει μόνος του; Εγώ πού ξέρω τι κάνει; Και είναι πανεύκολο μετά να κατηγορηθεί. Το ίδιο στα δημόσια έργα, το ίδιο παντού.

Η παρουσία ενός εισαγγελικού λειτουργού σε μεγάλες συμβάσεις, είτε είναι προμήθειες είτε δημόσια έργα, κάνει διάφανη τη διαδικασία και εξασφαλίζει και στον Υπουργό ότι δεν θα παραπεμφθεί αύριο ως κατηγορούμενος. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνει η Βουλή. Μπορεί να χάνει εξουσία ο Υπουργός, μα καλύτερα να χάσει εξουσία και να κερδίσει την ησυχία του, παρά να είναι υποψήφιος κατηγορούμενος αύριο. Καλύτερα να χάσει εξουσία. Τι να την κάνει την εξουσία όταν αύριο μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να τον κατηγορήσει ότι δωροδοκήθηκε;

Ο κ. Στουρνάρας ήρθε εδώ και είπε η γυναίκα του το ένα, η γυναίκα το άλλο. Καλά τόσο σπουδαία γυναίκα έχει; Εκείνος δεν κατάλαβε ότι όταν ανέλαβε τέτοιες θέσεις, θα έπρεπε να πει και στην γυναίκα του ένα στοπ; Ένα στοπ δεν έπρεπε να πει; Το ίδιο θα πω και για τη γυναίκα του Μητσοτάκη, της οποίας έκαψαν προχθές ένα σπίτι που πουλάει ρούχα. Τώρα πάει για Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Έτσι λέει. Δεν ξέρω η μοίρα τι του επιφυλάσσει. Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν πρέπει να πει στην γυναίκα του «ωπ, τώρα είσαι γυναίκα του Πρωθυπουργού;». Του εν δυνάμει. Δεν πρέπει να φρενάρει; Θεωρώ ότι στοιχειώδης σεβασμός προς το πρόσωπο του αντρός της είναι να φρενάρει τις όποιες δραστηριότητες είχε. Δεν πάμε να σταματήσουμε το δικαίωμα ενός ανθρώπου να δρα.

Ήρθε, λοιπόν, εδώ ο κ. Στουρνάρας και έλεγε ότι στην τάδε σύμβαση δεν πήρε πολλά, ότι στην άλλη σύμβαση, στο ιατρικό συνέδριο, δεν πήρε πολλά. Απολογείτο για όλα. Στο δημόσιο βίο γινόμαστε κοσμοκαλόγεροι, αν θέλουμε να έχουμε καθαρό μέτωπο μπροστά στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε Πρωθυπουργοί και να παίζουμε στο χρηματιστήριο και να έχουμε off shore. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν συνάδει με το αξίωμα το σοβαρό το οποίο φέρεις.

Θέλω να πω δύο λέξεις και για τα Σκόπια. Στα Σκόπια εγώ δεν έχω καταλάβει. Πήγε ο Μητσοτάκης τώρα, λέει, στη Γερμανία και είδε κάποιους και ζήτησε να φύγουν τα αλυτρωτικά. Αυτό το κατάλαβα. Αλυτρωτικά τι σημαίνει; Στο Σύνταγμα κάτι να φύγει κ.λπ.. Την ονομασία, δεν μας είπε, τη δίνει; Θέλω μια ξεκάθαρη κουβέντα, ρε παιδιά, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί και τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων πρέπει να ξέρουν ποια κόμματα δίνουν και ποια δεν δίνουν. Εγώ κατάλαβα πάντως ότι ο Τσίπρας δίνει τη λέξη «Μακεδονία». Αυτό κατάλαβα. Και απλά λέτε ότι κουραστήκαμε, ότι εκατόν πενήντα κράτη έχουν αναγνωρίσει, ότι έτσι και αλλιώς χαμένοι είμαστε. Βγήκε και ο Μπουτάρης και είπε,
«Χάσαμε παιδιά», λες και έπαιζε στο καζίνο. Εκείνος έχασε. Έπαιζε τη ρουλέτα και έχασε.

Θέλω ξεκάθαρες κουβέντες από όλα τα κόμματα. Και από τον κ. Καμμένο θα ζητήσω. Γιατί λέει ο Καμμένος δεν το δίνει; Μετέχει μιας Κυβέρνησης που τη δίνει την ονομασία.

Κύριε Καμμένε μου, επιτρέψτε μου. Έχετε πει ότι δεν θα ρίξετε την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει το όνομα «Μακεδονία» με άλλες ψήφους, με το ΚΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ. Προσπαθεί με άλλους. Από το ΠΑΣΟΚ λένε όχι. Όπου βγαίνετε όμως στα κανάλια λέτε ναι. Κι εσείς λέτε το ίδιο. Λέτε μόνο αλυτρωτικά και για την ονομασία δεν λέτε τίποτα. Και αυτό είναι πολύ ύποπτο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Πρόεδρε, την ονομασία την έχει δώσει ήδη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Α, γι’ αυτό τη δίνετε; Επειδή την έχει δώσει ήδη. Ξεκάθαρα πράγματα εδώ. Πρέπει ο ελληνικός λαός να ξέρει.

Θα σας το πω στα ίσα. Εγώ κάλεσα τον Αμερικανό Πρέσβη και του είπα: «Επί Κάρτερ κάνατε ατιμία. Γιατί οι ομογενείς μας ψήφισαν Κάρτερ για να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτός έκανε άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Πρόδωσε τον ελληνισμό ο Κάρτερ». «Επί χούντας αγκαλιάσατε τη χούντα οι Αμερικάνοι. Αν κάνετε τώρα και την ατιμία να στηρίξετε να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας, δηλαδή να ξεριζωθεί από το σώμα της Ελλάδος η ψυχή της Ελλάδος, τότε θα χάσετε την Ελλάδα από σύμμαχο». Διότι τι νόημα έχει να έχουμε κάποιο σύμμαχο, όταν στα Ίμια λέει: Πάρτε τα καράβια εσείς. Πάρτε κι εσείς. Εμείς, όμως, τα παίρναμε από ελληνικό έδαφος, ενώ οι Τούρκοι τα έπαιρναν από ξένο έδαφος. Για κοιτάξτε ωραία ουδετερότητα οι Αμερικανοί. Τι ωραία ουδετερότητα!

Τα πλοία τους οι Τούρκοι τα έπαιρναν από ξένο έδαφος. Οι Τούρκοι από ελληνικό έδαφος τα έπαιρναν κι έφυγαν, ενώ εμείς τα παίρναμε και αφήναμε απροστάτευτα ελληνικά εδάφη, κυρίες και κύριοι. Και αυτό ουσιαστικά είναι προδοσία, για να λέμε την αλήθεια. Είναι προδοσία ελληνικό έδαφος να μην το προστατεύει ο στόλος.

Εδώ, είναι ξεκάθαρο. Εάν οι Αμερικανοί πιέσουν…

Διότι απεδέχθη ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν λύση και οι Αμερικανοί επιμένουν. Αυτό έγινε δεκτό. Μου το έχει πει και ο Τσίπρας αυτό ότι είναι ένας πόλεμος Αμερικής-Ρωσίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εάν οι Αμερικανοί επιμείνουν να δώσουμε, κυρίες και κύριοι, το όνομα «Μακεδονία», μια παμπάλαια φιλία μεταξύ των δύο λαών τελειώνει. Τελεία και παύλα. Να το ξέρετε όλοι.

Επιπλέον να ξέρετε και κάτι άλλο: Δεν καταπίνεται εύκολα η ιστορία. Τα μνημόνια ένα, δύο, τρία, τέσσερα –ψηφίστε κι άλλο τον Αύγουστο- καταπίνονται. Διότι ξέρει ο λαός ότι με μεγάλες θυσίες ή πηγαίνοντας στο εξωτερικό, δραπετεύοντας, ίσως ξανασηκωθεί όρθιος. Όταν όμως, δοθεί το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια, θα έχει ξεριζωθεί η ψυχή της Ελλάδος. Όποιος το κάνει θα έχει βαρύτατες συνέπειες, κυρίες και κύριοι. Θα έχει πολύ μεγάλες συνέπειες που δεν τις φαντάζεται ο κ. Τσίπρας πόσο μεγάλες θα είναι.

Ευχαριστώ.