2018-06-14 14:33:00

(βίντεο) Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή (13-6-2018)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2018-06-14 14:33:00 Timestamp ID : 1528986780

Κύριες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα και που πρέπει να το ψηφίσουμε άρον άρον μέχρι τις 14 του μηνός, για να πάρουμε τη δόση, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη της Ελλάδος στις Βρυξέλλες είναι μηδαμινή.

Όταν βλέπετε να σου βάζουν όριο ότι πρέπει μέχρι τις τάδε του μηνός να έχεις κάνει όλα τα προαπαιτούμενα, αυτό τι σημαίνει; Ότι όλος ο χρόνος διέρρευσε άκαρπος. Γιατί μη μου πείτε ότι αυτά που ζητούν τώρα δεν έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Τι εμπόδιζε; Εμπόδιζε το γεγονός ότι υπήρχε ο φόβος του πολιτικού κόστους, η έλλειψη θάρρους και επειδή είχατε πει ψέματα στον λαό όλοι και από όλα τα κόμματα, δεν μπορούσατε να πείτε του ελληνικού λαού την αλήθεια. Αυτό είναι. Όταν σου λέτε ότι στις 14 του μηνός πρέπει να έχει βγει και το ΦΕΚ, σημαίνει ότι η πίστη της χώρας στην Ευρώπη είναι μηδενική.

Όσο και να κουνάτε το κεφάλι σας, κύριε Τάδε, δεν με απασχολεί. Δεν θα κάνω μαζί σας διάλογο, γιατί κάποιοι έχετε μάθει κι έρχεστε στην πρώτη γραμμή, άλλοι για να φωνασκείτε κι άλλοι για να κάνετε χειρονομίες. Δεν είναι προς τιμήν σας. Εμείς έχουμε κάνει ποτέ χειρονομίες, όταν μιλούσατε εσείς; Δεν νομίζω.

Επομένως, και μόνο ο τρόπος της συζήτησης, οι ημερομηνίες και το πνεύμα εδώ ότι πρέπει όλα τα προαπαιτούμενα να τα έχουμε κάνει μέχρι τις 14 του μηνός δείχνουν την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Έχουμε δώσει, βέβαια, δικαιώματα, διότι υποσχεθήκαμε κάποια πράγματα τα οποία δεν τηρήσαμε. Μεταρρυθμίσεις δεν κάναμε. Μπερδέψαμε τις μεταρρυθμίσεις με τους φόρους.

Σήμερα ο ελληνικός λαός, αν πάτε και τον ρωτήσετε: «Τι είναι μεταρρύθμιση;», θα σου πει το κόψιμο των συντάξεων. Αυτό θα σου πει ο ελληνικός λαός, αυτό καταλαβαίνει, γιατί τον φοβίσατε. Ενώ οι μεταρρυθμίσεις είναι το όπλο για να μην ξαναγίνει κόψιμο συντάξεων. Οι μεταρρυθμίσεις ήταν το οπλοστάσιο της οικονομίας, για να μην χρειάζονται αντικοινωνικά μέτρα. Εσείς, όλες οι πτέρυγες εδώ μέσα, με τον τρόπο που ενεργήσατε ταυτίσατε τις μεταρρυθμίσεις με αντιλαϊκά μέτρα και φοβάται ο λαός τα αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι και το ΚΚΕ εδώ το οποίο βρίζει μονίμως την Ευρώπη. «Η Ευρώπη φταίει για όλα. Η Ευρώπη κάνει το ένα. Η Ευρώπη είναι που ήρθε να μας πάρει τα πετρέλαια. Η Ευρώπη ήρθε να μας τα ξεπουλήσει όλα». Είναι η μόνιμη επωδός των απόψεων του ΚΚΕ. Ακούει ο λαός κι αυτούς, ακούει και τους άλλους τους άτολμους, βλέπει και τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τη θέσπιση νέων φόρων και σου λέει: «Α, αυτή η Ευρώπη ήρθε να μας φάει».

Μα, αν ήρθε αυτή η Ευρώπη να μας φάει, γιατί απλώνουμε το χέρι να παίρνουμε τις δόσεις; Δεν το καταλαβαίνω. Αυτό έρχεται σε αντίθεση. Τι προσπαθεί αυτή η Βουλή οκτώ χρόνια να κάνει κι απλώνει τα χέρια, αφού είναι κακοί οι Ευρωπαίοι, είναι ανθέλληνες, θέλουν να μας πιούν το αίμα;

Τέλος πάντων, λέτε ότι βγαίνουμε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια. Από ποια μνημόνια βγαίνουμε; Αν σκεφτεί κανείς τα πλεονάσματα για πόσα χρόνια χρειάζονται, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το 2060 πρέπει να έχουμε 2,4% πλεόνασμα και μέχρι το 2022 3,5% και για ενενήντα εννιά χρόνια υπερκόφτη, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν βγαίνουμε ποτέ. Και σωστά ένας Γερμανός αξιωματούχος πριν από ένα μήνα είπε: «Από τα μνημόνια βγαίνετε, κύριοι, όταν ξεχρεώσετε». Ακούσατε τι είπε ο Γερμανός; «Από τα μνημόνια βγαίνει η χώρα σας, όταν ξεχρεώσετε, όχι τον Αύγουστο».

Αυτή η Αίθουσα έχει κοροϊδέψει τους μικροομολογιούχους. Ήθελε να κάνει PSI ο Βενιζέλος, το έκανε το PSI. Δεν είναι εδώ ο κ. Βενιζέλος. Διαπληχτίστηκε με τον κ. Τσακαλώτο. Ούτε τον έναν κατάλαβα ούτε τον άλλο.

Ήμουν στο γραφείο μου και παρακολουθούσα. Ούτε τον Βενιζέλο κατάλαβα που είπε ότι γύρω στο ’12 ήταν άγιος και τα έχει κάνει όλα άγια ούτε βέβαια και τον Τσακαλώτο που δεν ξέρει και καλά ελληνικά και μόνο με τις χειρονομίες πιστεύει ότι θα τον καταλαβαίνουμε. Δεν αρκούν οι χειρονομίες για να καταλάβουμε έναν ρήτορα. Πρέπει και να λέει κάτι.

Από τους μικροομολογιούχους «φάγαμε» δύο δισεκατομμύρια. Αυτό έγινε. Όσοι είχαν τα λεφτά στη Eurobank, στην Alpha, στην Εθνική τα διέσωσαν. Όσοι τα είχαν σε τίτλους ελληνικού δημοσίου, τα έχασαν. Αυτή είναι η πίστη της χώρας. Όμως, δεν χάσαμε την πίστη της χώρας έξω μόνο. Τη χάσαμε και μέσα. Ζητούν εναγωνίως οι άνθρωποι ραντεβού με Υπουργούς, βλέπουν κόμματα και άκρη δεν βρίσκουν ούτε με κόμματα ούτε με Βουλευτές. Όλοι τούς κοροϊδεύουν.

Παρουσιάζουν οι τηλεοράσεις κάποια πρότυπα επιχειρήσεων και λένε ότι ήλθαν Έλληνες που είχαν πάει στο εξωτερικό και δουλεύουν –λέει- δεκαπέντε άτομα στην επιχείρηση αυτή. Τα κανάλια Antenna και Alpha παρουσιάζουν κάποιους που παίρνουν επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αλλού δουλεύουν δεκαπέντε, αλλού δουλεύουν είκοσι. Έτσι κάνουμε ανάπτυξη; Δηλαδή, έφυγαν εξακόσιες χιλιάδες και τώρα δέκα-δέκα άτομα θα δείχνουμε στην τηλεόραση ότι επιστρέφουν και ότι δημιουργούν ανάπτυξη; Με αυτούς τους τρόπους θα επιστρέψουν οι νέοι μας; Μήπως συμβεί κάτι άλλο που φοβάμαι; Μήπως φύγουν και άλλοι;

Εδώ βλέπω νοοτροπία νεκροταφείου από πλευράς οικονομίας. Βλέπω νοοτροπία μηδαμινής ανάπτυξης. Δεν υπάρχει! Ή σε νεκροταφείο πας ή στις πόλεις της Ελλάδος που υπάρχουν βιομηχανικές ζώνες, είναι περίπου το ίδιο. Δεν υπάρχει διαφορά. Εδώ και είκοσι χρόνια η Βιομηχανική Ζώνη Κομοτηνής είχε ογδόντα εργοστάσια. Τώρα ανάθεμά με αν έχει πέντε και αυτοί οι πέντε είναι νοικάρηδες, είναι εμπορικές επιχειρήσεις, αποθηκευτικοί χώροι. Δεν είναι παραγωγικές μονάδες.

Πριν από ένα διάστημα σε κάποια διοργάνωση του ΣΕΒ –νομίζω ότι ήταν στο Caravel- μίλησε ο κ. Δραγασάκης. Επειδή είναι εδώ το θυμήθηκα, με όλη την εκτίμηση που του έχω, γιατί θεωρώ ηπίων τόνων τον κ. Δραγασάκη. Είπε ο κ. Δραγασάκης ότι ποτέ η Ελλάδα δεν είχε παραγωγικό μοντέλο, μοντέλο παραγωγικότητας -ήμουν μπροστά και το άκουσα- και ότι τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ πάει να αποκτήσει.

Κύριε Δραγασάκη, αν δεν κάνω λάθος, στην κυβέρνηση Ζολώτα εσείς, ο Γεννηματάς και ο Σουφλιάς είχατε αναλάβει τη διοίκηση της οικονομίας της χώρας. Δεν είστε καινούργιος. Εγώ στη Βουλή μπήκα το 2015. Εσείς, όμως, θα είστε καμιά σαρανταριά χρόνια κοινοβουλευτικός. Μπορεί τριάντα πέντε. Σας αδίκησα!

Τότε που είχατε την απόλυτη άδεια του Ζολώτα, ενός υπερήλικα Πρωθυπουργού, γιατί δεν στήσατε ένα παραγωγικό μοντέλο; Ήλθατε μετά από σαράντα χρόνια να κατηγορήσετε ότι δεν έγινε παραγωγικό μοντέλο. Ποιοι έπρεπε να το κάνουν; Εγώ που ήμουν εκτός Βουλής ή εσείς που αναλάβατε τη διοίκηση της χώρας; Αν έρχεστε εσείς και παραπονείστε που δεν έγινε τίποτε, τότε ο λαός εις ποίους πρέπει να χρεώσει το νεκροταφείο το σημερινό;

Στα ΜΜΕ έχετε εδραιώσει ένα σύστημα: Ένας του ΣΥΡΙΖΑ και ένας της Νέας Δημοκρατίας. Πάτε να στήσετε έναν δικομματισμό. Δεν θα σας βγει σε καλό, γιατί από τον δικομματισμό ο ελληνικός λαός βγήκε χαμένος.

Η Αριστερά πάντα πάλευε κατά του δικομματισμού. Τώρα παλεύει για να σωθεί σαν ένας από τους δύο πόλους του δικομματισμού. Μπήκε μέσα στο σύστημα η Αριστερά, επομένως έχασε αυτό το πιστοποιητικό αγνότητας και εντιμότητας που είχε.

Τώρα γίνατε κατηγορούμενοι από κατήγοροι, κύριοι της Αριστεράς. Δεν πρέπει να το ξεχάσετε αυτό.

Όσο ήσασταν ένα μικρό κόμμα, μπορούσατε να κατηγορήσετε το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία που έστηναν παιχνίδι εξουσίας, ντέρμπι πολιτικά στα κανάλια, πάνελ όπως τα ήθελαν και οδηγούσαν σαν πρόβατα τους ψηφοφόρους εις την κάλπη. Τώρα προσπαθείτε εσείς να οδηγήσετε τους ψηφοφόρους κατά τον τρόπο που έως χθες κατηγορούσατε.

Εχθές έγινε στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια σύνοδος των ενενήντα ετών της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ήταν και ο Ρέγκλινγκ και άλλοι επίσημοι. Παρουσία αυτών είπε ένας ομιλητής -να μην πω ποιος- ότι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την ανάπτυξη στη δεκαετία του ’90 οι τράπεζες έκαναν και λάθη. Λάθη είναι τα θαλασσοδάνεια; Και ήταν οι ίδιοι εκεί, στις διάφορες τράπεζες ήταν οι ίδιοι που είχαν στη δεκαετία του ’90 επίκαιρες θέσεις, αυτοί που έδιναν τα δάνεια. Λάθη ήταν αυτά; Κανείς δεν μίλησε. Μετέτρεψαν σε λάθη την ενοχή τους. Ήταν και ο κ. Δραγασάκης εκεί, ήταν και ομιλητής. Έδειξαν και ολόκληρο βίντεο για την πορεία τους. Ενενήντα χρόνια πορεία. Ποιον βοήθησαν οι τράπεζες; Για ποιον δούλεψαν οι τράπεζες; Ποιον βοήθησαν; Βοήθησαν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ή επιλεκτικά κάποιους; Πώς έγινε; Κι όμως, δεν ανεφέρθη απολύτως κανείς.

Έχετε τα νησιά. Τα νησιά από την πρώτη του επομένου μηνός αποκτούν αυξημένο ΦΠΑ. Είναι τα ίδια νησιά που έχουν πρόσφυγες, που έχουν στρατιές προσφύγων, που χάνουν την τουριστική σεζόν. Ήρθαν εδώ, πήγαν, λέει, και είδαν τον Μητσοτάκη, είδαν Υπουργούς, είδαν κι εμένα και ρωτούν αν θα γίνει τίποτα με το ΦΠΑ στα νησιά ή θα τους αφήνουν να πεθάνουν. Για παράδειγμα, στη Σάμο θα τους αφήσουμε να πεθάνουν μόνοι τους και αβοήθητοι; Θα κάνουμε κάτι για να παραμείνει μειωμένος ο ΦΠΑ στα νησιά; Γιατί άλλο κίνητρο δεν έχουμε. Οι πρόσφυγες φτάνουν κατά πλήθη. Ο τουρισμός έχει ήδη αρχίσει, έχει πέσει κάτω του 80%, οπότε δεν υπάρχει τουρισμός στα νησιά. Άμα τους αυξήσουμε και το ΦΠΑ, τι θα γίνει; Αυτό είναι που βλέπουν όλοι παντού, όπου είστε οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπετε ζωντάνεμα της οικονομίας. Βλέπετε ζωντάνεμα. Μάλιστα, λέτε και κάτι άλλο όταν βγαίνετε στις τηλεοράσεις: Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση και δεν θα κοπούν οι συντάξεις στις 31/12/2018. Έρχεται και η Νέα Δημοκρατία και λέει κι αυτή το ίδιο: Δεν θα γίνουν μειώσεις συντάξεων, γιατί θα πάμε εμείς να επαναδιαπραγματευθούμε. Να επαναδιαπραγματευθείτε τι;

Πρέπει να ξέρετε, τελεία και παύλα: Η Ευρώπη, κύριοι, θα αξιώσει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Εάν πιστεύετε ότι με παπατζιλίκια και με κοροϊδίες μπορείτε να εξαπατήσετε ή την Ελλάδα πλέον ή την Ευρώπη, πλανάσθε. Από εδώ και πέρα κυβέρνηση που θα είναι σοβαρή θα μένει. Κυβέρνηση που θα δείχνει με στοιχεία ότι θέλει να εξαπατήσει είτε τους ξένους είτε την Ελλάδα δεν θα μακροημερεύει και θα φεύγει κακήν κακώς.

Σήμερα το πρωί ο κύριος Ζαχαριάδης, ένας εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε σε ένα κανάλι κι όταν τον ρώτησαν για το δημοψήφισμα για το Μακεδονικό, είπε ότι δεν είναι από τα θέματα που απαντάς με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Τι είναι αυτό, δηλαδή; Άρα, ο λαός δεν πρέπει να πει την άποψή του, έτσι; Ή προεξοφλείτε το «όχι» του λαού και θέλετε με το ζόρι να περάσετε το «ναι»;

Η πίεση των Αμερικανών είναι ασφυκτική και σας καταλαβαίνω. Γνώριζα, όμως, ότι η Δεξιά είναι το κόμμα της υποταγής στους Αμερικανούς. Δεν ήξερα ότι και αριστεροί Πρωθυπουργοί κάθονται σούζα μπροστά στους Αμερικανούς. Αυτό δεν το γνώριζα και το μαθαίνει όλη η χώρα τώρα.

Και μου λέει εμένα ο κ. Τσίπρας ότι δεν αισθάνεται ένοχος που δίνει το «Μακεδονία» -ακούστε τι μου είπε στο τηλέφωνο-, διότι το έδωσε η Δεξιά το 2008. Και σε όλα τα κανάλια, όπου είστε, περνάτε αυτήν την άποψη: «Tο έδωσε η Δεξιά το 2008». Και μοιάζετε έτσι με τους ληστές, όταν συλλαμβάνονται στο σούπερ μάρκετ, που ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον. Δηλαδή, εδώ, τι είναι η Αίθουσα αυτή; Αυτή η Αίθουσα μοιράζει τις ευθύνες ποιος φταίει που δίνουμε το «Μακεδονία» ή να προσπαθήσουμε να το σώσουμε; Ποια είναι η αποστολή της Αίθουσας; Να χρεώσετε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ στους δεξιούς και οι δεξιοί σε σας τη μειοδοσία ή να προσπαθήσουμε να την αποσιωπήσουμε; Ποια είναι η αποστολή της Βουλής;

Οι ξένοι έκαναν και σύσκεψη Αρχηγών και δημοψήφισμα θα κάνουν. Εμείς ούτε το ένα ούτε το άλλο. Με μια ωραία φράση «δεν είναι θέματα αυτά του ναι ή του όχι…».

Δεν είναι θέματα του «ναι» ή του «όχι». Άρα τι είναι; Τι είναι αυτό, δηλαδή; Τι σας φοβίζει να απευθυνθείτε στον λαό; Και σε τελευταία ανάλυση η δύναμη ενός πολιτικού είναι να πείσει το λαό ότι τον ωφελεί. Όσο σπουδαίοι και αν είστε, απευθυνθείτε στην κοινωνία και πείστε την ότι την ωφελείτε και κάντε δημοψήφισμα, αν έχετε θάρρος. Μην κρύβεστε! Δεν είναι φύλο συκής η πολιτική. Στην πολιτική πρέπει να έχεις τον ανδρισμό να κατεβαίνεις στο πεζοδρόμιο και στην κοινωνία και να πείθεις, όχι να κρύβεσαι και να πηγαίνεις στα πάνελ με παπαγαλάκια δημοσιογράφους, κατευθυνόμενους.

Ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε στον Βουλευτή μου τον Μάριο Γεωργιάδη ότι μοιάζουμε με τη Χρυσή Αυγή και ότι παίρνουμε ακραίες θέσεις. Του απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, σαν νέος που είναι, «εσείς μοιάζετε με τη Χρυσή Αυγή». Βγήκε και αξίωσε να ζητήσω συγγνώμη.

Εγώ έχω το θάρρος. Στη ζωή μου ήμουν άνθρωπος του θάρρους. Εγώ ζητώ συγγνώμη, γιατί οι φράσεις αυτές δεν έπρεπε να λέγονται ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ ούτε από εμάς στην Ελληνική Βουλή. Εσείς, όμως, θα βρείτε το θάρρος, κύριοι, να ζητήσετε συγγνώμη, που λέγατε ότι σκίζετε μνημόνια; Γι’ αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνετε, θα βρείτε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη; Από το λαό της Μακεδονίας, γι’ αυτό που πάτε να κάνετε, θα ζητήσετε συγγνώμη; Μόνο εμείς θα έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε συγγνώμη; Εσείς είστε οι θρασύτατοι που είναι όλα δικά σας;