2018-07-05 17:35:00

(βίντεο) ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: H κυβέρνηση ασκεί πολιτική με κριτήρια ελεημοσύνης.

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2018-07-05 17:35:00 Timestamp ID : 1530812100

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ  – 5/7/2018

«Πριν τρεις -τέσσερεις μήνες που ήταν η αξιολόγηση όλοι οι βουλευτές σας ισχυρίζονταν ότι θα μειωθεί το χρέος. Μία συγγνώμη δεν ζητήσατε. Τώρα έχετε αρχίσει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις συντάξεων στο τέλος του έτους. Και ήλθε εδώ ο κ. Μοσκοβισί και είπε ότι «πρέπει η χώρα σας να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις». Εσείς συνεχίζετε να λέτε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο» είπε στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση για όλα όσα υποσχέθηκε και δεν έγιναν δεν είπε ούτε μία συγνώμη.
Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει καταστήσει την ελεημοσύνη βασικό κριτήριο της πολιτικής της» και δήλωσε χαρακτηριστικά «η χώρα δεν έχει ανάγκη από Παντελεήμονες. Η χώρα θέλει πολιτική ανάπτυξης και σοβαρότητας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συνέχισε τονίζοντας «απευθύνεστε στους Έλληνες πολίτες σαν να είναι αξιολύπητοι» και προέτρεψε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική νοοτροπία. «Αλλάξτε νοοτροπία, θα πέσετε από την κυβέρνηση αλλά αποκτήστε τουλάχιστον νοοτροπία σοβαρού κόμματος» χαρακτηριστικά και σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Η Ελλάδα δεν θέλει αυτό εκτός αν τη θέλετε τριτοκοσμική και να πέφτει στα πόδια σας».
Ο κ. Λεβέντης σε πολλά σημεία της ομιλίας του επέμεινε ότι «τη λύση θα τη δώσει η ανάπτυξη» και τόνισε ότι αυτή θα γίνει «όταν γυρίσουν τα λεφτά των καταθέσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και όταν έλθουν ξένες επενδύσεις».

Εξάλλου άσκησε έντονη κριτική και στη ΝΔ, τονίζοντας ότι «λέει ότι θα φέρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα μειώσει φόρους. Σε όλα καλή, αρίστη η ΝΔ, μόνο που δεν μας λέει γιατί επί των ημερών της δεν ήλθε ούτε μία επένδυση; Ένα κόμμα που δοκιμάστηκε και είχε πλήρη αποτυχία στην οικονομική του πολιτική έρχεται τώρα και υπόσχεται τα πάντα. Νομίζω κύριοι της ΝΔ ότι αυτό που σας λείπει είναι η ειλικρίνεια. Ότι θα φύγουν οι κύριοι που απέτυχαν και θα έλθετε εσείς οι επιτυχημένοι μόνο επιπόλαιοι και αμόρφωτοι θα μπορούσαν να πειστούν. Έχετε κάνει τόσα πολλά που δεν σας πιστεύει ο κόσμος».

Μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο πρόεδρός της δήλωσε ότι δεν φοβάται την πόλωση, αφού, όπως σημείωσε «και οι δύο αποδείχτηκαν άχρηστοι. Θα είναι ακόμη μεγαλύτερη επιπολαιότητα για τον λαό να ψηφίσει τους άχρηστους είναι νωπές οι εμπειρίες και τα τραύματα της κοινωνίας για να σας πιστέψουν».
Σχολιάζοντας την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τη χαρακτήρισε ωραία, αλλά όπως είπε «την έκανε ένα κόμμα που έκοψε τις συντάξεις 13 φορές». «Το θέμα είναι να μην κοπούν οι συντάξεις χωρίς η χώρα να διατρέξει κίνδυνο» πρόσθεσε, ενώ για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά εκτίμησε ότι έγινε αφού «δεχτήκαμε να γίνουμε αποθήκη ψυχών».
Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «σε όλο τον κόσμο είναι μία Κυριακή. Η δεύτερη Κυριακή είναι για να παλέψετε μεταξύ σας» και ανακοίνωσε ότι η Ένωση Κεντρώων «δεν θα ψηφίσει την απλή αναλογική εάν δεν την κάνει η κυβέρνηση μία Κυριακή».

Για το σπάσιμο των Περιφερειών, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι «η ΝΔ κάνει παζάρια με την κυβέρνηση να συμφωνήσει εάν θα δοθεί η ψήφος στους ομογενείς».
Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβέρνησης ότι «τα παραχώρησαν όλα» και πρότεινε να γίνει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και να αποφασίσουν όλοι ότι «είναι άκυρη η συμφωνία και ο πρωθυπουργός σε πλάνη, όπως ο κ. Κοτζιάς που την υπέγραψε».
(από τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Τώρα τον λόγο έχει ο κ. Λεβέντης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων.

Ορίστε, κύριε Λεβέντη, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας καλημερίζω.

Η συζήτηση, βέβαια, γίνεται για την οικονομία και για το πώς πάει η οικονομία. Θα σας θυμίσω λίγο την ιστορία. Πριν από τρεις, τέσσερις μήνες που ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση, όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβγαιναν στα κανάλια και έλεγαν ότι θα έρθει «QE» και ότι θα μειωθεί το χρέος. Ήταν γενικός παρονομαστής όλων των ομιλιών σας.

Δεν ήρθε «QE» ούτε το χρέος μειώθηκε. Μία «συγγνώμη» δεν ζητήσατε! Τώρα έχετε αρχίσει εδώ και έναν μήνα να λέτε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις συντάξεων στο τέλος του έτους και το κυκλοφορείτε. Μάλιστα, μερικοί το λένε με τρόπο απόλυτο, ότι είναι σίγουροι ότι δεν θα γίνουν μειώσεις συντάξεων.

Και ήρθε εδώ ο Μοσκοβισί και είπε ότι «πρέπει η χώρα σας να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις». Εσείς όμως συνεχίζετε να λέτε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις ούτε το αφορολόγητο θα μειωθεί. Εντάξει.

Να πάμε λίγο πιο πριν, στον Γενάρη του 2015, που λέγατε ότι θα σκίσετε μνημόνια και ότι έχετε άλλες λύσεις και θα αλλάξει η Ευρώπη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη;

Κάνατε ένα δημοψήφισμα -και νομίζω ότι είναι σήμερα η επέτειος του δημοψηφίσματος- και έδειχνε κάποια τηλεόραση σήμερα το πρωί τους χορούς που σέρνατε οι νικητές του δημοψηφίσματος, κάτι χορούς που θύμιζαν το παλιό ΠΑΣΟΚ που όταν κέρδιζε έψηναν για καμιά βδομάδα αρνιά. Αυτό μου θύμισε, εκείνη τη σκηνή μού θύμισε.

Και αμέσως μετά βγαίνει ο κ. Τσίπρας και πήγε και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Συγγνώμη; Προς Θεού! «Συγγνώμη» να πείτε; Γιατί να πείτε «συγγνώμη»; Χρειάζεται «συγγνώμη» σε αυτή τη χώρα; Σε αυτή τη χώρα συνηθίσαμε στην άποψη ότι ο λαός τα καταπίνει όλα, ό,τι και να του δώσεις. Και βιτριόλι να του δώσεις, το καταπίνει.

Έγινε πρόσφατα ένα γκάλοπ, μία δημοσκόπηση. Πριν να υπογράψει τη Συμφωνία για τα Σκόπια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 21%. Υπέγραψε, έγινε η καινούργια δημοσκόπηση, της ίδιας εταιρείας, πάλι 21%. Αυτόν που έκανε αυτό το γκάλοπ πρέπει να τον κάνετε εικόνισμα στο γραφείο σας στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θα ξαναβρεθεί άλλος τέτοιος. Από τέτοια λαίλαπα να περάσετε και να μη σας φύγει ούτε ένας; Αυτό είναι πολύ ωραίο γκάλοπ! Είναι πάρα πολύ ωραίο. Ούτε ένας ψηφοφόρος δεν σας έφυγε! Και εμείς στην Ένωση Κεντρώων κερδίσαμε μισή μονάδα, κύριοι! Και εσείς δεν χάσετε ούτε έναν!

Ο κ. Βαρουφάκης στις χαρές εκείνου του δημοψηφίσματος ήταν κι εκείνος μαζί με τον Τσίπρα, μαζί με τον Φλαμπουράρη και έκαναν γλέντι. Την ημέρα του δημοψηφίσματος έχαιρε μαζί σας και ο κ. Βαρουφάκης, το ξέρετε; Μπορεί να τα ξεχάσατε, αλλά υπάρχουν τα βίντεο.

Η Νέα Δημοκρατία βέβαια λέει ότι κόστισε εκείνο το επτάμηνο, οκτάμηνο, πόσο ήταν, μέχρι διακόσια δισεκατομμύρια βγάζει τον λογαριασμό.

Εγώ δεν θα το πάω έτσι, δεν κοστολογώ με τα δισεκατομμύρια αυτό που έπαθε η χώρα. Εγώ άλλο θα πω, ότι υπήρχε ένα κόμμα το οποίο είχε πέσει τελείως έξω στους υπολογισμούς του και δεν είπε ούτε μία συγγνώμη. Και θεωρείτε «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» το ότι σας ξαναψήφισε ο λαός τον Σεπτέμβριο, ένας λαός όμως που δεν είχε καταλάβει τι έγινε ή τι θα ακολουθούσε. Ήταν ένας λαός που δεν είχε αντιληφθεί τι είναι αυτό το τρίτο μνημόνιο, τι υπογράψατε, τι επακόλουθα, τι επιπτώσεις θα είχε! Εάν αφήνατε πρώτα να πέσουν οι υπογραφές και να γίνουν τα μέτρα και μετά να κάνετε τις εκλογές, ξέρετε πόσο θα παίρνατε. Ή δεν ξέρετε;

Έχετε καταστήσει εσείς εις τον ΣΥΡΙΖΑ την ελεημοσύνη κριτήριο της πολιτικής σας: θα δίνετε στον έναν, θα δίνετε στον άλλον μποναμάδες. Δεν θέλει η χώρα, κύριοι, μποναμάδες, δεν θέλει «Παντελεήμονες». Η θρησκεία μπορεί να χρειάζεται «Παντελεήμονες», η χώρα όχι. Η χώρα θέλει πολιτική ανάπτυξης και σοβαρότητας.

Απευθύνεστε ακόμη στους Έλληνες πολίτες σαν να είναι αξιολύπητοι, να τους στείλετε στο Μητροπολίτη να φάνε, να τους δώσετε 300 ευρώ, με τέτοιους τρόπους.

Αλλάχτε νοοτροπία. Θα πέσετε από την Κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον αποκτείστε μια νοοτροπία κόμματος σοβαρού. Διότι δεν θέλει αυτό το πράγμα η Ελλάδα, να μοιράζετε μπουναμάδες και να έρχεστε σαν ελεήμονες να βοηθάτε τον κοσμάκη, εκτός αν την θέλετε τριτοκοσμική και να πέφτει στα πόδια σας, αν έχετε τέτοιες απόψεις περί Ελλάδας.

Εγώ πιστεύω ότι τη λύση θα τη δώσει η ανάπτυξη. Και όσοι με ρωτούν «Πώς θα γίνει, κύριε Λεβέντη, η ανάπτυξη;», λέω ότι ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο θα έχουμε όταν γυρίσουν τα λεφτά των καταθέσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και όταν έρθουν ξένες επενδύσεις. Έχει γίνει τίποτα από αυτά; Όχι. Προσπαθείτε με κοψίματα μισθών και συντάξεων και επιβολή φόρων. Αυτή είναι η πολιτική σας. Και πόσο θα τραβήξει μια τέτοια πολιτική; Πόση αντοχή έχει ο κόσμος να του κόβετε μισθούς και συντάξεις ή να έρχεστε και να λέτε «Αγωνιζόμαστε να μην σας κόψουμε»; Ακούστε πολιτική «Αγωνιζόμαστε να μην σας κόψουν». Είστε τόσο καλοί άνθρωποι, που αγωνίζεστε να μην τους κόψετε αυτό που έχετε ψηφίσει στην Αίθουσα αυτή να του κόψετε του λαού.

Έρχεται από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία και λέει ότι θα φέρει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα μειώσει φόρους. Σε όλα καλή η Νέα Δημοκρατία, αρίστη. Μόνο που δεν μας λέει γιατί επί των ημερών της δεν ήρθε και τότε ούτε μία επένδυση. Γιατί δεν ήρθε καμία επένδυση; Δηλαδή, ένα κόμμα που δοκιμάστηκε πριν από δυόμισι χρόνια και είχε πλήρη αποτυχία στην οικονομική του πολιτική, τώρα υπόσχεται τα πάντα. Και βεβαίως ένας που είναι στην αντιπολίτευση τα πάντα υπόσχεται για να πάρει την Κυβέρνηση. Αλλά πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι, πόσο αξιόπιστος όταν δοκιμάστηκε πρότινος και απέτυχε πλήρως;

Νομίζω, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι αυτό που σας λείπει είναι η ειλικρίνεια. Εάν λέγατε «θα αγωνιστούμε, θα κάνουμε το παν, θα λειτουργήσουμε συναινετικά, θα δώσουμε στη χώρα εικόνα εμπιστοσύνης και ενότητας και πιστεύουμε με τη βοήθεια όλων να αλλάξει το κλίμα», αυτό θα το δεχόμουν, γιατί πάντα είμαι αισιόδοξος και πάντα είμαι υπέρ του να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση. Αλλά ότι θα φύγουν οι κύριοι που απέτυχαν και θα έρθετε εσείς οι επιτυχημένοι, αυτό μην το λέτε, γιατί μόνο άνθρωποι αμόρφωτοι και άνθρωποι τελείως επιπόλαιοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ένα τέτοιο διήγημα. Έχετε, άλλωστε, στην Αίθουσα αυτή κάνει τόσα πολλά που δεν σας πιστεύει ο κόσμος.

Μου είπε ένας δημοσιογράφος από τη Ρόδο προχθές: «Δεν φοβόσαστε μήπως έρθει η πόλωση;». Του απάντησα: «Όχι, στην Ένωση Κεντρώων δεν φοβόμαστε, γιατί, αφού απεδείχθησαν και του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα άχρηστοι, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη επιπολαιότητα για το λαό να γυρίσει πάλι στους άχρηστους. Δεν φοβόμαστε όσες υποσχέσεις κι αν δώσουν, γιατί δεν γίνονται πλέον πιστευτοί». Όσο και αν τα παπαγαλάκια προπαγανδίζουν ξανά διπολισμό από εδώ και από εκεί, είναι νωπές οι εμπειρίες και τα τραύματα της κοινωνίας για να σας πιστέψουν.

Θέλετε να φέρετε την απλή αναλογική και τις δημοτικές εκλογές. Απλή αναλογική σε όλο τον κόσμο είναι μία Κυριακή, δεν είναι δύο. Η δεύτερη Κυριακή ξέρετε τι σκοπό έχει; Να προηγηθούν, να πρωτεύσουν στους πέντε δημάρχους, αν βάζουν σε κάθε δήμο, οι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και να παλέψετε τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ σας, καπακώνοντας όλους τους άλλους.

Όχι, κύριοι, μια Κυριακή. Η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει την απλή αναλογική, παρότι τασσόμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, αν δεν την κάνετε μια Κυριακή. Σε όλο τον κόσμο η απλή αναλογική είναι σύστημα μιας Κυριακής, όχι δύο Κυριακών. Διότι στη δεύτερη Κυριακή μετέχουν οι δύο πρωτεύοντες. Τι δουλειά έχει; Άρα, ξανά τα ίδια. Θα υποχρεωθεί το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων -όλα τα κόμματα, μετά τα δύο πρώτα- ή να απόσχουν ή να διαλέγουν δια της βίας έναν εκ των δύο πρωτευόντων. Όχι, κύριοι, ξανασκεφτείτε το.

Η Ένωση Κεντρώων όταν έγινε η ψηφοφορία για την απλή αναλογική στις βουλευτικές, την ψήφισε. Τώρα, όμως, τα τεχνάσματα του κ. Σκουρλέτη δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Τοσούτω μάλλον, γιατί ήμουν δίπλα στον κ. Σκουρλέτη σε ένα συνέδριο της ΚΕΔΕ και του λέω «τι την θέλετε τη δεύτερη Κυριακή;» και μου είπε «έχεις δίκιο, η μία Κυριακή είναι η απλή αναλογική». Λοιπόν, τώρα τι κάνει; Παζάρια ή αρνείται ότι μου το είπε; Αρνείται ο κ. Σκουρλέτης ότι μου είπε ότι η μια Κυριακή είναι απλή αναλογική; Τι κάνει; Δοσοληψίες με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους; Τελεία και παύλα. Παζάρια σε τέτοια σοβαρά θέματα δεν πρέπει να γίνονται. Αν πιστεύετε στην απλή αναλογική, κάντε το. Δεν πιστεύετε; Εγκαταλείψτε το.

Στο σπάσιμο των περιφερειών κάνετε παζάρια με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία λέει ότι αν δώσετε την ψήφο στους ομογενείς, θα ψηφίσει εκείνη το σπάσιμο των περιφερειών. Δεν καταλαβαίνω το σπάσιμο των περιφερειών τι θα ωφελήσει και ποιον. Θα ωφελήσει την πάταξη της διαφθοράς; Σε τι θα ωφελήσει; Είναι μια περιφέρεια μεγάλη, στην οποία όλα τα κόμματα της Β΄ Αθηνών -γιατί του νομού Αττικής δεν είναι μεγάλη περιφέρεια- βάζουν προβεβλημένες προσωπικότητες, με σκοπό να ανταγωνιστούν μεταξύ τους.

Αφήστε τα λεφτά. Με τα λεφτά γίνεται ο αγώνας στη Β Αθηνών; Αφού ξέρετε ότι με τα κανάλια γίνεται. Άλλωστε τα κανάλια ποιους καλούν; Πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πέντε Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Βγαίνουν Βουλευτές τώρα σε κάτι δευτερότερες εκπομπές και από εκεί μαθαίνω την όψη των Βουλευτών. Πέντε άτομα βγαίνουν από τη Νέα Δημοκρατία και πέντε από το ΣΥΡΙΖΑ. Σιγά τη δημοκρατία που έχουμε! Σας παρακαλώ! Τι είναι αυτά;

Δηλαδή με το κόψιμο των περιφερειών ποιος κερδίζει; Θα μπορέσει και ο φτωχός να κάνει αγώνα; Δηλαδή στις υπόλοιπες περιφέρειες, που είναι τέσσερις οι έδρες, δέκα, εκεί γίνεται τίμιος αγών; Δεν γίνεται κι εκεί το έλα να δεις; Συγγνώμη, αν σπάσει η περιφέρεια της Β΄ Αθηνών σε τρεις και γίνει όμοια με την Πάτρα, την Λάρισα θα γίνει τίμιος αγώνας μεταξύ των κομμάτων; Ξέρετε τι γίνεται εκεί; Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην πρώτη συνάντηση μας για την απλή αναλογική μου είπε «έχεις δίκιο». Τώρα γιατί παζαρεύει;

Απλά τι καταλαβαίνω; Ότι ο Τσίπρας νομίζει ότι παζαρεύοντας και ρίχνοντας άδεια, θα πιάσει γεμάτα. Πολεμάει να διαιρέσει το ΠΑΣΟΚ, πολεμάει να φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ πιστεύω ότι ένας πολιτικός άνδρας πάει καλά όταν έχει τις απόψεις του και το θάρρος υπεράσπισης των απόψεων αυτών και όχι όταν παζαρεύει ένθεν και ένθεν. Πολιτικοί που διέπρεψαν δεν παζάρεψαν με τις άλλες πτέρυγες. Απλά, υπερασπίστηκαν με παρρησία τη δική τους θέση. Με τα παζάρια ο κ. Τσίπρας δεν θα κερδίσει τίποτα.

Εδώ έχει δημιουργηθεί μια έννοια. Η έννοια «δημοκρατία» και η άλλη έννοια «πατρίδα». Όσοι είναι πατριώτες, συνήθως δεν είναι καθόλου δημοκράτες. Δηλαδή οι ακροδεξιοί που παριστάνουν τους πατριώτες, έχουν μικρή αίσθηση και αγάπη προς τη δημοκρατία. Από την άλλη μεριά, όσοι παριστάνουν τους δημοκράτες, αγνοούν την πατρίδα. Τη θεωρούν υπόθεση της ακροδεξιάς.

Αυτά είναι λάθη. Να ξέρετε ότι όλοι οι μεγάλοι ηγέτες του Κέντρου, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Πλαστήρας, ο Γεώργιος Παπανδρέου, συνδύαζαν και τα δύο και αυτή είναι η αξία του κεντρώου χώρου: και φλογερή αγάπη στην πατρίδα και βαθιά πίστη προς τη δημοκρατία. Είναι δύο πράγματα που για να τα ταιριάξεις μέσα σου, πρέπει να είσαι με DNA δημοκρατικό. Δεν νοείται ένας να ονομάζεται δημοκράτης, όταν δεν έχει και μεγάλη αγάπη, φλογερή αγάπη προς την πατρίδα. Είναι έννοιες που δεν συγκρούονται μεταξύ τους, παρά στα μάτια αυτών που έχουν φτωχό πνεύμα.

Θα πω δυο λέξεις για το Σκοπιανό και θα τις πω με μεγάλη λύπη. Όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνουν στα κανάλια εξηγώντας το γιατί τα παραχώρησαν όλα, λένε ότι τα είχε παραχωρήσει ο Καραμανλής το ’97, τα είχε παραχωρήσει και η Ντόρα με τον άλλο Καραμανλή, τον Κώστα, το 2008 και εξηγούν δι’ αυτού του τρόπου τη δική τους συμπεριφορά. Βασίζονται, δηλαδή, στην υποχωρητικότητα και τη μειοδοσία άλλων για να εξηγήσουν τη δική τους μειοδοσία.

Αυτό πιστεύετε ότι είναι καλό, ότι είναι ωραίο; Τι κάνουν οι πολιτικοί άνδρες που έχουν ανάστημα; Αν πιστεύουν ότι ωφελούν έναν λαό μ’ αυτήν τη συμφωνία που κάνουν, κατεβαίνουν στον λαό, τον πείθουν με επιχειρήματα, κάνουν δημοψήφισμα και μετά είναι όλος ο λαός μαζί σας. Είχατε λύση να είναι ο λαός μαζί σας, αλλά ξέρατε ότι υπογράψατε συμφωνία με την οποία ο λαός επ’ ουδενί θα μπορούσε να συμφωνήσει και προσπαθείτε, λέγοντας ότι είναι ακροδεξιοί, να κατηγορήσετε το τεράστιο πλήθος του κόσμου που διαφωνεί.

Έλαβα πριν από λίγο στο γραφείο μου μια επιστολή από την Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και καλεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα να μην προχωρήσουμε στη Συμφωνία. Είναι ακροδεξιοί αυτοί; Καταλήγουν: «Έχοντας δώσει το αίμα μας και τη ζωή μας για την πατρίδα, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτούμε την παραχώρηση της ιστορίας μας σε κανέναν από κανέναν».

Το καταθέτω για τα Πρακτικά, κύριοι, αν και το λάβατε όλα τα κόμματα, γιατί κάνατε το ολίσθημα να ονομάσετε ακροδεξιό πάντα διαφωνούντα μαζί σας και το μόνιμο επιχείρημα είναι ότι τα είχε υπογράψει ο Καραμανλής το ’08, τα είχε υπογράψει ο γέρος ο Καραμανλής το ’97 και είναι αυτό αρκετό.

(Στο σημείο αυτό Προέδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Οι Πρωθυπουργοί βγαίνουν γιατί; Για να συμπληρώνουν τη μειοδοσία των προηγουμένων ή για να αναιρούν και να αποσοβούν την προδοσία και τη μειοδοσία; Πείτε μου γιατί βγαίνουν οι Πρωθυπουργοί. Φανταστείτε αύριο να βγει άλλος ένας Πρωθυπουργός στην Αίθουσα αυτή, να παραχωρήσει στην Τουρκία τα ανάλογα και να λέει «τα είχαν δώσει άλλοι» και να θεωρεί ότι αυτό είναι επαρκής εξήγηση.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια πρόταση να μην κόψουμε τις συντάξεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Ωραία πρόταση, αλλά την κάνει ένα κόμμα που έκοψε τις συντάξεις δεκατρείς φορές. Καταλάβατε; Είναι σα να έρχεται και να κάνει εκστρατεία κατά των ναρκωτικών κάποιος που διετέλεσε έμπορος. Κάπως έτσι το βλέπω εγώ. Αφού κόβουμε δεκατρείς φορές τις συντάξεις, καλούμε τη Βουλή να μην τις ξανακόψει.

Εγώ πιστεύω ότι προφανώς κανείς δεν θέλει να κόβει συντάξεις. Υπάρχει Βουλευτής που το θέλει; Το θέμα είναι κατά πόσον η χώρα μπορεί να μην κόψει συντάξεις, χωρίς να διατρέξει κίνδυνο. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Ο Μοσκοβισί χθες είπε ότι στις 15 Οκτωβρίου θα εκτιμήσουμε εάν είναι δυνατόν τηρουμένων των στόχων να υπάρξει κάτι που να φύγει από τα ψηφισμένα. Το είπε σαφώς. Αλλά ήρθε το ΠΑΣΟΚ σήμερα, παριστάνοντας την καλοσυνάτη η κ. Γεννηματά, και μας είπε να αποφασίσουμε εμείς και να αγνοήσουμε και τον Μοσκοβισί και όλους μονομερώς. Οι μονομέρειες μας έφεραν να είμαστε αναξιόπιστοι. Και τον μποναμά που δώσατε πέρυσι δεν είχατε ρωτήσει κανέναν και μετά γυρεύατε γονυπετείς συγγνώμη.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, οι μικροομολογιούχοι και οι άνθρωποι της ευρύτερης κοινωνίας που έχουν χάσει πάνω από το 50% με 60% του εισοδήματός τους. Έχω ζητήσει από τον Πρωθυπουργό κατ’ επανάληψη και από κοντά έναντι των μικροομολογιούχων να αναλάβουμε την υποχρέωση, υπό μορφή μη πληρωμής φόρων –και αποδεδειγμένα για εκείνους που έχασαν κάποια λεφτά με το PSI-, να μην πληρώνουν φόρο και σε έναν βαθμό να ισοφαρίσουν τις απώλειες. Δεν απαντά ο Πρωθυπουργός.

Για την υπόθεση του ΦΠΑ στα νησιά μόνο από τον γιακά δεν τον είχα πιάσει. Σε περιοχές που ήταν 80% κάτω ο τουρισμός είχατε ψηφίσει σε δύο μέρες να ανέβει ο ΦΠΑ. Αυτό είχατε ψηφίσει. Στο τέλος το θεωρήσατε επιτυχία. Ποιο ήταν επιτυχία; Το ότι οι Ευρωπαίοι μόνοι τους είπαν: «Βρε, παιδιά»; Αλλά πότε το έδωσαν; Όταν δεχθήκαμε να γίνουμε αποθήκη ψυχών, να πάρουμε πίσω τους πρόσφυγές τους. Γιατί μη νομίζετε ότι αυτή η ισοδυναμία να παίρνεις και να δίνεις πρόσφυγες δεν θα είναι εις βάρος της Ελλάδος. Περιμένετε λίγο και θα δείτε τι συμφωνία έκανε ο κ. Τσίπρας. Να δούμε τους αριθμούς σε δύο, τρεις μήνες και θα δείτε πόσοι θα έρθουν και πόσοι θα φύγουν. Τότε θα καταλάβετε αυτόν το ΦΠΑ στα νησιά πόσο το πληρώσαμε.

Επομένως, για να επανέλθω στο Σκοπιανό, υπάρχουν στοιχεία ότι όλα τα κόμματα και πρώτη η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει σύνθετη ονομασία. Είναι κακό να κρύβεται. Το πιο γενναίο θα ήταν να πουν και στη Νέα Δημοκρατία: «Σφάλαμε, είχαμε ακολουθήσει μια πολιτική λανθασμένη, αλλά βλέποντας τη θύελλα της κοινωνίας αναπροσαρμόζουμε την πολιτική μας και θα πάμε σε όλο τον κόσμο να δηλώσουμε ότι δεν δίνουμε τη λέξη «Μακεδονία»». Αντί να έχει αυτήν τη γενναιότητα, κρύβεται: «Δεν είχε υπογράψει ο Καραμανλής», «δεν είχε κάνει ο ένας». Αφού στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών είχατε αναρτήσει αυτή τη σύνθετη ονομασία. Πώς δεν είχατε υπογράψει, κύριοι; Πάλι λείπει το πολιτικό θάρρος; Δηλώστε: «Κάναμε εσφαλμένη εκτίμηση, δεν πιστεύαμε ότι ο λαός θα έχει καθολική αντίσταση, αλλά βλέποντας αυτό τον λαό που ξύπνησε μέσα του το θηρίο κάνουμε πίσω και θα πάμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Ένωση Κεντρώων, μαζί με όλους στην Ευρώπη, στην Αμερική».

Εγώ βούτηξα και προχθές ακόμη τον Αμερικανό Πρέσβη και του είπα: «Σε θέλω την άλλη εβδομάδα στο γραφείο μου». Γιατί τον βούτηξα; Γιατί την προηγούμενη φορά είχα μαλώσει, γιατί του είχα πει: Εάν ιδρύετο μια Νέα Υόρκη δίπλα στη δική σας, θα δεχόσασταν να την αναγνωρίσετε; Και μου λέει: «Έχετε δίκιο». Μα, άμα έχω δίκιο σε αυτό, γιατί τάσσεστε με τα Σκόπια; Αυτό είναι το θέμα των Σκοπίων. Η Αμερική που -υποτίθεται- είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα που ακολουθεί τη δικαιοσύνη, που υπερασπίζεται την έννομη τάξη, υπερασπίζεται ένα κρατίδιο που ξέρει ότι μέσα του βράζει ο αλυτρωτισμός. Καθησυχάζει την Ελλάδα να υπογράψουμε τώρα, να συναινέσουμε σε όλα και μετά το θηρίο του αλυτρωτισμού να επιστρέψει.

Γιατί ποια εγγύηση δίνουν οι Αμερικανοί; Καμία.

Ξέρετε, κάποτε είχα κατηγορήσει τον γέρο Καραμανλή ότι μας έβγαλε από το ΝΑΤΟ, γιατί όταν ζήτησε τη στήριξη των Αμερικανών να εμποδιστεί η τουρκική απόβαση στην Κύπρο, αντί να μας υποστηρίξουν οι Αμερικάνοι, έστειλαν τον Σίσκο τον Υπουργό τους στο Πεντάγωνο και γυρνούσε στο ΓΕΣ, στο ΓΕΝ και στο ΓΕΑ και έλεγε: «Προς Θεού, μην απαντήσετε στις προκλήσεις». Να δεχθούμε δηλαδή να κάνουν αποβίβαση στο κυπριακό έδαφος. Ακούστε ουδετερότητα οι Αμερικανοί. Αντί να εμποδίσουν δύο συμμάχων την εμπόλεμη κατάσταση, έστειλαν Υπουργό στο Πεντάγωνο σε ένα διαλυμένο χουντικό καθεστώς να τους λένε: «Προς Θεού, μην αντιδράσετε, γιατί θα μπλέξετε μακράς πνοής πόλεμο». Αυτό έκανε ο βρόμικος Σίσκο. Αυτό έκανε.

Και τώρα βγαίνουν κάποιοι δικοί σας στα κανάλια και λένε: «Έλα μωρέ, μικρό κράτος είναι, ούτε στρατό δεν έχει». Άκουσα χθες έναν του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε: «Με εκατό είναι, απειλούν την Ελλάδα οι Σκοπιανοί;» Οι Σκοπιανοί βεβαίως σήμερα όχι. Αύριο, όμως; Και η Τουρκία –πιστεύετε- ότι θα κάθεται θεατής άμα βλέπει ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα;

Ξέρετε τι ευθύνες αναλαμβάνετε με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Έχετε αντιληφθεί τις ευθύνες που αναλαμβάνετε αν τα πράγματα έρθουν όπως προαισθάνομαι, θα κρύβεστε. Τώρα έχετε αστυνομικούς και βγαίνετε στους δρόμους. Ίσως τότε δεν αρκούν και χιλιάδες αστυνομικοί για να σας προστατεύουν. Να το ξέρετε αυτό.

Έστειλα μια επιστολή στον κ. Μητσοτάκη και του είπα: «Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία επ’ ουδενί δεν θα δώσει τη λέξη «Μακεδονία». Δεν απάντησε. Αντί, μάλιστα, να μου απαντήσει εμένα ξεκάθαρα, έκανε κάτι άλλο. Πήγε σε συνέντευξη στην κ. Κοσιώνη και είπε: «Αν το ψηφίσει η Βουλή, τι να κάνουμε, τα περιθώρια είναι στενά».

Ώστε τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό θέλουμε να τη βγάλουμε στην κυβέρνηση, για να μας δηλώσει ότι δεν έχει τα περιθώρια διόρθωσης του αίσχους, του εγκλήματος αυτού; Γι’ αυτό κατεβαίνετε στις εκλογές; Για να δηλώσετε αδυναμία επέμβασης; Αυτό περιμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία; Είναι πολύ βολικό να κάνει τη βρόμικη δουλειά ο Τσίπρας και να τη βρείτε έτοιμη. Είναι πολύ βολικό, κύριοι.

Πληροφορήθηκα από το εξωτερικό ότι ετοιμάζεται μια συμφωνία με την Αλβανία και το χειρότερο που έρχεται είναι μια συμφωνία με την Τουρκία. Θέλω να δω ιδιαίτερα τη συμφωνία με την Τουρκία. Και της Αλβανίας θα είναι πραγματικά αξιοπερίεργο να δούμε τη συμφωνία, αλλά και με την Τουρκία, διότι πάλι θα αρχίσετε πάλι: «Οι Δεξιοί τα είχαν κάνει, οι Δεξιοί είχαν κάνει τις γκρίζες ζώνες και δεν υπερασπίστηκαν τα Ίμια, το ΠΑΣΟΚ με τον Σημίτη κατέβασε τη σημαία». Μόνιμη επωδός εις ό,τι πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι άλλοι πριν είχαν προδώσει, τι να κάνουμε; Κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Και εμφανίζεται ότι είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος η Ελλάδα σήμερα επειδή υποτάσσεται εις τους ξένους. Πείτε μου ο κ. Τσίπρας σε ένα σημείο που αντιστάθηκε στην Ευρώπη ή στην Αμερική. Είστε τρία χρόνια στην Κυβέρνηση, πείτε μου ένα πράγμα στο οποίο αντιταχθήκατε. Ένα πράγμα σοβαρό. Σε όλα είπατε «ναι». Εξευτελίζετε την Αριστερά, εξευτελίζετε και τη χώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώστε παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Πέρασε η ώρα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Τώρα…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Θέλω να πω και δύο λέξεις για τον φίλο μου, τον κ. Καμμένο, ο οποίος λέει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός. Ο καλύτερος, όμως, Πρωθυπουργός πήγε και υπέγραψε με τον Κοτζιά, το οποίο δεν του αρέσει.

Πρώτη φορά οι καλύτεροι Πρωθυπουργοί υπογράφουν μειοδοτικά χαρτιά. Δεν τον καταλαβαίνω. Πρέπει να πάρει την απόφασή του, γιατί η Κυβέρνηση κάποτε θα φύγει. Και πρέπει να έχει τη δύναμη να βγαίνει στον δρόμο, να συναντά τον κόσμο. Λέγοντας αυτά, θα έχει αδυναμία να βγαίνει από το σπίτι του. Έτσι πιστεύω.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Όταν λέει ότι είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός, αλλά ότι είναι κακή η συμφωνία και όταν έρθει θα ρίξει την Κυβέρνηση και διάφορα τέτοια, αυτά δεν τιμούν την πολιτική. Αυτά μοιάζουν με ενέργειες που δεν θέλω να ονομάσω.

Τον παρακαλώ, λοιπόν, θερμά τον κ. Καμμένο να αντιληφθεί ότι εκτός από το ότι είμαστε στη Βουλή, στην πολιτική, είμαστε και πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να έχουμε έναν εγωισμό, μια αξιοπρέπεια! Και ποια είναι η λύση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω και εγώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αφήστε, εσείς. Κύριε Παπαδόπουλε, όταν θα θυμόσαστε ότι κάποτε ήσασταν στη Βουλή, τότε θα λέτε ότι ένας έλεγε την αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Λεβέντη, μην χάνετε τον χρόνο σας σε απαντήσεις, γιατί έχετε υπερβεί κάθε όριο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Θέλω να πω κάτι τελευταίο: Ποια είναι η λύση για το Σκοπιανό; Υπάρχει λύση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Σήμερα συζητάμε για την Οικονομία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όλα τα κόμματα μετά την λαϊκή αντίσταση, την καθολική, να κάνουμε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποφασίσουμε ότι είναι άκυρη η Συμφωνία αυτή και ο Πρωθυπουργός εν πλάνη την υπέγραψε με τον Κοτζιά, να δηλώσουμε ότι από μηδενική βάση θα γίνει η νέα συμφωνία, με βάση το να μην δώσουμε το «Μακεδονία» και να δώσουμε άλλης φύσεως ανταλλάγματα. Και αν δεν το δεχτούν οι κύριοι, αυτό είναι απόδειξη ότι έχουν βρώμικες και αλυτρωτικές διαθέσεις.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Στο σημείο αυτό θα καλέσω στο Βήμα τον κ. Δραγασάκη, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Κύριε Δραγασάκη, έχετε δέκα λεπτά για την πρωτολογία σας και δέκα λεπτά για τη δευτερολογία σας. Θα τα ενοποιήσετε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Κύριε Λεβέντη, ψαρεύετε σε θολά νερά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Πώς;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ψαρεύετε σε θολά νερά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εσείς σε καθαρά;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Καθίστε κάτω, σας παρακαλώ.

Όμως, σε θολά νερά μόνο μαύρα φίδια υπάρχουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Θα σας φάνε. Τα φίδια θα σας φάνε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Όμως, δεν είστε ο μόνος. Αυτοί στους οποίους αναφέρεστε εδώ, διαδήλωναν -και διαδηλώνουν- με το σύνθημα «Αλήτες, προδότες πολιτικοί»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Τι;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Δεν ακούτε κιόλας.

Αυτοί οι οποίοι διαδηλώνουν, τους οποίους επικαλείστε εδώ και εσείς και ο κ. Μητσοτάκης, διαδηλώνουν με το σύνθημα και τη γραμμή «Αλήτες, προδότες πολιτικοί». Και δεν γράφει από κάτω με αστερίσκο ότι εξαιρείται ο κ. Λεβέντης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Σας θεωρούσα σοβαρό! Αποχωρώ γιατί σας θεωρούσα σοβαρό!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ούτε γράφει ότι εξαιρείται ο κ. Μητσοτάκης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αδυνατώ να παρακολουθήσω το παραλήρημά σας.