2018-07-12 14:40:00

(βίντεο) Β. Λεβέντης : Ομιλία στη Βουλή (12-7-2018)

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2018-07-12 14:40:00 Timestamp ID : 1531406400

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 12.07.2018

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με το ένα χέρι φέρνει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και με το άλλο την παίρνει πίσω, αφού όπως εξήγησε το Νομοσχέδιο προβλέπει για την εκλογή των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών το σύστημα «νοκ-αόυτ». Το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι ένα έκτρωμα όπως το χαρακτήρισε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε τον παριστάμενο Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να καταργήσει την δεύτερη Κυριακή. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Λεβέντης, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Σκουρλέτης του είχε εκμυστηρευτεί ότι η απλή αναλογική δεν έχει δυο Κυριακές.

Όσον αφορά το θέμα της κατάτμησης της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, ο κ. Λεβέντης δήλωσε πως το κόμμα του δεν μπορεί να την υπερψηφίσει διότι πίσω από αυτή την κίνηση κρύβονται πολιτικά παιχνίδια. Ο κ. Λεβέντης είπε μάλιστα ότι με το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών δεν καταπολεμάται η διαφθορά και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με αυτή την πρόταση εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε μάλιστα ότι εάν η κ. Γεννηματά είχε ψηφίσει την απλή αναλογική, το πολιτικό σύστημα θα είχε πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη να γίνει Πρωθυπουργός.

Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους λέγοντας ότι αποτελεί ντροπή για την χώρα να δηλώνει η Κυβέρνηση ότι παραδίδει το όνομα επειδή το είχαν παραδώσει προηγούμενα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λεβέντης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να προκαλέσει δημοψήφισμα για την συμφωνία και εάν πείσει τον λαό, όπως είπε, τότε και ο ίδιος θα ταχθεί υπέρ αυτής της άποψης. Αν κερδίσει η Κυβέρνηση το δημοψήφισμα τότε θα πάμε όλοι μαζί. Εάν χάσει τότε πρέπει να φύγει. Επίσης ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε όλους αυτούς που χαρακτηρίζουν τον κόσμο που συμμετέχει στα συλλαλητήρια, φασίστες, τραμπούκους και ακροδεξιούς. Ο κ. Λεβέντης κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ακυρωθεί και να μην σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα της περιοχής

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας που προωθεί η Κυβέρνηση με την Αλβανία σχετικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση δεν ενημερώνει την Βουλή και ασκεί κρυφά εξωτερική πολιτική. Επίσης ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε ευθέως την Κυβέρνηση ότι υλοποιεί όλες τις αποφάσεις των Αμερικανών και αποδυναμώνει τις σχέσεις μας με την Ρωσία, κάτι που δεν έκαναν όλες οι Κυβερνήσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά.

*********************

Από Τα πρακτικά της Βουλής : 

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΣΤ΄
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Αθήνα, σήμερα στις 12 Ιουλίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.14΄, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Παρακαλώ, κύριε Λεβέντη, έχετε τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά. Σας παρακαλώ να τον σεβαστείτε απολύτως.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Θα δούμε πώς θα βγει η ομιλία, κυρία Πρόεδρε. Δεν είναι εύκολο. Επειδή δεν διαβάζω την ομιλία, δεν μπορώ να χρονομετρήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κι εγώ το έχω αυτό το πρόβλημα, αλλά πρέπει σιγά-σιγά να προσαρμοστούμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Μάλιστα.

Κατ’ αρχάς, να χαιρετήσω εδώ τους σήμερα συζητούντες, την κυρία Πρόεδρο, τους κυρίους Υπουργούς και τις κυρίες και κυρίους Βουλευτές.

Πριν ενάμιση χρόνο είχαμε συζητήσει στην Αίθουσα αυτή την απλή αναλογική για τις βουλευτικές εκλογές. Τότε είχα κάνει δυο-τρία ραντεβού με τον κ. Τσίπρα και του είχα εξηγήσει τις αντιρρήσεις μου στο θέμα της κατάτμησης των περιφερειών, τις οποίες αντιρρήσεις είχε θεωρήσει εύλογες.

Τώρα έρχεται η Κυβέρνηση και φέρνει την κατάτμηση των περιφερειών. Οπότε ο Πρωθυπουργός ή δεν υπήρξε έντιμος μαζί μου ή είναι υπολογιστής και κάνει απλά τη δουλειά του όπου βρει. Όπου βρει και όπως βρει, συμμαχεί, προκειμένου να κάνει τη δουλειά του. Να εξηγούμεθα.

Τον είχα ρωτήσει ποιο είναι το κέρδος από την κατάτμηση των περιφερειών. Μου έλεγε «εσύ τι φοβάσαι;». «Άσε τι φοβάμαι. Ποιο είναι το κέρδος;» τον ρώτησα. «Είναι μεγάλες οι περιφέρειες. Νομίζουν κάποιοι ότι πατάσσεται η διαφθορά» μου απάντησε. Η Καρδίτσα, που έχει πέντε έδρες, δεν έχει διαφθορά; Δεν μπορεί να πάει εκεί ένας κροίσος να βγάλει τους Βουλευτές που θέλει; Να επηρεάσει τα κανάλια, να τους αγοράσει όλους; Δεν μπορεί; Στη μονοεδρική της Ευρυτανίας είμαστε σίγουροι ότι τηρείται η δημοκρατική τάξη; Δεν ισχύουν οι κανόνες των καναλιών, του χρήματος, των ρουσφετιών, της συναλλαγής; Δεν ισχύουν και στη μονοεδρική; Σε τι αποβλέπει η κατάτμηση;

Έχετε διερωτηθεί γιατί ο νομοθέτης την άφησε μεγάλη αυτήν την περιφέρεια; Από καπρίτσιο την όρισε έτσι; Το έκανε αυτό για να συμμετέχουν σε αυτήν την περιφέρεια κάποιες προσωπικότητες από όλους τους χώρους. Στα ψηφοδέλτιά του κάθε κόμμα βάζει και απλούς ανθρώπους και απλά μέλη του κόμματος, αλλά βάζεις -αν έχεις- και υποψηφίους που έχουν κάποιες περγαμηνές, στην ποίηση, στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά κλπ. Αν κάποιο κόμμα έχει κάποιους πανελληνίως γνωστούς, εκεί πρέπει να τους συμπεριλάβεις. Και ο λαός αποφασίζει. Δεν είναι μια περιφέρεια που χτυπάς πόρτα-πόρτα για πετάξεις χαρτάκια από κάτω. Άλλωστε, ακόμη και στην Ευρυτανία, είναι διακόσια πενήντα χωριά. Ακόμα και εκεί που είναι μονοεδρική, δεν προλαβαίνουν οι υποψήφιοι να πάνε ούτε στο ένα έκτο των χωριών.

Στις εκλογές εισπράττεις τον αγώνα που έχει προηγηθεί. Δεν εισπράττεις τον αγώνα που κάνεις εκείνο το εικοσαήμερο, που δεν είναι ούτε εικοσαήμερο από την ημέρα της ανακήρυξης των συνδυασμών, δεκατέσσερις, δεκαπέντε ημέρες είναι. Και μερικά κόμματα, επειδή ανακοινώνουν την τελευταία ημέρα τους συνδυασμούς τους, δεν έχουν ούτε δύο εβδομάδες. Τι θα κάνει σε δύο εβδομάδες ο υποψήφιος;

Επομένως, θεωρώ ότι την κατάτμηση την φέρνει ο κ. Τσίπρας για να χαϊδέψει τα αυτιά της κ. Γεννηματά. Τώρα κάνει συμμαχία με την κ. Γεννηματά ο κ. Τσίπρας. Και ξέρετε γιατί κάνει με την κ. Γεννηματά; Γιατί νομίζει ότι θα μπορέσει να διεμβολίσει το δίπολο Γεννηματά – Μητσοτάκη. Δεν θα μπορέσει να το διεμβολίσει, διότι με την ψήφο που έδωσε στην πρώτη ψηφοφορία για την απλή αναλογική η κ. Γεννηματά κράτησε τον Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Αν η κ. Γεννηματά είχε προσθέσει τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ από τότε στην απλή αναλογική, θα είχαμε ξοφλήσει με το μητσοτακέικο. Θα έπαιρνε ενενήντα έδρες. Και τριάντα πέντε και τριάντα οκτώ θα μπορούσε να πάρει. Πάντως θα έπαιρνε έναν ορισμένο αριθμό εδρών. Τώρα όμως με το μπόνους ελπίζουν οι της Νέας Δημοκρατίας σε κυβέρνηση.

Η κ. Γεννηματά έχει κάνει μεγάλο έγκλημα κατά της δημοκρατίας με την ψήφο που έδωσε την πρώτη φορά για την απλή αναλογική, γιατί κρατάει το μητσοτακέικο στο παιχνίδι. Αν τώρα ήξεραν στη Νέα Δημοκρατία ότι, όποιο ποσοστό και αν πιάσουν, θα πάρουν ενενήντα έδρες, θα είχαμε εξοφλήσει με τα όνειρά τους. Τώρα όμως τα κρατάμε εν ζωή τα όνειρά τους.

Και πάει τώρα ο κ. Τσίπρας και συμμαχεί με την Γεννηματά, νομίζοντας ότι θα διασπάσει το δίπολο. Δεν διασπάται αυτό. Μέχρι και προ τριετίας ήταν συνέταιροι η Γεννηματά με τη Νέα Δημοκρατία και είμαι σίγουρος ότι θα είναι και την επομένη των εκλογών. Με ποιους άλλους μπορείτε να κάνετε χωριό; Με κανέναν άλλο.

Η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να κάνει χωριό, γιατί ο Αρχηγός σας είναι υιός ενός ανθρώπου που ανέτρεψε Κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου. Όσο ζω εγώ, δεν μπορώ να συναινέσω σε μια τέτοια πράξη, όσο καλή θέληση και να έχω. Για να εξηγούμεθα. Άρα εκεί θα στραφείτε, στην κ. Γεννηματά.

Ο Τσίπρας, όμως, ο οποίος συμφώνησε ότι η κατάτμηση των περιφερειών δεν είχε καμία αξία -δεν είχε κανένα επιχείρημα- τι έρχεται τώρα να κάνει; Έρχεται για να ευχαριστήσει ποιους; Να ευχαριστήσει τη Νέα Δημοκρατία; Μα, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κάνει, αν κερδίσει την εξουσία, είναι να φέρει την ενισχυμένη. Αυτό δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω αν το καταφέρει με διακόσιους, όμως θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση. Σας έχει δώσει την απάντηση.

Θέλω να πω δυο λέξεις και για την απλή αναλογική, για τους δήμους. Απλή αναλογική σημαίνει -ήταν δίπλα μου μια μέρα στην ΚΕΔΕ ο κ. Σκουρλέτης- να πάει ο λαός να ψηφίσει, να δώσει 20% στον πρώτο, 15% στον δεύτερο, να δώσει ποσοστά και μετά να μαζευτούν οι σύμβουλοι που θα βγουν από κάθε συνδυασμό σε μια αίθουσα να εκλέξουν τον δήμαρχο.

Η δεύτερη Κυριακή είναι σύστημα νοκ άουτ, δηλαδή από τους δύο πρώτους ποιος θα βγει. Είναι το πιο αντιαναλογικό σύστημα η δεύτερη Κυριακή. Δηλαδή, τι κάνετε τώρα; Γελοιοποιείτε την έννοια της απλής αναλογικής. Ονομάζετε απλή αναλογική ένα νομοσχέδιο -ότι θα μοιραστούν οι έδρες αναλογικά με το ποσοστό που είναι- και φέρνετε τη δεύτερη Κυριακή για να εξοντώσετε αυτό που εισάγετε, με σύστημα νοκ άουτ μεταξύ των δύο πρώτων, υποχρεώνοντας τους οπαδούς και τα πλήθη του τρίτου, του τέταρτου, του πέμπτου συνδυασμού να διαλέξουν από τους δύο πρωτεύοντες. Γύρισε ο κ. Σκουρλέτης και μου είπε: «Έχεις δίκιο. Αυτή είναι η απλή αναλογική».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Είναι η δεύτερη φορά που το λέτε και λέτε ψέματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αφού έχω δίκιο, γιατί το φέρνετε αυτό το έκτρωμα εδώ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Είναι η δεύτερη φορά που το λέτε και λέτε ψέματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ψέματα λέω;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Βεβαίως, λέτε ψέματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Λυπούμαι για σας!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Και εγώ για σας!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ελάτε, κύριοι!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αφού φτάνετε σε τέτοιο κατάντημα, λυπούμαι. Δίπλα μου καθόσασταν. Είστε εντιμότερος εμού να πιστέψει εσάς ο κόσμος!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Νεότερος! Καταλαβαίνει καλύτερα ως νεότερος!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Σας παρακαλώ, κύριε Φίλη. Δεν θέλουμε συνηγόρους και τέτοιους συνηγόρους σαν εσάς!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Καλός είναι. Γιατί; Τι έχει;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ώστε λέω ψέματα, κύριε Σκουρλέτη;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Δεν θυμάστε καλά, στην καλύτερη περίπτωση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Δεν θυμάμαι καλά, ναι!

Εντάξει, κύριε Σκουρλέτη. Γυρίσατε δίπλα μου και μου είπατε, όταν σας είπα «τη δεύτερη Κυριακή τι τη θέλετε», ότι «η αληθινή απλή αναλογική είναι αυτή που λες, χωρίς δεύτερη Κυριακή». Αν ψεύδομαι, εντάξει. Η συνείδησή σας θα σας τυραννάει. Άλλωστε, θα σας τυραννάει και για πολλά άλλα που κάνατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ο Θεός το ξέρει!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Να πούμε και δύο λέξεις και για το Σκοπιανό, γιατί για το Σκοπιανό έχετε βγάλει τους Βουλευτές σας στα κανάλια να λένε ότι το 1977 ο Καραμανλής έδωσε τη γλώσσα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Ο Αβέρωφ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Σε ποια κυβέρνηση ήταν ο Αβέρωφ;

Μετά λέτε ότι το 2008 το έδωσε η Ντόρα με τον Κώστα Καραμανλή, τον νεότερο. Και αφού, λοιπόν, τα είχαν δώσει όλοι αυτοί, τα δίνουμε και εμείς.

Τι ωραία επιχειρηματολογία! Αλήθεια, σας θαυμάζω! Τότε και στην Κύπρο, αφού πήγε ο Καραμανλής και έδωσε τη Συμφωνία της Ζυρίχης-Λονδίνου, να δώσουμε και την υπόλοιπη Κύπρο. Στον δρόμο εκείνο να συνεχίσετε και εσείς. Τι λογική είναι αυτή, δηλαδή;

Συγγνώμη, αλλά εγώ ζήτησα από τον κ. Τσίπρα και του ζητάω άλλη μια φορά στην Αίθουσα αυτή το εξής. Κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι, αφού πρόδωσε εκείνη, νομιμοποιείται να το κάνει το ίδιο και αυτός, ο κ. Τσίπρας.

Λέω, λοιπόν και εγώ, άμα πιστεύετε, εσείς, του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχετε δίκιο, κατεβείτε στον λαό, βάλτε δεκαπέντε μέρες προεκλογικό αγώνα, επιχειρηματολογήστε. Άλλωστε, όλα τα κανάλια είναι δικά σας και της Νέας Δημοκρατίας. Όλη μέρα βλέπω έναν του ΣΥΡΙΖΑ και έναν της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχετε πρόβλημα να πείτε τις απόψεις σας και εφόσον κερδίσετε την κοινωνία, και εγώ θα σας συγχαρώ και θα πω «μπράβο, παιδιά, που καταφέρατε μέσα σε ένα διάστημα, επιχειρηματολογώντας, να κερδίσετε την κοινωνία».

Εσείς έχετε αρχίσει ένα βρισίδι στην κοινωνία ότι είναι κτήνη, φασίστες, βάνδαλοι. Δεν ξέρω τι είναι. Αυτό λέτε προς την κοινωνία. Παντού βλέπετε ακροδεξιές φαντασιώσεις. Και κάνατε ό,τι κάνατε χωρίς σύσκεψη Αρχηγών, χωρίς καν απόφαση της Βουλής. Κάνατε του κεφαλιού σας! Αν αύριο αποδειχθεί ότι υποτροπιάσει το πράγμα και επιστρέψουν αυτοί σε αλυτρωτισμό, τι θα κάνετε εσείς όλοι;

Εδώ έχω ένα χαρτί που είναι από την ιστοσελίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που λέει ότι δήλωσε ο Ζάεφ για το ΝΑΤΟ ότι «Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έγινε μέλος της οικογένειας της Συμμαχίας». Δεν λέει καν για Βόρεια Μακεδονία. Αυτό λέει. Το δίνω εις τα Πρακτικά. Δεν το έγραψα εγώ αυτό.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Διαφωνείτε εσείς με αυτό. Όμως, ο κ. Ζάεφ έχει την άποψη ότι λέγεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σιγά μην προσθέτει τη λέξη «Βόρεια». Σιγά μην την προσθέτει και να σας κάνει τη χάρη για να μπορείτε να επιχειρηματολογείτε.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Γιατί δεν πιστεύετε στον εαυτό σας να κατέβετε στον λαό και να κερδίσετε; Ένας έντιμος πολιτικός, ένα έντιμο κόμμα αυτό κάνει, αν πιστεύει ότι ωφελεί τον λα. Κατεβαίνει και κάνει καμπάνια σε τέτοιο σοβαρό θέμα που κινδυνεύει να διχάσει την κοινωνία και κερδίζει ή χάνει και παίρνει δρόμο. Γιατί πολιτικός που δεν μπορεί να περάσει μια άποψη στην κοινωνία, δεν νομιμοποιείται να παραμένει στην εξουσία. Αυτή είναι η θέση μου. Πολιτικός που δεν καταφέρνει να πείσει τον λαό ότι τον ωφελεί, δεν νομιμοποιείται να μένει. Δεν νομιμοποιείται.

Μήπως θέλετε συνεχώς όπου παρουσιάζεσθε να σας κράζουν και να λέτε όλο «φασίστες», «κτήνη», «βάνδαλοι», όπως είπε χθες ο κ. Φίλης. Βάνδαλοι είπε σε ένα κανάλι. Όλο βανδάλους βλέπει. Οι άγιοι είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων είναι βάνδαλοι.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου)

Βγήκε ο Επίτροπος Χαν και είπε ότι γίνεται συζήτηση για τα σύνορα με την Αλβανία. Το διόρθωσε λέτε. Το διόρθωσε. Συζήτηση, όμως, για τα σύνορα δεν σημαίνει μόνο συζήτηση για την ΑΟΖ. Σημαίνει υφαλοκρηπίδα. Σημαίνει χωρικά ύδατα. Και αυτό είναι σύνορα. Γιατί κρατάτε σε μυστικότητα τις προθέσεις σας από τα υπόλοιπα κόμματα; Αν είστε καθαροί, σε τέτοια τόσης μεγάλης σημασίας ζητήματα γιατί δεν συζητάτε με άλλα κόμματα; Καθαροί λέτε ότι είστε. Τι σας εμποδίζει να συνεννοηθείτε; Να ενημερώσετε τι κάνετε με την Αλβανία. Θα τα μαθαίνουμε από τον Επίτροπο;

Θα πάω στη Ρωσία. Φτάνετε στο σημείο να απελάσετε δύο διπλωμάτες. Η αξία σε αυτή τη χώρα, κυρίες και κύριοι, όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων πενήντα ετών -με τις οποίες πολιτικά διαφωνώ, ήταν μονοκομματικές κυβερνήσεις με μπόνους, με ενισχυμένες αναλογικές, διαφωνώ επί του τρόπου που λειτουργήσαν και επί του τι πρέσβευαν επίσης διαφωνώ με τις διάφορες κυβερνήσεις, ήταν δεξιές, ΠΑΣΟΚικές και διάφορα άλλα- είναι ότι κατάφερναν να ανήκει η χώρα στην δύση και στο ΝΑΤΟ χωρίς να χαλάει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Ακόμη και η Χούντα, την οποία έφεραν οι Αμερικανοί, τόλμησε και συγκρούστηκε με τους Αμερικανούς. Και ένας από τους λόγους που έφυγε η Χούντα από την Ελλάδα ήταν η τόλμη της αυτή.

Πείτε μου, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, σε τι συγκρουστήκατε με τους Αμερικανούς; Πείτε μου ένα σημείο που συγκρουστήκατε. Εκτελείτε κατά γράμμα τις εντολές τους. Αυτό κάνετε. Και νομίζετε ότι διά του τρόπου αυτού θα παραμείνετε στην εξουσία. Όμως, επαναλαμβάνω, όλοι οι ηγέτες, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Καραμανλής, οι ηγέτες, εν πάση περιπτώσει, με τα καλά τους και τα κακά τους, κρατήσαν την Ελλάδα στη δύση, αλλά διατηρούσαν άρρηκτες φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Πάτε αυτή την παράδοση να τη χαλάσετε, πάτε να γίνουμε πιόνια των Αμερικανών. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που μου δίνει την αίσθηση, η παρούσα, ότι γίνεται η χώρα πιόνι των Αμερικανών. Αλήθεια σας το λέω. Και αισθάνομαι ντροπή στην Αίθουσα αυτή, όχι μόνο σαν Αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων, γιατί εισαγάγατε και πάτε προς εφαρμογή μία Συμφωνία για τα Σκόπια, που είναι ντροπή για την Ελλάδα. Ανοίγετε μέτωπο με την Αλβανία.

Και πάει ο Πρωθυπουργός να συζητήσει με τον Ερντογάν. Να συζητήσει τι; Ο Ερντογάν διεκδικεί. Ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρος, δεν συζητάει με την Ελλάδα, διεκδικεί: Διεκδικεί νησιά, διεκδικεί Έβρο, διεκδικεί μειονότητες. Αυτά είναι, ο Ερντογάν είναι ο Ερντογάν. Μην περιμένετε –που λένε κάποιοι ανόητοι αναλυτές- ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία που κέρδισε ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση. Η Τουρκία θέλει ηγεμονικό ρόλο, περιφερειακό και την Ελλάδα θα την παίζει σαν το γατάκι με το ποντικάκι, αυτό θα έχουμε, σαν τον γίγαντα με την μύγα, όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός της.

Αλλά τις σχέσεις, τις φιλικές, που είχαμε και έχουμε με τη Ρωσία, δεν πρέπει να τις καταστρέψετε με αυτόν τον τρόπο με απέλαση διπλωματών. Είναι η πρώτη φορά! Και πάλι οφείλετε να εξηγηθείτε. Από τις εφημερίδες θα μαθαίνουμε για τις απελάσεις; Για τόσο σοβαρό θέμα, από τις εφημερίδες θα το πληροφορούμεθα;

Και αισθάνομαι και βαθιά λύπη και για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί βγήκε ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Κοσιώνη στον ΣΚΑΙ και είπε: «Τι να κάνουμε; Εάν τη Συμφωνία για τα Σκόπια την περάσει από τη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, είναι στενά τα περιθώρια αλλαγών». Δηλαδή, ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται στο να κληρονομήσει τη μειοδοσία και απλά να λέει: «Δεν την έκανα εγώ». Αυτός είναι ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη, εξ ου και ο πατέρας Μητσοτάκης είχε πει: «Να δώσουμε το όνομα Μακεδονία και σε δέκα χρόνια θα το ξεχάσουμε». Και εξ ου έκανε το έγκλημα η Νέα Δημοκρατία και έβαλε το 2008 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών τη σύνθετη ονομασία. Την έβαλαν στην ιστοσελίδα! Και δεν υπάρχει πλέον αψευδέστερη μαρτυρία της θέσεως που είχε η Ελλάδα. Λέει αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό. Είχαμε θέση διαμορφωμένη, λανθασμένη, θέση που δίνει πλεονέκτημα εις τα Σκόπια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Λεβέντη, ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Αλλά εδώ θέτω το εξής δίλημμα, αφού τώρα πλησιάσαμε και βάλαμε το χέρι στον τύπο των ήλων και διαπιστώνουμε ότι ο λαός δεν θέλει αυτή τη Συμφωνία, γιατί λείπει από αυτήν την Αίθουσα το θάρρος να πούμε: «Σφάλαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είχαμε κάνει κακή εκτίμηση. Δίναμε κάτι που ο λαός το έχει πολύ υψηλά, το όνομα της Μακεδονίας. Ακυρώνουμε τη Συμφωνία. Και καλούμε όλον τον ελεύθερο κόσμο να σεβαστεί τη θέληση του ελληνικού λαού». Γιατί, δηλαδή, να πάμε να σκύψουμε το κεφάλι, σε ποιους; Σε ποιους, θα σκύψει το κεφάλι αυτή η χώρα; Ποιων το χατίρι θα κάνει η Ελλάδα παραδίδοντας τη Μακεδονία;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ένωσης Κεντρώων)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Εντάξει, κύριε Λεβέντη, ολοκληρώστε, τώρα που ανέβηκε και ο τόνος.

Σας ευχαριστούμε.