2018-10-15 14:42:00

Α. ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, Η ΝΔ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

By antidiaploki
Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης : 2018-10-15 14:42:00 Timestamp ID : 1539614520

Αθήνα, 15-10-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τομεάρχης Παιδείας της Ένωσης Κεντρώων, Βουλευτής Σερρών κ. Α. Μεγαλομύστακας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση πρόσφατα προτάσεων για την παιδεία από τη ΝΔ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι συμπολίτες μας που παρακολουθούν τα θέματα παιδείας, και είναι αρκετοί, έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό πως πολλές από τις εξαιρετικά πλήρεις και ρεαλιστικές θέσεις για την παιδεία που η Ένωση Κεντρώων παρουσίασε με πολυσέλιδο κείμενο στη Βουλή και δημοσιοποίησε τον Μάιο του 2016 φαίνεται να είναι ελκυστικές και για τα δύο μεγάλα κόμματα, με αποτέλεσμα έκτοτε άλλες να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και άλλες να εξαγγέλλονται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η παροχή ίσων ευκαιριών στους αποφοίτους και των δύο τύπων λυκείου για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επέκταση των μαθημάτων μέχρι τέλος Μαΐου στο γυμνάσιο, η υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας και αξιολόγησης, η αποφυγή επικαλύψεων στη διδακτέα ύλη μεταξύ των τάξεων, η πλήρης επαναφορά του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, η αποκομματικοποίηση των Α.Ε.Ι., η καθιέρωση αγγλόφωνων προγραμμάτων, η σύνδεση των Α.Ε.Ι. με την αγορά εργασίας ήταν ενδεικτικά μερικές από εκείνες τις προτάσεις.

Το φαινόμενο τελευταία είναι όλο και πιο έντονο, με αποκορύφωμα λίγες μέρες πριν από σήμερα την εξαγγελία για το «προσωπικό Erasmus», θέμα για το οποίο πάρα πολλές φορές αυτά τα τρία χρόνια της βουλευτικής μου θητείας έχω μιλήσει, αφού αποτελεί θέση μας ήδη από το 2016.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι προτάσεις της Ένωσης Κεντρώων αποτελούν ενδιαφέρουσα δεξαμενή ιδεών για τα δύο μεγάλα –τουλάχιστον έως σήμερα– κόμματα.

Σε εποχές όμως που η προστασία των νοητικών δημιουργημάτων είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα παγκοσμίως, σε εποχές που τα πνευματικά δικαιώματα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να αποδίδονται, στοιχειώδης πολιτική ηθική επιβάλλει στα δύο αυτά κόμματα να αναφέρουν την πηγή των όσων αποφασίζουν ή εξαγγέλλουν, και ειδικά όταν το ένα κόμμα παραπονείται προς το άλλο για αντιγραφή ιδεών».